Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΣΤΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΟΣΤΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ - ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

    Τα οστά δύο Αρχιεπισκόπων Κύπρου που είναι θαμμένοι στο Κοιμητήριο του Αγίου Σπυρίδωνα στη Λευκωσία φαίνεται να έκλεψαν άγνωστοι από τους τάφους τους. Πρόκειται για τα οστά του Αρχιεπισκόπου από το 1865 μέχρι το 1900, Κύπρου Σωφρόνιου Γ, και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από 1909 μέχρι το 1916, του Κύριλλου Β.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ανοσιούργημα, καθώς οι βέβηλοι μετακίνησαν τα οστά από τους δύο αυτούς τάφους, ενώ μετακίνησαν την ταφόπλακα και από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ, χωρίς ωστόσο να πάρουν το οστεοφυλάκιο.

    Αναφερόμενος στα γεγονότα, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως «γύρω στις 3:30 το πρωί (της Κυριακής) εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον περίβολο της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα στην περιοχή Λυκαβηττού. Επί τόπου μετέβησαν μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού, διαπιστώνοντας ότι υπήρχε πυρκαγιά σε σωρό από σκουπίδια, την οποία κατέσβησαν από μόνοι τους. Στο μεταξύ, στη σκηνή αφίχθηκε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο μέρος», είπε.

    Ο κ. Κατσουνωτός σημείωσε πως από τον έλεγχο που έγινε στον περίβολο της εκκλησίας, όπου βρίσκεται και το παλαιό Κοιμητήριο, διαπιστώθηκε ότι τρεις ταφόπλακες είχαν μετακινηθεί. Οι ταφόπλακες αυτές ήταν από τον τάφο του Επισκόπου Σωφρονίου Γ, ο οποίος διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από το 1865 μέχρι το 1900, από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου από το 1909-1916 Κυρίλλου Β, και από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου από το 1916-1933 Κυρίλλου Γ.

    «Από τους τάφους του Αρχιεπισκόπου Σωφρονίου Γ και του Κυρίλλου Β απουσιάζουν τα οστεοφυλάκια, ενώ από τον τάφο του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ απλώς υπήρξε μετακίνηση της ταφόπλακας, χωρίς να υπάρξει μετακίνηση του οστεοφυλακίου», είπε ο κ. Κατσουνωτος.

    Πρόσθεσε πως στη σκηνή βρίσκονται αυτή την ώρα και επιλαμβάνονται των εξετάσεων ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Ανδρέας Κρόκος, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Τμήματος Γ του ΤΑΕ Αρχηγείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας Κύπρος Μιχαηλίδης, και ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Ως προς τον χρόνο και τις συνθήκες μετακίνησης των οστεοφυλακίων, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως είναι κάτι που θα φανεί από τις περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας.

    Ερωτηθείς αν στρέφονται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση οι υποψίες, είπε πως είναι πολύ πρόωρο. «Εύλογα διερωτάται κανείς πού βαδίζουμε επιτέλους. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε ένα ανοσιούργημα, και δυστυχώς φαίνεται πως αυτή η κοινωνία έχει κάποιους ανάμεσά της με πολύ αρρωστημένα μυαλά», ανέφερε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πεποίθησή του ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να αποτελέσει μια κατάσταση νίκης για όλους τους εμπλεκόμενους, και πρώτα απ όλα για το λαό της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κατά την τελετή αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.

    Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε ως τίτλο «Κυπριακό: σημερινή φάση και προοπτικές», και σε αυτή ο Δημήτρης Χριστόφιας προέβη σε μια συνοπτική ανάλυση της ουσίας του Κυπριακού, αλλά και των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η επιδιωκόμενη λύση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε αρχικά πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής σημαντικού μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Τουρκία και πως η τουρκική κατοχή συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός επισημαίνει σε πολλά ψηφίσματα και αποφάσεις του. «Ψηφίσματα και αποφάσεις που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να σεβαστεί και να εφαρμόσει από το 1974», είπε.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως από το 1974 ο κυπριακό λαός αγωνίζεται να τερματίσει την κατοχή ενώ από την άλλη, οι σκληροί επεκτατικοί κύκλοι της Τουρκίας εκμεταλλεύονται την παρέλευση του χρόνου για να μονιμοποιήσουν και, προοπτικά, να νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματα των παρανομιών της Τουρκίας στην Κύπρο και να παγιώσουν τη διχοτόμηση. «Στοιχείο της διχοτομικής της πολιτικής είναι ο εποικισμός των κατεχομένων με δεκάδες χιλιάδες Τούρκους πολίτες, τους οποίους για πάρα πολλά χρόνια η Τουρκία μαζικά μεταφέρει στην Κύπρο», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 March 2010 - 10:29:11 UTC