Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Δεν αγωνιζόμαστε για την Ταλατοποίηση του Κυπριακού, ούτε και μας ενδιαφέρει ποιές είναι οι ανάγκες και οι σκοπιμότητες του προεκλογικού του κ. Ταλάτ, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Ιερού Ναού της Παναγίας της Φανερωμένης, όπου πραγματοποιήθηκε δοξολογία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, χοροσταντούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β`, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει σωστή πορεία στο Κυπριακό, να στηριχθούμε σε αρχές και αξίες και να παλέψουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Από την πλευρά μου, είπε «μην περιμένετε ποτέ να ακούσετε ότι θα μπορούσα να συνεναίνεσω ή να υποστηρίξω στην έκδοση ενός ανακοινωθέντος όπου θα περιλαμβάνονται οι ούτω καλούμενες συγκλίσεις».

    «Εχω επαναλάβει πολλές φορές ότι ένα κοινό ανακοινωθέν θα πρέπει να είναι ένα γενικόλογο ανακοινωθέν» σημείωσε ο κ. Καρογιάν και πρόσθεσε ότι «εξάλλου υπάρχει η αρχή «τίποτα δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθούν όλα» και ότι ``σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να υπάρχει ανακοινωθέν το οποίο με ένα άμεσο ή έμμεσο τρόπο να παραπέμπει είτε σε ενδιάμεση λύση είτε ακόμα και σε διαδικασίες που μπορεί να παρερμηνευθούν από τη διεθνή κοινότητα και να δημιουργήσουν τετελεσμένα».

    Πρόσθεσε ότι «η θέση μας ήταν και παραμένει καθαρή και κρυστάλλινη, δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε συγκλίσεις σε αυτό το κοινό ανακοινωθέν ούτε και τίποτα άλλο».

    Εξάλλου, συμπλήρωσε ο κ. Καρογιάν, «τα αποτελέσματα κατά τη δική μας άποψη και εκτίμηση ήσαν και είναι πενιχρά, άρα καμία σκοπιμότητα δεν εξυπηρετεί αυτή η συμπερίληψη συγκλίσεων και άλλων ισχυρών αν θέλετε όρων μέσα (στο κοινό ανακοινωθέν) οι οποίοι στο τέλος το μόνο που θα υποβοηθήσουν είναι την τουρκική πλευρά και τον προεκλογικό αγώνα του κ. Ταλάτ».

    Σε ερώτηση σχετικά με ανακοίνωση της νεολαίας του ΔΗΚΟ στην οποία εκφράζεται υποστήριξη προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι διαχρονικά γνωστή και δεν είναι μόνο με τον παρόντα Αρχιεπίσκοπο αλλά είναι μια διαχρονική θέση».

    Η Εκκλησία, είπε, «επιτελεί ένα σημαντικότατο ρόλο και εθνικό και πνευματικό και φιλανθρωπικό και κοινωνικό και πολιτιστικό, σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας, που η Εκκλησία ως θεσμός και οι λειτουργοί της δίνουν πάντοτε το καλό παράδειγμα, το έναυσμα για όλα αυτά. Με σεβασμό αντιμετωπίζουμε το θεσμό της Εκκλησίας και είμαι της άποψης ότι όποια ζητήματα και αν υπάρχουν, υπάρχουν τρόποι σωστοί να γίνεται η συνεννόηση χωρίς να εκτοξεύονται και χαρακτηρισμοί που πλήττουν το θεσμό, την όλη διαδικασία και δηλητηριάζουν και την ευρύτερη ατμόσφαιρα».

    Χρειάζεται, είπε, «νηφαλιότητα καλές προθέσεις από όλους και μια γνήσια συζήτηση στη βάση των διαφόρων ζητημάτων με αυτό τον τρόπο λύνονται τα θέματα, και όχι με πυροβολισμούς ή εκτοξεύσεις χαρακτηρισμών από διάφορες πλευρές».

