Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΝΤ
  • [02] ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ - ΥΠΟΘΕΣΗ ``ΗΛΙΟΣ``
  • [04] ΦΙΠΑ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΠΛΑΤΡΩΝ

  • [01] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΝΤ

    Την ευαρέσκεια του Υπουργείου Οικονομικών για μια σειρά από πρόσφατες εκθέσεις ξένων οίκων και οργανισμών με πολύ θετική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κυπριακή οικονομία συνάδουν με τις απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι ``βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια περίοδο σταθεροποίησης`` της οικονομίας και ότι η μικρή ανάκαμψη της οικονομίας το α τρίμηνο του 2010 θα συνεχιστεί και το β εξάμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί το 2011.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης επισήμανε πως ``η εικόνα της ανάκαμψης είναι πλέον ξεκάθαρα μπροστά μας`` και η προσπάθεια, αυτή τη στιγμή, της Κυβέρνησης είναι να αποσύρει σιγά - σιγά το έκτακτο πακέτο μέτρων στήριξης της κυπριακής οικονομίας, αξίας πέρα των 400 εκατομμυρίων ευρώ, για να βοηθηθούν τα δημόσια οικονομικά, σύμφωνα και με την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ανέφερε, επίσης, πως αν δεν ψηφιστούν από τη Βουλή τα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία η προσπάθεια της Κυβέρνησης για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών δυσκολεύεται ``σε πολύ μεγάλο βαθμό``, ενώ τόνισε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για να λυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και ``να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την πολύ θετική ψήφο εμπιστοσύνης ξένων οίκων και οργανισμών``.

    Επίσης, αναφέρθηκε σε πρωτόγνωρη στην οικονομική ιστορία της Κύπρου συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου το α εξάμηνο του 2010 και σε μείωση κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,6% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``μετά τη θετική ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχαμε πάρα πολύ πρόσφατα επαναβεβαίωση της πολύ ψηλής πιστοληπτικής βαθμολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το διεθνή οίκο Fitch``, προσθέτοντας ότι αυτή η επαναβεβαίωση της βαθμολογίας του δύο Αλφα (ΑΑ-) είναι εξαιρετικά σημαντική και έρχεται σε μια περίοδο όπου πολλές άλλες χώρες της Ευρωζώνης, Ισπανία, Πορτογαλία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ελλάδα, έχουν υποβαθμιστεί``.

    Ο κ. Σταυράκης είπε πως ``παράλληλα είχαμε και μια θετική αξιολόγηση από το διεθνή οίκο Moody`s, που στην προκαταρκτική του έκθεση περιγράφει με θετικά στοιχεία τη σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας``, ενώ σημείωσε ότι η χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ``περιέχει πολλά θετικά σχόλια για την κυπριακή οικονομία και είναι σίγουρα πολύ πιο θετική από αντίστοιχες εκθέσεις του Ταμείου για την Κύπρο σε προηγούμενα χρόνια και συγκρίνεται πάρα πολύ ευνοϊκά και με παρόμοιες εκθέσεις του ΔΝΤ για άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ``ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πως τα περιθώρια επιτοκιακού δανεισμού, με τα οποία διαπραγματεύονται τα υφιστάμενα χρεόγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία έχουν διατεθεί σε ξένους επενδυτές, εξακολουθούν και παρέχουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, με το περιθώριο δανεισμού - το γνωστό Spread - να είναι οριακά χαμηλότερο από την τιμή έκδοσης αυτών των χρεογράφων`` και σημείωσε πως ``αυτή η εξέλιξη συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά με τα Spreads πολλών άλλων χωρών της Ευρωζώνης που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη``.

    ``Ολα αυτά είναι ξεκάθαρα μια ψήφος εμπιστοσύνη από το εξωτερικό προς την κυπριακή οικονομία την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε``, συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Σε σχέση με τις μακροοικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``σε μεγάλο βαθμό, αυτές οι εκτιμήσεις συνάδουν και με τις δικές απόψεις για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, δηλαδή ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια περίοδο σταθεροποίησης``, προσθέτοντας ότι ``είχαμε ένα οριακό θετικό ρυθμό ανάπτυξης το α τρίμηνο του 2010 και φαίνεται πως αυτή η μικρή ανάκαμψη θα συνεχιστεί και το β εξάμηνο του έτους και θα επιταχυνθεί το 2011``.

    Η εικόνα της ανάκαμψης, συνέχισε, είναι πλέον ξεκάθαρα μπροστά μας.

