Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [03] ΚΣ ΟΑΣΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
  • [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το στάτους κβο και τη διχοτόμηση γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδεχθούμε μια τέτοια καταστροφική λύση που θα επιφέρει νέα δεινά στον τόπο, τόνισε σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του νέου Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων του 281 Τάγματος Πεζικού, στον Κουτραφά, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Είμαστε υπόλογοι έναντι αυτών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, αλλά και έναντι στη νέα γενιά, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να υποθηκεύουμε την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας με τη συνέχιση της παρουσίας χιλιάδων κατοχικών στρατευμάτων και τη συνεχή και ανεξέλεγκτη έλευση χιλιάδων εποίκων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρόκειται να πτοηθεί από τα όποια πισωγυρίσματα.

    Ο στόχος μας, είπε, παραμένει ένας και μοναδικός: η επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Μιας λύσης, υπέδειξε, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

    Το Σεπτέμβριο του 2008, σημείωσε, η έναρξη των απευθείας συνομιλιών στηρίχθηκε στην ύπαρξη μιας συμφωνημένης - με τον τότε ηγέτη της τ/κ κοινότητας - βάσης των διαπραγματεύσεων και η οποία προνοούσε πως η λύση που θα προκύψει θα είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δυο κοινοτήτων της Κύπρου, μακριά από επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, η δε συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του λαού προς έγκριση σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

    Όπως και τότε, έτσι και τώρα, συνέχισε, που απέναντι μας έχουμε ως νέο ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον κ. Έρογλου, η πλευρά μας έχει καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στην ίδια βάση πάνω στην οποία διεξάγονταν μέχρι σήμερα.

    «Εμείς, διαπραγματευόμενοι με υπευθυνότητα, συνέπεια, αλλά και σταθερότητα σε αρχές, έχουμε επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε σκληρά και με καλή θέληση για συνολική και συμφωνημένη λύση. Η πλευρά μας είναι έτοιμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας απαιτούμε και αναμένουμε στην πράξη και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Τουρκία», τόνισε.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως αυτές τις τραγικές μέρες του Ιουλίου, την καθημερινότητά μας στοιχειώνουν οι μνήμες των ανθρώπων μας, όλων των νέων παλικαριών που χάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή.

    Τριάντα έξι χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, είπε, το μαχαίρι της προδοσίας εξακολουθεί να είναι βαθιά χωμένο στο κορμί της Κύπρου, οι συγγενείς των αγνοουμένων συνεχίζουν το δικό τους μαρτυρικό δρόμο που είναι και δικός μας, οι χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν μακριά από τη γη που τους γέννησε που είναι γη όλων μας.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών και Οπλιτών του 281 Τάγματος Πεζικού (ΤΠ) για την πολύ τιμητική πρόσκληση στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, αφιερωμένο στους 14 πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες και τους οκτώ αγνοούμενους του Τάγματος κατά την τουρκική εισβολή.

    Από εδώ στον Κουτραφά όπου έχει ανεγερθεί αυτό το Μνημείο, ανέφερε, επιτελούμε ένα χρέος και αποτίνουμε το δέοντα φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν τις μαύρες εκείνες μέρες του 1974.

    Εκείνη την αποφράδα μέρα που η δημοκρατία δέχτηκε την πρώτη βαθιά προδοτική μαχαιριά με το πραξικόπημα, συνέχισε, οι άνδρες του 281 ΤΠ, που έδρευε στη Μύρτου, κλήθηκαν για την καθιερωμένη πρωινή αναφορά. Με την εκδήλωση της τουρκικής εισβολής το πρωινό της 20ής Ιουλίου και ενώ τα τουρκικά μεταγωγικά είχαν ήδη σκεπάσει τους κυπριακούς ουρανούς, ανέφερε, το Τάγμα πήρε το δρόμο για το Γερόλακκο.

    Η μάχη ήταν ηρωική, αλλά άνιση. Με τον ανεπαρκή εξοπλισμό, χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση και ανύπαρκτη επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων, το Τάγμα διαλύθηκε σταδιακά και οι άνδρες οδηγήθηκαν στην οπισθοχώρηση.

    Με το ξέσπασμα της δεύτερης φάσης της εισβολής, και αφού ολοκληρώθηκαν τα άνομα σχέδια του εισβολέα, το Τάγμα μετρούσε τις πληγές και τις απώλειές του σε νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους.

