Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΕΞ
  • [04] ΥΠΑΜ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας αίσια κατάληξη και έναν έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Γεώργιου Ανδρονίκου Μιχαήλ, στο Μοσφίλι.

    Ξεκάθαρος στόχος, είπε, είναι ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού, αποκαθιστώντας και διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων και καθιστώντας το λαό της Κύπρου αφέντη στον τόπο του.

    ``Η λύση που επιδιώκουμε πρέπει να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της, τους θεσμούς, την οικονομία και το έδαφός της στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, με μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια``.

    Αυτή, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι η ξεκάθαρη βάση και το συμφωνημένο πλαίσιο. ``Αυτός είναι ο οδυνηρός ιστορικός συμβιβασμός της πλευράς μας, αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος ώστε να πετύχουμε πραγματικά ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής``.

    Υπερασπίζεται, τόνισε, πιστά αυτές τις αρχές ``και είμαστε δεσμευμένοι σε αυτό το πλαίσιο. Θα αγωνιστούμε για επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης όσο πιο σύντομα γίνεται. Δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο που υποθηκεύει την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας``.

    Αναμένουμε, συνέχισε, την ίδια στιγμή από την τ/κ ηγεσία και την Αγκυρα απτά δείγματα γραφής, ότι δηλαδή μοιράζονται την ίδια πολιτική βούληση με τη δική μας πλευρά για λύση και ότι τα λόγια και οι κατά καιρούς διακηρύξεις τους δεν είναι απλά μέρος ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού επίρριψης ευθυνών. ``Πρέπει στην πράξη να φανεί, στο τραπέζι των συνομιλιών, ότι δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο. Πρέπει, επίσης, οι προτάσεις τους να είναι λογικές ώστε να δημιουργούν προϋποθέσεις επίτευξης ενός ρεαλιστικού συμβιβασμού``.

    Τα ΗΕ και η διεθνής κοινότητα, είπε, γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών. Αναμένουμε, πρόσθεσε, και από τους εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να στρέψουν τις προσπάθειές τους προς την Τουρκία ώστε αυτή να περάσει, επιτέλους, από τα συνθήματα στην πράξη για να ανοίξει ο δρόμος προς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Εμείς, συνέχισε, θα συνεχίσουμε σταθερά να επιδεικνύουμε τη βούλησή μας και το πνεύμα συνεργασίας. Κάνουμε, πρόσθεσε, ξεκάθαρο ότι θέλουμε και επιδιώκουμε λύση εδώ και τώρα. ``Οχι όμως την οποιαδήποτε λύση που θα κλείσει απλά το Κυπριακό. Αλλά λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές, λειτουργική, στις συνθήκες δίκαιη, και βιώσιμη``.

    Εχοντας, σημείωσε, συναίσθηση αυτού του χρέους μας απέναντι στα παιδιά που αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία για την ελευθερία, το προδομένο καλοκαίρι του 1974, αλλά και του χρέους μας απέναντι στις νέες γενιές να παραδώσουμε μια επανενωμένη Κύπρο, τιμούμε σήμερα τον ήρωα από το Μοσφίλι Γεώργιο Ανδρονίκου Μιχαήλ.

    Μιλώντας για τον Γεώργιο Ανδρονίκου Μιχαήλ, είπε ότι σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στο δεκαοκτάχρονο παιδί με την ανοικτή καρδιά, το δραστήριο, το δεκαοκτάχρονο καταδρομέα από το Μοσφίλι τον οποίο η τουρκική εισβολή βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην 33η Μοίρα Καταδρομών στο Πέλλα Πάις.

    Η 23η Ιουλίου, ανέφερε, βρήκε το δεκαοκτάχρονο παλικάρι να αντιστέκεται στον Κουτσοβέντη. Το όνομα του, είπε, είναι γραμμένο από εκείνη την ημέρα, μαζί με τα ονόματα πολλών άλλων συναγωνιστών του, στο μακρύ κατάλογο αξιωματικών και καταδρομέων της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έπεσαν μαχόμενοι ή αγνοούνται.

    Αγωνιζόμαστε, όμως, με όλες μας τις δυνάμεις να επουλώσουμε τις πληγές και να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Για μηδαμινή πρόοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις, ανάγκη συλλογικότητας και ενότητας στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν διαπιστώνοντας πως «σε θέματα χειρισμών και τακτικής, υπάρχουν πολλές και μεγάλες διαφορές και εκδηλώνονται συχνά έντονες διαφωνίες».