    Ανέφερε ότι ``το διεθνές περιβάλλον παραμένει δύσκολο και με πάρα πολλές προκλήσεις και δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση είναι μονόδρομος και θα συνεχιστεί από την Κυβέρνηση`` εξέφρασε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας ``για να λύσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτή την πολύ θετική ψήφο εμπιστοσύνης ξένων οίκων και οργανισμών``.

    Ο κ. Σταυράκης διαβεβαίωσε ότι ``η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσουν με υπευθυνότητα και σοβαρότητα το διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια να κτίσουμε σε αυτή τη θετική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, η οποία έρχεται από το εξωτερικό``.

    Σε παρατήρηση ότι το ΔΝΤ ζητεί τη λήψη τολμηρών αποφάσεων από την Κυβέρνηση, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``έχουν ληφθεί ήδη πολύ τολμηρές αποφάσεις από αυτή την Κυβέρνηση``, προσθέτοντας ότι ``η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι μια τομή η οποία ουδέποτε έχει ξαναγίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, το νομοσχέδιο για κοινωνική στόχευση``, για την οποία το ίδιο το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη για στόχευση τους, προσθέτοντας ότι ``η αντιπολίτευση δεν θα πρέπει να βλέπει μόνο αποσπασματικά κάποια κομμάτια της όλης έκθεσης (του ΔΝΤ) αλλά να βλέπει την όλη εικόνα``.

    Ανέφερε ότι ``στο θέμα της στόχευσης είναι ξεκάθαρο το Ταμείο πως θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να υλοποιήσει καλύτερη στόχευση των κοινωνικών παροχών`` και πρόσθεσε ότι ``έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση και άλλες τολμηρές αποφάσεις, όπως είναι για τα θέματα φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής, η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους``.

    Ερωτηθείς για την άρνηση κομμάτων να ψηφίσουν την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής την αύξηση του εταιρικού φόρου και του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και για την αναβολή της συζήτησης άλλων κυβερνητικών μέτρων για την οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``δεν μπορεί να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη και ευημερία της κυπριακής οικονομίας χωρίς να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά``, προσθέτοντας ότι ``αν δεν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα που έχουμε προτείνει, όλη αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης για βελτίωση των δημοσίων οικονομικών δυσκολεύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό``.

    Παρ όλα αυτά, σημείωσε, εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση μη ψήφισης από τη Βουλή των σχετικών κυβερνητικών νομοσχεδίων για αύξηση των κρατικών εσόδων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο Β αλλά από την άλλη η οικονομία είναι ζωντανή και ανεξάρτητα από το αν ψηφιστούν ή αν θα ψηφίζονταν αυτά τα μέτρα, θα παρακολουθούσαμε στενά τις διεθνείς και ντόπιες εξελίξεις και θα λαμβάναμε πιθανό και άλλα επιπρόσθετα μέτρα και για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και για βελτίωση της οικονομίας``, προσθέτοντας ότι ``θα υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια με διάφορα μέτρα που έχουμε στη διάθεση μας να χειριστούμε σοβαρά και υπεύθυνα την κυπριακή οικονομία``.

    Σε παρατήρηση ότι το ΔΝΤ τάχθηκε εναντίον της αύξησης του εταιρικού φόρου και εκτιμά ως αναγκαία τη μη παραχώρηση προσαυξήσεων και ΑΤΑ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``το κείμενο του ΔΝΤ δεν αναφέρεται ούτε σε εταιρικό φόρο, ούτε σε πολλά θέματα τα οποία είχαν αναφύει από ερωτήσεις δημοσιογράφων`` και απαντήσεις που δόθηκαν από τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το ``Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να πιστεύει πως ακολουθεί την πιο σωστή οικονομική πολιτική με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης``.

    Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ. Σταυράκης, ``θα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο πολύ χαμηλές οι φορολογίες αλλά μια ανεπαίσθητη αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 11% με μια καθαρή ημερομηνία λήξης δεν σημαίνει ότι αλλάζει αυτή η ευνοϊκή θέση της Κύπρου ως μια χώρα με τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές της Ευρώπης``.

    Σε σχέση με το κρατικό μισθολόγιο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``τα αποτελέσματα του α εξαμήνου δείχνουν μια πάρα πολύ μεγάλη συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, η οποία είναι πρωτόγνωρη στην οικονομική ιστορία της Κύπρου``, προσθέτοντας ότι ``οι μισθοί του κρατικού μισθολογίου έχουν ανεβεί μόνο κατά 1% περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο και αυτό είναι λόγω της μεγάλης προσπάθειας της Κυβέρνησης να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα``.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``μπορεί να φθάσεις στο ίδιο αποτέλεσμα με το να μειώσεις τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και να συνεχίσεις τις προσλήψεις ή να διατηρήσεις τους μισθούς και τις αυξήσεις σε πολύ λογικά επίπεδα και να πετύχεις τη συγκράτηση του κόστους μειώνοντας τον αριθμό του προσωπικού``.

