Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο ρυθμός των συνομιλιών είναι προς το παρόν καλός, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε, επίσης, μετά τη συνάντηση, που διήρκησε γύρω στη μιάμιση ώρα, ότι δεν έχει ιδέα τι θα περιλαμβάνεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που θα εκδοθεί το Νοέμβριο, σημειώνοντας παράλληλα πως ``εμείς από εδώ στη Λευκωσία θα δώσουμε κάποιες ιδέες για αυτή την έκθεση``, αλλά είναι ο ΓΓ που θα αποφασίσει τι θα αναφέρεται στην έκθεσή του.

    Είπε ακόμα ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχαν μια καλή ευκαιρία να ανασκοπήσουν το πού βρίσκονται οι συνομιλίες. Πρόσθεσε πως «προσβλέπουμε στην αυριανή συνάντηση των δυο ηγετών», σημειώνοντας ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συμβούλων των δυο ηγετών.

    Οπως είπε, οι δυο σύμβουλοι θα ξανασυναντηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και οι δυο ηγέτες τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του Βέλγου Πρεσβευτή στη Λευκωσία ότι ο κ. Ντάουνερ του είπε πως ο Γενικός Γραμματέας θα πει τα πράγματα με το όνομά τους στην έκθεσή του, ο Αυστραλός διπλωμάτης είπε πως ο ΓΓ θα ετοιμάσει την έκθεσή του το Νοέμβριο.

    «Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι η έκθεση του ΓΓ και προφανώς και εμείς από εδώ στη Λευκωσία θα δώσουμε κάποιες ιδέες για αυτή την έκθεση αλλά αυτός (ο ΓΓ) θα αποφασίσει τι θα αναφέρεται στην έκθεσή του», είπε ο κ. Ντάουνερ.

    Διερωτήθηκε τι μπορεί να λεχθεί για το περιεχόμενο της έκθεσης που θα εκδοθεί το Νοέμβρη, καθώς πλησιάζουμε και δεν έχουμε καν φτάσει στα μέσα Ιουλίου, και πρόσθεσε πως δεν έχει ιδέα για το τι θα περιλαμβάνεται στην έκθεση.

    Οπως είπε, «κανένας στα ΗΕ δεν έχει δώσει οποιαδήποτε ιδέα για το τι θα περιλαμβάνεται σε αυτή την έκθεση. Ο ΓΓ θα ήθελε να ετοιμάσει την έκθεση το Νοέμβριο και όλες οι εκθέσεις του ΓΓ αντικατοπτρίζουν το τι σκέφτεται ο ΓΓ και θα μπορούμε να σας πούμε τι θα περιλαμβάνει αυτή η έκθεση το Νοέμβριο. Δεν έχω καμία ιδέα τι θα περιλαμβάνεται σε αυτήν».

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ θα εκφράζει τις σκέψεις του στην έκθεση, ο κ. Ντάουνερ απάντησε: Νομίζω ότι ο ΓΓ θα ήθελε να σας απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με αυτό τον τρόπο: Ο ΓΓ πάντα εκφράζει τις σκέψεις του».

    Σε άλλη ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό των συνομιλιών και εάν είναι καιρός αυτές να επιταχυνθούν, ίσως μετά τις διακοπές, ο κ. Ντάουνερ επεσήμανε πως οι συνομιλίες έπρεπε να επαναρχίσουν μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως υπήρξε μια «αργή περίοδος» λόγω των «εκλογών».

    «Υπήρξε κάποιου είδους επανεκκίνηση των συνομιλιών και έγιναν κάποιες συζητήσεις πριν από αυτή την επανέναρξη. Εχουν επαναρχίσει τώρα. Πιστεύω ότι πάνε καλά», είπε, και πρόσθεσε πως ήλθε από την Αυστραλία στην Κύπρο για τρεις ημέρες προκειμένου να παραστεί στην αυριανή συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών και να έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    «Θεωρώ πως ο ρυθμός των συνομιλιών είναι καλός προς το παρόν», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν το εδαφικό και το θέμα των εποίκων με το θέμα που συζητούν τώρα στις συνομιλίες, ο κ. Ντάουνερ είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που εναπόκειται στους δυο ηγέτες.

    «Ολα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν, έχουν συζητηθεί στο παρελθόν αλλά πιο σημαντικά θα συζητηθούν στο μέλλον», ανέφερε, προσθέτοντας πως το πότε θα συζητηθούν είναι κάτι που εναπόκειται στους δυο ηγέτες.

    ``Δεν εκφράζουμε άποψη πάνω σε αυτό», δήλωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 8 July 2010 - 15:29:20 UTC