Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΟ ΔΙΕΤΙΑΣ
  • [02] AΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΟΡΟΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΥΠΟΠΤΟΙ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΟ ΔΙΕΤΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Προεδρικός Επίτροπος και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, έχουν εθελοντικά αποδεχθεί να μειωθεί το συνολικό τους εισόδημα κατά 10%, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για αποτίμηση των δύο χρόνων εσωτερικής διακυβέρνησης στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το έργο που έχει παραχθεί είναι αξιόλογο, ιδιαίτερα κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, και διαβεβαίωσε ότι ``θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, όλοι μαζί, με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε για να εκσυγχρονίσουμε την Κύπρο, για να την πάρουμε μπροστά``.

    Είπε, επίσης, ότι το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά και ότι εξίσου δύσκολο θα είναι το 2010, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης και συμμερίζεται τις ανησυχίες του λαού, αλλά έχει και τη γνώση, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης ``έχει ως όραμα την οικοδόμηση μιας πιο σύγχρονης και δίκαιης κοινωνίας``, προσθέτοντας ότι ``πιο δίκαιη κοινωνία σημαίνει κοινωνία που να μπορεί να ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη, υλικές και πνευματικές``.

    ``Είναι αυτονόητο ότι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος προϋποθέτει την ύπαρξη εύρωστης οικονομίας που θα μπορεί να εξυπηρετεί με ποιότητα και ταχύτητα τον πολίτη, να παρέχει ποιοτική, καθολική παιδεία, και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, να προάγει τον πολιτισμό, να προστατεύει το περιβάλλον, να στηρίζει πρώτα από όλα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``όραμα μας είναι η δημιουργία μακροοικονομικής σταθερότητας για εύρωστη οικονομία`` και ότι ``ακρογωνιαίος λίθος της είναι η αγαστή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου, του ιδιωτικού και του συνεργατικού τομέα``.

    ``Δίνουμε έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Κύπρος, της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως κράτος μέλος της ΕΕ``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``κεντρικοί στόχοι είναι η μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο και σε κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας``, προσθέτοντας ότι ``για την υλοποίηση αυτών των στόχων, υλοποιούμε στην πράξη την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, στα πλαίσια της οποίας αναπτύσσουμε περαιτέρω την τριτοβάθμια εκπαίδευση`` και ότι ``ιδρύουμε ιατρική σχολή, σχολή καλών τεχνών, τμήμα επιστημών αποκατάστασης και άλλα``.

    ``Εργαζόμαστε, επίσης, για τη μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο ξένων επενδύσεων. Ενισχύουμε περαιτέρω τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, αλλά και με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``το έργο που έχει παραχθεί από την Κυβέρνησή μας στα δύο χρόνια διακυβέρνησης είναι πραγματικά αξιόλογο, κάτω μάλιστα από αντίξοες συνθήκες, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία σταδιακά επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και την Κύπρο``.

    ``Το 2009 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Εξίσου δύσκολη, όμως, θα είναι και η χρονιά του 2010. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που είναι η χειρότερη των τελευταίων 80 ετών, δεν άφησε ανέπαφη καμία οικονομία στην υφήλιο. Αυτά είναι, δυστυχώς, τα αποτελέσματα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας, της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των αγορών, αλλά και της ανικανότητας θεσμικών οργάνων του παγκόσμιου και ευρωπαϊκού συστήματος να αποτρέψουν την αισχροκέρδεια``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``έχουμε πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες όλων των τάξεων και των στρωμάτων του λαού``, επισημαίνοντας ότι ``έχουμε, όμως, τη γνώση, την εμπειρία, την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, και σας διαβεβαιώνω ότι θα τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία``.

    ``Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση έγκαιρα εφάρμοσε σειρά μέτρων για να μειώσει τις επιπτώσεις από την κρίση και να είναι έτοιμη να πάρει και άλλα μέτρα. Δεν ευσταθεί να υποτιμήσουμε τους κινδύνους, και δεν ευσταθεί ότι τους υποτιμήσαμε και ότι δεν πήραμε μέτρα. Πήραμε μέτρα έγκαιρα και μάλιστα αυτά έτυχαν ευμενούς υποδοχής, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και από την ίδια την ΕΕ``, είπε.

