Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • [02] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει και την πολιτική βούληση, αλλά και τη διάθεση, παρά την οικονομική κρίση, να δημιουργήσει υποδομές και θεσμούς «που θα δώσουν στον πολιτισμό μια νέα δυναμική και ένα νέο πλατύτερο ορίζοντα», έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε χαιρετισμό του το βράδυ της Παρασκευής στα εγκαίνια του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολομωνίδης» στη Λεμεσό ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και επεσήμανε πως ως εκ τούτου προωθείται σειρά μέτρων για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και για την υλοποίηση όλων των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    «Επιδιώκουμε την οικονομική ενίσχυση του τομέα του πολιτισμού μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και τα κοινοτικά και άλλα διεθνή ταμεία» είπε.

    Αναφερόμενος στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως πρόκειται για ένα Κέντρο «που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μιας νέας εποχής στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Λεμεσού», μιας πόλης που, όπως είπε, «αλλάζει και διαμορφώνει ένα νέο πρόσωπο».

    «Πρόκειται για ένα προσιτό και λειτουργικό έργο πολιτιστικής υποδομής μέσα από το οποίο θα αναζωογονηθούν και θα στηριχθούν πολλοί τομείς της πολιτιστικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της πόλης» πρόσθεσε.

    Οπως σημείωσε, στο Πολιτιστικό Κέντρο θα μπορούν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που θα δώσουν στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Λεμεσού νέα δυναμική και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες.

    Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του χώρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ένα τμήμα του παλιού εργοστασίου έχει διαμορφωθεί με τη συνεργασία του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου σε χώρο που θα στεγάσει το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου και θα φιλοξενεί τις θεατρικές συλλογές του ΘΟΚ και του Δήμου Λεμεσού ενώ το υπόλοιπο τμήμα έχει αξιοποιηθεί για άλλες χρήσεις αλληλένδετες μεταξύ τους, όπως εκθεσιακοί χώροι για τη φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, θεατράκι και καφετερία.

    «Σήμερα η Λεμεσός αποκτά το δικό της Πολιτιστικό Κέντρο που σηματοδοτεί τη μακρόχρονη ιστορία της. Ο πολιτισμός βρίσκεται και πρέπει να βρίσκεται στις προτεραιότητες των οργάνων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί ο πολιτισμός ασκεί μια ουσιαστική επίδραση στην καθημερινή ζωή, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων μιας πόλης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού και για το σκοπό αυτό ενθαρρύνει τη συνεργασία με τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων πολιτιστικής δραστηριότητας.

    Πρόσθεσε ότι το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Λεμεσού και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, θεμέλιο του οπίου ωστόσο, όπως επεσήμανε, αποτελεί η ουσιαστική συμβολή του Πάνου Σολομωνίδη, που κατέστησε δυνατή την απόκτηση του λιθογραφείου Κουβά και επέλυσε το επίμαχο για πολλά χρόνια θέμα της στέγασης του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου.

    Απευθυνόμενος στον Πάνο Σολομωνίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτείας για την ευγενική του χειρονομία.

    «Η δική σου μεγάλη δωρεά (πέραν των 600.000 ευρώ) έκανε δυνατή την απόκτηση από το Δήμο Λεμεσού του παλιού λιθογραφείου και, εν τέλει, τη στέγαση του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου και του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου» είπε στον Πάνο Σολομωνίδη ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος συνεχάρη τέλος θερμά τους βασικούς συντελεστές του έργου, το Δήμο Λεμεσού και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για το έργο που παράγει στον τομέα του πολιτισμού.

    [02] ΥΠΕΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Θέματα που άπτονται όλου του εύρους των κοινών τους αρμοδιοτήτων, όπως θέματα μετανάστευσης, ιθαγένειας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης, συζήτησαν την Πέμπτη οι Υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου και Ελλάδας σε διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελλάδας Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ανέφερε ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση, εξίσου καλά προετοιμασμένη, στην Ελλάδα, μετά από επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε στον Κύπριο ομόλογό του, προκειμένου να συζητηθεί η εμβάθυνση και προώθηση όλων εκείνων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

    Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο Υπουργείων, ιδιαίτερα στους τομείς της μετανάστευσης και της ιθαγένειας, της συνεργασίας στα προγράμματα που εφαρμόζονται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, τη συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ και την προσπάθεια να διαμορφωθεί μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική.

    Συζητήθηκαν ακόμη, είπε, ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και «το μεγάλο άλμα που κάνει η Ελλάδα» σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα Καλλικράτης, αλλά και η πορεία μεταρρυθμίσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, αξιοποιώντας και τη μελέτη και τις εμπειρίες του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας.

    «Συζητήσαμε και ζητήματα δημόσιας διοίκησης, την ανάγκη εκσυγχρονισμού της. Και η Ελλάδα είναι στην πορεία να πάρει μέτρα που θα συμβάλουν περισσότερο στη διαφάνεια, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ενημερώσαμε για τα προγράμματα που εφαρμόζουμε στην Κύπρο», συνέχισε.

