Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΣ ΑΤΗΚ
  • [02] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ - MOODY`S

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΔΣ ΑΤΗΚ

    Πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό θα αποφασίσουν το διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφέροντας ότι στο διορισμό του νέου ΔΣ της ΑΤΗΚ ο Πρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να μην λάβουν υπόψη τα όσα έχουν διαδραματιστεί. Πρόσθεσε, παράλληλα, πως ``η αποφασιστική πάταξη, όμως, της όποιας διαπλοκής καμία σχέση δεν έχει ούτε με τη δυσφήμιση ούτε και με την υπόσκαψη της λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών``.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δηλώσεις του, αφού επεσήμανε ότι κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η παραίτηση του Προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΑΤΗΚ και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σύμφωνα με το σύνταγμα δεν έχει το δικαίωμα να παύσει τα ΔΣ των ημικρατικων οργανισμών, είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενθάρρυνε τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΑΤΗΚ να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της Κυβέρνησης.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαριστεί τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΑΤΗΚ για όσα πρόσφεραν στον οργανισμό μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Ασφαλώς στο διορισμό του νέου ΔΣ ο Πρόεδρος και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να μην λάβουν υπόψη τα όσα έχουν διαδραματιστεί``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως ``οι οδηγίες που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε διορίζοντας τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών περιλαμβανομένης και της CYTA ήταν η προώθηση της χρηστής διοίκησης, η διαχείριση του δημόσιου πλούτου με διαφάνεια και η αποφασιστική πάταξη της όποιας διαπλοκής. Αυτές τις οδηγίες θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο νέο ΔΣ της ΑΤΗΚ. Η αποφασιστική πάταξη όμως της όποιας διαπλοκής καμία σχέση δεν έχει ούτε με τη δυσφήμιση ούτε και με την υπόσκαψη της λειτουργίας των ημικρατικών οργανισμών``, ανέφερε.

    Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με τις σημερινές του δηλώσεις «ανήγαγε εαυτόν σε δικαστή, δικάζοντας και καταδικάζοντας τα μέλη του ΔΣ».

    ``Αλήθεια ποιος δίνει το δικαίωμα στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να λοιδορεί τα μέλη του ΔΣ της ΑΤΗΚ; Δεν έχει αντιληφθεί ο κ. Νεοφύτου ότι οι εποχές του διατάζω και αποφασίζω και της αντισυνταγματικής παύσης των ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, όπως έκανε ο ΔΗΣΥ όταν ήταν στην εξουσία, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί;``, διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ``θα ήταν καλό ο κ. Νεοφύτου να μην αναφέρεται σε βασίλεια και καπετανάτα, γιατί έτσι υπενθυμίζει και θυμίζει στον κόσμο τα έργα και ημέρες της διακυβέρνησης του τόπου από το ΔΗΣΥ``.

    Οπως ανέφερε, ``ήταν τότε που ο ΔΗΣΥ κοντά στις δυο αεροπορικές εταιρείες, τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Eurocypria, με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες δημιούργησε μια τρίτη εταιρεία, τη Hellas Jet, η οποία χρεοκόπησε και κόστισε στο δημόσιο πέραν των 50 εκατομμυρίων λιρών και στις Κυπριακές Αερογραμμές αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμα``.

    ``Ηταν τότε που η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αποφάσισε την αγορά δύο διαφορετικών τύπου αεροπλάνων, που επίσης φόρτωσε με δυσβάστακτο κόστος τις Κυπριακές Αερογραμμές και κατά συνέπεια το δημόσιο. Ας είναι προσεκτικός, λοιπόν, στο τι λέει ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για να μη θυμίζει τα έργα και ημέρες του ΔΗΣΥ», δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς πότε θα διοριστεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτό είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε πως «πολύ σύντομα» ο Πρόεδρος και το Υπουργικό θα αποφασίσουν το διορισμό νέου ΔΣ.

