Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΗΑΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - ΚΙΝΗΤΡΑ
  • [04] ΕΓΚΛΗΜΑ - ΚΟΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - ΗΕ

  • [01] ΗΓΕΤΕΣ ΛΗΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

    Σε πολύ καλή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε κάτι λιγότερο από δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στο περιουσιακό και ότι οι σύμβουλοί τους θα συνεχίσουν τη συζήτηση την Παρασκευή το απόγευμα.

    «Ηταν πολύ θετική η ατμόσφαιρα σήμερα. Συνέχισαν τις συζητήσεις γύρω από το περιουσιακό και οι εκπρόσωποι θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή το απόγευμα (30 Ιουλίου), για να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις», είπε ο κ. Ντάουνερ προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις 4 και στις 10 Αυγούστου.

    Ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε και στο δείπνο: «Οι ηγέτες, οι εκπρόσωποι και εγώ μαζί με τις συζύγους μας προσμένουμε στο δείπνο απόψε με τον κ. Ερογλου, ο οποίος φιλοξενεί το δείπνο, και τον ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση», είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την ουσία των συνομιλιών, και κατά πόσον υπάρχει ουσιαστική πρόοδος, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια πολύ καλή συνάντηση και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο η ποιότητα των συναντήσεων ποικίλει από καιρού εις καιρόν, όπως αναμένεται σε κάθε μια διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται οπουδήποτε στον κόσμο. Ομως, η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα».

    Οσον αφορά στην ουσία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν μπορεί να υπεισέρθει, καθώς όπως πρόσθεσε, όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να διεξάγονται με ένα βαθμό μυστικότητας.

    [02] ΥΠΕΞ - ΗΑΕ - ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Σεΐχης Αμπντάλα Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν εξέφρασε υποστήριξη στις πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, εξέλιξη που θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών τους, ο Σεΐχης Αμπντάλα εξέφρασε ευχαριστίες για τις προσπάθειες της Κύπρου να κτίσει γέφυρες μεταξύ των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα και του υπόλοιπου κόσμου, προσθέτοντας ότι τα ΗΑΕ είναι πρόθυμα να εξερευνήσουν τις ευκαιρίες για ενδυνάμωση των σχέσεων με την Κύπρο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ανανεώσιμη ενέργεια και η διαχείριση λιμανιών. Πριν τις διευρυμένες συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία για αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων σε υπηρεσιακά και διπλωματικά διαβατήρια, καθώς και Μνημόνιο Συναντίληψης σε διμερή θέματα πολιτικής διαβούλευσης.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και των ΗΑΕ ως ``εξαίρετες``, σημειώνοντας ότι ``η Κύπρος έχει πρόσφατα ανοίξει Πρεσβεία στο Αμπου Ντάμπι και προσμένουμε την παρουσία των ΗΑΕ και στην Κύπρο``. ``Συζητήσαμε πολιτικά και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Υπογράψαμε δύο συμφωνίες, που θα προωθήσουν τις επαφές και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων``, είπε, προσθέτοντας ότι γίνεται επεξεργασία άλλων συμφωνιών στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, των επενδύσεων και των υπηρεσιών. ``Θεωρούμε ότι τα ΗΑΕ και οι άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι στρατηγικοί εταίροι της ΕΕ. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τους περιλαμβάνουμε στις συζητήσεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται για περιφερειακά θέματα. Η συμβολή των ΗΑΕ και άλλων χωρών της ομάδας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις συζητήσεις μας θα μας βοηθήσει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις``, πρόσθεσε.

    Ο Σεΐχης Αμπντάλα είπε ότι είχαν χρήσιμες συναντήσεις και κάλυψαν ένα φάσμα θεμάτων, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ``αναπτύσσονται ραγδαία``. `Θα θέλαμε να εξερευνήσουμε περαιτέρω αυτή τη σχέση σε διάφορους τομείς, αλλά θα έλεγα επίσης ότι χαιρόμαστε πολύ και μας τιμά η απόφασή σας να ανοίξετε Πρεσβεία στα ΗΑΕ, και ελπίζουμε να δούμε με την πρώτη ευκαιρία το άνοιγμα αποστολής εδώ στην Κύπρο``, πρόσθεσε. Ο Σεΐχης εξέφρασε στήριξη στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ``την πρωτοβουλία σας για λύση του Κυπριακού``, προσθέτοντας ότι ``είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε θα δώσει περισσότερη σταθερότητα``. Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες στην Κυβέρνηση ``για τη βοήθεια και διευκόλυνση της προσπάθειας για οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ του υπόλοιπου κόσμου και των Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα``. Ο Σεΐχης Αμπντάλα επεσήμανε ότι ``πάνω από 500 πολίτες σας διαμένουν στα ΗΑΕ, έχουμε δέκα απευθείας πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών μας``, και εξέφρασε τη βούληση να μελετήσει ``περαιτέρω επενδύσεις στην Κύπρο`` και την πεποίθηση ότι ``οι ευκαιρίες εδώ είναι τεράστιες``.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ - ΚΙΝΗΤΡΑ