    Ο κ. Συλικιώτης ευχαρίστησε τον Ελληνα Υπουργό για τη στήριξη που παρέχεται από το Εθνικό Κέντρο της Ελλάδας στην προσπάθεια της Κύπρου να βελτιώσει θέματα διοίκησης ενόψει της προεδρίας της ΕΕ που θα αναλάβει η Κύπρος το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

    Οπως είπε, η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα συνεχιστεί τόσο για την απόκτηση περισσότερης τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα κοινών αρμοδιοτήτων αλλά και εντός της ΕΕ.

    [03] ΥΠΑΜ - ΦΥΓΟΣΤΡΑΤΙΑ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Σύσκεψη για αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας πριν την κατάταξη της νέας ΕΣΣΟ, μετά τη μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου πριν από αυτή, συγκάλεσε την Παρασκευή ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη σύσκεψη κλήθηκαν ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης, ο Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών της ΕΦ και τα μέλη των Συμβουλίων Κατάταξης.

    Ο κ. Παπακώστας χαρακτήρισε τη σύσκεψη μεγάλης σημασίας επειδή από τις Επιτροπές αυτές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η μείωση της φυγοστρατίας, τονίζοντας ότι ο Νόμος από μόνος του δεν λύνει το πρόβλημα.

    Επιβεβαίωσε τη στήριξή του προς τους ιατρούς των Υγειονομικών Επιτροπών και ζήτησε όπως οργανωθούν και λειτουργήσουν για όσες ώρες και μέρες χρειάζονται για την ορθή αξιολόγηση της σωματικής ικανότητας των νεοσυλλέκτων.

    Παράλληλα, έδωσε αυστηρές οδηγίες προς τους εμπλεκομένους να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα τις περιπτώσεις των Εθνοφρουρών που προφασίζονται διάφορες παθήσεις για αποφυγή στράτευσης.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, στην πλειοψηφία της, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα και το Διοίκηση της ΑΤΗΚ διατηρεί τη θέση της ότι ημικρατικός οργανισμός αγνόησε της παραινέσεις της Βουλής να απέχει από τη διεκδίκηση της συμμετοχής στη δεύτερη ψηφιακή πλατφόρμα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    Η συζήτηση διεξήχθη μετά από παραπομπή από την Ολομέλεια της Βουλής της συζήτησης για συμμετοχή της CYTA στη διαδικασία προσφορών για την ψηφιακή πλατφόρμα, παρά την αντίθετη πολιτική βούληση της πλειοψηφίας της Βουλής, όπως εκφράστηκε μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις και άλλα διαβήματα.

    Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, μετά την εξέλιξη που πήρε η διαδικασία με την πλειοδοσία για τη δεύτερη πλατφόρμα η Αρχή είναι ανενεργός υποψήφιος, που σταμάτησε την πλειοδοσία στα 4,1 εκατομμύρια.

    O Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε πως με την τροπή που πήραν τα πράγματα η Αρχή ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει την πλειοδοσία ώστε να μην χάσει το ποσό των 171.000 που κατέβαλε ως εγγυητική. Πρόσθεσε πως το λάθος που εντόπισε ήταν στο γεγονός ότι κατά την πλειοδοσία υπερέβη τα 3 εκ. που περιέλαβε στον προϋπολογισμό και δεσμεύτηκαν από τη Βουλή.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι παρόλο που η Cyta , υπέβαλε αίτηση για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό πριν η Βουλή εγκρίνει τον προϋπολογισμό της, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό γιατί όπως εξήγησε «η Cyta θα είχε ένα μήνα προθεσμία να καταβάλλει τα χρήματα και εάν η Βουλή δεν αποδέσμευε τα κονδύλια , τότε θα ετίθετο εκτός διαγωνισμού και η πλατφόρμα θα πήγαινε στο δεύτερο προσφοροδότη με μόνη συνέπεια για τον Οργανισμό να χάσει τις 171.000 ευρώ που κατέβαλλε ως εγγύηση».

    Η Cyta, σημείωσε, ο Γενικός Εισαγγελέας, ενήργησε με τρόπο που εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα της , χωρίς να υπάρχει θεσμικός περιορισμός και ανέφερε ότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει εκ νέου από τη Βουλή την αποδέσμευση των 3 εκ.

    Δεν υπάρχει περιφρόνηση της Βουλής, σημείωσε, ωστόσο πιθανόν να υπάρχει παράκαμψη της επιθυμίας του Κοινοβουλίου.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων , Μάκη Κωνσταντινίδη, είπε ότι σε περίπτωση που οι δύο Κοινοπραξίες LRG και Velister οι οποίες συμμετέχουν στη πλειοδοσία με 9 εκ. ευρώ, αποφασίσουν να μην αποδεχθούν και οι δύο την προσφορά , τότε η τρίτη επιλογή θα είναι η Cyta η οποία αποχώρησε από το διαγωνισμό στα 4,1εκ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 July 2010 - 17:29:14 UTC