Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΙΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΙΛΙΑ

    Παρότι συνέχεια η Αγκυρα διατυμπανίζει ότι επείγεται για λύση, εντούτοις οι πράξεις και η συμπεριφορά της, κάθε άλλο, παρά δείχνουν χώρα που ενδιαφέρεται για επίτευξη λύσης εδώ και τώρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκράτιας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως ``άκρως αντιφατική``

    Σε ομιλία του, στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Μια χώρα που ισχυρίζεται ότι επείγεται για λύση, δεν μπορεί πεισματικά να αρνείται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν μάλιστα η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι ``η Τουρκία αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αν δεν υλοποιήσει το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Άγκυρας, που αφορά και την Κύπρο, θα βρίσκει το Κυπριακό εμπόδιο στην εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών``.

    Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, για τις μαύρες επετείους του 1974, είπε πως ``είναι κατάθεση δέσμευσης για συνέχιση του αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας, δικαίωση, η οποία θα επιτευχθεί με την επίλυση του Κυπριακού, που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς``.

    ``Εμάς``, είπε, ``δεν μας εφησυχάζει ούτε και μας ικανοποιεί η προσωρινότητα που επικρατεί από το 1974. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Η παρούσα κατάσταση, με την παρέλευση του χρόνου χωρίς λύση, συνεχώς θα διολισθαίνει προς το χειρότερο. Η Τουρκία πάντοτε εκμεταλλευόταν τον παράγοντα του χρόνου, για να παγιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής και συνεχίζει να το κάνει``.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι γνωστό ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν πλέον μειοψηφία στα κατεχόμενα, ενώ παράλληλα η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες, για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, παραβιάζοντας ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδικάζουν αυτή την πράξη ως αποσχιστική, την θεωρούν άκυρη και ως μη γενόμενη και απευθύνουν έκκληση προς όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν το παράνομο μόρφωμα``.

    Είπε ακόμα ότι ``στα κατεχόμενα συνεχίζεται η δόμηση σε ελληνοκυπριακές περιουσίες, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επίτευξη λύσης, σημαντικότατο συστατικό της οποίας είναι το περιουσιακό``, για να προσθέσει ότι «η παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης θα οδηγήσει στην πλήρη τουρκοποίηση του βόρειου μέρους της Κύπρου και μέσω αυτού η Τουρκία θα ασκεί έλεγχο σε ολόκληρο το νησί``.

    ``Μεγάλος αριθμός Τουρκοκυπρίων βρισκόμενοι σε αδιέξοδο στα κατεχόμενα, πιθανόν να επιλέξουν να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους αλλά και τη συμμετοχή τους στη διαχείριση του κυπριακού κράτους, που σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι δικοινοτικό``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ``επιβάλλεται συνέχιση του αγώνα για την επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την κατοχή, την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων``, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση ``επιδιώκει λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού``.

    ``Επιδιώκουμε``, είπε, ``λύση λειτουργική που θα αντέξει στο χρόνο και δεν θα καταρρεύσει υπό το βάρος των προβλημάτων. Η πίεση του χρόνου δεν μας εγκλωβίζει στο δίλημμα αποδοχής μιας όποιας λύσης ανεξαρτήτως περιεχομένου. Εργαζόμαστε εντατικά για να πετύχουμε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εργαζόμαστε εντατικά για την επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και `79``.

    Είπε παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορούν να διασφαλιστούν η ενότητα του κράτους, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, στα πλαίσια της ομοσπονδίας και χωρίς να παραβιάζεται η ενότητα του κράτους, η οποία θα διασφαλίζεται από την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με τη συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων, η κάθε μια κοινότητα θα διοικεί ένα από τα δύο συστατικά μέρη της ομοσπονδίας στη βάση των αρμοδιοτήτων, που θα συμφωνηθούν.

    Επιπλέον, είπε: ``Είναι αυτονόητο ότι η Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ο συμβιβασμός της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ανάχωμα στη διχοτόμηση και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Η προσπάθεια αμφισβήτησης της ομοσπονδιακής λύσης δεν πρέπει να οδηγεί σε σκέψεις για εγκατάλειψή της, αλλά αντίθετα, πρέπει να ενισχύει τη δέσμευση και τη συνέπειά μας σ` αυτήν``.

    ``Δεσμευμένοι και συνεπείς στη συμφωνημένη βάση διαπραγμάτευσης προσερχόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών, το οποίο είναι ο καθρέφτης της θέλησης της κάθε πλευράς για επίτευξη λύσης. Η πράξη είναι το κριτήριο της αλήθειας ανεξαρτήτως των διακηρύξεων και των δηλώσεων που γίνονται στο Κυπριακό``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σημείωσε πως ``τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και η Τουρκία, που ο ρόλος της στην επίλυση του Κυπριακού είναι κρίσιμος, πρέπει να κρίνονται από τις ενέργειες και τις προτάσεις τους, των οποίων το περιεχόμενο πρέπει να απαντά σε ένα βασικό ερώτημα: εξυπηρετούν ή όχι τη συμφωνημένη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ή εξυπηρετούν και στοχεύουν κάτι άλλο;``.

    ``Μέσα από αυτή την αντικειμενική σύγκριση θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας να προσεγγίζει και να αξιολογεί τις θέσεις της κάθε πλευράς``, είπε.

    Για τις απευθείας διαπραγματεύσεις, είπε πως ``το δείγμα των θέσεων της κάθε πλευράς είναι επαρκέστατο για να αποκαλύπτονται προθέσεις`` και πρόσθεσε ότι ``οι προτάσεις που καταθέτουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται απολύτως στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης``.

    ``Είναι προτάσεις που στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι προτάσεις που έλκουν τη νομιμοποίησή τους από τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι προτάσεις που στηρίζονται σε αρχές και που παράλληλα είναι ρεαλιστικές, γιατί λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής``, είπε.

    Πρόσθεσε πως ``λαμβάνουν υπόψη τις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής και στοχεύουν σε μια λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική``.

    Όπως ανέφερε ``οι θέσεις μας είναι σαφείς και δεν μπορεί κανείς να τις αμφισβητήσει``.

    ``Αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη ότι επειγόμαστε και εργαζόμαστε για λύση έστω κι αν απέναντί μας συναντούμε θέσεις, προσεγγίσεις και συμπεριφορές που πολλές φορές μας απογοητεύουν και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για λύση``, είπε.

    Επίσης, σημείωσε πως ``με την εποικοδομητική στάση που επιδεικνύουμε έμπρακτα εργαζόμαστε για να ανοίξει η προοπτική της λύσης``.

    ``Έτσι εργαστήκαμε μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Για να προωθήσουμε δε ακόμα πιο αποφασιστικά τις προσπάθειες για λύση σύντομα, προτείνουμε ξανά πακέτο προτάσεων που αν γίνει αποδεκτό από την τουρκική πλευρά, θα δώσει νέα ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία``, είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας συνέχισε λέγοντας πως ``κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες και ισορροπημένες, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό θα αποκομίσουν όφελος``, σημειώνοντας πως ``δυστυχώς μέχρι σήμερα τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίθηκαν θετικά σ` αυτές τις προτάσεις μας``.

    Καταλήγοντας είπε πως ``είναι αντιφατικό από τη μια να ζητούν επίσπευση των διαπραγματεύσεων και από την άλλη, να αρνούνται να αποδεχθούν τη λογική πρότασή μας για επίσπευση του διαλόγου μέσα από το συνδυασμό στη συζήτηση διαφόρων κεφαλαίων, που θα επισπεύσει τις συνομιλίες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 16 July 2010 - 9:29:18 UTC