Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ξεκάθαρος ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί ξανά την επιβολή οποιωνδήποτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών, από όποιους και αν προέρχονται.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε με αφορμή τις πληροφορίες που προκύπτουν από τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων στο Ευρωκοινοβούλιο αναφορικά με την πρόθεση για πάγωμα της προώθησης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ενόσω τουλάχιστο βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και σε συνδυασμό με τις επαφές που πρόκειται να πραγματοποιήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

    ``Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε ξανά την επιβολή οποιωνδήποτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών, όποιος και να προσπαθεί να επιβάλει κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει αποστείλει επιστολές που σχετίζονται με τον κανονισμό και τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και την πρόταση της ε/κ πλευράς για διεξαγωγή εμπορίου από τους Τ/κ από το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ανοίξει υπό την εποπτεία και την αιγίδα της ΕΕ, αλλά και της ταυτόχρονης επιστροφής των Βαρωσίων, δηλαδή στη δικαιοδοσία του ΟΗΕ και την προετοιμασία της επιστροφής των νόμιμων κατοίκων.

    ``Αυτή η πρόταση είναι η απάντηση μας στην επιμονή της Τουρκίας, αλλά και κάποιων εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της Επιτροπής να επαναφέρουν και να ανασταίνουν συνέχεια έναν κανονισμό, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε μέχρι τώρα, όχι απλώς να έχει παγώσει, αλλά να έχει ενταφιαστεί``, επεσήμανε.

    Εργασίες Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ----------------------------- Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση, κατά την οποία έγινε, όπως είπε, σημαντική δουλειά μέσα σε πνεύμα συγκατάβασης και με στόχο να εξέλθει η Ευρώπη της οικονομικής κρίσης, να οδηγηθούν οι οικονομίες προς την ανάπτυξη και ``να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αξιοποιώντας την τεχνολογία, την καινοτομία, την παιδεία``.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ``εγκρίθηκε η στρατηγική `Ευρώπη 2020` με όλα όσα συνεπάγεται στο σχετικό έγγραφο``, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και ``μηχανισμοί εποπτείας των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και έχει επίσης προλειανθεί το έδαφος για αυστηρότερη εποπτεία και των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά τα Σύμφωνα Σταθερότητας``.

    ``Αυτές``, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ``είναι οι βασικότερες αποφάσεις που λήφθηκαν σήμερα``.

    Σημείωσε ακόμη πως ``έχει προετοιμαστεί η ΕΕ και για τη συνάντηση των G20 στο Τορόντο`` με στόχο, όπως πρόσθεσε, ``να εμφανιστεί και πάλι η ΕΕ ομόφωνη και ομόγνωμη`` για την επιβολή ουσιαστικά, σε περίπτωση συμφωνίας και των υπόλοιπων χωρών που μετέχουν στη σύνοδο των G20, ενός είδους φορολογίας στις τράπεζες και τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για τη δημιουργία Ταμείου Κρίσεων.

    Επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους ------------------------------------ Ερωτηθείς αναφορικά με τις επαφές που πρόκειται να έχει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε πως με τον κ. Μπαρόζο έχει περιοδικά επαφές, προσθέτοντας πως, καθώς υπάρχουν κάποιες εξελίξεις στο Κυπριακό, δεδομένου του ότι ``έφυγε ένας ηγέτης της τ/κ κοινότητας και ήρθε άλλος, με διαφορετικές προδιαγραφές``, θα πρέπει ``να συνεχιστεί η ενημέρωση του Προέδρου της Επιτροπής και βεβαίως και η ανταλλαγή απόψεων που σχετίζεται με υποθέσεις κυπριακές``.

    Σημείωσε ακόμη πως θα συζητήσει με τον κ. Μπαρόζο το θέμα του ``περιβόητου`` κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

    Επ` αυτού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι έχει στείλει επιστολές που σχετίζονται με τον κανονισμό και την άποψη της ε/κ πλευράς πάνω σε αυτό το θέμα αλλά και την πρόταση της Κύπρου ``να γίνεται εμπόριο από τους Τ/κ με το άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού, την επιστροφή του δηλαδή στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών και την προετοιμασία της επιστροφής των κατοίκων και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου κάτω από την εποπτεία και την αιγίδα της ΕΕ για να διεξάγουν εμπόριο οι Τ/κ``.

    ``Αυτή η πρόταση είναι η απάντηση μας στην επιμονή της Τουρκίας, αλλά και κάποιων εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και της Επιτροπής να επαναφέρουν και να ανασταίνουν συνέχεια έναν κανονισμό, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε μέχρι τώρα, όχι απλώς να έχει παγώσει, αλλά να έχει ενταφιαστεί``, πρόσθεσε.

    Σε σχέση με τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στις 10:00 (11:00 ώρα Κύπρου) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την επίσκεψη του στην Κύπρο, σημειώνοντας πως, καθώς έχει αναπτύξει μια φιλική σχέση με τον κ. Βαν Ρόμπεϊ, επιθυμεί να τον ενημερώσει και αυτόν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να τον κάνει ``κοινωνό δηλαδή της ουσίας του Κυπριακού με περισσότερες λεπτομέρειες``, αλλά και να τον ενημερώσει για τις διάφορες εξελίξεις ``οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας``.

