Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΕΚΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [04] ΚΥΠΕ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΠΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν υπάρχει πρωτοβουλία της Ισπανίας για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ξεκαθάρισε την Πέμπτη ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, σε δηλώσεις του ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μορατίνος ανέφερε πως αυτό που μπορεί να κάνει η Ισπανία υπό τη διπλή της ιδιότητα ως χώρα που έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία και ως προεδρεύουσα της ΕΕ είναι να βοηθήσει τα μέρη να προχωρήσουν μπροστά.

    Είπε πως η Ισπανία προσπαθεί, μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής της εμπλοκής, να υποβοηθήσει ώστε τα μέρη να βρουν τον τρόπο να προχωρήσουν στα διάφορα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    «Ετσι η πρωτοβουλία είναι μια ενεργή διπλωματική και πολιτική εμπλοκή αλλά δεν υπάρχει μια ιδιαίτερη, συγκεκριμένη, πρόταση και ασφαλώς όχι μια διεθνής διάσκεψη», τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού, αφού επεσήμανε πως το ζήτημα ηγέρθη από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρουσιάζει διάφορες παραλλαγές μιας διάσκεψης, τετραμερούς ή πενταμερούς, χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως «οποιαδήποτε συζήτηση του Κυπριακού διεθνώς θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Κυπριακή Δημοκρατία».

    «Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι την επιδιώκουμε αυτή τη συζήτηση», υπέδειξε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία πέραν από αυτήν του κ. Ερντογάν, που έχει λανθασμένες παραμέτρους.

    Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχει διαδικασία συνομιλιών και πρέπει όλοι να συμβάλουν στην υλοποίηση και επιτυχία αυτής της διαδικασίας. «Εμείς επικεντρωνόμαστε σε αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία και όσοι θέλουν να βοηθήσουν» μπορούν να το κάνουν κινούμενοι προς την Αγκυρα, πρόσθεσε.

    Αφού επεσήμανε πως δεν υπάρχει πρωτοβουλία από ισπανικής πλευράς για διεθνή διάσκεψη, σημείωσε πως «ο ρόλος τους είναι να στηρίξουν τις συνομιλίες».

    Τόνισε ότι δεν έχει αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία πέραν από τις εισηγήσεις της Τουρκίας και επεσήμανε πως η Ισπανία έχει φιλικές και στενές σχέσεις και με την Τουρκία και με την Κύπρο «και ως Ισπανία και ως ΕΕ, ο στόχος είναι η στήριξη αυτής της διαδικασίας».

    Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε πως η θέση της Κυβέρνησης είναι πως «οποιαδήποτε διεθνής συνάντηση ή διάσκεψη που θα αφορά το Κυπριακό θα πρέπει να περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως οι δυο κοινότητες, εάν είναι απαραίτητο».

    «Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος είτε για υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινότητα είτε αναβάθμιση της τ/κ κοινότητας σε κράτος», τόνισε.

    Επεσήμανε πως υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από την προεδρία Σπύρου Κυπριανού, η εισήγηση για μια διεθνή διάσκεψη για συζήτηση του κυπριακού προβλήματος αλλά αυτή η πρόταση υποβαλλόταν σε περιόδους που δεν υπήρχαν επαφές και συνομιλίες.

    «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελίσσεται και μετά θα δούμε εάν θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή ή όχι του διεθνούς παράγοντα», σημείωσε ο ΥΠΕΞ.

    Είπε επίσης πως η θέση που προβάλλει η Κυβέρνηση προς τους συνομιλητές της είναι ότι η διεθνής δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού είναι προς την Τουρκία, η οποία κρατά το κλειδί της λύσης για να είναι εποικοδομητική και να προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα για επίλυση του Κυπριακού, όπως είπε και χθες ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Πριν τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, ο κ. Μορατίνος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Μετά τη συνάντηση αυτή, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στην εισαγωγική του δήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η χώρα του και υπό την ιδιότητα της χώρας που κατέχει την προεδρία της ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες για το Κυπριακό.

    Ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο από τον Πρόεδρο Χριστόφια όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών.

    «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλοι προσπαθούν να προχωρήσουν να πάνε όσο πιο μπροστά μπορούν. Σε αυτό το στάδιο η ΕΕ και η Ισπανία αυτό που μπορούν να πουν είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται», σημείωσε.

    Χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο που διανύουμε, λέγοντας ότι τόσο η Ισπανία όσο και η προεδρία της ΕΕ θα στηρίξουν τις προσπάθειες.

    «Πιστεύω ότι τώρα είναι μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της διαπραγμάτευσης και φυσικά οποιαδήποτε στήριξη και βοήθεια μπορεί να δοθεί από την Ισπανία και την προεδρία της ΕΕ θα δοθεί», συνέχισε.

    Ο κ. Μορατίνος εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για το Κυπριακό.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ θετική τη στάση του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης για να υπάρξει πρόοδος, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις θέσεις, τις αρχές και τη δέσμευση που έδωσε προς τη χώρα και το λαό του. Είπε, επίσης, ότι ενημερώθηκε για τη συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το θέμα.

    Σε σχέση με τα περιφερειακά θέματα, είπε ότι συζήτησαν το Μεσανατολικό και θέματα της Μεσογείου.

    Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για την ανακοίνωση νέων εποικισμών στην Ιερουσαλήμ και είπε ότι δεσμεύεται από τη σχετική δήλωση της ΕΕ που εκδόθηκε χθες.

    Ανέφερε ότι χθες συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του εκφράζοντας βαθιά ανησυχία αλλά και την ευχή όπως σταματήσουν οι εποικισμοί αυτοί.

    Ενημέρωσε, είπε, τον κ. Κυπριανού για τις προετοιμασίες που γίνονται για τη Διάσκεψη της Βαρκελώνης για την Ενωση για τη Μεσόγειο.