    Αναφερόμενος ``σε όσους ασκούν μηδενιστική κριτική, προκαλώντας ένα αρνητικό κλίμα, που μόνο ζημιά προκαλεί``, τους κάλεσε ``να αναλογιστούν πόσο πιο έντονες θα ήταν οι συνέπειες εάν η Κυβέρνηση δεν δρούσε τόσο αποφασιστικά, συστηματικά και έγκαιρα``.

    ``Τα μέτρα αυτά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, στόχευαν στη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και αφορούσαν κυρίως τον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα, που επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλους τομείς. Παράλληλα, προωθήσαμε σειρά άλλων μέτρων στήριξης του χρηματοοικονομικού τομέα, τόνωσης της απασχόλησης και στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων του λαού. Ενα από τα πρώτα επιτυχημένα μέτρα ήταν η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα μέσω της μεγαλύτερης δυνατής υλοποίησης του αναπτυξιακού προϋπολογισμού του κράτους``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι, ``ως αποτέλεσμα, το 2009 υπογράφηκαν κατασκευαστικά συμβόλαια πέραν των 170 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 86 εκατομμύρια το 2008``.

    Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, είπε ότι ``λήφθηκαν σημαντικά μέτρα, όπως η κατάργηση των τελών διανυκτέρευσης, η μείωση των τελών προσγείωσης, η μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, η ενίσχυση της διαφημιστικής εκστρατείας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, και άλλα``.

    ``Για περαιτέρω στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, προωθήθηκαν, μεταξύ άλλων, σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων για διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και διάφορα άλλα σχέδια επιδότησης για πρόσληψη ανέργων. Συνολικά το 2010 υπάρχουν διαθέσιμα πέραν των 20 εκ. ευρώ για υλοποίηση διαφόρων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και επανακατάρτισης ανέργων``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ``την οικονομική κρίση εμείς εργαζόμαστε να τη μετατρέψουμε σε εργαλείο για επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων και για εξυγίανση της οικονομίας``, προσθέτοντας ότι ``για αυτόν το λόγο είμαστε στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που περιλαμβάνει σειρά μέτρων, τα οποία τίθενται σε διαβούλευση με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους``.

    ``Ελπίζω και εύχομαι όλοι να επιδείξουμε, μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί, υψηλό αίσθημα ευθύνης για να υπάρξει συναίνεση στην τελική διαμόρφωση του πακέτου και στην υλοποίησή του. Θέλω να τονίσω ότι τίποτα ακόμα δεν έχει αποφασιστεί. Για αυτό ας μην προτρέχουν ορισμένοι να προβαίνουν σε επικρίσεις και πρόωρα να εισερχόμαστε σε μία συζήτηση και αντιπαράθεση που δεν είναι καθόλου βοηθητική``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``η αντιμετώπιση της κρίσης χρειάζεται τη συμβολή όλων`` και ότι ``τα μέτρα που θα προωθήσουμε θα είναι ισορροπημένα, θα λαμβάνουν υπόψη τι μπορεί να προσφέρει η κάθε ομάδα του πληθυσμού, κύρια, όμως, θα στραφούμε προς αυτούς έχουν και σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν, και ασφαλώς και στην ανάπτυξη της οικονομίας``.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε σε 12 άξονες πολιτικής, όπου ``το έργο που παράχθηκε δεν είναι απλά αξιόλογο, αλλά θέτει τις βάσεις και τα γερά θεμέλια για μιαν πιο δίκαιη κοινωνία, για μια σύγχρονη και ευημερούσα Κύπρο στον 21ο αιώνα``.

    Συνοπτικά, επεσήμανε ότι ``είτε έχουμε επιλύσει είτε δρομολογήσαμε προς επίλυση χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν την κυπριακή κοινωνία για πολλά χρόνια, που την ταλάνιζαν μέχρι και για 40 χρόνια και δεν έβρισκαν τη λύση τους``, και αναφέρθηκε στο υδατικό, τα αγροτικά χρέη, τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού, την ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων, τη δημιουργία σύγχρονης και δημοκρατικής παιδείας μέσω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, το συγκοινωνιακό, τη διεύρυνση των στεγαστικών προγραμμάτων, και το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας της, να γίνει η αναγκαία αποκέντρωση και να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της εξυπηρέτησης των πολιτών.

