Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΗΠΑ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ

    Η απόφαση του ΕΔΑΔ σε σχέση με την `επιτροπή αποζημιώσεων` στα κατεχόμενα, στη βάση της γνωμάτευσης που πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία από ξένο εμπειρογνώμονα, συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Επιτρόπου Προεδρίας.

    Οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο χειρισμού της απόφασης του ΕΔΑΔ θα ληφθούν μετά από διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος συνέστησε υπομονή.

    Μιλώντας μετά από τη σύσκεψη, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως η σύσκεψη είχε ως στόχο «να συζητήσουμε», όπως είπε, «και να διαβουλευθούμε και στη βάση της γνωμοδότησης που έχουμε πάρει έτσι ώστε να μπορέσουμε και πιο έτοιμοι και με συγκροτημένες θέσεις να συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι έχοντας υπόψη και την απόφαση του ΕΔΑΔ».

    Σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι ζήτησε και πήρε γνωμάτευση αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ από ξένο εμπειρογνώμονα, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε τη σύσκεψη πάρα πολύ χρήσιμη. «Πλέον θα ενημερωθούν και θα συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και πλέον θα τις θέσει στα κόμματα για να τοποθετηθούν, ο κ. Στεφάνου είπε πως θα υπάρξει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα. «Εχουμε και εμείς τις δικές μας θέσεις και σκέψεις τις οποίες θα ανταλλάξουμε με τα πολιτικά κόμματα», είπε.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κατάληξη για το πως επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις η απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Στεφάνου δεν θέλησε, όπως είπε, να εισέλθει σε λεπτομέρειες. «Και νομίζω θα ήταν φρόνιμο να περιμένουμε και την συλλογική συζήτηση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις. Ασφαλώς και έχουμε τις δικές μας σκέψεις», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τι έχει να πει η Κυβέρνηση στους πρόσφυγες οι οποίοι αναμένουν από την Κυβέρνηση να τους συμβουλεύσει τι να κάνουν, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε πως αυτά θα λεχθούν μετά τη διαβούλευση με τα κόμματα. «Για αυτό νομίζω να κάνουμε λίγο υπομονή και θα πούμε τις απόψεις μας και προς τους πρόσφυγες και γενικότερα στον κυπριακό λαό», είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρώτιστα πρόβλημα πολιτικό και πως στο τραπέζι των συνομιλιών η ε/κ πλευρά διαπραγματεύεται με πολιτικούς όρους, «ασφαλώς έχοντας στα χέρια μας», όπως είπε, «τα διάφορα νομικά όπλα είτε από διακρατικές προσφυγές είτε από ατομικές προσφυγές. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτό χρειάζεται να του δίνεις συγκεκριμένο περιεχόμενο και αυτό θα συζητήσουμε και με τις πολιτικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση αν η θέση της Κυβέρνησης κινείται στο ίδιο επίπεδο με τη Γενική Εισαγγελία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχει μια γενική κοινή αντίληψη για διάφορα ζητήματα.

    Τέλος, ερωτηθείς αν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τη διαβούλευση με τα κόμματα είπε πως δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα, «όμως αυτά πρέπει να γίνουν σύντομα», κατέληξε.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ακης Παπασάββας, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Νίκος Αιμιλίου, ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Στην Αθήνα μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας για τετραήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, ενώ θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα έχει την Παρασκευή το πρωί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως θα αναχωρήσει για την Πάτρα οδικώς, όπου στις 1700 θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια Μνημείου του αγνοουμένου λοχία Χρίστου Γρίβα, στην Πλατεία Αχαιών Πεσόντων.

    Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Το Σάββατο, 20 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει οδικώς στην Αθήνα όπου θα τελέσει στις 12 το μεσημέρι τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στην οδό Ξενοφώντος 2Α. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο χώρο της Πρεσβείας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναχωρεί από την Αθήνα στις 7μμ για τα Χανιά όπου την Κυριακή θα παραστεί στην αρχιερατική λειτουργία και σε θρησκευτικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνού.

    [03] ΗΠΑ ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, μιλώντας στο Ινστιτούτο Μπρούκινκς της αμερικανικής πρωτεύουσας με θέμα: «Οι ΗΠΑ και η Τουρκία».

    Ο κ. Γκόρντον χαρακτήρισε το Κυπριακό ένα θέμα στο οποίο η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει παραγωγικό ρόλο.

    «Τουρκία και Ελλάδα μπορούν, επίσης, να παίξουν εποικοδομητικούς ρόλους, βοηθώντας τα μέρη στην Κύπρο στην κατεύθυνση μιας διαρκούς λύσης των διαφορών τους. Καλωσορίζουμε, επίσης, τη θετική δυναμική στη σχέση μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, κάτι για το οποίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν την περασμένη εβδομάδα στο βήμα αυτό, μίλησε».

    Ο κ. Γκόρντον είπε πως οι ΗΠΑ «συγχαίρουν και τους δύο Κύπριους ηγέτες για τις προσπάθειές τους και τους προτρέπουν να εκμεταλλευτούν το παράθυρο ευκαιρίας, προωθώντας διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε διευθέτηση, η οποία επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    [04] ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Το φιλοθεάμον κοινό και δη οι λάτρεις του ντοκιμαντέρ θα έχουν την ευκαιρία από τις 24 μέχρι τις 28 Μαρτίου να εισέλθουν στο στοιχείο τους μέσα από την οθόνη του κινηματοθεάτρου Παλλάς, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όπου το Φεστιβάλ Οψεις του Kόσμου και ο Δήμος Λευκωσίας θα προβάλουν τις ταινίες του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λευκωσίας.

    Στο δελτίο Τύπου των διοργανωτών κάτω από τον τίτλο «Με φόρα από τη Λευκωσία» αναφέρεται ότι το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λευκωσίας «όψεις του κόσμου» έχοντας εξασφαλίσει μερικές από τις πιο συναρπαστικές ταινίες τεκμηρίωσης της διεθνούς φεστιβαλικής σκηνής, «τραβάει γραμμή για την καρδιά σας και σας υπόσχεται διασκέδαση, ενημέρωση, πρωτοπορία και ντόπια δημιουργία».

    Πρόσθετα, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας διατηρεί το αφιέρωμα στην αρχιτεκτονική και το πρόγραμμα φοιτητικών ταινιών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (mediazone).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 17 March 2010 - 20:29:11 UTC