    Ο κ. Μορατίνος ανέφερε ότι η Κύπρος, ως μια ενεργός χώρα της Μεσογείου, συντονίζεται με την Ισπανία για να στεφθεί με επιτυχία η Διάσκεψη που θα λάβει μέρος τον Ιούνιο.

    Αναφέρθηκε και στα εγκαίνια της έκθεσης του Ισπανού ζωγράφου Μιρό στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών στη Λευκωσία που τέλεσε χθες βράδυ η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, λέγοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Βασίλισσας στην Κύπρο.

    Στην εισαγωγική του δήλωση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι στη συνάντηση κύριο θέμα ήταν το Κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του προβλήματος.

    Ενημέρωσε, είπε, τον Ισπανό ομόλογό του για τη συζήτηση που διεξήχθη χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Αμμόχωστο για τις συγκεκριμένες πτυχές του θέματος, για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 καθώς και για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου «και για το ότι θεωρούμε το θέμα της Αμμοχώστου ως ένα χωριστό θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά σε σχέση με το υπόλοιπο κυπριακό πρόβλημα``.

    Επιπρόσθετα, είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως το Μεσανατολικό, το οποίο χαρακτήρισε θέμα που ενδιαφέρει και τις δύο χώρες.

    Κατέληξε λέγοντας ότι συζήτησαν και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας και τις εξωτερικές σχέσεις.

    [02] ΠΕΚΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη σταθερή στήριξη της Κίνας στην εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως επίσης και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρεσβευτής της Κίνας στην Κύπρο Λι Γκουομπάνγκ. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο επίσκεψης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λι είπε πως η στάση της Κίνας στο Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και συνεπής. «Το Κυπριακό είναι το σημαντικότερο ζήτημα της Κύπρου, που αφορά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κύπρου και αυτό το αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά» σημείωσε.

    «Η Κίνα στο Κυπριακό υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κύπρου. Εμείς υποστηρίζουμε την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε μια διαρκή και βιώσιμη λύση», τόνισε.

    Οσον αφορά στις συνομιλίες, ο κ. Λι σημείωσε ότι η Κίνα υποστηρίζει τις απευθείας διαπραγματεύσεις και ευχήθηκε οι δύο πλευρές να μειώσουν, όπως είπε, τις μεταξύ τους διαφορές, και να επιδιώξουν συγκλίσεις ώστε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν στην επίλυση του προβλήματος. «Ως μόνιμο μέλος του ΣΑ των ΗΕ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε.

    [03] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Η Ιερά Σύνοδος σε έκτακτη συνεδρία της, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, καταδίκασε ομόφωνα την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Οπως αναφέρεται σε Δήλωση της ΙΣ, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απαρέσκεια της και καταδικάζει την απόφαση του ΕΔΑΔ γιατί αυτή δεν βασίζεται πάνω στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες όπως επιβεβαιώνουν οι σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας». «Πάσα προσφυγή οιουδήποτε Ελληνος της Κύπρου εις την λεγόμενη Επιτροπή Αποζημιώσεων της κατοχικής δυνάμεως συνιστά πράξιν λίαν επικίνδυνον δια το μέλλον της πατρίδος ημών και υποσκάπτει την φυσικήν και εθνικήν επιβίωσιν του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος έχει μίαν αιδάκοπον παρουσίαν εις την γην αυτήν των πατέρων του επί τρεις και πλέον χιλιετηρίδας», σημειώνεται στη Δήλωση.

    Επίσης, η Ιερά Σύνοδος καλεί τον Ελληνικό Κυπριακό λαό να μην προσφεύγει στο εν λόγο παράνομο όργανο και να επιδείξει σύνεση και ψυχραιμία και με άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα να συνεχίσει να εμμένει στις αρχές του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου μέχρι της τελικής δικαίωσης της πατρίδας μας.

    [04] ΚΥΠΕ - ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΙΝΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο, καθώς και με το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας Xinhua, συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Κωστάκης Κωνσταντίνου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ με τον Πρέσβη της Κίνας Λι Γκουομπάνγκ. Σε δηλώσεις ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων με την Πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο και με το αντίστοιχο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.

    «Εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας στον κ. Πρέσβη για τη διαχρονική σταθερή και ολόπλευρη υποστήριξη της Κίνας στον αγώνα του κυπριακού λαού σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα σε επίπεδο ΟΗΕ και Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος, καθώς και τη στενή και πολύπλευρη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο κρατών σε όλα τα επίπεδα», είπε. Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ ανέφερε πως κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν συγκεκριμένοι τρόποι περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας των δύο μερών. «Ταυτόχρονα», συνέχισε, «εκφράσαμε και εμείς την αλληλεγγύη και υποστήριξή μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση και ο λαός της Κίνας να αναπτυχθούν περισσότερο και να προχωρήσουν μπροστά».

    Από την πλευρά του ο κ. Λι σημείωσε πως η Πρεσβεία της Κίνας πάντα έχει άριστη συνεργασία με το ΚΥΠΕ, εκφράζοντας την επιθυμία για συνέχιση αυτής της άριστης συνεργασίας και κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας. «Το Xinhua News Agency έχει πολύ καλή συνεργασία με το ΚΥΠΕ και πιστεύω αυτή η συνεργασία θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεών μας και στην προσέγγιση των δύο λαών μας», πρόσθεσε ο Κινέζος διπλωμάτης. Ο κ. Λι ανέφερε πως διανύουμε ακόμη τη γιορτή της κινέζικης πρωτοχρονιάς, και με την ευκαιρία ευχήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε όλους τους Κύπριους, καλή χρονιά με ευτυχία, υγεία και καλή δύναμη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 March 2010 - 14:29:35 UTC