Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΓΙΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επικοινωνιακή πολιτική και τα τεχνάσματα

    Η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας είναι καλά γνωστή και τα τεχνάσματα πρέπει να τερματιστούν, ήταν απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας Τουρκίας ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση του Κυπριακού πριν από τέλος του 2010.

    Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά που διοργάνωσε η ΠΕΟ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε εξάλλου τον νεοεκλεγέντα ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου, «να επανέλθει, σίγουρα με βάση την κοινή λογική» τιμώντας τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τον προκάτοχο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλαδή αυτό που έχει συμφωνηθεί ως βάση για τη διαπραγμάτευση αλλά και τις διάφορες συγκλίσεις.

    «Τότε μπορούμε, μέχρι το τέλος του χρόνου, να ικανοποιήσουμε και την Τουρκία» πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο πως «το θέμα, όμως, δεν είναι να ικανοποιήσουμε την Τουρκία, το θέμα είναι να ικανοποιήσουμε και το λαό μας και τις συνειδήσεις μας».

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι όπως είπε και στο συνέδριο του Economist την Πέμπτη στην Αθήνα «η επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας είναι καλά γνωστή και τα τεχνάσματα πρέπει να τερματιστούν».

    Επεσήμανε δε πως η ε/κ πλευρά, «όπως έλεγε και ο Γιώργος Βασιλείου» θέλει «λύση χθες».

    «Θέλουμε λύση πολύ πριν το τέλος του χρόνου, όπως και πριν το τέλος του προηγούμενου χρόνου θέλαμε λύση» δήλωσε, αναφέροντας ωστόσο πως «το θέμα είναι η Τουρκία πώς ποδηγετεί τους διαπραγματευτές και τι εντολές τους δίνει για ποια λύση, επιτέλους».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η λύση πρέπει να εξυπηρετεί τον κυπριακό λαό στο σύνολό του, να είναι δίκαιη υπό τις συνθήκες, να είναι βιώσιμη και λειτουργική», υποδεικνύοντας πως «γι αυτό αγωνιζόμαστε νυχθημερόν και θα συνεχίσουμε να τηρούμε δημιουργική στάση και κατά την επανέναρξη των συνομιλιών», όπως είπε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

    Με αφορμή την συμπλήρωση έξι χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και κληθείς να προβεί σε απολογισμό των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων της ένταξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει πολλά θετικά, «για να μην πω και περισσότερα θετικά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σε δηλώσεις του το Σάββατο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε παράλληλα πως παρόλο που η ένταξη στην ΕΕ «δημιουργεί και δυσκολίες», εντούτοις «από την άλλη δημιουργεί και μια δυνατότητα θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία είναι πλήρες μέλος της Ενωσης», χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς «εμφανίζονται οι κανονισμοί για το απευθείας εμπόριο και διάφορα άλλα» τα οποία παραβιάζουν την ίδια τη Συνθήκη Προσχώρησης και το Πρωτόκολλο 10.

    Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση πως παρ όλα αυτά «η ΕΕ είναι κάτι που δίνει προοπτική και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», διευκρινίζοντας πως μιλά για τον απλό κόσμο και «όχι γι αυτούς που θέλουν να διχοτομήσουν μια για πάντα το νησί».

    Συνδυάζοντας τις δυο σημερινές επετείους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, η Κυβέρνηση δίνει μάχες και εντός της ΕΕ, διαβεβαιώνοντας και πάλι πως η Κυβέρνηση θα μείνει συνεπής στις προεκλογικές και μετεκλογικές της υποσχέσεις καθώς και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης.

    «Δεν είναι έτσι, ένα ζήτω η ΕΕ, αλλά μια οργάνωση κρατών με αντιφατικά συμφέροντα και βεβαίως επικρατεί το μεγάλο κεφάλαιο και στην ΕΕ» κατέληξε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΟΠΗΓΗ

    Το καλύτερο μνημόσυνο προς τους ηρωικούς νεκρούς μας είναι να αγωνιστούμε για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη και να εξασφαλίσουμε συνθήκες μόνιμης ειρήνης και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της πατρίδας μας, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο πεσόντων Περιστερωνοπηγής.

    Στον ιερό ναό της Αγίας Θέκλης στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι «σήμερα εδώ, στην προσφυγιά, μακριά από την γενέθλια γη», τιμούν τη χάρη του Αγίου Παναρέτου και αυτούς που έπεσαν ηρωικά κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Η φιλειρηνική κοινότητα της Περιστερωνοπηγής, είπε, έζησε τη λαίλαπα του τουρκικού Αττίλα και τη βαρβαρότητα του πολέμου αφού στη δεύτερη φάση της εισβολής οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους με την ελπίδα ότι ο αποχωρισμός θα ήταν σύντομος και παροδικός.

    Μαζί με τόσες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους η Περιστερωνοπηγή, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, «αναζητά και μετρά τον χαμό και των δικών της παιδιών. Στους ηρωικά πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή καταγράφει και τιμά τον Δημήτρη Βρακά και το Γιαννάκη Θεοδώρου. Άλλα δέκα παιδιά της μπαίνουν στο βασανιστικό κατάλογο των νεκρών. Δεκαοκτώ είναι αγνοούμενοι ενώ άλλοι έξι αιχμαλωτίστηκαν. Η Περιστερωνοπηγή έδωσε και κείνη το μερτικό της στις θυσίες που απαιτούνται για να κρατηθεί ο τόπος λεύτερος και περήφανος», είπε.

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ - ΒΡΑΒΕΙΟ

    Παγκόσμια διάκριση έλαβαν τα καταστήματα αδασμολογήτων του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας.

    Ανακοίνωση του Συγκροτήματος Σιακόλα αναφέρει ότι τα καταστήματα αδασμολόγητων ειδών του Αεροδρομίου Λάρνακας (Cyprus Airports Duty Free Shops), ξεπερνώντας το σκληρό ανταγωνισμό που είχαν να αντιμετωπίσουν από τα ανάλογα καταστήματα του Σύδνεϋ, της Κουάλα Λουμπούρ και της Φρανκφούρτης, κέρδισαν επάξια το μεγάλο έπαθλο του «Καλύτερου νέου καταστήματος που άνοιξε σε Αεροδρόμιο το 2009» για το εκπληκτικό περιβάλλον ψωνίσματος που δημιούργησαν στο διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.

    Σε τελετή απονομής βραβείων που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 23 Απριλίου στο Λονδίνο, η διάκριση απονεμήθηκε στη CTC-ARI Airports για τo εξαιρετικό περιβάλλον που δημιούργησε με τα καταστήματα λιανικής πώλησης για ταξιδιώτες, που αποτελεί υπόδειγμα για τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

    Το βραβείο ανακοινώθηκε ενώπιον ενός ακροατηρίου διευθυντικών στελεχών από 300 αεροδρόμια σ όλο τον κόσμο και είναι το πρώτο μεγάλο βραβείο που απονέμεται στο διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 May 2010 - 13:29:12 UTC