    Οσον αφορά τον πρώτο άξονα, που είναι η αναπτυξιακή πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``επενδύουμε στην ανάπτυξη`` και σημείωσε ότι ``το αναπτυξιακό έργο που έχει επιτελεστεί στα δύο αυτά χρόνια είναι σημαντικότατο``.

    ``Εγιναν και γίνονται έργα μικρά και μεγάλα, σε όλες τις επαρχίες, όπως δρόμοι, σχολικά κτίρια, διαμόρφωση χώρων και πλατειών σε κοινότητες, πολεοδομικά έργα, αντικατάσταση αρδευτικών συστημάτων, και διάφορα άλλα. Εχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται σημαντικοί οδικοί άξονες, οι οποίοι αναβαθμίζουν ουσιαστικά την κυκλοφοριακή διαχείριση από, προς και εντός των πόλεων``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``προωθούνται, επίσης, με ταχείς ρυθμούς μεγάλα έργα, όπως αυτοκινητόδρομοι, οι μαρίνες Λεμεσού, Αγίας Νάπας και Πάφου``.

    Είπε, επίσης, ότι ``ολοκληρώθηκε η πλήρης υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από τα ταμεία της ΕΕ με 100% απορρόφηση των 113.500.000 ευρώ``, προσθέτοντας ότι ``παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί ο προγραμματισμός για τα προγράμματα της νέας περιόδου που λήγει το 2013 και περιλαμβάνει έργα 1 δισεκ. ευρώ`` και ότι ``μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου έχουν εγκριθεί προγράμματα ύψους 350 εκ. ευρώ``.

    ``Ολα αυτά τα έργα και πολλά άλλα θα τονώσουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα. Θα δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας, με αλυσιδωτές βέβαια θετικές επιδράσεις στην οικονομία``, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο δεύτερο άξονα, που αφορά την κοινωνική πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ``παρά την οικονομική κρίση, προσπαθήσαμε και βοηθήσαμε τις αδύνατες και μη προνομιούχες ομάδες του πληθυσμού, ανακουφίζοντας χιλιάδες συμπατριώτες μας, που δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι λήπτες δημόσιου βοηθήματος, οι ανάπηροι, οι τυφλοί, οι εγκλωβισμένοι, οι πενταμελείς και πολύτεκνες οικογένειες``.

    ``Ενδεικτικά αναφέρω, για δεύτερη χρονιά παραχωρήσαμε πασχαλινό επίδομα στους συνταξιούχους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το επίδομα αυτό θα είναι φέτος στοχευμένο. Αυξήσαμε τις χαμηλές συντάξεις, παραχωρώντας ειδικό επίδομα σε όσα νοικοκυριά συνταξιούχων έχουν εισοδήματα κάτω από το καθορισμένο όριο της σχετικής φτώχειας. Αυξήσαμε τα δημόσια βοηθήματα σε σημαντικό βαθμό. Παραχωρήσαμε έκτακτο επίδομα στις πολύτεκνες και τις πενταμελείς οικογένειες``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα είναι ασφαλώς η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2048`` και ότι ``το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων άντεχε, με βάση τα δεδομένα, μέχρι το 2020``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφασίζει τη σταδιακή επιστροφή χρημάτων με στόχο τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού``.

    Οσον αφορά τον τρίτο άξονα, που είναι η στεγαστική πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``υλοποιούμε με πρόγραμμα μιαν ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, καλά στοχευμένη στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού και των εκτοπισθέντων``.

