Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ»
  • [02] ΒOYΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
  • [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΣΟΣ
  • [04] ΑNOΡΘΩΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ - ΝΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ»

    Αν η Τουρκία, όντως επιδιώκει μια λύση βιώσιμη θα φανεί από τις θέσεις που θα κατατεθούν στις συνομιλίες, θα φανεί αν η επιθυμία λύσης που εκφράζεται με λόγια μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του, στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων», στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, που ανέγνωσε ο Διευθυντής του Γραφείου του Βάσος Γεωργίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως η τουρκική πλευρά πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της, ώστε να μπορούμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν.

    «Είναι η Τουρκία που κατέχει παράνομα το 37% της χώρας μας και είναι αυτή, που σε καθημερινή βάση, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού. Η Τουρκία είναι που με τον εποικισμό αλλάζει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μας. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία. Να πειστεί ότι μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε.

    Tα κατεχόμενα μέρη μας, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι στην καρδιά και στη σκέψη μας κάθε μέρα.

    «Κάθε Ιούλη, όμως, οι μνήμες είναι διαφορετικές, είναι πιο ζωντανές, είναι φορτισμένες και συνοδεύονται από οργή και αγανάκτηση. Οι μνήμες επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες μέρες που σκόρπισαν στον τόπο μας τον όλεθρο και την καταστροφή, που γέμισαν την πατρίδα μας με χιλιάδες μαυροφορεμένες μάνες, πρόσφυγες, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους και πεσόντες», σημείωσε.

    Ο τερματισμός της κατοχής, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μόνο με μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, μπορεί να επιτευχθεί.

    Διαβεβαίωσε ότι «εργαζόμαστε για λύση, ώστε η πατρίδα μας να μετατραπεί σε κέντρο ειρήνης και ευημερίας όλων των Κυπρίων».

    «Επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου και του λαού της, των θεσμών, της οικονομίας και του εδάφους της, με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια», είπε.

    Η προδοσία του ΄74, ανέφερε, δεν μας αφήνει, δυστυχώς, περιθώρια να διεκδικήσουμε με πιθανότητες επιτυχίας καλύτερη λύση από αυτή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Η λύση αυτή είναι ο ιστορικός συμβιβασμός της πλευράς μας για να επιτύχουμε απελευθέρωση της πατρίδας μας. Αυτή η λύση είναι το τίμημα για την προδοσία που προκάλεσε την κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

    Οι πραξικοπηματίες με το έγκλημά τους, συνέχισε, δεν άφησαν άλλη επιλογή κι αυτό που ήταν ανεφάρμοστο και αταίριαστο πριν το 1974, κατέστη ανάγκη μετά τον εδαφικό και πληθυσμιακό διαχωρισμό που επέβαλε ο Αττίλας.

    «Κάποιοι που ασκούν κριτική εφ ΄ όλης της ύλης και για κάθε θέμα, χωρίς μάλιστα να προτείνουν οτιδήποτε, είτε παραγνωρίζουν είτε θέλουν να παραγνωρίζουν την τραγική σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Παραγνωρίζουν τα γεγονότα, που μεσολάβησαν, παραγνωρίζουν το πώς φθάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα και τα 36 χρόνια που ήδη μεσολάβησαν, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε τη λύση που μας αρέσει μεταξύ πολλών επιλογών», είπε.

    Τέτοια πολυτέλεια, δυστυχώς, κατέληξε, δεν υπάρχει και η μόνη ρεαλιστική οδός είναι αυτή των διαπραγματεύσεων με στόχο ένα λογικό συμβιβασμό.

    [02] ΒOYΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών παραπέμφθηκε την Πέμπτη από την πλειοψηφία της Ολομέλειας το Σχέδιο Απόφασης της Βουλής για αύξηση του αριθμού των μελών της, Σχέδιο το οποίο κατατέθηκε σήμερα από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

    Το Σχέδιο Απόφασης προβλέπει την αύξηση του αριθμού των βουλευτών στους 90, από τους οποίους το 70%, δηλαδή οι 63 θα εκλέγονται από την Ελληνική Κοινότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το 30% από την Τουρκική Κοινότητα, σύμφωνα με το Αρθρο 62(2) του Συντάγματος.

