Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΘΕΣΗ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΘΕΣΗ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη θέση της για «άμεση, συνεχή και άνευ όρων πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, εμπορικών προϊόντων και ατόμων από και προς τη Γάζα», αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όταν έγινε γνωστό ότι ισραηλινές δυνάμεις ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν τα πλοία που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών για άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα να παράσχουν οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια τυχόν χρειαστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στην Πολιτική Διευθύντρια να καλέσει τον Πρέσβη του Ισραήλ στη Λευκωσία, ώστε να ζητηθεί επίσημη ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με την επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, προσθέτει. Επίσης, συνεχίζει, «δόθηκαν οδηγίες προς τον Πρέσβη της Κύπρου στο Τελ Αβίβ να ζητήσει επίσημη ενημέρωση ως προς το εάν υπήρχαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που επέβαιναν στα σκάφη της πρωτοβουλίας και τις συνθήκες ασφαλείας τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Κύπριους πολίτες οι οποίοι να επέβαιναν στα πλοία ή να βρίσκονται σε κίνδυνο». «Αποτελεί σταθερή θέση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να αφήνονται να ασκούν τη δραστηριότητα τους ελεύθερα, πάντοτε εντός των πλαισίων της νομιμότητας και του σεβασμού του δικαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καταλήγει.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα φθάσουν σε πολλές συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις και ότι θα υπάρξει μια σημαντική δυναμική, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει θέσει χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία αλλά σίγουρα δεν θα ήθελε να δει τις διαπραγματεύσεις να χρονοτριβούν.

    Σε ερώτηση ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις σχετικά με τον στόχο επίτευξης λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι Τ/κ και η τουρκική Κυβέρνηση το έχουν κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουν μια λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. ``Σίγουρα, από τη δική μας άποψη, όσο το συντομότερο υπάρχει λύση, τόσο το καλύτερο. Δεν έχουμε ποτέ, ως ΟΗΕ, θέσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα αλλά πάντα λέμε ότι θα θέλαμε να δούμε μια σημαντική δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλουμε να τις δούμε να χρονοτριβούν, αν θέλετε». Το τι συμβαίνει τώρα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις επαναρχίζουν, αφού υπήρξε μια παύση λόγω των «εκλογών» στο βορρά, είπε.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι ευχαριστημένα με τον

    τρόπο που επανάρχισαν οι συνομιλίες την περασμένη Τετάρτη, θα υπάρξει νέα συνάντηση αυτήν την Πέμπτη και «ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει

    σημαντική δυναμική. Μιλάνε για το περιουσιακό, είναι σίγουρα ένα θέμα το οποίο εκκρεμεί πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένουμε

    οι ηγέτες να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο και ελπίζουμε ότι θα φθάσουν σε πολλές συγκλίσεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 June 2010 - 9:29:15 UTC