    ``Για τους εκτοπισθέντες, ανεγείραμε 760 νέες οικιστικές μονάδες σε κυβερνητικούς οικισμούς, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναδόμηση και μαζική επιδιόρθωση κυβερνητικών οικισμών. Εκδώσαμε μέχρι σήμερα πέραν των 10.000 τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισμένους, ενώ αναμένεται σύντομα η έκδοση άλλων 2.700. Διαχωρίζονται 2.100 κρατικά οικόπεδα για αυτοστέγαση εκτοπισθέντων, όπως επίσης οικόπεδα για πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή αλλού που δεν μπορούν να απαλλοτριωθούν``, είπε.

    Οσον αφορά τη στεγαστική πολιτική για άλλες ομάδες πληθυσμού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``διαθέσαμε κονδύλι ύψους 200 εκ. ευρώ για την παροχή χαμηλότοκων δανείων για σκοπούς πρώτης κατοικίας σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ``.

    ``Ενισχύσαμε τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης με τριπλασιασμό της συμβολής του στη στέγαση οικογενειών μέσων και χαμηλών εισοδημάτων. Τροποποιήσαμε τη σχετική νομοθεσία ώστε να καλύπτεται η καταβολή της χορηγίας σε περιπτώσεις ανέγερσης κατοικίας, πρώτον σε κυβερνητική γη από εκτοπισμένους, δεύτερον σε κυβερνητικά οικόπεδα που παραχωρούνται με ευνοϊκούς όρους σε άπορες οικογένειες, και τρίτον σε οικοδομήσιμη γη που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο``, είπε.

    Αναφερόμενος στον τέταρτο άξονα, που αφορά την υδατική πολιτική, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι όλοι γνωρίζουν ``πόσο τραγική ήταν η υδατική κατάσταση όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας`` και σημείωσε ότι ``δεν είχαμε νερό να πιούμε``.

    ``Σήμερα, δύο χρόνια μετά, είμαστε σε θέση να πούμε ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα ύδρευσης. Με την αναβάθμιση των μονάδων αφαλάτωσης Δεκέλειας και Λάρνακας, και την προώθηση της κατασκευής τριών νέων μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης στην Επισκοπή, στα Κούκλια και στο Βασιλικό, αναμένεται ότι, από το καλοκαίρι του ερχόμενου χρόνου, η ύδρευση θα απεξαρτηθεί πλήρως από τις καιρικές συνθήκες ώστε να μην ξαναϋπάρξουν περικοπές νερού``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι ``ευτυχώς πέρσι, αλλά ιδιαίτερα φέτος, είχαμε σημαντική βροχόπτωση, συγκεντρώθηκαν αρκετές ποσότητες νερού στα φράγματα και θα δοθούν, επίσης, ικανοποιητικές ποσότητες νερού για τη γεωργία``.

    Για τον πέμπτο άξονα, που αφορά την πολιτική για τις συγκοινωνίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, ``πέραν των οδικών έργων, τομή για την κοινωνία αποτελεί η δρομολόγηση ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών για όλη την ελεύθερη Κύπρο`` και ανέφερε ότι ``το νέο αυτό σύστημα απαμβλύνει τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στις αστικές περιοχές και στηρίζει αποφασιστικά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση της υπαίθρου``.

    ``Εκσυγχρονίσαμε τις δημόσιες συγκοινωνίες, διασφαλίζοντας πλήρη κάλυψη μεταξύ πόλεων και υπαίθρου, καθώς και μεταξύ πόλεων. Μετά από επίπονη εργασία, διάλογο και σημαντική υποστήριξη του κράτους, οι 200 εταιρείες δημόσιων συγκοινωνιών μικρού και μεσαίου μεγέθους, εξελίσσονται σε έξι εταιρείες, μια για κάθε επαρχία και μια μεταξύ των πόλεων. Βεβαίως, αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχει τελειώσει, χρειάζεται πολλή δουλειά, χρειάζεται πολύ καλός προγραμματισμός από πλευράς του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, καθώς και πολλή υπομονή από πλευράς της Υπουργού``, είπε.

    Οσον αφορά τον έκτο άξονα, που αφορά την πολιτική για την παιδεία και τον πολιτισμό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``οι τομείς της παιδείας και του πολιτισμού αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου``.

