Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ
  • [04] ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε την Τρίτη τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσων για το Κυπριακό και το τρίπτυχο των προτάσεών του, ενώ άρχισε και η συζήτηση αναφορικά με την προσπάθεια για επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ``σχεδόν όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί. Εχει απομείνει το ΑΚΕΛ και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση την ερχόμενη βδομάδα στις 12 του Αυγούστου``.

    ``Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και άρχισε και η συζήτηση αναφορικά και με την προσπάθεια για επίτευξη ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Εγινε ενημέρωση ασφαλώς και για το τρίπτυχο των προτάσεων. Ξεκίνησε η συζήτηση``, ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

    Ερωτηθείς εάν τα κόμματα κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις επί του τριπτύχου, ο κ. Στεφάνου είπε πως το κάθε κόμμα θα πρέπει να μιλήσει για τις δικές του θέσεις.

    ``Το τρίπτυχο είναι εκεί. Εχει να κάνει και με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για να επισπευτεί ο διάλογος με το συνδυασμό τριών θεμάτων που εξ αντικειμένου συνδυάζονται μεταξύ τους, έχει να κάνει με το ζήτημα της Αμμοχώστου και με το ζήτημα της διεθνούς διάσκεψης``, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως τα κόμματα συζητούν πάνω σε αυτά και σε διάφορα άλλα ζητήματα.

    Ερωτηθείς εάν τα κόμματα έχουν το πακέτο των προτάσεων στα χέρια τους, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι προτάσεις δεν είναι κάτι καινούργιο. «Στηρίζονται πάνω σε διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και πάνω σε αυτές βγαίνουμε μπροστά ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως ε/κ πλευρά».

    Σε παρατήρηση πως υπήρξε παράπονο από κόμματα που δεν έχουν πάρει το κείμενο με τις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο Εκπρόσωπος είπε πως θα δοθούν οι προτάσεις, παρότι έχει υπάρξει ενημέρωση για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, που δεν είναι κάτι το νέο.

    Ερωτηθείς εάν έγιναν κάποια βήματα πάνω στο θέμα της ενότητας, ο Εκπρόσωπος είπε πως «είμαστε στη συζήτηση. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε μια μίνιμουμ τουλάχιστον ενότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε με καλές προϋποθέσεις τον αγώνα για να μπορέσουμε να ανοίξουμε και την προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε: ``Νομίζω να αναμένουμε τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 12 του Αυγούστου``.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

    Ανησυχία για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους γίνονται οι εκταφές, αλλά κυρίως οι ταυτοποιήσεις αγνοουμένων, εκφράζει η Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων.

    Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νίκος Θεοδοσίου έκανε λόγο για ένα άδικο παιχνίδι με τον χρόνο, σημειώνοντας ότι πολλοί γονείς αγνοουμένων βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και αναμένουν ακόμη να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Θεοδοσίου, αυτό που επιζητούν οι συγγενείς είναι να βρεθούν εκείνες οι διαδικασίες που θα επισπεύσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και παράδοσης των λειψάνων.

    «Εκφράζουμε την ανησυχία μας για άλλη μια φορά για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι ταυτοποιήσεις των λειψάνων. Δυστυχώς, πολλοί από τους γονείς των αγνοουμένων μας είναι στα 80 και 90 τους χρόνια, οπόταν έχουμε και πολλούς δυστυχώς θανάτους γονέων αγνοουμένων χωρίς να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους», είπε. Πρόσθεσε ότι «για μας, είναι ένα παιχνίδι με τον χρόνο, ένα άδικο παιχνίδι με τον χρόνο».

    «Επιζητούμε πάντοτε, όχι εις βάρος της ποιότητας των αποτελεσμάτων, να βρεθούν εκείνες οι διαδικασίες που θα επισπεύσουν τη διαδικασία ταυτοποίησης και παράδοσης των λειψάνων», συνέχισε.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

    Καύσωνας και σοβαρή δυσφορία επικρατούσαν το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της Κύπρου, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά και των υψηλών ποσοστών υγρασίας.

    Ο Παναγιώτης Μιχαήλ, Μετεωρολογικός Λειτουργός Α`, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι στις δώδεκα το μεσημέρι, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και το Παραλίμνι, επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα, ενώ σε Λεμεσό και Πάφο, συνθήκες σοβαρής δυσφορίας.

    Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία το ποσοστό υγρασίας ήταν 47%, όμως σε συνδυασμό με την ψηλή θερμοκρασία, δημιουργήθηκαν συνθήκες καύσωνα.

    Στη Λάρνακα, το ποσοστό υγρασίας ήταν 78%, στη Λεμεσό 69%, στην Πάφο 81% και στο Παραλίμνι 43%.

    Οπως εξήγησε ο κ. Μιχαήλ, συνθήκες καύσωνα παρουσιάζονται όταν υπάρχει συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας με υψηλά ποσοστά υγρασίας.

    Χθες βράδυ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, στη Λευκωσία και τα παράλια επικρατούσαν συνθήκες σοβαρής δυσφορίας.

    [04] ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ποιότητας του νερού και υπό την εποπτεία ναυαγοσωστών, λειτουργούν οι περισσότερες δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι των Δήμων στους οποίους υπάγονται οι πισίνες.

    Τους καλοκαιρινούς μήνες κάποιοι εκ των δήμων διενεργούν ελέγχους σε εβδομαδιαία βάση, ενώ άλλοι τηρούν την πρόνοια της νομοθεσίας που αναφέρεται σε μηνιαίους ελέγχους, σύμφωνα με τους αρμόδιους.

    Ο Δήμος Λευκωσίας έχει υπό την εποπτεία του 13 δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές, οι οποίες αποτελούν μέρος ξενοδοχειακών μονάδων.

    Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, γίνεται μικροβιολογικός έλεγχος και έλεγχος χλωρίου μια φορά το μήνα.

    Φέτος, σύμφωνα με τον Υγειονομικό Επιθεωρητή Μιχάλη Θεοδούλου, «δεν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα».

    Σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, το θέμα της αδειοδότησης των κολυμβητικών δεξαμενών είναι ακόμα αδιευκρίνιστο από πλευράς νομοθεσίας, αφού εκκρεμεί τροποποίηση της.

    Ουσιαστικά, σημείωσε, ο επί τόπου επιθεωρητής ελέγχει την υγιεινή του χώρου, την καταλληλότητα του νερού και αν υπάρχει επόπτης ασφαλείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 August 2010 - 13:29:20 UTC