    Εκκληση προς τους ξενοδόχους να επωφεληθούν από τα νέα πολεοδομικά κίνητρα για αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων απηύθυναν από κοινού ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Τα νέα μέτρα που οριστικοποιήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης είναι μέρος των έκτακτων μέτρων στήριξης του τουριστικού και κατασκευαστικού τομέα, που πήρε η Κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο, της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί με διάφορες μορφές επιχορηγήσεων και άμεσων ή έμμεσων οικονομικών κινήτρων προς την τουριστική βιομηχανία. Στα κίνητρα προς τις ξενοδοχειακές μονάδες συμπεριλαμβάνεται αύξηση κατά 5% του συντελεστή δόμησης για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του επιπλέον χώρου με τουριστικές υπηρεσίες, όπως εστιατόρια, μπαρ, χώροι χαλάρωσης και σπα. Προβλέπεται επίσης η απόσυρση ορισμένων τουριστικών μονάδων χαμηλών κατηγοριών.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε ότι με τα μέτρα αυτά, η Κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχύει εκείνους τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τα πολεοδομικά κίνητρα ήταν πάγιο αίτημα των εκπροσώπων της τουριστικής βιομηχανίας, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Ανέφερε ότι ενόψει των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία, η Κυβέρνηση, σε στενή διαβούλευση με το Πολεοδομικό Συμβούλιο, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και τις οργανώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, μελετά τις πολεοδομικές ρυθμίσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρα για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων και για την απόσυρση ορισμένων τουριστικών μονάδων χαμηλών κατηγοριών.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης είπε με τη σειρά του ότι με τα νέα μέτρα αντικατοπτρίζουν την απόφαση και θέληση της Κυβέρνησης να στηρίξει με επιπρόσθετα μέτρα την τουριστική βιομηχανία. «Τα κίνητρα αφορούν στην αναβάθμιση, τον εμπλουτισμό και τη διαμόρφωση του τουριστικού μας προϊόντος, ώστε αυτό να συνάδει με τους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς ανάπτυξης της ποιότητας και αντιμετώπισης της εποχικότητας της τουριστικής βιομηχανίας» είπε ο κ. Πασχαλίδης. Κατά τον Υπουργό, οι κύριοι στόχοι των πολεοδομικών μέτρων αφορούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τουριστικής βιομηχανίας και της απόδοσης της δομής και των υπηρεσιών της, στην προώθηση της προσφοράς εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την αρμονική συνύπαρξη κατοικιών και τουριστικών αναπτύξεων. Ακόμη είπε ότι στόχος είναι και τέλος η διευκόλυνση της απόσυρσης τουριστικών κλινών χαμηλών κατηγοριών.

    [04] ΕΓΚΛΗΜΑ - ΚΟΙΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - ΗΕ

    Το Κοινό Γραφείο Επαφής, του οποίου η διαχείριση γίνεται από την Τεχνική Επιτροπή για το Εγκλημα και Θέματα Εγκληματικότητας που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη, θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 09:30 στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα εγκαίνια του νέου οικήματος του Γραφείου καθίστανται δυνατά με την υποστήριξη που παρείχε στην Τεχνική Επιτροπή και το Γραφείο, η UNDP και οι χώρες που στηρίζουν τις προσπάθειές τους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Φρανκ Ουρμπάνσικ, αφού οι ΗΠΑ είναι ο κύριος χορηγός του έργου.

    Στα εγκαίνια θα παραστούν, μεταξύ άλλων, οι επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Ανδρος Καπαρδής και Χακί Ονέν, ο Συντονιστής της Επιτροπής και Βοηθός Ανώτερος Σύμβουλος Αστυνόμευσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Φιλ Σπενς, και οι σύμβουλοι των ηγετών των δύο κοινοτήτων, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι. Το Γραφείο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Δύο εκπρόσωποι από κάθε κοινότητα συναντώνται έξι φορές την εβδομάδα ενώ κάποιος είναι συνεχώς καθήκον (on call). Τα θέματα τα οποία χειρίζεται το Γραφείο Επαφής καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εγκληματικής δραστηριότητας, που περιλαμβάνει φόνους, αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, κλοπές, και εμπορία ανθρώπων.

    Η Τεχνική Επιτροπή είναι μία από τις επτά επιτροπές που συστάθηκαν ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 July 2010 - 13:29:21 UTC