    ``Η επίτευξη του στόχου μας και η εκπλήρωση του οράματός μας διέρχεται μέσα από την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Αυτή θα αλλάξει ριζικά το σημερινό σχολείο, θα το εκσυγχρονίσει και θα το αναβαθμίσει, κλείνοντας τις πληγές της παραπαιδείας και της σχολικής αποτυχίας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο`` και σημείωσε ότι ``τα αναλυτικά προγράμματα, όπως έχουν διαμορφωθεί, ήδη στέλνονται στα κόμματα``.

    ``Θα γίνει και με τις οργανώσεις, βεβαίως, των εκπαιδευτικών διάλογος. Ελπίζουμε να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα μέχρι τον Ιούνιο για να ξεκινήσει ο Σεπτέμβριος με τα νέα αυτά αναλυτικά προγράμματα. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 50 πανεπιστημιακοί και 300 εκπαιδευτικοί, και για το οποίο γίνεται διάλογος με τα κόμματα, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και την κοινωνία ευρύτερα. Με τα νέα αναλυτικά προγράμματα τίθενται οι βάσεις για ένα σύγχρονο, ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι, ``στο πλαίσιο της προώθησης της τεχνολογίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, προχωρήσαμε και παραχωρήσαμε χορηγία σε όλους τους μαθητές της Β Γυμνασίου για την αγορά φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή``, προσθέτοντας ότι ``όλα τα σχολεία έχουν συνδεθεί με το διαδίκτυο και προωθείται τώρα η σύνδεση όλων των αιθουσών διδασκαλίας``.

    ``Υλοποιήθηκε η δέσμευση της Κυβέρνησης για επέκταση της κρατικής φοιτητικής μέριμνας με την έγκριση πακέτου στοχευμένων μέτρων στήριξης των φοιτητών που προέρχονται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα``, πρόσθεσε.

    Για τον πολιτισμό, είπε ότι, ``σε μιαν εποχή βαθιάς παγκόσμιας κρίσης, όχι μόνον οικονομικής, αλλά κρίσης θεσμών και αξιών, κατά την οποία δοκιμάζονται οι ευαισθησίες των λαών, ο πολιτισμός αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία για την ύπαρξη και την ανάπτυξή μας``, προσθέτοντας ότι ``η ανάγκη να στραφούμε στα έργα του πολιτισμού μετατρέπεται σε προτεραιότητα``.

    ``Εμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης πολιτισμικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, πέραν από τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας σε βασικά έργα πολιτιστικής υποδομής, όπως είναι το Κρατικό Θέατρο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, το Μέγαρο Πολιτισμού, η Σχολή Καλών Τεχνών, η Κρατική Βιβλιοθήκη και πολλά άλλα``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``παράλληλα αναβαθμίζουμε υφιστάμενους θεσμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων``, προσθέτοντας ότι, ``στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50χρονα από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίσαμε σειρά εκδηλώσεων υψηλών ποιοτικών και αισθητικών προδιαγραφών, αντάξιων της σημαδιακής επετείου``.

    Οσον αφορά τον έβδομο άξονα, που αναφέρεται στην πολιτική για την υγεία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``στον τομέα της υγείας, που αντιμετωπίζονταν και αντιμετωπίζονται προβλήματα, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου`` και ότι ``με συντονισμένη προσπάθεια μειώθηκαν οι λίστες αναμονής, και εισήχθη σύστημα διαχείρισης κλινών``.

    Πρόσθεσε ότι ``εφαρμόστηκε σύστημα καταπολέμησης της αλόγιστης χρήσης φαρμάκων`` και σημείωσε ότι, ``όταν το σύστημα λειτουργήσει πλήρως, τότε θα επιτευχθεί ένα μεγάλο κατόρθωμα, το οποίο θέλω να τονίσω διότι υπήρχε σπατάλη εκατομμυρίων ένεκα της κακής διαχείρισης των φαρμάκων``.

    Είπε, επίσης, ότι ``λειτούργησαν νέα κέντρα υγείας, έχει προωθηθεί η ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, και αναμένεται η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου που τροποποιεί το Νόμο για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας``.

