Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΡΓΟΓΛΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΗΠΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΡΓΟΓΛΟΥ ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΔΕΙΠΝΟ

    Θετικά αποτίμησαν το αποψινό δείπνο των δύο ηγετών με τις συζύγους και τους συμβούλους τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    «Ηταν μια φιλική συνάντηση μεταξύ τύρου και αχλαδιού», ήταν η πρώτη φράση που είπε εξερχόμενος του εστιατορίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας. «Μιλήσαμε σαν άνθρωποι, για το παρελθόν, για το παρόν και το μέλλον. Από αυτή την άποψη όντως περάσαμε πολύ καλά», σημείωσε και ευχαρίστησε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ για την ευκαιρία που έδωσε στους δύο ηγέτες στους συμβούλους και στις συζύγους τους για να συνευρεθούν και να περάσουν αυτό το βραδύ μαζί.

    «Θεωρώ ότι αυτό το βράδυ είναι το πρώτο, κοινωνικής συνάντησης, δεν είναι το τελευταίο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρινίζοντας προς τους Τ/κ δημοσιογράφους πως ποτέ δεν έχει απορρίψει πρόσκληση από τον κ. Ερογλου. «Διότι γράφτηκαν διάφορα και μετεδόθησαν και μέσω των ελληνικών ΜΜΕ. Απλώς είπα την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα να βρεθούμε πρώτα εδώ και μετά θα ανταλλάξουμε και επισκέψεις και στα σπίτια μας», είπε.

    Ερωτηθείς αν συμφώνησαν απόψε να ανταλλάξουν επισκέψεις στα σπίτια τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «είναι από την αρχή που το είχαμε υπόψη μας, και οι δύο πλευρές, χωρίς να συμφωνηθεί τίποτε. Απλώς, πολύ ανθρώπινα είχα εισηγηθεί ότι είναι καλύτερα να αναλάβουν τα ΗΕ αυτή τη πρωτοβουλία και μετά, επειδή θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε, δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες», δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέχεια σε ένα γεγονός που έφερε τις δύο πλευρές απόψε πιο κοντά. «Οι σύζυγοι μας έχουν τον ίδιο πόνο, έχουν αγνοούμενους αδελφούς και η μια και η άλλη, πράγμα το οποίο τις φέρνει πιο κοντά και βεβαίως μας φέρνει και εμάς πιο κοντά», είπε ο Πρόεδρος και τόνισε: «Αυτός ο πόνος πρέπει να τερματιστεί, πρέπει να επανενωθεί η πατρίδα μας. Δεν θέλω να μιλήσω πολιτικά αυτή τη στιγμή, νοουμένου ότι η βραδιά έχει περάσει πάνω σε κοινωνική βάση και να μείνουμε ως εδώ και από αύριο θα συζητούμε πολιτικά», κατέληξε.

    Από την πλευρά του ο κ. Ντάουνερ δήλωσε πως το δείπνο ήταν μεγάλη επιτυχία. «Είχαμε την ευχαρίστηση να φιλοξενήσουμε το δείπνο. Οι δύο ηγέτες και οι σύζυγοι τους τα πήγαν πολύ καλά. Κατά τη δική μου άποψη, τα ΗΕ είναι πολύ ευχαριστημένα με την βραδιά», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν συζητήθηκαν πολιτικά θέματα κατά το δείπνο. «Ηταν περισσότερο μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες και τους συμβούλους τους μαζί με τις συζύγους τους, να γνωριστούν», είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε επίσης για τη συζήτηση που είχαν οι δύο σύζυγοι των ηγετών. «Και των δύο οι αδελφοί είναι μεταξύ των αγνοουμένων. Ηταν μια συγκινητική συζήτηση μεταξύ τους, και η οποία πιστεύω δημιουργεί ένα εξαιρετικό δεσμό μεταξύ των δύο πλευρών για την βραδιά αλλά και για το μέλλον», είπε.

    Καταλήγοντας ο κ. Ντάουνερ τόνισε για άλλη μια φορά ότι ήταν ένα πολύ πετυχημένο και θετικό βράδυ.

    [02] ΗΠΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Με ομιλίες της ηγεσίας της ΠΣΕΚΑ και κυπριακών παροικιών από τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο αλλά και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Δημοκρατίας Στέφανου Στεφάνου ξεκίνησαν σήμερα στην Ουάσινγκτον οι εργασίες του Συνεδρίου της Ελληνοαμερικανικής ηγεσίας για τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Στην ομιλία του και μετά τη βράβευση του από τους συνέδρους ο Αν. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ τόνισε την ισχυρή δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού μέλλοντος για την Κύπρο το οποίο θα εξασφαλίζει την ευημερία του λαού της.

    Ο κ. Στάινμπεργκ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σε κάθε ευκαιρία εγείρουν το Κυπριακό στην Τουρκία υπογραμμίζοντας παράλληλα και την τεράστια επιρροή την οποία η Αγκυρα έχει στο Κυπριακό.

    «Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας» είπε «να λυθεί το Κυπριακό» και επεσήμανε ότι υπάρχει σήμερα μια πραγματική ευκαιρία για λύση, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι θα βγουν κερδισμένοι από μια λύση του προβλήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 May 2010 - 21:29:15 UTC