Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΡΚΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΤΖΙΑΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΡΚΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό και θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για να υπάρξει αίσια κατάληξη στις συνομιλίες, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου στο Στρατόπεδο Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου, στην Κλήρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην πρώτη του συνάντηση με τον νέο Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, σημειώνοντας ότι ``θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να καταθέτουμε προτάσεις εποικοδομητικές που να ανοίγουν το δρόμο προς την επανένωση, συνεχίζοντας από εκεί που έχουμε σταματήσει``.

    ``Την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας αναμένουμε στην πράξη από την τ/κ ηγεσία και την Τουρκία, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μιαν αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας``, είπε.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η λύση του Κυπριακού ``μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια``.

    ``Πάνω σε αυτή τη βάση, την οποία συμφωνήσαμε με τον τότε ηγέτη της τ/κ κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2008 τις απευθείας συνομιλίες με στόχο να ανοίξουμε ένα παράθυρο ελπίδας που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού και στην επανένωση της πατρίδας. Στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχαμε, επίσης, συμφωνήσει με τον κ. Ταλάτ ότι η λύση θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, μακριά από επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Αυτή η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του λαού για έγκριση σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``σήμερα στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας βρίσκεται ο κ. Ερογλου`` και ότι ``από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα``.

    ``Στις 26 Μαΐου είχαμε την πρώτη μας συνάντηση με τον κ. Ερογλου και τη νέα διαπραγματευτική του ομάδα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Εμείς εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για την εναρκτήρια δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία περιγράφει τη βάση των συνομιλιών, όπως τη διατύπωσα πιο πάνω, και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση μας να εργαστούμε με καλή θέληση για συνολική και συμφωνημένη λύση όσο πιο σύντομα γίνεται``, σημείωσε.

    Αναφερόμενος στον Τάσο Μάρκου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι συμμετείχε στα ιστορικά γεγονότα του τόπου και αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, αφιερώνοντας την ίδια του τη ζωή στην πατρίδα.

    Κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1974, στην πρώτη γραμμή του πυρός στο χωριό Μάνδρες, στην περιοχή Δικώμου, στη Μια Μηλιά και στον Κουτσοβέντη, στην Αμμόχωστο και στην Κυθρέα, μαζί με τους λίγους συμπολεμιστές του αντιστάθηκε με ανδρεία στην προέλαση του Αττίλα, πάλεψε μέχρι τέλους στο πεδίο της μάχης, και από τότε η τύχη του αγνοείται, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε, ηρωικές μορφές όπως ο Τάσος Μάρκου μάς τροφοδοτούν με δύναμη στην προσπάθεια να επιτύχουμε το στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από μια ειρηνική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα``.

    ``Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο και τη διχοτόμηση. Κανείς δεν έχει το ηθικό δικαίωμα ούτε έναντι αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ούτε έναντι της νέας γενιάς, να αποδεχθεί μια τέτοια καταστροφική λύση. Δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και τη συνεχή και ανεξέλεγκτη έλευση χιλιάδων εποίκων``, είπε.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ισοζυγισμένη χαρακτηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, η οποία δόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (με ημερομηνία 28 Μαΐου) και θα κυκλοφορήσει την Τρίτη.

    Σύμφωνες με πηγή του Σ.Α., ο γενικός γραμματέας θεωρεί εκ νέου ζωτικό και μοναδικό το ρόλο που διαδραματίζει στη νήσο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και ζητά την ανανέωση της εντολής της για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2010.

    Όπως διευκρινίζει στην αρχή της έκθεσης, η αναφορά του για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών έχει επιδοθεί με προηγούμενη έκθεση.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΤΖΙΑΟΣ

    Σταθερή απαίτηση της Κυβέρνησης είναι όπως η Τουρκία αναλάβει τις ευθύνες της και επιδείξει την αναγκαία συνεργασία, ως προς τη διαλεύκανση των συνθηκών εξαφάνισης των αγνοουμένων προσώπων, ανοίγοντας τα αρχεία του τουρκικού στρατού και αίροντας τα όποια εμπόδια προβάλλει στις διαδικασίες, που αφορούν τη διεξαγωγή ερευνών στο έδαφος της, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλλα Χαραλάμπους.

    Σε ομιλία της, στην ταφή οστών, που ανευρέθηκαν σε πηγάδι στο Τζιάος και δεν ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA, η Υπουργός Εργασίας είπε πως οι 19 πεσόντες ``θα συνεχίσουν, όπως τα τελευταία 36 χρόνια, να συνυπάρχουν σε τούτο το χώρο, για να μας θυμίζουν τη βαρβαρότητα του πολέμου, αλλά και να υπενθυμίζουν σε όλους εμάς την ευθύνη μας, να δώσουμε ένα τέλος στο ανθρώπινο δράμα των αγνοουμένων``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 30 May 2010 - 11:29:12 UTC