Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΟΥ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΟΥ

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των δωρητών που συνεισέφεραν στη χρηματοδότηση του έργου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η τελετή έναρξης των εργασιών οδοποιίας που θα οδηγήσει στη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    ``Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στο κοινό έργο για διάνοιξη του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου - Λιμνίτη``, αναφέρει ανακοίνωση της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (ΟΥΦΙΚΥΠ).

    Υπενθυμίζεται το έργο της κατασκευής του δρόμου που θα ενώνει τον Κάτω Πύργο με τον Λιμνίτη ξεκινά σήμερα ύστερα από μια σειρά συζητήσεων που κορυφώθηκαν στις 24 Μαρτίου με την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), του Προγράμματος Συνεταιρισμός για το Μέλλον και μιας κοινοπραξίας που απαρτίζεται από μία ε/κ και μία τ/κ εταιρεία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο θα επιτρέψει τη διακίνηση πολιτών μέσω της νεκρής ζώνης στην περιοχή. Ειδικότερα, το έργο αφορά την αναβάθμιση του τμήματος του δρόμου, μήκους 2,2 χιλιομέτρων, που βρίσκεται στην νεκρή ζώνη και ενός άλλου τμήματος μήκους 4,5 χλμ που βρίσκεται εκτός της νεκρής ζώνης.

    ``Οταν ο δρόμος ανοίξει αργότερα φέτος, το σημείο Λιμνίτη θα είναι το έβδομο σημείο διέλευσης που θα διευκολύνει τη διακίνηση μεταξύ των δύο κύριων κοινοτήτων της Κύπρου``, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Αφού υπενθυμίζει ότι η διάνοιξη του Λιμνίτη αποτελούσε προτεραιότητα για τους δύο ηγέτες αναφέρεται στο ιστορικό του θέματος και στα κοινά ανακοινωθέντα των ηγετών, στα οποία περιλαμβάνεται το θέμα του Λιμνίτη.

    Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ως παράδειγμα ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος θα διευκολύνει τη διακίνηση για τους κατοίκους της περιοχής και για τις δύο κοινότητες και θα μειώσει δραματικά το χρόνο μετάβασης στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή των συμβολαίων την περασμένη Τετάρτη, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, είπε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη πως όταν υπάρχει θέληση, ακόμη και εκείνο που φαίνεται δύσκολο, μπορεί να επιλυθεί.

    Πρόσθεσε ότι «το να φθάσουμε στην υπογραφή αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολο» αλλά σημείωσε ότι «χάρη στην εμμονή και την συνεργασία των δύο πλευρών και ιδιαίτερα των δύο ηγετών αλλά και των ακούραστων προσπαθειών πολλών στη διεθνή κοινότητα, Ε/κ και Τ/κ και όλοι οι κάτοικοι στην Κύπρο, κάνουν τώρα ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα στην επιδίωξή τους να απομακρύνουν τα εμπόδια για να φθάσουν στην ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ευημερία σε ένα επανενωμένο νησί».

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Ανέφικτη εκ των πραγμάτων καθίσταται η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη, Οζτίλ Ναμί, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος είπε ότι αυτό είναι κατά ένα μεγάλο μέρος του περίπου έτοιμο, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ότι στην τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών η τ/κ πλευρά ζήτησε όπως μετά την επικείμενη μεταξύ τους συνάντηση της 30ης Μαρτίου εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

    Από πλευράς μας, αναφέρει ο κ. Ιακώβου, "δεν αναλήφθηκε καμία δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση ούτε και για έκδοση ανακοινωθέντος τη συγκεκριμένη ημερομηνία".

    Ο κ. Ιακώβου προσθέτει πως ακολούθησαν δύο συναντήσεις σε επίπεδο συμβούλων των δύο ηγετών στις οποίες η τ/κ πλευρά κατέθεσε διάφορα έγγραφα.

    "Από αυτά διαπιστώθηκε χάσμα μεταξύ των στόχων και προσδοκιών των δύο πλευρών. Παρά τις προσπάθειές μας για εξεύρεση σύγκλισης στο θέμα αυτό δεν κατέστη δυνατό και στην τελευταία συνάντηση σε επίπεδο συμβούλων, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Μαρτίου, καταγράφηκε αδιέξοδο", σημειώνει ο κ. Ιακώβου.

    [03] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Νέα συνάντηση θα έχουν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση, η οποία θα αρχίσει στις 10:00 στην επίσημη οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, αναμένεται να είναι η τελευταία πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Στην τελευταία τους συνάντηση στις 16 Μαρτίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    «Ο παράγοντας του χρόνου είναι κρίσιμης σημασίας διότι παγιώνει επί του εδάφους τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και δημιουργεί νέα προβλήματα αλλά για χάρη του χρόνου δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ποιότητα της λύσης», είπε στο Λονδίνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος , Στέφανος Στεφάνου.

    «Δεν αποδεχόμαστε μια όποια λύση που δεν θα πληροί κάποιες βασικές αρχές δικαιοσύνης και λειτουργικότητας , είπε ο κ.. Στεφάνου. «Δεν αποδεχόμαστε λύση που δεν θ αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που μιλούσε στον εορτασμό των επετείων της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου , τόνισε τον διττό χαρακτήρα της Επανάστασης του 21, εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό, με τη μια διάσταση να συμπληρώνει την άλλη και τον ένοπλο αγώνα ν αποτελεί επιβεβλημένη επιλογή.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα ο κ. Στεφάνου θα συναντηθεί με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών , αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις , Chris Bryant.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 29 March 2010 - 10:29:14 UTC