Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΝΤ
  • [02] ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΝΑΡΞΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΟΜΒΟΣ ΓΣΠ ΕΡΓΑ
  • [04] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ «ΗΛΙΟΣ»

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΝΤ

    Σταθεροποίηση της κατάστασης και μέτρια οικονομική ανάπτυξη για το 2011 διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο προειδοποιεί ότι επείγει η λήψη μέτρων για μείωση του κρατικού μισθολογίου, που κινδυνεύει να καταστήσει μη εφικτό τον στόχο της Κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ παρέθεσε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των επαφών της στο νησί και θα ετοιμάσει σχετική έκθεση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Οκτώβριο.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπερνάρντ Λοράν ανέφερε ότι οι οικονομικές συνθήκες άρχισαν να σταθεροποιούνται στην Κύπρο και ότι το ΔΝΤ προβλέπει ``μέτρια άνοδο για το 2011``.

    Οπως είπε, για το 2010 ότι θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξή ή ελαφρώς αρνητική ανάπτυξη, κάτι που, όπως είπε, παραμένει ανοικτό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς.

    Πρόσθεσε ότι αναμένει επιστροφή στην μέτρια οικονομική ανάπτυξη το 2011.

    ``Βλέπουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης αρχής γενομένης από το 2011. Δεν θα συγκρίνεται με τα επίπεδα του 2006, του 2007 και του 2008, αλλά η ανάπτυξη θα επιστρέψει``, είπε.

    Ο κ. Λοράν χαρακτήρισε ``φιλόδοξο`` το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι ``αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να βασιστεί στον έλεγχο των εξόδων και ειδικότερα στο κρατικό μισθολόγιο``.

    Κατά τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, η προσπάθεια εξυγίανσης και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% πρέπει να συνοδευτεί από μια δέσμη συνολικών μέτρων, τα ποία θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου ``ο οποίος είναι φιλόδοξος``.

    ``Υπάρχει μια αίσθηση του επείγοντος για να εξελίξουμε αυτό το πρόγραμμα. Είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό. Είναι εφικτό, χωρίς την ανάγκη εξωτερικής βοήθειας``, είπε, προσθέτοντας πως η πιο πιεστική ανάγκη είναι μια εξυγίανση που να βασίζεται ``κυρίως στον έλεγχο του κρατικού μισθολογίου``.

    Ερωτηθείς αν διαβλέπει οικονομική ανάπτυξη το 2011 αν το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης δεν εφαρμοστεί, ο κ. Λοράν είπε πως η ανάπτυξη εξαρτάται από το πώς θα πάνε οι χώρες - εταίροι της Κύπρου.

    ``Ταυτόχρονα είναι σαφές για μας ότι ενδεχόμενη αποτυχία μείωσης του ελλείμματος εξυπακούει μεγάλους κινδύνους και θα επηρεάσει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Για αυτό είμαστε τόσο έντονοι για την επείγουσα ανάγκη να εγκύψουμε στο δημοσιονομικό πρόβλημα γιατί το αυξανόμενο έλλειμμα θα απορροφήσει τους πόρους της οικονομίας``, είπε.

    Χαρακτηρίζοντας το κρατικό μισθολόγιο ως την ``πηγή`` του προβλήματος του ελλείμματος, ο κ. Λοράν συμπλήρωσε: ``Αν δεν υπάρξει σθεναρή δράση (στον τομέα) των εξόδων για το μισθολόγιο δεν βλέπουμε ο στόχος της Κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% να επιτυγχάνεται``.

    Εξάλλου ερωτηθείς για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξωτερικό δανεισμό, ο κ. Λοράν είπε πως ο δανεισμός δεν λύνει το πρόβλημα του ελλείμματος. Πρόσθεσε όμως ότι η Κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί το δανειοδοτικό της χαρτοφυλάκιο και να εκμεταλλευτεί τις καλύτερες συνθήκες που υπάρχουν τις αγορές.

    Σε ερώτηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει τον εταιρικό φόρο, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είπε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη τι είναι αυτό που έκανε την Κύπρο αυτό που είναι σήμερα. ``Είναι μια οικονομία που επωφελήθηκε πολύ από τη χαμηλή φορολογία για να προσελκύσει επιχειρήσεις και είναι πολύ σημαντικό να μην το καταστρέψει αυτό για να διατηρήσει αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο``, συμπλήρωσε.

    ``Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα συνολικό πακέτο, που να εγκύπτει στην πηγή του προβλήματος, στον πυρήνα του προβλήματος``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Λοράν έφερε ως παράδειγμα έναν άνθρωπο που τρέχει έχοντας στην πλάτη του μια τσάντα με μικρές πέτρες, άμμο και μεγάλες πέτρες. ``Αν θέλεις να τρέξεις πιο γρήγορα αλλά πετάς τις μικρές πέτρες και αφήνεις τις μεγάλες δεν πρόκειται να πας πουθενά``, πρόσθεσε.

    Για το θέμα της αποδοχής εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων μηδενικών γενικών αυξήσεων, ο κ. Λοράν ανέφερε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων χωρίζονται σε τρεις τομείς, τις γενικές αυξήσεις, τις προσαυξήσεις στις κλίμακες και την ΑΤΑ, προσθέτοντας ότι αυτό που είναι στο τραπέζι είναι ο πρώτος τομέας.

    ``Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι αρκετό... δεν θα λύσει το πρόβλημα... Ως εκ τούτου και τα άλλα δύο στοιχεία πρέπει να είναι στο τραπέζι``, είπε και αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ταμείου των συντάξεων.

