Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΑ
  • [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΔΙΚΕΙΟ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΑ

    Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα 1930 του 2010 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες.

    Οπως δήλωσε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, το ψήφισμα είναι ισορροπημένο και η Κυβέρνηση θεωρεί ως σημαντικό το γεγονός ότι σε αυτό επιβεβαιώνεται η συμφωνημένη βάση λύσης πάνω στην οποία διεξάγονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Επίσης ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε χρονοδιαγράμματα παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και των φίλων χωρών της για εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων και αλλοίωση της συμφωνημένης βάσης των διαπραγματεύσεων.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αντίδραση της Τουρκίας δείχνει σαφώς ποιός είναι ικανοποιημένος και ποιός όχι από το ψήφισμα. «Υπήρξαν έντονες προσπάθειες από μέρους της Τουρκίας, και φίλων, στενών συμμάχων της Τουρκίας να θέσουν χρονοδιαγράμματα μέσα από το ψήφισμα, να αλλοιώσουν την συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης», τόνισε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι αυτό απετράπη με τις συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες του Προέδρου, της Κυβέρνησης «και των φίλων χωρών που διαθέτει η Κύπρος και αυτό θέλω να το πω γιατί στην Κύπρο καταντήσαμε πλέον να μην συζητούμε μόνο για το ψήφισμα, αλλά με ευθύνη ορισμένων να συζητούμε τα πάντα και να εγείρονται θέματα που ποτέ προηγουμένως όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν εγερθεί, να συζητούμε και για τα προσχέδια. Είχαμε κάποια προσχέδια, με την βοήθεια φίλων χωρών μας που δεν μας έχουν εγκαταλείψει, όπως ορισμένοι έχουν πει, καταφέραμε να πάρουμε ένα ισορροπημένο και ικανοποιητικό ψήφισμα». Αναφερόμενος στο ψήφισμα, ο κ. Στεφάνου το χαρακτήρισε ισορροπημένο.

    «Είναι σημαντικό ότι σ αυτό επιβεβαιώνεται η συμφωνημένη βάση λύσης πάνω στην οποία διεξάγονται οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης, βασισμένης σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η λύση πρέπει να είναι αμοιβαία συμφωνημένης λύση και να τεθεί προς έγκριση ενώπιον των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα», συνέχισε.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η βάση της διαπραγμάτευσης περιγράφεται στο ψήφισμα 1251 (1999) στο οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη δέσμευσή του στο διατακτικό μέρος του εγκριθέντος ψηφίσματος.

    Υπενθύμισε πως στο ψήφισμα 1251 καταγράφεται η θέση ότι «μία λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια, με διασφαλισμένες την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, το οποίο θα εμπερικλείει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία και ότι μια τέτοια λύση πρέπει να αποκλείει την ένωση μέρους ή ολόκληρης της Κύπρου με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης ή απόσχισης».

    Σημείωσε ότι στο προοίμιο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε χθες, χαιρετίζονται τα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου 2008 των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τα οποία επίσης περιγράφουν τη βάση διαπραγμάτευσης.

    Ανέφερε ακόμη ότι στο ψήφισμα καταγράφεται η ευχή που διατυπώθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων 21 Δεκεμβρίου 2009, όπως το 2010, αν είναι δυνατόν, αποτελέσει το έτος της λύσης. Καμιά αναφορά σε χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχει.

    «Με την έντονη προσπάθεια που κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση και με τη στήριξη φιλικών χωρών, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία έντονες προσπάθειες της Τουρκίας και στενών φίλων της για εισαγωγή χρονοδιαγραμμάτων. Απετράπη, επίσης, η αλλοίωση της βάσης της επιδιωκόμενης λύσης», είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, θα συνεχίσει να προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με συνέπεια στη συμφωνημένη βάση, με αφοσίωση σε αρχές και την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού και θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για την επίτευξη λύσης το συντομότερο, που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων του 1977 και 79.

    Αμετάθετος στόχος, συνέχισε, είναι η λύση να τερματίζει την κατοχή, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι το περιουσιακό, «ανεξαρτήτως από ότι λένε ορισμένοι, έχει συζητηθεί στην πρώτη και δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων σε 18 συναντήσεις, όπως και το θέμα των εποίκων έχει συζητηθεί σε 6 ή 7 συναντήσεις εάν θυμάμαι καλά, των εδαφικών αναπροσαρμογών λιγότερο και αυτό όχι από δική μας υπαιτιότητα». Είπε ότι η συζήτηση του περιουσιακού και η συζήτηση μέσα και από τον συσχετισμό των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εποίκων μπορεί να υποβοηθήσει τη συζήτηση του περιουσιακού.

