Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΑΝΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΑΜ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, θα έχει την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην Αθήνα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας.

    Ο κ. Δρούτσας, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για το αντικείμενο της συζήτησης που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της ελλαδικής Κυβέρνησης και της κυπριακής ``δεν σταματούν εδώ``, αλλά ``θα συνεχισθούν και μεθαύριον την Τετάρτη στη Λάρνακα, όπου ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια``.

    Ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει την Τετάρτη προς το Ισραήλ και θα σταθμεύσει για λίγο στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον αναμένει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΕΞ - ΑΝΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο χρόνος, που έχει περάσει από την τουρκική εισβολή, είναι πάρα πολύς και η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πρέπει επιτέλους να τερματισθεί, να φύγουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα, για να ζήσει επιτέλους ο κυπριακός λαός ελεύθερος με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντηση που είχε στη Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού. ``Την Τρίτη είναι η 36η επέτειος της τουρκικής εισβολής και, δυστυχώς, βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εισβολής``, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού, ευχαριστώντας ``για άλλη μια φορά``, όπως είπε, ``την ελληνική Κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό, για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράστασή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού, στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση του νησιού``.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει δεσμευμένη σε μια συμφωνημένη λύση, που θα προβλέπει τη μετεξέλιξη του νησιού σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μια ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Εκείνο, που έχει ιδιαίτερη σημασία, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι η ανάγκη διαφύλαξης της μορφής της διαδικασίας, που ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της απόφασης για την επανέναρξη των απευθείας συνομιλιών, χωρίς χρονοδιαγράμματα κι επιδιαιτησία. ``Δεν μπορεί κανείς να αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, από τη στιγμή που ήταν βασική προϋπόθεση για την έναρξη του διαλόγου`` και ``περιμένω από την Τουρκία την έμπρακτη προσπάθεια για εποικοδομητικές προτάσεις στις συνομιλίες και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια και τεχνάσματα``, είπε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια και ειδικότερα στην πρόταση για την επιστροφή της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι η λειτουργία του λιμανιού υπό την αιγίδα της ΕΕ θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες και θα βοηθήσει το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. ``Βεβαίως``, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, ``θα τονίσω ιδιαίτερα την πρόταση για την Αμμόχωστο, την απόδοση της περίκλειστης περιοχής στα Ηνωμένα Εθνη και τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα και διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης``. Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, ``η Τουρκία οφείλει να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΑΡΜΕΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Tην υποστήριξη της Βουλής της Αρμενίας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας Χοβίκ Αμπραχαμιάν, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Καρογιάν για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο το προσεχές φθινόπωρο. Η συνάντηση των δυο Προέδρων έγινε στο περιθώριο της 3ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων, που διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στη Γενεύη στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις των Κοινοβουλίων των δυο χωρών και συμφώνησαν στην περαιτέρω προώθηση και ενίσχυσή τους.

    Ο κ. Καρογιάν ενημέρωσε τον Αρμένιο ομόλογό του για την παρούσα φάση του Κυπριακού και επανέλαβε τη θέση της ε/κ πλευράς για επιδίωξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν τέλος απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [04] ΥΠΑΜ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση είναι δεδομένη, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, προσθέτοντας πως «αν η Τουρκία όντως επιδιώκει μια λύση βιώσιμη, θα πρέπει να μετακινηθεί από ορισμένες μη ρεαλιστικές θέσεις της ώστε να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν». Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων τεθωρακισμένων στο Στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη», στον Κόρνο, ο κ. Παπακώστας είπε πως είναι πολύ δυσάρεστο, να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε πληρώσει ακόμα το χρέος απέναντι στους ήρωες του τόπου. «Η οφειλή μας εξακολουθεί να υφίσταται. Θα εξοφληθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, με την ελευθερία και την επανένωση της πολύπαθης μας πατρίδας», τόνισε.

    Εμείς, συνέχισε, αναζητούμε το στοιχειώδες, φυσικό και πανανθρώπινο δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εποίκους, χωρίς τα τείχη της διαίρεσης, χωρίς πρόσφυγες και αγνοούμενους. Διεκδικούμε, τόνισε, την ειρήνη και την ευημερία του λαού ολόκληρης της νήσου. Συνειδητοποιούμε και αναγνωρίζουμε, σημείωσε, ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή, η πολύχρονη κατοχή και η διαίρεση της χώρας.

    Στην πορεία μας, είπε, θα συναντήσουμε αντίξοες συνθήκες και δυσκολίες που θα φαίνονται απροσπέλαστες, όμως θα πρέπει να έχουμε ως πυξίδα τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 July 2010 - 19:29:13 UTC