Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η βάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού είναι αυτή την οποία περιγράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η οποία αποτελεί μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου είχε εκφράσει στήριξη σε αυτή τη βάση.

    Είπε, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα συνεχιστούν, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της βάσης διαπραγμάτευσης είναι να λειτουργεί και ως κριτήριο αναφορικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα των θέσεων που καταθέτει η κάθε πλευρά.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το προσχέδιο ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η Κυβέρνηση κάνει τις επαφές της, στέλνει τα μηνύματα της ξεκάθαρα, διαβουλεύεται, μέχρι την τελική έκδοση του ψηφίσματος``.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``κανένας δεν μπορεί να καθορίσει πότε θα γίνει μια διεθνής διάσκεψη, έχοντας υπόψη τη διεθνή διάσκεψη έτσι όπως είναι η θέση, η τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Πρόσθεσε ότι ``περί διεθνούς διάσκεψης και διεθνών συναντήσεων έχουμε ακούσει πάρα πολλά, και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη είναι πολύ ξεκάθαρη``.

    Ερωτηθείς για το πρόβλημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων για λύση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``έχει ξεπεραστεί``.

    Σε ερώτηση ποια είναι τώρα η βάση των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι ``αυτή την οποία περιγράφει ο Γενικός Γραμματέας στη δήλωσή του, αυτή που περιέχεται στα δύο ανακοινωθέντα, που είναι και μέρος των ψηφισμάτων του ΟΗΕ``.

    Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις από την αντιπολίτευση περί ασαφειών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``η δήλωση του Γενικού Γραμματέα ήταν σαφέστατη, ότι η βάση διαπραγμάτευσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, μία Κύπρο με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, προσθέτοντας ότι ``ήταν πάνω σε αυτή τη βάση που είχαμε καταλήξει στις 25 Ιουλίου 2008 ότι θα άρχιζαν οι απευθείας διαπραγματεύσεις, και ο ΔΗΣΥ είχε εκφράσει στήριξη σε αυτή τη βάση διαπραγμάτευσης``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο κ. Ντάουνερ είχε αναφερθεί σε ``συμφωνημένη βάση`` διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς εάν ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δέχεται αυτή τη βάση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι και ο κ. Ερογλου είχε εκφράσει στήριξη σε αυτή τη βάση, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της βάσης διαπραγμάτευσης είναι ``να λειτουργεί και ως κριτήριο αναφορικά με το περιεχόμενο και την ποιότητα των θέσεων που καταθέτει η κάθε μια από τις πλευρές``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις``, σημειώνοντας ότι, ``από εκεί και πέρα, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι μία ανοικτή διαδικασία και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να κρίνουμε και πώς εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις και για το τί κάνουμε, ανάλογα με τις εξελίξεις και τα δεδομένα``.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ

    Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός, το οποίο πρόβαλε διεθνώς την Κύπρο και το πολιτικό της πρόβλημα, καθώς και τον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ο Πάπας απηύθυνε μηνύματα στήριξης στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα, και αναφέρθηκε στη συμβολή των Χριστιανών και Μουσουλμάνων για τη συμφιλίωση μεταξύ των Κυπρίων, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για τους λαούς χωρών της περιοχής.

    ``Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ολοκληρώθηκε την Κυριακή με πλήρη επιτυχία``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ``η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο αποτελεί ιστορικό γεγονός και τιμή για τη χώρα και το λαό μας``.

    ``Η παρουσία του δε στην κυπριακή γη πρόβαλε διεθνώς την πατρίδα μας, το πρόβλημα της τουρκικής κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης που αντιμετωπίζει, αλλά και τον αγώνα που διεξάγει ο λαός μας για λύση και επανένωση``, είπε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο πραγματοποιεί από τις 8 μέχρι τις 10 Ιουνίου, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Βελιγράδι Ομηρο Μαυρομμάτη και επιτελείς του Υπουργείου.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Μαυροβούνιου Υπουργού Αμυνας Boro Vucinic, θα συζητηθούν θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες στον ευρύτερο τομέα της άμυνας και ασφάλειας, καθώς και άλλα θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Παπακώστας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic.

    [04] ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

    Η ανέγερση νέου Δημοτικού Μεγάρου στη εντός των τειχών Λευκωσία τέθηκε σε τροχιά υλοποίησης. Σήμερα ανοίχθηκαν οι φάκελοι των 13 προσφοροδοτριών εταιρειών κατασκευών για το κτήριο Β3 και, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο της Πρωτεύουσας, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία αξιολόγησης και η κατακύρωση.

    Σύμφωνα με το Δήμο Λευκωσίας, η ανέγερση του Δημαρχείου Λευκωσίας στο κέντρο της μοιρασμένης πρωτεύουσας στοχεύει πρώτιστα στην αμεσότερη εξυπηρέτηση του δημότη, αφού θα συγκεντρωθεί ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών σε ένα χώρο με τη δημιουργία συμπλέγματος κτηρίων.

    Περαιτέρω, η δημιουργία του Δημαρχείου Λευκωσίας στοχεύει στην επαναφορά των πολιτών και στην ενίσχυση του ιστορικού κέντρου και σέβεται τα αρχαιολογικά ευρήματα του χώρου.

    Στοχεύει ακόμα στην υποκίνηση και την επιτάχυνση του ενδιαφέροντος των ιδιωτών για την αποκατάσταση και την επαναχρησιμοποίηση των περιουσιών τους, στην προώθηση της σταδιακής αντικατάστασης των οχληρών χρήσεων που πλήττουν το κύρος της περιοχής, με νέες σύγχρονες χρήσεις, όπως γραφεία, υπηρεσίες και αναβαθμισμένες εμπορικές μονάδες.

    Σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις του νέου Δημοτικού Μεγάρου, διευκρινίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση κτηρίου γραφείων, εμβαδού 830 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Παλιάς Ηλεκτρικής (πρώην Αποστόλου Βαρνάβα), που θα στεγάσει μέρος των υπηρεσιών του Δήμου Λευκωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 7 June 2010 - 13:29:12 UTC