    «Και νομίζω ότι είναι ευνόητο γιατί, όταν υπάρχουν εδαφικές αναπροσαρμογές τότε αντικειμενικά μειώνεται και ο όγκος εκείνων των θεμάτων που αφορούν το περιουσιακό, το ίδιο και σε ό,τι αφορά στην παρουσία των εποίκων», συμπλήρωσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέσα από τον συνδυασμό των θεμάτων μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις, να βρίσκουμε και συγκλίσεις και ταυτόχρονα να κόβουμε και έδαφος στη συζήτηση.

    Κληθείς να αναφέρει εάν μπορεί να γίνει λόγος για πρόοδο στις συνομιλίες με τον κ. Ερογλου, ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα αποφύγω να πω οτιδήποτε, εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε κανένα θέμα ή να εγείρουμε κανένα πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, εμείς όπως πάντοτε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο και με χαμηλούς τόνους προσπαθούμε να βοηθήσουμε έτσι ώστε οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν γιατί εμείς ειλικρινά θέλουμε το Κυπριακό να επιλυθεί το συντομότερο. Είναι θέλησή μας, είναι στόχος του Προέδρου και για αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ότι ζήτησε εντατικοποίηση των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν έχει γίνει κανένας λόγος για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων ούτε και ο κ. Ερογλου έχει θέσει ένα τέτοιο θέμα.

    «Αλλωστε, με τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος προσεγγίζει το θέμα που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση, του περιουσιακού δηλαδή, σε συσχετισμό και συνάρτηση με το θέμα των εποίκων και των εδαφικών αναπροσαρμογών, δίνεται η δυνατότητα για να μπορούμε να καλύψουμε περισσότερο έδαφος. Εάν υπάρχουν εποικοδομητικές θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καλύπτουμε με πιο ταχείς ρυθμούς τη συζήτηση των θεμάτων για να μπορέσουμε να βρούμε περισσότερες συγκλίσεις», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι επόμενες συναντήσεις θα είναι ολοήμερες, είπε ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας είναι στα χέρια των δύο ηγετών «άρα μπορούν ανάλογα να πράξουν».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΡΑ

    Σειρά νομοσχεδίων που διαφοροποιούν και συμπληρώνουν το πακέτο εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Το πακέτο μέτρων, το οποίο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, καλύπτει τέσσερις άξονες που αφορούν το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και την αύξηση των εσόδων του κράτους.

    Στα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν, όπως είπε ο κ. Σταυράκης, περιλαμβάνεται η αύξηση του εταιρικού φόρου από 10 σε 11% για δύο χρόνια, η διαφοροποίηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας με την επιβολή συντελεστή 7 τις χιλίοις σε μεγαλοιδιοκτήτες που είχαν με τιμές του 1980 περιουσία πάνω των 170.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται η οροφή για το επίδομα τέκνου και φοιτητικής χορηγίας από 60.000 σε 70.000 ευρώ.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο κ. Σταυράκης τόνισε ότι ``η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά είναι μονόδρομος και είναι εχέγγυο για την κυπριακή οικονομία να συνεχίζει να ευημερεί και να ανακάμπτει. Είναι ένα κοινωνικά ισορροπημένο πακέτο μέτρων και πολιτικών, το οποίο πιστεύω θα είναι και αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο``, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, ο πρώτος άξονας αφορά στο νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, που περιλαμβάνει τους τομείς της μείωσης του αριθμού του δημόσιου τομέα και στην εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

    Αναφερόμενος στον αριθμό του προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο κ. Σταυράκης, αφού τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αναστραφεί η συνεχιζόμενη διαχρονική αύξηση στο προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πρόσθεσε ότι ``για φέτος έχουμε βάλει τον πολύ φιλόδοξο στόχο όχι να μην σημειωθεί περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, αλλά να υπάρχει μία μείωση που να φθάνει τα 1.000 άτομα για το 2010``. Επεσήμανε ότι στους πρώτους πέντε μήνες του 2010 ``έχουμε πετύχει μια μείωση 530 ατόμων, το οποίο αντιπροσωπεύει μια εξοικονόμηση 14 εκατομμύρια ευρώ``.