    ``Σε αυτό το στάδιο όλα πρέπει να είναι στο τραπέζι, δεν πρέπει να λεχθεί ότι δεν μπορούμε να αγγίξουμε κάτι. Ολα πρέπει να είναι στο τραπέζι και τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί, διότι είναι επείγον``, κατέληξε.

    [02] ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΝΑΡΞΗ

    Ξεκίνησε τη Δευτέρα σε όλες τις πόλεις και στις αγροτικές περιοχές το σύστημα επιβατικών συγκοινωνιών. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Σωτήρης Κολέτας είπε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερα προβλήματα και τα δρομολόγια διεξάγονται κανονικά.

    «Αν εξαιρέσουμε τη Λευκωσία, όπου υπάρχει αντίδραση από αυτούς οι οποίοι εναντιώνονται στο σχέδιο, στις άλλες επαρχίες δεν υπάρχει καμιά αντίδραση και συνεργάζονται όλοι», είπε. Όπως πρόσθεσε «υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής, το οποίο μας αφήνει ικανοποιημένους και μας δίνει το δικαίωμα να ευελπιστούμε, για αύξηση της επιβατικής κίνησης».

    Είπε ότι η ανταπόκριση του κόσμου είναι πιο θετική από ότι αναμενόταν, σημειώνοντας πως από συγκεκριμένα δρομολόγια -που γίνονταν και πριν- παρατηρήθηκε αύξηση των επιβατών. Πρόσθεσε πως το κόμιστρο είναι πολύ χαμηλό, στην τιμή του 1 ευρώ. Για τους αντιδρώντες λεωφορειούχους, ο κ. Κολέτας είπε: «Ηταν επιλογή δική τους. Δεν θα σταματήσουμε, επειδή ορισμένοι δεν θέλουν να κάνουν μεταφορές. Να εφαρμόσουμε το σχέδιο μας σύμφωνα με το ότι προβλέπουν οι συμβάσεις που υπογράψαμε».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κενά στη Λευκωσία, απάντησε: «Όχι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν αρκετά λεωφορεία, όπως ήταν και προηγουμένως και περισσότερα. Αυτή τη στιγμή επειδή είναι καλοκαίρι, δεν χρησιμοποιούνται λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών. Ο αριθμός λεωφορείων που χρειάζεται αυτή την περίοδο είναι πολύ λιγότερος από ότι την περίοδο που μεταφέρονται οι μαθητές».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΟΜΒΟΣ ΓΣΠ ΕΡΓΑ

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή επισκέφθηκε το εργοτάξιο του κυκλοφοριακού κόμβου παρά το ΓΣΠ και ενημερώθηκε για την πορεία εκτέλεσης του έργου το οποίο χαρακτήρισε πρωτοποριακό για την Κύπρο το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις της η κ. Μαρκουλλή είπε ότι «τα έργα προχωρούν πάρα πολύ καλά και είμαι εντυπωσιασμένη και από τους σχεδιασμούς, αλλά και από την πορεία του έργου ενώ αυτό που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2012 όπως και το υπόλοιπο του έργου των έξι λωρίδων».

    Πρόσθεσε ότι «έγκαιρα, αρκετούς μήνες πριν από την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, θα έχουμε πραγματικά ολοκληρωμένο, ένα υπερσύγχρονο δίκτυο στην είσοδο της Λευκωσίας που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που θα χρησιμοποιούνται για την ενημέρωση των οδηγών και οι οποίες πολύ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία.

    Το κυριότερο είπε η Υπουργός Συγκοινωνιών «είναι ότι εκτός από μια περίοδο δυο-τριών μηνών που θα γίνονται τα έργα ολοκλήρωσης του κόμβου, δεν θα υπάρχει καμία απολύτως επιβάρυνση σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των αυτοκινήτων».

    [04] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ «ΗΛΙΟΣ»

    Τα πρότυπα που εφάρμοζαν από το 2000-2004 οι τρεις αερομεταφορείς της Κύπρου, Κυπριακές Αερογραμμές, Γιουροσύπρια και «Ηλιος» ήταν τα ίδια -πολύ υψηλά- πρότυπα που εφαρμόζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε τη Δευτέρα ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η Επιθεωρητής της Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου Patricia Richardson.

    Η δίκη για την αεροπορική τραγωδία της «Ηλιος» την 14η Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό, συνεχίστηκε σήμερα με την αντεξέταση της κ. Richardson από τους δικηγόρους υπεράσπισης, Πόλυ Πολυβίου και Γιώργο Παπαϊωάννου, καθώς και από τον εκ των κατηγορουμένων Βούλγαρο αρχιπιλότο της εταιρείας «Ηλιος», Γιάνκο Στοϊμένοφ,, που υπερασπίζεται τον εαυτό του.

    Η κ. Richardson εργαζόταν ως Σύμβουλος Επιθεωρητής στην Πολιτική Αεροπορία Κύπρου, έπειτα από σύμβαση που σύναψαν η Πολιτική Αεροπορία Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου και τα καθήκοντα της ήταν να ελέγχει εάν οι αεροπορικές εταιρείες της Κύπρου συμμορφώνονταν με τους κανονισμούς.

    Ο ρόλος μου στην Κύπρο, ήταν να ελέγχω κατά πόσον οι τρεις εταιρείες έχουν έρθει στα πρότυπα που απαιτούνταν από την ΕΕ, είπε η κ. Richardson αντεξεταζόμενη από τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου, εκ μέρους της εταιρείας «Ηλιος». Πρόσθεσε πως για να το πράξει αυτό θα έπρεπε να επιβλέπει τη συνολική υγεία των εταιρειών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των αρχείων εκπαίδευσης των πιλότων, τα οποία εμφανίζονταν, όπως σημείωσε, σε κάθε έλεγχο των εταιρειών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 13:29:42 UTC