    Προβλέπεται επίσης στο Σχέδιο της Απόφασης ότι οι πρόνοιές της θα έχουν ισχύ από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, τιθεμένη σε εφαρμογή ``ευθύς ως αυτές ήθελαν προκηρυχθεί``.

    Τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ έχουν επίσης καταθέσει πρόταση νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, η οποία ήδη άρχισε να συζητείται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και προβλέπει, εκτός της αύξησης του αριθμού των βουλευτών, την ανακατανομή τους με μία έδρα επιπλέον στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας και την ανάδειξη έξι βουλευτών επικρατείας, καθώς και την αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 3,5% για τη δεύτερη κατανομή.

    Στη συζήτηση από την Ολομέλεια του θέματος για την κατάθεση του Σχεδίου Απόφασης, ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε να καταγραφεί η ένσταση του για την αποδοχή της κατάθεσης του Σχεδίου, ενώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ ήγειρε ένσταση στην παραπομπή του θέματος προς συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, ζητώντας όπως αυτό παραπεμφθεί στις Επιτροπές Νομικών και Θεσμών, ή έστω στην Επιτροπή Θεσμών και στη συνεδρία να παρευρεθεί και η Επιτροπή Νομικών.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Χρήστος Πουργουρίδης, ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας κατά τη συζήτηση του θέματος, έθεσε την παραπομπή του Σχεδίου σε ψηφοφορία, κατά την οποία 27 βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ τάχθηκαν υπέρ του να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών, ενώ 11 βουλευτές από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών τάχθηκαν εναντίον και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Στέλιος Ιερωνυμίδης, τήρησε αποχή.

    Ετσι, αναμένεται ότι την προσεχή Δευτέρα το Σχέδιο Απόφασης θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εσωτερικών μαζί με την πρόταση νόμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επόμενη Πέμπτη και τα δύο θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για την τελική συζήτηση και ψηφοφορία.

    [03] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΜΕΤΣΟΣ

    Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το κατά πόσον ο 54χρονος Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο φερόμενος ως μέλος του δικτύου κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσίας να έχει μεταβεί στα κατεχόμενα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε ότι Αστυνομία έχει προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης του, ενώ έχει δοθεί η φωτογραφία του, τόσο προς το κοινό, όσο και στα σημεία εισόδου και εξόδου από τη Δημοκρατία, καθώς και στα οδοφράγματα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κατσουνωτός, την Τετάρτη το βράδυ διαπιστώθηκε ότι ο 54χρονος Μέτσος, ο οποίος ανέμενε την έναρξη της ακρόασης για έκδοσή τους στις ΗΠΑ, δεν είχε προσέλθει για να υπογράψει το σχετικό έντυπο.

    Στην έρευνα που ακολούθησε στο Ξενοδοχείο το οποίο είχε δηλώσει ως χώρο διαμονής του, πρόσθεσε, ``εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι μάζεψε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα και εγκατέλειψε το χώρο``.

    ``Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει το διάταγμα του Δικαστηρίου είχαν δοθεί οδηγίες για αυξημένα μέτρα στα σημεία εισόδου και εξόδου της Δημοκρατίας, καθώς και στα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, στα οποία έχουν σταλεί οι φωτογραφίες του καταζητούμενου προσώπου``, είπε.

    [04] ΑNOΡΘΩΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ - ΝΙΚΗ

    Σημαντικό βήμα για την πρόκριση της στο 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ πραγματοποίησε η Ανόρθωση, κερδίζοντας την αρμενική Μπάναντς Ερεβάν με 3-0.

    Τα γκολ για την κυπριακή ομάδα πέτυχαν οι Κατσαβάκης στο 24ο λεπτό, Οκκάς στο 31 και ο Καφού στο 64.

    Ο επαναληπτικός θα διεξαχθεί σε μια βδομάδα, την Πέμπτη 8 Ιουλίου, στο Ερεβάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 1 July 2010 - 19:29:12 UTC