Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ
  • [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

    Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα όταν τα τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Κύπρο και με τη βία των όπλων διαίρεσαν το νησί, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς, χιλιάδες πρόσφυγες, αγνοούμενους και εγκλωβισμένους.

    Με αφορμή την μαύρη αυτή επέτειο οργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες, δεήσεις για τους αγνοούμενους με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

    Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

    Στις 0800 πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας καθώς επίσης και διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

    Αργότερα εψάλη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία παράκληση για την απελευθέρωση της νήσου από τον Τούρκο εισβολέα, για επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Μετά τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

    Τόσο της παράκλησης όσο και του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β και θα παραστούν ο Πρόεδρος Χριστόφιας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής η βουλευτής Ντίνα Ακκελίδου, τα μέλη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ελλάδας Ελένη Βακάλη, οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου, γονείς και συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Κατά την τελετή μίλησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    Στις 1845 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Διοίκησης Πυροβολικού/ΓΕΕΦ στο στρατόπεδο «Χρίστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα στη μνήμη των πεσόντων πυροβολητών κατά την τουρκική εισβολή. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας.

    Στις 2000 το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια θα πραγματοποιήσει στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αντικατοχική εκδήλωση.

    Αντικατοχικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και από άλλους φορείς και οργανώσεις.

    [02] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Στηρίζουμε ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του για τη συμπλήρωση 36 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μία δίκαιη διευθέτηση, επισημαίνοντας ότι χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ότι ο ρόλος της Αγκυρας είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος.

    «Συμπληρώνονται 36 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είναι μία επώδυνη επέτειος για τη Μεγαλόνησο, για την Ελλάδα, για όλο τον Ελληνισμό» αναφέρει στη δήλωση του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η 20η Ιουλίου του 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Την ημέρα αυτή, τονίζει, «η διεθνής έννομη τάξη καταπατήθηκε βάναυσα και συνεχίζει μέχρι τώρα να παραβιάζεται». Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί, υπογραμμίζει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 July 2010 - 9:29:15 UTC