Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ
  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ XVI - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΑΝΑΒΟΛΗ

    Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αναβλήθηκε η σημερινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, προκειμένου να αποφευχθεί, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, οποιαδήποτε κρίση στις συνομιλίες μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερογλου, οι οποίες αμφισβητούν τη βάση πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρότεινε όπως το όλο θέμα συζητηθεί από τους συμβούλους των δυο ηγετών Γιώργο Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι κάτι που, όπως ανέφερε, έγινε αποδεκτό από τον κ. Ερογλου, με τον οποίο είχε μια σύντομη συνομιλία για την εισήγησή του αυτή το πρωί στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας διαπραγματεύσεις.

    ``Κουβεντιάσαμε λίγο πάνω σε αυτή τη διαδικασία. Εχει γίνει αποδεκτή και από δικής του πλευράς. Είναι σαφές ότι ο κ. Ερογλου δέχθηκε φοβερή πίεση από την αντιπολίτευση του πριν φτάσει καν στο γραφείο του την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται ότι κάτω από αυτή την πίεση έκαμε τις δηλώσεις τις οποίες έκαμε. Ο καθένας μας βρίσκεται υπό κάποια πίεση. Είτε θα έχουμε το θάρρος να συνεχίσουμε πάνω στη βάση η οποία είναι ξεκάθαρη ή κάθε φορά που δεχόμαστε επίθεση από το εσωτερικό μας μέτωπο θα αναθεωρούμε τοποθετήσεις``, υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ερογλου δεν το θέλει αυτό και τον πιέζουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Δεν ξέρω. Δεν μπορώ τώρα να μιλήσω εκ μέρους του κ. Ερογλου».

    Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. ``Δέχομαι και εγώ επιθέσεις από διάφορες πλευρές και όμως συνεχίζω όχι γιατί δεν λαμβάνω υπόψη τις επιθέσεις. Εχω δεσμεύσεις όμως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως συνομιλητής της ε/κ πλευράς, ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας, και αυτές τις δεσμεύσεις και απέναντι στα ΗΕ και απέναντι στην άλλη πλευρά θέλω να τις τιμήσω``, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, εάν η Τουρκία εννοεί αυτό που λέει ότι θέλει λύση μέχρι το Δεκέμβριο, δεν είναι πάνω σε αυτή τη βάση που θα βρούμε τη λύση. Θα βρούμε τη λύση εάν συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε και εάν τιμήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι συνομιλητές προηγούμενα. Διαφορετικά όχι μόνο το Δεκέμβριο, κανένα Δεκέμβριο δεν θα μπορούμε να βρούμε λύση, επεσήμανε.

    Επανέλαβε τη δέσμευση της ε/κ πλευράς για λύση εδώ και τώρα, υπογραμμίζοντας πως είναι σαφές πως αυτό προϋποθέτει ``αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς, ή συνέχιση από εκεί που μείναμε και από εκεί που μείναμε θα είχαμε συνέχεια, μέσα από διαφορές απόψεων, μέσα από αποκλίσεις, μέσα από συγκλίσεις αλλά ήταν μια βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε``.

    ``Μετά τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Ερογλου, οι οποίες αμφισβητούν τη βάση πάνω στην οποία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, όντας και συνεπής στις προεκλογικές του τοποθετήσεις, έκρινα ότι σήμερα θα ήμασταν μπροστά σε αδιέξοδο και μπροστά σε κρίση. Δικές μου είναι οι πρωτοβουλίες``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ``θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί η συνάντηση με τον κ. Ερογλου, να καθίσουν ξανά ο κ. Οζερσάι και ο κ. Ιακώβου να συζητήσουν αυτό το θέμα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε στις συνομιλίες και να πούμε δεν συμβαίνει τίποτε.``

    ``Η βάση είναι εκεί, έχει επαναβεβαιωθεί από τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ. Εμείς έστω και εάν είχαμε κάποιο προβληματισμό για να υπάρξει συνέχεια αποδεχτήκαμε αυτό το πράγμα και το χαιρετίσαμε, δηλαδή τη δήλωση, και αναμέναμε ότι θα συνεχίσουμε σήμερα πάνω σε εκείνη τη βάση. Για να αποφύγουμε κρίση αυτή την ώρα που δεν το επιθυμούμε είχα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία``, επεσήμανε.

    ``Ο κ. Ερογλου δυστυχώς είχε ξεκινήσει από το γραφείο του να πάει στο χώρο των συναντήσεων. Όταν ειδοποιήθηκα ότι είχε φτάσει στο χώρο των συναντήσεων και από σεβασμό στο συνομιλητή, στην άλλη πλευρά και στον ίδιο τον άνθρωπο, ξεκίνησα και εγώ και πήγα εκεί``, διευκρίνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη είναι υποχρεωμένα πρώτα από όλα να σεβαστούν τον εαυτό τους.

    «Εχει κάνει δήλωση ο κ. Ντάουνερ εκ μέρους του ΓΓ. Δεν μπορεί να αναιρεί τη δήλωση και τη στάση των ΗΕ. Βρισκόμαστε μπροστά σε συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά συνέπεια δεν νομίζω ότι τα ΗΕ μπορούν να έχουν κανένα παράπονο από εμάς», είπε.

    Ανέφερε πως ο ίδιος ήθελε να δοθεί η δυνατότητα και στον κ. Ντάουνερ και στους συμβούλους τους να συναντηθούν «μια και ακόμα μια, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσουν ει δυνατόν σε εκείνον το επίπεδο τα πράγματα, διότι στο δικό μας επίπεδο εάν δεν ξεκαθαρίσουμε, με μιας δημιουργείται φοβερή κρίση και δεν θα ήθελα να γίνει αυτό.»