    Ερωτηθείς εάν «ρίχνει το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση για τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «οι ημικρατικοί οργανισμοί πρέπει να στηρίζονται στην προσπάθειά τους και να διαχειρίζονται με διαφάνεια και ορθολογικά το δημόσιο πλούτο και για να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν τα όποια φαινόμενα διαπλοκής. Οι συνεχείς κατηγορίες και η υπόσκαψη των δημοσίων οργανισμών, και ειδικά της ΑΤΗΚ στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο παρά προβλήματα στη λειτουργία του ημικρατικού οργανισμού», κατέληξε.

    Πρόσθεσε πως ``δεν είναι καθόλου αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανήγαγε εαυτόν σε δικαστή που κρίνει και αποφασίζει και καταδικάζει``.

    Ερωτηθείς ποιος ήταν ο λόγος που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενεθάρρυνε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ να υποβάλουν την παραίτησή τους, ο κ. Στεφάνου είπε: ``διότι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση με όλο αυτό το θόρυβο το οποίον έχει δημιουργηθεί που βοηθά και την Κυβέρνηση να δώσει το δικό της στίγμα για να μπορέσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα``.

    Πρόσθεσε ``δεν πρέπει να διαφεύγει της μνήμης μας ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από καταγγελίες από το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΗΚ που ασχολήθηκε με κακώς έχοντα στον ίδιο τον Οργανισμό. Αρα, ούτε και προσπάθεια για απόκρυψη υπήρχε ούτε και προσπάθεια να δημιουργηθούν διαφορετικές εικόνες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κίνησαν αυτές τις διαδικασίες», επεσήμανε.

    [02] ΔΝΤ - ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σταθεροποίηση της κατάστασης και μέτρια οικονομική ανάπτυξη για το 2011 διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο προειδοποιεί ότι επείγει η λήψη μέτρων για μείωση του κρατικού μισθολογίου, που κινδυνεύει να καταστήσει μη εφικτό τον στόχο της Κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των επαφών της στο νησί και θα ετοιμάσει σχετική έκθεση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Οκτώβριο.

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μπερνάρντ Λοράν ανέφερε ότι οι οικονομικές συνθήκες άρχισαν να σταθεροποιούνται στην Κύπρο και ότι το ΔΝΤ προβλέπει ``μέτρια άνοδο για το 2011``.

    Οπως είπε, για το 2010 ότι θα υπάρξει μηδενική ανάπτυξή ή ελαφρώς αρνητική ανάπτυξη, κάτι που, όπως είπε, παραμένει ανοικτό λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς.

    Πρόσθεσε ότι αναμένει επιστροφή στην μέτρια οικονομική ανάπτυξη το 2011.

    ``Βλέπουμε τη συνέχιση της ανάπτυξης αρχής γενομένης από το 2011. Δεν θα συγκρίνεται με τα επίπεδα του 2006, του 2007 και του 2008, αλλά η ανάπτυξη θα επιστρέψει``, είπε.

    [03] ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ - MOODY`S

    Αίτηση για εξασφάλιση άδειας λειτουργίας ως Οργανισμού Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας (Credit Rating Agency - CRA), σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αναμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά να καταθέσει, εντός των ημερών, η μητρική εταιρεία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody`s, που είναι ήδη εγγεγραμμένη ως εταιρεία στην Κύπρο.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιώργος Χαραλάμπους, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε το συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Επιτροπής για το 2010, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία νέων θέσεων στην Κεφαλαιαγορά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω αυξημένων ευθυνών - εποπτείας, επιτόπιων ελέγχων, εξέτασης αιτήσεων και εισαγωγής νέων νομοθεσιών.

    Η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε να παραπέμψει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη.

    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην τεράστια ευθύνη που έχει η Κύπρος έναντι της ΕΕ να μετέχει στην αδειοδότηση του και στην εποπτεία του οίκου Moody`s, ενώ σημείωσε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είναι αναγκασμένη να υποβάλλει εκθέσεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στην Αρχή Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών (πρώην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών) σε σχέση με τον έλεγχο γενικά που διενεργεί στη λειτουργία του οίκου.

    Ανέφερε, επίσης, ότι γύρω στις πέντε θυγατρικές εταιρείες του οίκου Moody`s λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 July 2010 - 19:29:12 UTC