    Αναφερόμενος και στην σημερινή εθνική επέτειο και στο μήνυμά της, ο κ. Καρογιάν είπε πως «τιμούμε σήμερα την εθνική παλιγγενεσία που δημιούργησε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, τιμούμε τους ήρωες, τους ηρωομάρτυρες του ελληνισμού, τιμούμε όλους εκείνους που θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό την ίδια τους την ζωή για να μπορέσει να επέλθει η ελευθερία, η ανεξαρτησία αλλά και η κυριαρχία του ελληνικού λαού και του ελληνικού κράτους».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι τα μηνύματα που πρέπει να εξάξουμε από τις επετείους αυτές είναι ότι είναι «ώρα αυτογνωσίας, είναι ώρα ενδοσκόπησης είναι ώρα ενίσχυσης και διεύρυνσης των ψυχικών αποθεμάτων μας για να μπορέσουμε και εμείς σήμερα να αντέξουμε στον δύσκολο αγώνα, μέχρι την ημέρα εκείνη της δικαιοσύνης των δικαίων και των δικαιωμάτων μας και μέχρι την ημέρα της αποκατάστασης της ελευθερίας του κυπριακού ελληνισμού».

    Μέχρι την ημέρα, τόνισε «που θα τερματιστεί η κατοχή, μέχρι την ημέρα που θα φύγουν όλοι οι έποικοι, μέχρι την ημέρα που πραγματικά ο κυπριακός λαός θα ανασάνει και πάλι μακριά από την μπότα του Τούρκου κατακτητή».

    «Είναι ώρα που θα πρέπει να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας, είναι η ώρα που θα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε την πίστη μας στα δίκαια και τα δικαιώματα μας, να επαναβεβαιώσουμε με ένα σταθερό τρόπο τις αρχές και τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν τόσοι πρόγονοι μας και στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

    Είναι η ώρα, τόνισε «που θα πρέπει όλοι, πέρα από αυτά που λέμε ρητορικά, στην πράξη να μεταφραστούν και να πετύχουμε την ενότητα μας, θα πρέπει να είμαστε ομονοούντες γιατί η ιστορία διδάσκει ότι όσες φορές είμαστε διασπασμένοι, όσες φορές η διχόνοια πρυτάνευσε και κυριάρχησε όλες εκείνες τις ιστορικές στιγμές ο ελληνισμός καταποντίστηκε, όσες φορές όμως ενωμένοι δώσαμε τον αγώνα της τιμής και της αξιοπρέπειας στηριζόμενοι σε αρχές και αξίες ο Ελληνισμός μεγαλούργησε».

    Καταλήγοντας, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως «είναι ώρα λοιπόν να αντλήσουμε αυτά τα διδάγματα και αυτά τα μηνύματα και όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα τον ωραίο, τον αγώνα τον καλό μέχρι την ημέρα της απελευθέρωσης του τόπου μας και την επανένωση του λαού μας».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στις Βρυξέλες όπου θα συμμετάσχει στο Εαρινό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται στις 25 και 26 Μαρτίου.

    Στο Συμβούλιο, οι ηγέτες της Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν για το γενικό πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ένωσης για την απασχόληση και την ανάπτυξη, τη λεγόμενη στρατηγική ΕΕ2020.

    Θα προβούν, επίσης, σε ανασκόπηση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

    [03] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το θέμα της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών και πρόσθεσε πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.

    Ερωτηθείς εάν στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ταλάτ θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ο Γιώργος Ιακώβου απάντησε πως με τον κ. Ναμί «συζητήθηκε η περίπτωση κοινής δήλωσης αν υπάρξει και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και εάν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσουμε».

    Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη ο Γιώργος Ιακώβου απάντησε πως «έχουν υπογραφεί όλα τα σχετικά έγγραφα και έχει υπογραφεί το συμβόλαιο μεταξύ του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που θα χειρίζεται αυτό το έργο με την Κοινοπραξία των εργολάβων που θα κατασκευάσει το έργο. Αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει η κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 4 μηνών», σημείωσε, και πρόσθεσε πως τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του έργου «είναι όλα στο λογαριασμό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 March 2010 - 12:29:11 UTC