    Ερωτηθείς εάν αναμένει κατά τη συνάντηση των συμβούλων να ξεκαθαρίσει ότι οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στη βάση που συμφωνήθηκε και επαναβεβαιώθηκε από τα ΗΕ, ο κ. Χριστόφιας απάντησε: Ασφαλώς. Τι μπορεί να αναμένει κανένας άλλο από αυτό;».

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα επανέλθει στο τραπέζι όταν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί με τον κ. Ταλάτ θα αποτελούν βάση για διαπραγμάτευση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο ακόμα και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας σε δηλώσεις του, ότι ο κ. Ερογλου πρέπει να δεχθεί αυτά που συμφώνησε ο Ταλάτ με τον Χριστόφια και στο θέμα της κυριαρχίας και να συνεχίσει από εκεί που έμειναν. Κατά συνέπεια; Εγώ θα ζητήσω διαφορετικά ; Αυτά είναι».

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ XVI - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Φτάνει την Παρασκευή, 4 Ιουνίου, στην Κύπρο για επίσημη τριήμερη επίσκεψη ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Βενέδικτος XVI.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πάπας Βενέδικτος αναμένεται να αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου την Παρασκευή στις 14:00, όπου και θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του, Ελση.

    Στην τελετή υποδοχής θα μιλήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και θα ανταπαντήσει ο Πάπας Βενέδικτος, ο οποίος θα ευλογήσει ένα δενδρύλλιο ελιάς, το οποίο σε κατοπινό στάδιο θα φυτευτεί σε χώρο του αεροδρόμιο ως ανάμνηση της επίσκεψής του Ποντίφικα στο νησί.

    Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Κάτω Πάφο και στην Εκκλησία της Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας, όπου θα παραστεί σε Οικουμενική Ιερουργία, κατά την έναρξη της οποίας ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β θα απευθύνει χαιρετισμό στον Αγιο Πατέρα.

    Ακολούθως ο Πάπας και η 37μελής συνοδεία του θα μεταβούν στην Λευκωσία και στην Αποστολική Νουντσιατούρα η οποία θα είναι και ο τόπος διαμονής του κατά την παραμονή του στην Κύπρο.

    Το Σάββατο ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στις 09:10 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Πρώτη Κυρία, Ελση.

    Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, πέντε λεπτά αργότερα ο Ποντίφικας και ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ανταλλάξουν δώρα και θα ακολουθήσει κατ` ιδίαν συνάντηση η οποία είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει 15 λεπτά.

    Ακολούθως ο Πάπας Βενέδικτος XVI θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου και θα ακολουθήσει παρουσίαση των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αγίας Εδρας.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ποντίφικας θα μιλήσουν σε σύναξη αξιωματούχων της κυπριακής πολιτείας και του διπλωματικού σώματος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου.

    Στις 10:45 του Σαββάτου ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο σχολείο του Αγίου Μάρωνα, όπου θα γίνουν αποκαλυπτήρια ειδικής αναμνηστικής πλακέτας για την παπική επίσκεψη στην Κύπρο. Ακολούθως Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Γιούσεφ Σουέιφ θα απευθύνει χαιρετισμό, τον οποίο θα ακολουθήσει λειτουργία, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από παιδιά του σχολείου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Βενέδικτος XVI.

    Στις 12:00 ο Ποντίφικας θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου θα τον υποδεχθεί ο Κύπρου Χρυσόστομος και μέλη της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας. Στη συνέχεια θα υπάρξει κατ` ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του Πάπα Βενέδικτου που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει 20 λεπτά.

    Ακολούθως ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, καθώς και τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων.

    Στις 13:40 ο Πάπας θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του στη Αρχιεπισκοπή ο Κύπρου Χρυσόστομος στο οποίο θα παρακαθίσουν και αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, ενώ στις 14:40 θα γίνει ανταλλαγή δώρων.

    Στις 17:15 ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί πεζός από την Αποστολική Νουντσιατούρα στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, όπου θα γίνει Θεία Λειτουργία με Ιερείς, Μοναστές, Μοναχές, Διακόνους, Κατηχητές και Καθολικά Εκκλησιαστικά Κινήματα της Κύπρου.

    Την Κυριακή και συγκεκριμένα στις 09:15, ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο Στάδιο Ελευθερία όπου θα γίνει ανοικτή Θεία Λειτουργία. Ο Βενέδικτος μετά την απαγγελία του Angelus, θα παραδώσει αντίγραφο του Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) σε κάθε ένα από τα μέλη της Ειδικής Συνέλευσης της Συνόδου των Επισκόπων.

    Στις 13:00 ο Πάπας Βενέδικτος θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Πατριάρχες και Επισκόπους του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου των Επισκόπων, τον Κύπρου Χρυσόστομο και μέλη της παπικής συνοδείας.

    Στις 16:30 ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί την μαρωνίτικη εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Σουέιφ, ενώ θα υπάρξει και σύντομη προσευχή.

    Στις 17:45 της Κυριακής ο Πάπας Βενέδικτος θα μεταβεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας απ όπου και θ αποχωρήσει από το νησί.

    Στο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθεί αποχαιρετιστήρια τελετή στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια και της Πρώτης Κυρίας, Ελσης. Στην τελετή θα μιλήσει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και θα ανταπαντήσει ο Ποντίφικας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 3 June 2010 - 13:29:13 UTC