Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νέα συνάντηση πραγματοποιούν την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση, η οποία άρχισε στις 10:00 το πρωί στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, αναμένεται να είναι η τελευταία πριν τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.

    Στην προηγούμενη συνάντηση στις 16 Μαρτίου, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επικεντρώθηκαν σε θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα στο περιθώριο της τελετής έναρξης των κατασκευαστικών έργων του δρόμου Λιμνίτη Κάτω Πύργου, ερωτηθείς αν το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος των δύο ηγετών θα συζητηθεί κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «είναι φυσιολογικό να εγερθεί το θέμα``.

    ``Θα το κουβεντιάσω με τον κ. Ταλάτ και όπως είπα θα κουβεντιάσω και με το Εθνικό Συμβούλιο. Τίποτα δεν προδικάζω ούτε και έχω προδικάσει προηγούμενα. Δεν υπάρχει δέσμευση από δικής μας πλευράς``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΗΕ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν θα έχει την Τρίτη το βράδυ, στις 1030 (ώρα Κύπρου), ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού με το Βοηθό Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για θέματα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Alain Le Roy. Στην ημίωρη συνομιλία τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν την UNFICYP καθώς επίσης την τρέχουσα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Μετά τη συνάντηση και στη διάρκεια σύντομης τελετής υπογράφηκε στην αίθουσα συνεδριάσεως Hedi Annabi Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη συνδρομή της Κύπρου στο Σύστημα Προσωρινής Διευθέτησης (Stand-by Arrangement) των Ηνωμένων Εθνών. Το Σύστημα Προσωρινής Διευθέτησης του ΟΗΕ έχει ως σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή σε έγκαιρο χρόνο των όρων εντολής των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιώντας τα μέσα που τα συμβαλλόμενα κράτη μέλη του ΟΗΕ θέτουν στη διάθεση των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά την υπογραφή, ο κ. Κυπριανού δήλωσε στον Τύπο ότι η συνδρομή της Κύπρου στο Σύστημα Προσωρινής Διευθέτησης του ΟΗΕ, παρότι μικρή, είναι μια έκφραση εκτίμησης προς όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες που καταβάλλει ο διεθνής οργανισμός και από τις οποίες και η Κύπρος ωφελείται. Σε δήλωσή του, ο κ. Λερουά εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Σύστημα Προσωρινής Διευθέτησης και σημείωσε ότι αυτό δείχνει την εξαιρετική συνεργασία που το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων αλλά και γενικά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχουν με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΔΡΟΜΟΥ ΛΙΜΝΙΤΗ

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τέλεσαν τα εγκαίνια των εργασιών για την επιδιόρθωση του δρόμου Κάτω Πύργου Λιμνίτη που θα οδηγήσει στη διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε σημείο εντός της νεκρής ζώνης, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Πρέσβη των ΗΠΑ, του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Γενικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κοινοταρχών και κατοίκων του Κάτω Πύργου και του κατεχόμενου Λιμνίτη. Ο δρόμος περιλαμβάνει ένα κομμάτι μήκους 2.2 χλμ εντός της νεκρής ζώνης και 4.5 χλμ εκτός αυτής. Το έργο ανέλαβε κοινοπραξία ε/κ και τ/κ εταιρειών υπό την ονομασία FAP TARMAC.

    Μιλώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Δευτέρα είναι πολύ σημαντική ημέρα για τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αφού μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων αρχίζουν οι εργασίες του δρόμου. Απηύθυνε ιδιαίτερο όπως είπε χαιρετισμό στις κοινοτικές αρχές και τους κατοίκους του Κάτω Πύργου και του κατεχόμενου Λιμνίτη, εκφράζοντας τη λύπη του και αποτίνοντας φόρο τιμής στον κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Καπαράν ο οποίος έφυγε από τη ζωή και τον οποίο όπως είπε είχε συναντήσει πολλές φορές στο γραφείο του μαζί με τον νυν κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, τον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου, Κώστα Μιχαηλίδη και την ομάδα πρωτοβουλίας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος.

    Εχουμε, συνέχισε, καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μέρα, αφού με την έναρξη των εργασιών εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος και ευχήθηκε όπως τα έργα ολοκληρωθούν το συντομότερο. «Η διάνοιξη του οδοφράγματος αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για τους κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα δώσει νέα πνοή για πρόοδο και συνεργασία. Η απόσταση κατά συνέπεια, ο χρόνος προς τη Λευκωσία μειώνεται σημαντικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες». Η ανακατασκευή του δρόμου, πρόσθεσε, θα βοηθήσει επίσης και την ταχύτερη διακίνηση των ασθενοφόρων, ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και μήνες στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν αποφασιστεί.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Στο ζενίθ των προετοιμασιών τους για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Κύπρο αρχές Ιουνίου, βρίσκεται η κυπριακή Κυβέρνηση, η Εκκλησία της Κύπρου και η Μαρωνίτικη Εκκλησία σε συνεργασία με το Βατικανό. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Πάπα της Ρώμης στο νησί, για την οποία γίνονται μεγάλες προετοιμασίες από αρκετό καιρό τώρα στη Μαρωνίτικη κοινότητα, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπό τους στο νησί, Youssef Sweif.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Sweif βλέπει την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, ως ευλογία για το νησί. Οπως ανέφερε, ο Πάπας έρχεται στην Κύπρο ως ο Ποιμένας της Εκκλησίας αλλά και ως αρχηγός κράτους, φέρνοντας μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης, δικαιοσύνης, έρχεται για να ανανεώσει τη ζωή της καθολικής κοινότητας εδώ, να κάμει αυτή την υπέροχη επιβεβαίωση ανθρωπισμού με την Ορθόδοξο Εκκλησία, να προσφέρει την έννοια αδελφοσύνης και φιλίας και να δώσει το μήνυμα σε όλες τις κουλτούρες, θρησκείες εδώ στην Κύπρο.

    Κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Πάπας Βενέδικτος XVI θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ενώ θα έχει συναντήσεις επίσης με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ΙΙ, τη Μαρωνίτικη Εκκλησία και την Αρμενική Εκκλησία. Κατά την παρουσία του εδώ θα παρίστανται όλοι οι Πατριάρχες που ηγούνται των καθολικών εκκλησιών στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι θα συζητήσουν μαζί του την προετοιμασία της Συνόδου των Επισκόπων για το ζήτημα των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό, τον ερχόμενο Οκτώβριο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 March 2010 - 10:29:12 UTC