    Οπως είπε, ``μεταξύ άλλων διαμορφώνεται νομοσχέδιο αυτονόμησης δημόσιων νοσηλευτηρίων, δημιουργούνται ακτινοθεραπευτικό κέντρο, καρδιοχειρουργική μονάδα, νευροχειρουργική μονάδα και μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, δημιουργείται μεταμοσχευτικό κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, και επεκτείνεται το πρόγραμμα της κατ οίκον νοσηλείας, για την αναβάθμιση της φροντίδας των ατόμων τρίτης ηλικίας``.

    ``Δύο σημαντικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της υγείας μακροπρόθεσμα είναι η ίδρυση Ιατρικής Σχολής. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και η ίδρυση Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης στο ΤΕΠΑΚ``, είπε.

    Αναφερόμενος στον όγδοο άξονα, που αφορά την πολιτική για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``ως Κυβέρνηση δίνουμε μεγάλη σημασία στον πρωτογενή τομέα παραγωγής`` και ότι ``στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός του, ώστε να καταστεί βιώσιμος και αποδοτικός``.

    ``Νοιώθουμε ικανοποιημένοι ότι σε αυτά τα δύο χρόνια βοηθήσαμε σημαντικά τον τομέα, με δαπάνες που πλησιάζουν τα 400 εκ. ευρώ από καθαρά εθνικούς πόρους. Αναφέρω ενδεικτικά ότι ρυθμίστηκαν τα αγροτικά χρέη. Διατέθηκε ποσό 34 εκ. ευρώ, το οποίο έχει εμβασθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, δίνοντας λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν πολλοί γεωργοί μας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``το 2008 παραχωρήθηκε βοήθεια ύψους 67,5 εκ. ευρώ στους κλάδους της γεωργοκτηνοτροφίας για αντιμετώπιση των συνεπειών της ανομβρίας`` και ότι ``για στήριξη του Κύπριου αγρότη καταβάλαμε 327 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 211,4 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους και τα 115,6 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους``.

    Αναφερόμενος στον ένατο άξονα, που αφορά την ενεργειακή πολιτική, την αειφόρο ανάπτυξη και την οικολογική ισορροπία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η Κύπρος εμφανίζει ψηλό ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης και βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ``, προσθέτοντας ότι ``το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά πρωτογενών καυσίμων και οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η διαφαινόμενη διατήρηση της τιμής τους σε υψηλά επίπεδα, αλλά και η αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλεί κλιματικές αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, οδήγησε την Κυβέρνηση στην υιοθέτηση και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας``.

    ``Θέτουμε αποφασιστικά τις βάσεις για αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στην Κύπρο. Η Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) έχει ήδη συσταθεί και άρχισε εργασία για υλοποίηση του στόχου της εισαγωγής στην Κύπρο φυσικού αερίου το 2013, ενώ η ευθύνη υλοποίησης του έργου του τερματικού φυσικού αερίου ανατέθηκε στην ΑΗΚ, η οποία εργάζεται συστηματικά προς το σκοπό αυτό. Εχει υπογραφεί η σύμβαση επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα δύο πρώτα αιολικά πάρκα. Το 2009 έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Υπογράφηκε η σύμβαση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτήρια, σχολεία και στρατόπεδα. Πρόκειται για 65 συστήματα που αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα``, είπε.

    Για το δέκατο άξονα, που αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ότι ``βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο την εμπέδωση της χρηστής διοίκησης, την ορθή λειτουργία, τη δίκαιη, γρήγορη και χωρίς ταλαιπωρίες μεταχείριση και εξυπηρέτηση όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις``.

    ``Στο πλαίσιο αυτό επεκτείνουμε τον πολύ πετυχημένο θεσμό των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ). Πολύ πρόσφατα έχει λειτουργήσει ΚΕΠ στην Πάφο, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται η λειτουργία ενός ακόμη ΚΕΠ στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, καθώς και δεύτερου ΚΕΠ στη Λάρνακα, ενώ εντός του 2011 προγραμματίζεται η λειτουργία και δεύτερου ΚΕΠ στη Λευκωσία. Για τον καινοτόμο θεσμό των ΚΕΠ έχουν απονεμηθεί δύο βραβεία, το Βραβείο Καινοτομίας, της ΟΕΒ και το Πιστοποιητικό Βέλτιστης Πρακτικής της ΕΕ``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``επιλύσαμε, με ικανοποιητικό τρόπο, ένα ακόμη θέμα που ταλάνιζε πολλούς ανθρώπους και το κράτος για πολλά χρόνια``, που αφορά τους έκτακτους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας.