    «Η ιστορική μνήμη τροφοδοτεί την πολιτική σκέψη με σύνεση και ωριμότητα, με εμμονή και επιμονή σε στόχους εφικτούς και συνάμα δίκαιους. Το μέλλον, για να είναι ευοίωνο, απαιτεί όπως οι μνήμες διατηρούνται ζωντανές. Και το Μνημείο του οποίου τα αποκαλυπτήρια γίνονται σήμερα συντηρεί την ιστορική μνήμη», κατέληξε ο κ. Συλικιώτης.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Tους επόμενους μήνες αναμένεται να υπάρξει αύξηση τόσο στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    «Υπάρχουν θετικά μηνύματα για τον τουρισμό από αρκετές χώρες. Απλά πρέπει να μην εφησυχάσουμε, να συνεχίσουμε την προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού και φαίνεται ότι άρχισαν να αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες όλων», πρόσθεσε.

    «Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες οι αυξήσεις και στις αφίξεις, αλλά και στα έσοδα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο», σημείωσε. Σε ερώτηση εάν οι αναταράξεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία πλήττουν την εικόνα του τουρισμού ή δυσκολεύουν τις υπηρεσίες στο να προσελκύσουν μάζες τουριστών από διάφορες χώρες, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι «σίγουρα δεν βοηθούν την εικόνα μας, αλλά επειδή είμαι αισιόδοξος και πιστεύω στην υπευθυνότητα όλων, αναμένω ότι στο τέλος της ημέρας θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις».

    [03] ΚΣ ΟΑΣΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Οι βουλευτές Σκεύη Κουκουμά-Κούτρα (επικεφαλής), Χρήστος Στυλιανίδης και Στέλιος Ιερωνυμίδης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν στο Οσλο για να συμμετάσχουν στη 19η ετήσια σύνοδο της Συνέλευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Κύπριοι βουλευτές θα πάρουν μέρος στις συνεδρίες της ολομέλειας της Συνέλευσης καθώς και στις συνεδρίες των τριών Γενικών Επιτροπών Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα.

    Γενικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι «Η έννομη τάξη: Η καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και της διαφθοράς». Πέραν του γενικού θέματος, τη Σύνοδο θα απασχολήσει, υπό τη μορφή Πρόσθετων Ψηφισμάτων, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η Διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία αφορά στη συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας, θέματα που άπτονται της οριοθέτησης και του διαχωρισμού των συνόρων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης και το θέμα της απαράδεκτης χρήσης των ενόπλων δυνάμεων κρατών στο έδαφος γειτονικών και συνορευόντων κρατών και η συνεργασία στη Μεσόγειο και η στήριξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    [04] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

    Η Αστυνομία έπραξε ότι ήταν δυνατό, στα πλαίσια εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του 54χρονου Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Οσον αφορά το αίτημα των αμερικανικών Αρχών για παράδοση των προσωπικών αντικειμένων του 54χρονου που κατασχέθηκαν όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κατσουνωτός είπε πως ``το αίτημα διαβιβάστηκε (μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης) στην Αστυνομία και συγκεκριμένα στον Αρχηγό, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση και συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα ικανοποιηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής, στη βάση των προνοιών της σύμβασης που αφορά την έκδοση φυγόδικων, αλλά και τη διαχείριση τεκμηρίων που σχετίζονται με την υπόθεση``.

    «Το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, είναι ένα ερώτημα εύλογο και βασανιστικό, το οποίο θα πρέπει να τεθεί προς την κατεύθυνση της δικαστικής εξουσίας``, πρόσθεσε.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, είπε πως ``οι μέχρι σήμερα πληροφορίες δεν κάνουν σαφή λόγο για το αν έχει εγκαταλείψει ή όχι την επικράτεια της Δημοκρατίας``, σημειώνοντας ωστόσο ότι ``είναι αυτονόητο ότι η πάροδος μεγάλου διαστήματος, από τη στιγμή που χάθηκαν τα ίχνη του, αφήνει να εννοηθεί ή φανερώνει ότι ενδεχομένως έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Δημοκρατίας, αλλά με ποιο μέσο ή από ποιο σημείο, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 4 July 2010 - 13:29:12 UTC