    [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΔΙΚΕΙΟ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΗΛΙΟΣ»

    Ο Χανς Γιούργκεν Μέρτεν, Κυβερνήτης του μοιραίου αεροπλάνου ``Μπόινγκ 737-300`` της εταιρείας ``Ηλιος`` που κατέπεσε στην Αττική στις 14 Αυγούστου 2005, εργοδοτήθηκε στην εταιρεία ``Τσάνελ Εξπρές`` με συμβόλαιο και κατόπιν διαπιστώσεως ότι είχε όλα τα απαραίτητα προσόντα και προϋπηρεσία και έχοντας περάσει με επιτυχία τις σχετικές δοκιμασίες σε εξομοιωτή πτήσεων, όπως δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον του Δικαστηρίου ο πιλότος και Κυβερνήτης Ιαν Ρόμπιν ΜακΝτόλαντ Μπράντσο.

    Αντεξεταζόμενος από τους δικηγόρους υπεράσπισης, Πόλυ Πολυβίου και Γιώργο Παπαϊωάννου, καθώς και από τον εκ των κατηγορουμένων Βούλγαρο αρχιπιλότο της εταιρείας ``Ηλιος``, Γιάνκο Στοϊμένοφ, που υπερασπίζεται τον εαυτό του, ο κ. Μπράντσο, Διευθυντής Πτητικής Εκπαίδευσης για τα Μπόινγκ 737 της ``Τσάνελ Εξπρές``, διευκρίνισε ότι συγκάλεσε συνάντηση στις 11 Μαΐου 2005, στο Μάντσεστερ, με τον Κυβερνήτη Μέρτεν και τον Τζον Λάινς, ο οποίος τον είχε ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη μη συμμόρφωση του Μέρτεν με τις πρότυπες λειτουργικές διαδικασίες, επειδή ανησυχούσε για την έλλειψη καλού κλίματος συνεργασίας μεταξύ του Μέρτεν και των συγκυβερνητών και όχι διότι κινδύνευε η ασφάλεια πτήσεων.

    Στη συνεχιζόμενη και σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας δίκη για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005 και μετά τα όσα κατέθεσε χθες ο κ. Μπράντσο, κατά την εξέτασή του από την εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, δικηγόρο της Δημοκρατίας, Ελενα Ζαχαριάδου, είπε επίσης ότι, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μέρτεν και τα όσα καταγράφηκαν σε πρακτικά της συζήτησης που διεξήχθη στις 11 Μαΐου 2005, αποφάσισε να εισηγηθεί στην εταιρεία τη μετάθεση του Μέρτεν στο Λιντς, από όπου θα εξακολουθούσε να πιλοτάρει αεροπλάνα, με τη διαβεβαίωση ότι θα συμμορφωνόταν με τους κανόνες της εταιρείας για εφαρμογή των πρότυπων λειτουργικών διαδικασιών πτήσεων.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Την ευχή όπως ο Θεός συντομεύσει το χρόνο της αναμονής για πραγματοποίηση των ονείρων και των ευχών του κυπριακού λαού και το συντομότερο να έχουμε την ευχάριστη εξέλιξη της λύσης του Κυπριακού που όλοι ποθούν και λαχταρούν, εξέφρασε την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Δημήτριος κατά την άφιξή του στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακαριότατος βρίσκεται στην Κύπρο, αφού ήρθε πολλές φορές.

    «Η σημερινή επίσκεψη αφορά τον ίδιο αφού το Πανεπιστήμιο Κύπρου τον έχει καλέσει για να τον τιμήσει και εμείς χαιρόμεθα γι αυτό» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πρόσθεσε πως «θα βρούμε την ευκαιρία να τα πούμε και στη γλώσσα τη δική μας, την εκκλησιαστική, θα πούμε και τις χαρές μας και τις λύπες μας, θα μας απασχολήσει το θέμα των Πανορθοδόξων Διασκέψεων αυτά που ταλανίζουν πολλές φορές την εκκλησία, θα πάρουμε από τη σοφία του Γέροντος γιατί όπως είναι γνωστό ο Μακαριότατος έχει πολλούς Κύπριους φοιτητές, ως καθηγητής».

    Πιστεύω, συνέχισε ο Μακαριότατος ότι «με πολλή προσοχή θα ακούσουμε τις απόψεις του για πολλά θέματα που αφορούν και την Ορθοδοξία αλλά και όλο τον χριστιανικό κόσμο και είναι μια αγαθή συγκυρία που θα βρεθούμε λίγες ώρες μαζί αφού το ταξίδι του είναι πολύ σύντομο και ευχόμεθα στο Μακαριότατο καλή παραμονή και καρποφόρο να είναι το ταξίδι του εδώ στην Κύπρο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 16 June 2010 - 15:29:16 UTC