    ``Κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο νομοσχέδια, εκκρεμούν και ελπίζω και πάλι ότι θα εγκριθούν σύντομα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με σκοπό τη διασφάλιση της παραμονής πέραν των 2.000 έκτακτων υπαλλήλων αορίστου χρόνου οι οποίοι θα είναι εναλλάξιμοι, και τη ρύθμιση, από τώρα και στο εξής, του τρόπου πρόσληψης έκτακτου προσωπικού κατά τρόπο που να μην επαναληφθούν παρόμοια προβλήματα, δεδομένου ότι οι συμβάσεις αυτών των εκτάκτων δεν θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου``.

    Αναφερόμενος στον ενδέκατο άξονα, που αφορά την πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την κοινωνία της πληροφορίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η έρευνα είναι κινητήριος δύναμη για την πρόοδο του ανθρώπου και των σύγχρονων κοινωνιών`` και σημείωσε ότι ``η ανάγκη για γρήγορη έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά ακόμη πιο σημαντική την επένδυση στην έρευνα``.

    ``Η έρευνα στην Κύπρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει διαγράψει σημαντική πρόοδο, ακόμη όμως, υστερούμε σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Με τη συνέχιση της πολιτικής επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία που ακολουθούμε, προσδοκούμε ότι σταδιακά θα μπορέσουμε να φτάσουμε το μέσο όρο της ΕΕ αναφορικά με τις δαπάνες για την έρευνα και να καλύψουμε το στόχο του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας για την επόμενη δεκαετία`` και ότι ``ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ της πολιτείας, της ακαδημίας και της βιομηχανίας, που είναι το τρίπτυχο της καινοτομίας``.

    ``Η διετία 2008-2009 μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορόσημο στην κοινωνία της πληροφορίας. Προωθήθηκαν και τέθηκαν οι βάσεις για την ψηφιακή τηλεόραση, και την ευρυζωνική κάλυψη της υπαίθρου και για τις ασύρματες προσβάσεις. Αυτά τα έργα θα κλείσουν αποφασιστικά το ψηφιακό χάσμα των αστικών και αγροτικών περιοχών και θα καταστήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση ένα ευρύτατα προσφερόμενο κοινωνικό αγαθό``, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στο δωδέκατο άξονα, που αφορά την πολιτική για την άμυνα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο στρατό, με αυξημένες δυνατότητες αποτροπής, βρίσκεται σε εξέλιξη``, προσθέτοντας ότι ``αυτό θα επιφέρει, επίσης, εξοικονομήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε λειτουργικές δαπάνες``.

    Επεσήμανε ότι ``αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώθηκε στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας`` και πρόσθεσε ότι ``πρώτα από όλα αναδείξαμε το φαινόμενο και το αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά``.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι ``θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με προγραμματισμό, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα για να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε``.

    [02] AΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΟΡΟΣ ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΥΠΟΠΤΟΙ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγούνται σήμερα, για να ζητηθεί η έκδοση διατάγματος κράτησής τους, τα δύο άτομα που συνέλαβε χθες η Αστυνομία για την υπόθεση της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η Αστυνομία συνέλαβε λίγο μετά τις 12.00 τη Δευτέρα έναν 32χρονο και έναν 28χρονο, από τη Λευκωσία, σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση της σύλησης του τάφου και της κλοπής της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά και για την υπό διερεύνηση απόπειρα φόνου, που διαπράχθηκε στις 25 Δεκεμβρίου το 2009 στην κτηνοτροφική Τσερίου εναντίον 35χρονου και 32χρονου.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι συλλήψεις των δύο προσώπων έγιναν βάσει της κατάθεσης του ενός εκ των τριών υπόπτων που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση της κλοπής της σορού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 March 2010 - 10:30:19 UTC