    Εμείς, συνέχισε, ``έχουμε επιλέξει να μειώσουμε σιγά - σιγά τον αριθμό του προσωπικού στη δημόσια υπηρεσία χωρίς να πετσοκόψουμε μισθούς``.

    Κληθείς να αναφέρει το ποσοστό μείωσης των δημόσιων δαπανών κατά το α εξάμηνο, ο κ. Σταυράκης είπε ότι με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ``το δημοσιονομικό έλλειμμα το πρώτο πεντάμηνο είναι μειωμένο κατά 90 περίπου εκατομμύρια ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο``, προσθέτοντας ότι ``όλες αυτές οι προσπάθειες της Κυβέρνησης να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες έχουν αρχίσει να αποδίδουν και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τους επόμενους επτά μήνες``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον έχει εξέλθει από την ύφεση η κυπριακή οικονομία ή υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διπλή ύφεση της οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``τεχνικά, η ύφεση έχει τερματιστεί το α τρίμηνο του 2010 με τον οριακό ρυθμό ανάπτυξης``, προσθέτοντας ότι ``το οικονομικό περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά δύσκολο και άρα πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για μια ύφεση στην Ευρωζώνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει και την Κύπρο``.

    ``Η δική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι σιγά - σιγά να αποσύρουμε το έκτακτο πακέτο μέτρων στήριξης της κυπριακής οικονομίας το οποίο έχει βοηθήσει αυτή την ανάκαμψη της οικονομίας που παρουσιάζεται τώρα για να βοηθήσουμε τα δημόσια οικονομικά, αλλά πολύ προσεκτικά για να μην επηρεαστεί η οικονομία αρνητικά``, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Ερωτηθείς ποια είναι τα μέτρα του έκτακτου πακέτου στήριξης της οικονομίας, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ενισχύσει την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων που υπερβαίνει τα 400 εκ. ευρώ και το οποίο βοήθησε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης``, προσθέτοντας ότι σιγά - σιγά αυτά τα μέτρα θα αποσυρθούν για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά χωρίς όμως να επηρεαστεί η πραγματική οικονομία``.

    Ανέφερε ότι ``δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη απόφαση`` για το θέμα, ``αλλά η προτροπή και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής``, όπως είπε, ``είναι αυτή ακριβώς και η συνταγή που θα πρέπει και εμείς να ακολουθήσουμε``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ξεκάθαρα ότι σιγά - σιγά, οι χώρες της Ευρωζώνης που βλέπουν την οικονομία τους να βελτιώνεται θα πρέπει να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά, αποσύροντας κάποια έκτακτα μέτρα τα οποία είχαν λάβει``.

    Σε παρατήρηση ότι ο οίκος Moody`s τοποθετεί τις κυπριακές τράπεζες στην κορυφή της αξιολόγησης του για Κύπρο και Ελλάδα, παρά την υποβάθμιση στην οποία έχει προχωρήσει για τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``η υποβάθμιση που έχει γίνει δεν είναι το πιο ευχάριστο γεγονός και εξέλιξη, αλλά και ο ίδιος ο οίκος Moody`s επισημαίνει ότι ο κύριος λόγος είναι οι δραστηριότητες των τραπεζών στον ελληνικό χώρο``, προσθέτοντας ότι ``στον κυπριακό χώρο, λόγω και της πολύ καλύτερης κατάστασης της κυπριακής οικονομίας, οι Moody`s παρουσιάζονται πολύ πιο ικανοποιημένοι``.

    Εχουμε, συνέχισε, ``και πολύ καλή εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και μια οικονομία, η οποία θα βελτιώνεται και άρα εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και είναι αυτονόητο ότι στην πολύ θεωρητική περίπτωση που οποιαδήποτε τράπεζα χρειαστεί στήριξη, η κυπριακή Κυβέρνηση θα είναι δίπλα στον τραπεζικό τομέα``.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις για την οικονομία του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι δεν θα ήθελε να απαντήσει στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι ``έχουμε ξεκάθαρες εκθέσεις και ξένων οίκων αξιολόγησης και διεθνών οργανισμών, οι οποίοι χαιρετίζουν την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση``.

