Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΑΖΑ ΕΔΑΔ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΑΖΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΔΥ - ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] EUROVISION ΚΥΠΡΟΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΑΖΑ ΕΔΑΔ

    Η απόφαση για απαγόρευση του απόπλου ή και κατάπλου πλοίων ακτιβιστών από ή προς την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα λήφθηκε από την Κυβέρνηση αφού επιμετρήθηκαν ενδεχόμενες δυσκολίες ακόμα και ζημιές στα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον αγώνα που διεξάγει για επιβίωση και αφού προηγουμένως κλήθηκαν οι ακτιβιστές να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο, παράκληση η οποία τελικά δεν εισακούστηκε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Τίτος Χριστοφίδης.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, και αφού πρώτα ξεκαθάρισε τη θέση της Κυβέρνησης ότι «ο αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί μια μορφή συνολικής τιμωρίας αντίθετης προς το διεθνές δίκαιο, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις», ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε πως δεδομένου του ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης» η Κυβέρνηση «θεωρεί ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες προκαλούν δυσκολίες ακόμα και ζημιές σε αυτό τον αγώνα».

    Ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι «η έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων» ως συνέπεια του αποκλεισμού, «απειλεί την ίδια την επιβίωση και την υγεία των κατοίκων της περιοχής μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά», σημειώνοντας πως τέτοιου είδους ενέργειες βρίσκουν κάθετα αντίθετη την Κύπρο, «γιατί αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και δυσκολεύουν τις προσπάθειες για διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος».

    Τόνισε ότι «η απαίτηση να αρθεί ο αποκλεισμός είναι δίκαιη και ανταποκρίνεται προς τα ανθρωπιστικά αισθήματα όλων» και «θα εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο το στόχο της εξεύρεσης το συντομότερο δυνατό ειρηνικής λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα» εκφράζοντας για ακόμη μια φορά εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλληλεγγύη προς το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

    Σημείωσε ωστόσο πως καθώς είναι καλά γνωστό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης, «θα πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες προκαλούν δυσκολίες ακόμα και ζημιές σε αυτό τον αγώνα» και εξήγησε ότι «επιμετρώντας αυτές τις δυσκολίες και τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας η κυπριακή Κυβέρνηση κάλεσε τους οργανωτές της εκδήλωσης να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρίας ή ορμητηρίου της εκδήλωσης».

    Οπως πρόσθεσε, νοουμένου ότι η παράκληση αυτή δεν εισακούστηκε η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να εκδώσει τα γνωστά απαγορευτικά διατάγματα.

    Κληθείς να διευκρινίσει πως θα προσβάλλονταν τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου και αν αυτό θα γινόταν από το Ισραήλ, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι «αυτό είναι κατανοητό» και σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να εισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Απόφαση ΕΔΑΔ Προσφυγές Ασπρόφτα Πετρακίδη ------------------------------------- Σ ό,τι αφορά τέλος την απόφαση του ΕΔΑΔ στις ατομικές προσφυγές Ασπρόφτα και Πετρακίδη εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για «μια δυσμενή εξέλιξη», αναφέροντας παράλληλα πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι «η εν λόγω απόφαση είναι άδικη».

    Διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει αναλυτικά και σε βάθος αυτή την απόφαση, ενώ επανέλαβε τέλος και τη θέση της Κυβέρνησης ότι «αυτού του είδους οι μαζικές προσφυγές εμπεριέχουν τον κίνδυνο για αρνητικές αποφάσεις που αποτελούν οπισθοδρόμηση για την υπόθεσή μας».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΑΖΑ

    Την απόφαση για απαγόρευση του απόπλου πλοίων από την Κύπρο προς τη Γάζα, αλλά και του κατάπλου στην Κύπρο πλοίων, που έχουν ως τελικό προορισμό τη Γάζα την έλαβε από μόνη της η Κυπριακή Δημοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα και όλους τους παράγοντες, όλους τους κινδύνους και τις απειλές, δήλωσε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Σε δηλώσεις της, μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους για το έργο του Υπουργείου κατά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, η κ. Κοζάκου Μαρκουλλή είπε ότι την απόφαση έλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών, Συγκοινωνιών και Εργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών.

    «Ηταν αποτέλεσμα απόφασης, την οποία έλαβε από μόνη της η ΚΔ λαμβάνοντας υπόψη και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα όλους τους παράγοντες, όλους τους κινδύνους και τις απειλές για τα εθνικά συμφέροντα της», είπε.

    Σημείωσε ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε διάβημα από το Ισραήλ γι αυτό το θέμα, ενώ πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά έχει υποστηρίξει τα δίκαια και δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Ξεκαθάρισε ακόμα τη διαχρονική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι η σχέση των δύο λαών είναι «πολύ στενή και αδερφική».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΔΥ - ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

    Η αξιολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετων είναι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Παύλος Παπαγεωργίου, ο οποίος επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ετήσια έκθεση της ΕΔΥ για το 2009.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, το 2008, για το οποίο υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, το 98,2% των δημοσίων υπαλλήλων αξιολογήθηκαν ως εξαίρετοι. Πρόσθεσε ότι ``ασφαλώς και εσείς ξέρετε και εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι το 98% της δημόσιας υπηρεσίας εξαίρετοι``.

    ``Αυτό δημιουργεί προβλήματα κατά κύριο λόγο σε θέματα προαγωγών, δεν δίνει κίνητρα για την παραγωγικότητα, διότι όταν (ένας δημόσιος υπάλληλος) ξέρει ότι είναι εξαίρετος δεν έχει την όρεξη να αναδειχθεί και να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε``, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, πριν 7 χρόνια ετοιμάστηκε έκθεση που στοίχισε στο κράτος περίπου 200.000 λίρες (342.000 ευρώ), αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.

    [04] EUROVISION ΚΥΠΡΟΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ

    Διεξάγεται το Σάββατο, στην κλειστή αίθουσα ``Telenor Arena`` στo Οσλο της Νορβηγίας, ο τελικός του 55ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Εurovision 2010, στον οποίο συμμετέχει και η Κύπρος.

    Το τραγούδι «LIFE LOOKS BETTER IN SPRING» με συνθέτες τους Νάσο Λαμπριανίδη και Μελή Κωνσταντίνου, στιχουργό το Νάσο Λαμπριανίδη και ερμηνευτές τον Jon Lilygreen και το συγκρότημα The Islanders, που διαγωνίστηκε στο δεύτερο ημιτελικό, είναι ανάμεσα στις 10 χώρες που πέρασαν στον τελικό και θα εμφανιστεί στη 5η θέση.

    Η κυπριακή συμμετοχή ερμήνευσε πολύ καλά το τραγούδι της και είχε μια εξαιρετική παρουσία. Η Ελλάδα με το τραγούδι «ΟPA» και το Γιώργο Αλκαίο θα εμφανιστεί στην 11η θέση.

    Ο μεγάλος τελικός θα αρχίσει στις 10 το βράδυ και θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ ΕΝΑ με ταυτόχρονη μετάδοση στη δορυφορική εκπομπή του ΡΙΚ, το Δεύτερο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου με αγγλικό σχολιασμό και το Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 May 2010 - 13:29:14 UTC