Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί άοκνα για την επίτευξη του εφικτού στο Κυπριακό και για ανακοπή της αναζήτησης του ευκταίου, που μας οδήγησε από το κακό στο χειρότερο, όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως εντός της προεδρικής του θητείας επιτύχει τη λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας.

    Σε χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 60χρόνων από την ίδρυση του Λυκείου Νεοκλέους, του όποιου είναι απόφοιτος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχω πάρει εντολή από τον κόσμο να χειριστώ την τραγωδία του τόπου μας», και υποσχέθηκε στους συναποφοίτους του «άοκνες προσπάθειες, δουλειά και πάλι δουλειά, κυνήγι του εφικτού και αποτροπή της συνέχισης του κυνηγίου του ευκταίου» που, όπως υπέδειξε, «μας έχει οδηγήσει από το κακό στο χειρότερο».

    «Ευγενικοί οι στόχοι του ευκταίου, αλλά ως ευκταίο αποδείχθηκε πάρα πολλές φορές μη εφικτό και δεν διδασκόμαστε από την πικρή πείρα μας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή, στηριγμένοι σε αρχές και οδηγούμενοι από τον πόθο και το πάθος να επανενωθεί αυτός ο τόπος, να συζήσουμε με τους Τ/κ συμπατριώτες μας, ως νοικοκύρηδες στη δική μας πατρίδα, αποκρούοντας την κατοχή και τις όποιες ξένες επεμβάσεις, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι του, εργαζόμενος συλλογικά, όπως διδάχτηκε από το κόμμα του, για το καλό αυτού του τόπου, και πρόσθεσε: «εύχομαι και ελπίζω ειλικρινά όπως προ του τέλους της προεδρικής μου θητείας να κατορθώσουμε να επανενώσουμε την πατρίδα και το λαό μας».

    Απευθυνόμενος στο ιδρυτή του σχολείου Κυριάκο Νεοκλέους, είπε «οι δάσκαλοι που μας μεταλαμπάδευσαν φώτα ήταν και αυτοί κατά τη γνώμη μου μαθητές του λαμπαδιστή, του φιλόσοφου του ανθρώπου Κυριάκου Νεοκλέους».

    Η ιστορία του σχολείου μας είναι φαινόμενο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι εάν δεν θαυμάζαμε τον άνθρωπο που μας διαπαιδαγώγησε και δεν εκτιμούσαμε τα διδάγματα που αποκομίσαμε από αυτόν, δεν νομίζω ότι θα διατηρούσαμε 60 χρόνια μετά το σχολείο ζωντανό. Ο ιδρυτής του σχολείου είναι παράδειγμα ζωής, τόνισε.

    Ο Κυριάκος Νεοκλέους είπε ότι ευτύχισε να δει το όνειρο του πραγματικότητα, αφού το σχολείο που ίδρυσε κατάφερε με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων να καταστεί φωτεινό αστέρι που διέγραψε μια λαμπρή τροχιά στο εκπαιδευτικό στερέωμα.

    Πρόσθεσε ότι «η αγάπη και ο σεβασμός που εξακολουθείτε μέχρι και σήμερα να δείχνεται είναι ο ανεκτίμητος πλούτος που αποθησαύρισα και διαφυλάττω ως κόρη οφθαλμού».

    [02] ΦΟΥΛΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, τόνισε ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αγκυρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Νταβούτογλου, όπως μεταδίδεται, δήλωσε ότι διαβίβασε στον κ. Φούλε την ανάγκη να μην επηρεαστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ από τα προβλήματα όπως το Κυπριακό, που δεν είναι πολιτικά, όπως είπε, αλλά και από τις απόψεις της κοινής γνώμης στο εσωτερικό της Ενωσης. Στη συνάντηση, πρόσθεσε, συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό, αντάλλαξαν απόψεις για την επιτάχυνση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και την επίτευξη μιας περιεκτικής και διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο.

    Ο κ. Φούλε σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για ένα χρονικό διάστημα και έφθασαν σε ένα καλό σημείο. Η ΕΕ, συμπλήρωσε, υποστηρίζει 100% τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι εάν οι δύο πλευρές έχουν την απαραίτητη καλή θέληση, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

    ``Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παίξει το ρόλο που της αναλογεί για να καταστεί εφαρμόσιμη μια τέτοια συμφωνία``. Τόνισε ότι για την ΕΕ το Κυπριακό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα και πως ``έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή του Επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου``. Σημείωσε δε την ανάγκη ομαλοποίησης της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιβεβαίωσε, όπως είπε, τη δέσμευση της ΕΕ ότι θέλει να δει την Τουρκία μέλος της.

    [03] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να λειτουργήσει σύντομα άλλα τρία προξενεία στη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας μέγιστης διευκόλυνσης των Ρώσων τουριστών, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη.

    Ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι τα προξενεία θα λειτουργήσουν στη Σαμάρα, το Αικατερινμπούργκ και το Κρασνοντάρ.

    Ομως αυτό δεν είναι το μόνο μέτρο, που θα ληφθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας «να πάρουμε πίσω ό,τι χάσαμε κατά την περσινή χρονιά της κρίσης», είπε ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι η πτώση στις αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Κύπρο ήταν πέρυσι περί το 17 %, ενώ εφέτος παρατηρείται κατά τους πρώτους δύο μήνες αύξηση 14,3 % στις θεωρήσεις εισόδου στην Κύπρο.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

    Περίπου στο 10,3% του πληθυσμού της Κύπρου (60.000 με 70.000) ανέρχεται το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη, εκ των οποίων το 33% δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη και η διάγνωση γίνεται συνήθως 4 με 7 χρόνια μετά την εμφάνισή του.

    Στην επιδημιολογική έρευνα για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τη Νεφρική Ανεπάρκεια, η οποία διεξήχθη σε παγκύπριο δείγμα 485 Ασθενών (280 άνδρες και 205 Γυναίκες), εκ των οποίων οι 52 πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι ή Ινσουλινοεξαρτώμενος Διαβήτης και 433 από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ ή Μη Ινσουλινοεξαρτώμενος Διαβήτης, λήφθηκε υπόψη το ατομικό κλινικό ιστορικό που ήταν επικεντρωμένο στο Σακχαρώδη Διαβήτη και τη Διαβητική Νεφροπάθεια.

    Σε ομιλία του, ο Παιδίατρος, Νεφρολόγος, Παιδονεφρολόγος Θεοφάνης Θεοφάνους είπε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση είναι σημαντική και καθοριστική για την πρόληψη της Διαβητικής Νεφροπάθειας, προσθέτοντας ότι ενώ το 45-50% των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, τελικά θα εκδηλώσει Διαβητική Νεφροπάθεια, εάν ο Σακχαρώδης Διαβήτης και τα συνυπήρχοντα νοσήματα διαγνωστούν έγκαιρα και γίνει έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση, θα μπορούσε να μειωθεί κατά 14% το ποσοστό αυτό με τη ρύθμιση της υπέρτασης, κατά 7% με την έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος και κατά 14% με την έγκαιρη ρύθμιση του σακχάρου και τελικά να νοσήσει ποσοστό που να προσεγγίζει μόνο το 15%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 15 March 2010 - 20:29:11 UTC