    Για το γεύμα με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως πρόκειται για μια συνάντηση γνωριμίας, σημειώνοντας εμφαντικά πως είναι περιττό να αναφέρει ότι χρειάζεται να συναντήσει τον κ. Φούλε.

    Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να γίνεται διαχείριση των προβλημάτων της Κύπρου από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι η Κύπρος είναι κανονικό μέλος της ΕΕ από το 2004.

    ``Κατ` εμένα, ποτέ δεν έπρεπε να πάνε τα προβλήματα της Κύπρου στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, διότι η Κύπρος από το 2004 είναι κανονικό μέλος της ΕΕ. Σε κάποια άλλη Γενική Διεύθυνση θα έπρεπε να πάνε τα όποια προβλήματα της Κύπρου ή απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής παρά στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει σε βάθος με τον Επίτροπο Φούλε αυτά τα ζητήματα, αναλύοντας με σαφήνεια τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς πώς ο ίδιος αποτιμά τις προσπάθειες κάποιων να προωθήσουν τον κανονισμό μετά και τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού σημείωσε ότι κατά τη χθεσινή Διάσκεψη δεν συζητήθηκε η ουσία τους θέματος, καθώς ``δεν ήταν στην ατζέντα της Διάσκεψης των Προέδρων το θέμα αυτό``, ανέφερε πως το θέμα ``θα συζητηθεί σε νέα Διάσκεψη των Προέδρων``, χωρίς να έχει καθοριστεί ωστόσο το πότε ακριβώς.

    Επεσήμανε στη συνέχεια ότι η προσπάθεια της Κύπρου ``είναι διττή`` και αποσκοπεί είτε στο ``να αποσυρθεί ή το λιγότερο να παγώσει`` το θέμα αυτό, προσθέτοντας πως ακόμα και στην περίπτωση που επιμείνουν κάποιοι να πάει το θέμα σε μιαν Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, τότε θα πρέπει να πάει σε μιαν Επιτροπή η οποία να είναι αρμόδια.

    ``Η προσπάθεια μας είναι τα δύο πρώτα. Με τακτικότατες επαφές με ηγετικά στελέχη των διάφορων πολιτικών ομάδων και με τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων, από πλευράς και της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και βεβαίως και των αντίστοιχων πολιτικών κομμάτων της Κύπρου``, δήλωσε.

    Ερωτηθείς ποιά μπορεί να είναι η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως αυτή είναι η Επιτροπή Νομικών.

    ``Αν θα συζητηθεί, εκεί να συζητηθεί και όχι σε άλλη Επιτροπή``, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να μην συζητηθεί το θέμα καθόλου.

    Σε σχέση με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι από τη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχει πρόθεση για πάγωμα της διαδικασίας προώθησης του κανονισμού, τουλάχιστον ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι απευθείας διαπραγματεύσεις και δεδομένων και προηγούμενων αναφορών και ευχών διεθνών παραγόντων για κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, και ερωτηθείς εάν ανησυχεί η ε/κ πλευρά ότι ένα τέτοιο πάγωμα ίσως αυξήσει την πίεση για κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου ή αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε αρχικά κατά πόσο η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας στη συνέχεια πως, αν πρόκειται για κατάληξη των διαπραγματεύσεων μέσα από ένα διάλογο ο οποίος θα οδηγήσει σε συναίνεση και σε συμφωνία, μακριά από επιβολές, αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, ``είναι και δική μας επιδίωξη αυτή``.

    ``Δηλαδή να μην θεωρούμε ότι αν καταλήξουμε στις συνομιλίες μέχρι το τέλος του χρόνου είναι επειδή σώνει και καλά μας το επέβαλαν κάποιοι``, διευκρίνισε.

    Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι ``δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε ξανά την επιβολή ξανά οποιωνδήποτε αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησιών, όποιος και αν προσπαθεί να επιβάλει κάτι τέτοιο``, προσθέτοντας ότι ``αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο``.

    Σε ερώτηση αν ο Δεκέμβριος θεωρείται αυστηρό χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως, ``αν ο οποιοσδήποτε θέλει μέσα από αποφάσεις οργάνων να επιβάλει χρονοδιάγραμμα, εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε, δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε``.

    ``Εξ ου`` πρόσθεσε, ``και η μάχη που έχουμε δώσει ενάντια στις προσπάθειες γνωστών κύκλων να περάσουν κάτι τέτοιο μέσα από το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που δεν πέρασε``.

    ``Και η Τουρκία προσπάθησε στο ανώτατο επίπεδο, με πολύ έντονες κινήσεις και διαβήματα``, συμπλήρωσε.

    Επανέλαβε ακολούθως ότι, ``αν δεήσει, που θα είναι παράδοξο και παράξενο κάτι τέτοιο με τον κ. Ερογλου επικεφαλή της τ/κ κοινότητας, να έχουμε θετικές εξελίξεις, εμείς δεν θα πούμε ότι επειδή κοντεύει το τέλος του χρόνου ή επειδή είμαστε λίγο μετά το τέλος του χρόνου, ότι δεν δεχόμαστε λύση``.

    ``Αλλά οι προϋποθέσεις είναι εντελώς διαφορετικές από το να σου επιβάλουν το χρονοδιάγραμμα εκ των προτέρων και να σου επιβάλουν και επιδιαιτησίες για να δεχτείς λύση που δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού σου``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 17 June 2010 - 19:29:13 UTC