Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η εγκατάλειψη του στόχου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα ήταν ``ολέθριο σφάλμα`` και θα αποτελούσε δώρο για την τουρκική πλευρά, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση της αρχής ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό των δύο χρόνων διακυβέρνησης με θέμα το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι οι ευθύνες της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και καταγραμμένες, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν έχει αποενοχοποιηθεί.

    Ανέφερε ότι η εκστρατεία της Κυβέρνησης, σε συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, πέραν από την αξιοποίηση της ΕΕ και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχώς αναδεικνύει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ από την Τουρκία, την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να κινηθεί προς την Τουρκία για να αλλάξει την αρνητική της στάση.

    Είπε, επίσης, ότι έχουν πραγματοποιηθεί στα δύο χρόνια διακυβέρνησης 48 ταξίδια στο εξωτερικό και ότι στο επίκεντρο των επαφών ήταν το Κυπριακό, καθώς και οι διμερείς σχέσεις με τη χώρα στην οποία πραγματοποιείτο η επίσκεψη.

    Οπως υπέδειξε, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της τακτικής της Τουρκίας είναι η συνέχιση των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδείξει με πράξεις ότι αυτά που διακηρύττει για λύση το συντομότερο, τα εννοεί, και ότι η διεθνής κοινότητα πιστώνει την ε/κ πλευρά με ειλικρίνεια και θέληση για την επίτευξη λύσης.

    Αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι δεν έχουν αποδώσει αυτό που ανέμενε η ε/κ πλευρά, δηλαδή συγκλίσεις σε όλους τους τομείς που επιθυμούσε.

    Είπε, επίσης, ότι αναλώθηκαν 20 συναντήσεις για τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό εξουσιών, 18 για το περιουσιακό, επτά για την ιθαγένεια, τη μετανάστευση και τους αλλοδαπούς με έμφαση στους έποικους, επτά για την οικονομία, έξι για το εδαφικό, τρεις για τις σχέσεις με την ΕΕ, τρεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και τέσσερεις για διάφορα άλλα θέματα.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι καθοριστικός παράγοντας δεν είναι η συχνότητα των συναντήσεων αλλά το περιεχόμενο των προτάσεων που κατατίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι η μη επίτευξη μεγαλύτερης προόδου οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και όχι γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συναντήσεις.

    Είπε, επίσης, ότι τίποτα άλλο δεν καθοδηγεί τη σκέψη και τις προσπάθειές τους, παρά η έγνοια για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης το συντομότερο.

    Πρόσθεσε ότι, εάν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, επισημαίνοντας ότι αυτή η θητεία είναι η πρώτη και η τελευταία, εκτός εάν λυθεί το Κυπριακό.

    Οσον αφορά τα όσα ακούγονται περί υποχωρήσεων της ε/κ πλευράς, είπε ότι τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της παραμονής αριθμού εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους είχαν συζητηθεί υπό άλλες κυβερνήσεις.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμα ότι τίποτε ολοκληρωτικά καινούργιο δεν έχει καταθέσει η ε/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις στηρίζονται σε προηγούμενες προτάσεις της ε/κ πλευράς και βελτίωση των θέσεων αυτών.

    Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι κανένα δεν ικανοποιεί η κατάσταση και σημείωσε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία ενότητα που θα στηρίζει τον διαπραγματευτή της ε/κ κοινότητας.

    Είπε, επίσης, ότι υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των κομμάτων και διαβούλευση μαζί τους όσον αφορά το Κυπριακό.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ

    Η απόφαση του ΕΔΑΔ σε σχέση με την `επιτροπή αποζημιώσεων` στα κατεχόμενα, στη βάση της γνωμάτευσης που πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία από ξένο εμπειρογνώμονα, συζητήθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και του Επιτρόπου Προεδρίας.

    Οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο χειρισμού της απόφασης του ΕΔΑΔ θα ληφθούν μετά από διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος συνέστησε υπομονή.

    Μιλώντας μετά από τη σύσκεψη, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως η σύσκεψη είχε ως στόχο «να συζητήσουμε», όπως είπε, «και να διαβουλευθούμε και στη βάση της γνωμοδότησης που έχουμε πάρει έτσι ώστε να μπορέσουμε και πιο έτοιμοι και με συγκροτημένες θέσεις να συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι έχοντας υπόψη και την απόφαση του ΕΔΑΔ».

    Σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι ζήτησε και πήρε γνωμάτευση αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ από ξένο εμπειρογνώμονα, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε τη σύσκεψη πάρα πολύ χρήσιμη. «Πλέον θα ενημερωθούν και θα συζητήσουμε με τα πολιτικά κόμματα», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 10:29:14 UTC