    [02] ΒΕΛΓΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η βελγική προεδρία της ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τις δύο πλευρές στις προσπάθειές τους για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, δήλωσε ο Πρεσβευτής του Βελγίου στη Λευκωσία Guy Sevrin, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    Παρουσιάζοντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα είναι διαφορετικό και είπε ότι αναμένεται η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό το Νοέμβριο, η οποία, όπως ανέφερε, θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

    Ο Βέλγος Πρεσβευτής ήταν πλαισιούμενος από τον Πρεσβευτή της Ισπανίας Juan Jose Urtasun Erro, του οποίου η χώρα είχε την προεδρία της ΕΕ το προηγούμενο εξάμηνο και του Ούγγρου Πρεσβευτή Csaba Lovro, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την επόμενη προεδρία στο πλαίσιο του trio presidency.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Βέλγος Πρεσβευτής είπε ότι αναμένει πως η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ το Νοέμβριο θα είναι μια καλή έκθεση και υποβοηθητική και ανέφερε ότι έχει ήδη συζητήσει το θέμα αυτό με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    «Αναμένουμε μια καλή έκθεση που θα μας βοηθήσει περαιτέρω. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενό της», είπε και πρόσθεσε ότι «εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί, που μάλλον αυτό θα συμβεί, θα πουν τι φταίει με το πρόβλημα και θα το κατονομάσουν».

    Η βελγική προεδρία της ΕΕ, συνέχισε «θα συνεχίσει να στηρίζει τα δύο μέρη στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία. Αυτός είναι ο στόχος».

    Φυσικά, συνέχισε, το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα είναι διαφορετικό, καθώς «αναμένουμε από τα ΗΕ μια έκθεση το Νοέμβριο», η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

    [03] ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟ - ΥΠΟΘΕΣΗ ``ΗΛΙΟΣ``

    Την ύπαρξη ελλείψεων στη συντήρηση των αεροσκαφών της ``Ηλιος`` υπέδειξε ο Λάζαρος Τεμετζιάν, στη ακροαματική διαδικασία της Τρίτης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας για την αεροπορική τραγωδία της «Ηλιος» την 14η Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της κατηγορούσας Αρχής, ο κ. Τεμετζιάν, που εργαζόταν ως εκπαιδευτής πληρωμάτων καμπίνας στην εταιρεία από τα τέλη του 1999 έως τον Απρίλιο του 2006, αναφέρθηκε επίσης στην προσωπικότητα του Κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, Χανς Γιούργκεν Μέρτενς, χαρακτηρίζοντάς τον ``απόμακρο και αντικοινωνικό``.

    ``Μου έδωσε την εντύπωση ότι δεν τον ενδιέφεραν αυτά που δίδασκα. Απλά ήθελε να ξεμπερδέψει γρήγορα με αυτό (την εκπαίδευση). Ηταν απόμακρος, αντικοινωνικός, πολύ κλειστός χαρακτήρας``, ανέφερε ο κ. Τεμετζιάν απαντώντας σε ερώτηση της Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ελενας Ζαχαριάδη.

    Ερωτηθείς για το τι άκουσε την ημέρα της μοιραίας πτήσης, όταν μετέβη στο τμήμα επιχειρήσεων της εταιρείας, ο κ. Τεμετζιάν αναφέρθηκε σε συνομιλία που είχε ο λειτουργός επιχειρήσεων της ``Ηλιος`` Μάριος Φραγκίσκου με το μηχανικό της εταιρείας μέσω ασυρμάτου, κατά την οποία ``θυμάμαι μια αναφορά στο σύστημα ψύξης του εξοπλισμού`` του αεροσκάφους.

    Ανετεξετάζοντας το μάρτυρα, ο συνήγορος των τεσσάρων εκ των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση, Γιώργος Παπαϊωάννου, υπέβαλε στον κ. Τεμετζιάν ότι ενώ δεν έχει προσόντα ούτε μηχανικού ούτε πιλότου, στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία για το τραγικό ατύχημα, είχε δηλώσει ότι η συντήρηση των αεροσκαφών της εταιρείας είχε ελλείψεις.

    [04] ΦΙΠΑ 5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΙ ΠΛΑΤΡΩΝ

    Ο Antique Man οδηγός και ο Professor συνοδηγός με αυτοκίνητο Morris Mini κατασκευής 1979, ήταν οι νικητές στο 5ο Διεθνές Ράλι Πλατρών, το οποίο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 από την κεντρική πλατεία Πλατρών και αφού κάλυψε μία διαδρομή 139 περίπου χλμ με 5 δοκιμασίες ακριβείας, τερμάτισε την Κυριακή 4 Ιουλίου το μεσημέρι και πάλι στην πλατεία Πλατρών.

    Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, από τα 37 αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών που ξεκίνησαν κατάφεραν να τερματίσουν τα 32.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 July 2010 - 13:29:47 UTC