Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ECOFIN
  • [02] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ ΠΛΟΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ECOFIN

    Παράκληση προς όλους να χαμηλώσουν τόσο τους τόνους για το εθνικό θέμα της οικονομίας όσο ``και την αχρείαστη ένταση, η οποία καθημερινά αναφύεται για όλα τα θέματα της επικαιρότητας για να μην χάσουμε και πάλι αυτό το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα που έχει ξεκινήσει να δημιουργείται και σε ξένους και σε Κύπριους επενδυτές``, απεύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, σε σχέση με την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Κύπρου από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``το Πρόγραμμα μας έγινε απόλυτα αποδεκτό και αν δείτε την έκθεση του Επιτρόπου Οικονομικών Ολι Ρεν (για την Κύπρο) ήταν πιστεύω από τις καλύτερες εκθέσεις σε σχέση με τα πλείστα άλλα μέλη της ΕΕ`` και πρόσθεσε ότι ``και στον τομέα αυτό, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, έχουμε διατηρήσει την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούμε``.

    Σε σχέση με το πακέτο μέτρων δημοσιονομική εξυγίανσης που καταρτίζει η Κυβέρνηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει άκρως απαραίτητη`` και ``αυτή η οριακή βελτίωση της κυπριακής οικονομίας (της τάξης του 0,1% στο α τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο) με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει λήξει η σημασία του πακέτου μέτρου για δημοσιονομική εξυγίανση``.

    Κληθείς να πει αν αναθεωρεί την πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για το ρυθμό ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2010, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν θα κάνει καμία αναθεώρηση και ``η πρόβλεψη μας παραμένει σταθερή, η ίδια - οριακά θετική - εδώ και πάρα πολλούς μήνες``, προσθέτοντας ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία ποιο είναι το ακριβές νούμερο στο οποίο θα καταλήξουμε``.

    [02] ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ ΠΛΟΙΑ - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

    Ως ένα προσωρινό μέτρο ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου Ελλάδας χαρακτήρισε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Μαρκουλλή την απόφαση που έλαβε προχθές με την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της Ελλάδος, Λούκα Κατσέλη, για τη χρήση οχηματαγωγών πλοίων Ρο-Ρο για 12 επιπλέον επιβαίνοντες, ενώ θα αρχίσει η μελέτη για τη μόνιμη λύση δρομολόγησης επιβατικών πλοίων.

    Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν στην Αθήνα, είπε αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν μια από τις διάφορες επιλογές που είχαν, «ως μια προσωρινή λύση μέχρι να βρούμε τρόπους μονιμότερης θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών». Η προσωρινή αυτή λύση, εξήγησε, είναι η χρησιμοποίηση των οχηματαγωγών, τα λεγόμενα ΡΟ-ΡΟ τα οποία μεταφέρουν οχήματα και από πλευράς Ελλάδας, επιτρέπεται μόνο η επιβίβαση των οδηγών των οχημάτων και δεν επιτρεπόταν, μέχρι τώρα, με βάση προεδρικό διάταγμα, η επιβίβαση και η χρησιμοποίηση αυτών των οχηματαγωγών από κανονικούς επιβάτες. Με συνεργασία της ελληνικής Κυβέρνησης αίρεται αυτός ο περιορισμός και έτσι θα χρησιμοποιούνται αυτά τα οχηματαγωγά μέχρι 12 επιβάτες για ταξίδι μεταξύ Λεμεσού και Λαυρίου, πρόσθεσε.

    Αυτό, είπε, μπορεί να ξεκινήσει πολύ σύντομα, προσθέτοντας ότι η Ελληνίδα Υπουργός έδωσε οδηγίες να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε η απόφαση να υλοποιηθεί. «Εξετάζουμε εν τω μεταξύ και άλλες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό επιβατών να χρησιμοποιούν είτε κρουαζιερόπλοια, είτε άλλα πλοία και βεβαίως η μονιμότερη λύση είναι η δρομολόγηση κανονικών, δρομολογημένων επιβατικών πλοίων, κάτι το οποίο εξετάζουμε και σε συνδυασμό με διάφορα προγράμματα της ΕΕ».

    Για τη δρομολόγηση κανονικών δρομολογίων, είπε, θα γίνει μια μελέτη και σε συνεργασία με την ΕΕ «για να δούμε με βάση ποια προγράμματα μπορούν να επιδοτηθούν κάποιες από αυτές τις εταιρείες, ούτως ώστε να μπορούμε να έχουμε κάτι μονιμότερο». Ακόμα όμως, είναι στο στάδιο της μελέτης, σημείωσε. Εξετάζουν επίσης , πρόσθεσε, την πρακτική ορισμένων άλλων χωρών, όπως είναι για παράδειγμα η Δανία, όπως είναι ορισμένες από τις Βαλτικές χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία για να δουν αν κάποιες από τις δικές τους πρακτικές και παραδείγματα μπορούν να ακολουθηθούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 June 2010 - 21:29:12 UTC