    Μιλώντας στο Μνημόσυνο «Μνήμης και Τιμής» για τους πεσόντες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου που διοργάνωσε ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών, ο κ. Καρογιάν είπε ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο, κομβικό σημείο και αν η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και συνεχίσει να επιδιώκει λύση συνομοσπονδίας, «οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούν σε περαιτέρω εκφυλισμό». Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, τα ΗΕ και γενικά η διεθνής κοινότητα θα καταγράψουν ακόμα μια αποτυχία. «Αν δεν θέλουν να φτάσουν σε μια τέτοια αποτυχία, αν δηλαδή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέλει να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του, πρέπει τάχιστα η Τουρκία να αισθανθεί την ανάγκη να σεβαστεί επιτέλους τις αρχές και τις αποφάσεις τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και, βεβαίως, τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για συνθήκες ιδιαίτερα πιεστικές για τη δική μας πλευρά που επιχειρούν να δημιουργήσουν διάφοροι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, προωθώντας ιδέες για άμεσα ή έμμεσα χρονοδιαγράμματα, για συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία, για προώθηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα κ.λπ. Παράλληλα, είπε, με τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Αγκυρας, ακούμε όλο και πιο συχνά εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δημιουργούν συνθήκες που να διευκολύνουν περαιτέρω την τουρκική πλευρά και να θέτουν την ελληνοκυπριακή πλευρά υπό συνεχή πίεση. «Σίγουρα είμαστε μπροστά σε δύσκολα, πολύ δύσκολα δεδομένα. Ομως απαιτείται ψυχραιμία. Απαιτούνται γερά νεύρα. Απαιτούνται, επίσης, υψηλές αντοχές και υψηλές αντιστάσεις. Κυρίως απαιτείται πίστη στο δίκαιο μας, πίστη στον αγώνα μας, πίστη στο στόχο του αγώνα μας».

    Πρέπει, τόνισε, συλλογικά να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε, να μελετήσουμε, να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε συνθήκες και δεδομένα και συλλογικά επίσης να καταλήξουμε στα δέοντα. «Στο δέον γενέσθαι». Απαιτείται, είπε, πρωτίστως συλλογικότητα και ενότητα. «Ούτε οι ώμοι του ενός ούτε οι ώμοι των ολίγων είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Ούτε το βάρος του χρέους έναντι της πατρίδας και του λαού μας. Χρειάζονται οι ώμοι όλων. Ενότητα, λοιπόν, και συλλογικότητα είναι τα πρώτα ζητούμενα. Ενότητα και συλλογικότητα στους στόχους, στη στρατηγική, την τακτική, τη δράση».

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, που βρίσκεται στο Λονδίνο, θα συναντήσει το Βρετανό ομόλογο του William Hauge, τη Δευτέρα το πρωί, στις 10.30 (12.30 ώρα Κύπρου).

    Κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι το Κυπριακό. Θα συζητηθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου, τα Ευρωτουρκικά και το Μεσανατολικό.

    Αναμένεται, επίσης, ότι ο Βρετανός Υπουργός θα ενημερώσει τον κ. Κυπριανού για τα επί του Κυπριακού συμπεράσματα του από τη μακρά συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davoutoglou, προχθές Πέμπτη.

    [04] ΥΠΑΜ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕΙΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ

    Η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα γίνει πριν εκπνεύσει η θητεία της Κυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του από τη μέχρι τώρα υποδοχή και κατάταξη των νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών τόσο στο ΚΕΝ Λάρνακας όσο και στα υπόλοιπα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων της 2010 Β ΕΣΣΟ.

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε ύστερα από επίσκεψη στο ΚΕΝ Λάρνακας, όπου μαζί με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη και άλλους αξιωματικούς του στρατεύματος επιθεώρησαν όλα τα στάδια της κατάταξης των νεοσυλλέκτων εθνοφρουρών. Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα προσέλευση των νεοσυλλέκτων.

    Σε ερώτηση για τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας ο κ. Παπακώστας είπε ότι αυτή «βέβαια είναι 24 μήνες». Πρόσθεσε ακόμα ότι για τον ίδιο «το θέμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς είναι πιο σημαντικό, γιατί η αναδιοργάνωση είναι βασική προϋπόθεση για το θέμα που λέγεται μείωση της στρατιωτικής θητείας. Δεν βάλαμε το θέμα της μείωσης της στρατιωτικής θητείας στα συρτάρια, δεν την κλειδώσαμε τη μείωση της θητείας», ανέφερε.

    «Η μείωση της στρατιωτικής θητείας θα γίνει πριν εκπνεύσει η θητεία αυτής της Κυβέρνησης, όμως, πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις», είπε και σημείωσε πως «μια βασική προϋπόθεση είναι να τελειώσει η αναδιοργάνωση, που ελπίζω, εύχομαι και πιστεύω ότι προς το τέλος Νοεμβρίου θα τελειώσει η Α φάση της αναδιοργάνωσης για να νοικοκυρευτούμε, για να δούμε τι θέλουμε, ποιες είναι οι ανάγκες και οπωσδήποτε θέλουμε και χρήμα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 11 July 2010 - 9:29:15 UTC