Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΗΟΛΟΓΙΟ ΜΕΙΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
  • [02] ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ 50ΧΡΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [03] EUROPA LEAGUE ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

  • [01] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΗΟΛΟΓΙΟ ΜΕΙΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

    Ελαφρώς μειωμένος είναι ο αριθμός και η ολική χωρητικότητα των πλοίων που ήταν εγγεγραμμένα στο κυπριακό νηολόγιο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2010, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, μέχρι τις 30 Ιουνίου ο αριθμός των εγγεγραμμένων πλοίων ανερχόταν σε 1843, δηλαδή ο κυπριακός στόλος παρουσίασε μείωση κατά 13 πλοία σε σχέση με το σύνολο των υπό κυπριακή σημαία πλοίων το 2009.

    Μικρή πτώση παρατηρήθηκε και σε ό,τι αφορά στην ολική χωρητικότητα των πλοίων του κυπριακού νηολογίου. Ετσι, από 21,7 εκατομμύρια κόρους το 2009, η χωρητικότητα μειώθηκε σε 21,6 εκατομμύρια κόρους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

    Ενδεικτικά, ο αριθμός και η χωρητικότητα των μεγάλου τύπου πλοίων παρουσιάζει αυξομειώσεις σε σχέση με το 2009. Για παράδειγμα αυξημένος, έστω και οριακά, είναι ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων, καθώς και των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς χημικών προϊόντων, όπως επίσης αυξημένη είναι και η χωρητικότητα των πλοίων χύμα φορτίου. Αντίθετα, παρατηρείται οριακή μείωση στα πετρελαιοφόρα, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στα φορτηγά γενικού φορτίου.

    Εξίσου μικρή είναι η μείωση που παρατηρείται και σε μικρά πλοία, όπως σκάφη αναψυχής και μηχανοκίνητες θαλαμηγούς, ενώ στις ιστιοφόρους θαλαμηγούς σημειώνεται οριακή αύξηση.

    Οσον αφορά τα ναυτικά ατυχήματα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2009 δείχνουν μια κατακόρυφη άνοδο σε σχέση με τα έτη 2007 και 2008 χωρίς ωστόσο, ευτυχώς, να έχουν καταγραφεί απώλειες ανθρώπινων ζωών.

    Συγκεκριμένα, το 2009 σημειώθηκαν 119 ατυχήματα, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 33 ανθρώπων. Ενα από αυτά κρίθηκε από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας ως πολύ σοβαρό, άλλα 13 ως σοβαρά, ενώ τα υπόλοιπα ατυχήματα ήταν μικρότερης σημασίας. Το 2007, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΤΕΝ, τα ναυτικά ατυχήματα ανήλθαν στα 57, ενώ τραγικός ήταν ο απολογισμός σε ό,τι αφορά ανθρώπινες ζωές. Σημειώθηκαν τρεις θάνατοι και τρεις ολικές απώλειες πλοίων εγγεγραμμένων στο κυπριακό νηολόγιο. Το 2006 ο συνολικός αριθμός των ατυχημάτων ήταν ακόμα ψηλότερος και είχε φτάσει τα 63. Αυτή ήταν και η χειρότερη χρονιά από την άποψη της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Δέκα μέλη πληρωμάτων βρήκαν το θάνατο και σημειώθηκε μία ολική απώλεια πλοίου. Από το 2001 μέχρι και το 2007, το κυπριακό νηολόγιο κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή του το 2004 με μόνο 29 ατυχήματα αν και οι απώλειες ανθρώπινων ζωών έφθασαν τις τέσσερις.

    Το 2008 ο αριθμός τους είχε ανέβει στα 70.

    Η μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων το 2009 σε σχέση με την αντίστοιχη του 2008, οφείλεται σε ένα βαθμό στην αλλαγή των κριτηρίων καταγραφής, καθώς πριν από το 2009, πολλά μικροατυχήματα καταγράφονταν σε ξεχωριστό πίνακα ως συμβάντα, ενώ από το 2009 καταγράφονται όλα τα ατυχήματα στην ίδια κατηγορία των ατυχημάτων. Επίσης, από την 1 Ιουλίου 2008 άρχισε η συμπερίληψη και των ατυχημάτων μικρών σκαφών, πράγμα που δεν συνέβαινε προηγουμένως.

    [02] ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ 50ΧΡΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στους εορτασμούς για τα πενήντα χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συμμετάσχουν τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, με την έκδοση μιας ακόμα σειράς γραμματοσήμων που θα «μεταφέρουν» την ιστορία της Κύπρου στον κόσμο, όπου φτάνει η αλληλογραφία. Στιγμές και τεκμήρια από τη χιλιόχρονη ιστορία της Κύπρου θα απεικονίζει το ειδικό λεύκωμα με 32 γραμματόσημα που θα εκδώσουν σύντομα τα Κυπριακά Ταχυδρομεία με τίτλο «Η Κύπρος διαμέσου των αιώνων».

    Οπως αναφέρει ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γρηγορίου σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η επετειακή έκδοση θα περιλαμβάνει προηγούμενες σειρές γραμματοσήμων, από το 2007 έως το 2009, καθώς και την τελευταία σειρά που πρόκειται να εκδοθεί την 1η Οκτωβρίου του 2010.

    Ο κ. Γρηγορίου κάθεται στο γραφείο του, έχοντας ανοίξει μπροστά του ένα βαρύ άλμπουμ γραμματοσήμων, που περιέχει το σύνολο των εκδόσεων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του πενηντάχρονου άλμπουμ, τις προσωπικότητες και τα ιστορικά στιγμιότυπα διαδέχονται εικόνες από το φυσικό τοπίο της Κύπρου, την πολιτιστική κληρονομιά και τα ήθη και έθιμα του τόπου.

    Εκ των πραγμάτων, η ιστορική σειρά «Η Κύπρος δια μέσου των αιώνων» κάνει μια επιλεκτική αναφορά σε συμβάντα και προσωπικότητες που σημάδεψαν την Κύπρο. Τα 32 συνολικά γραμματόσημα είναι πολύ λίγα για να χωρέσουν ολόκληρη την ιστορία της. Αλλωστε, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, μάλλον σκοπεύουν να αποτυπώσουν το πέρασμα του χρόνου στο νησί, παρά να αποδώσουν ακριβοδίκαια την ιστορία. Ο κ. Γρηγορίου εξηγεί ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2007 από την πλευρά των Κυπριακών Ταχυδρομείων. Είχε ως στόχο την καταγραφή της ιστορίας της Κύπρου μέσα από γραμματόσημα που απεικονίζουν σημεία-σταθμούς στην εξέλιξη της νήσου, από την ένατη χιλιετηρίδα π.Χ. μέχρι και τον 21ο αιώνα.

    [03] EUROPA LEAGUE ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

    Με τρεις κυπριακές συμμετοχές συνεχίζεται την Πέμπτη η αγωνιστική δράση των πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Η διοργάνωση βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από τη φάση των ομίλων και το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει την ερχόμενη βδομάδα με τις επαναληπτικές αναμετρήσεις.

    Η αυλαία για τις κυπριακές ομάδες ανοίγει (19:30) στη Μόσχα με την αναμέτρηση της Ανόρθωσης με τη ΤΣΣΚΑ, λίγο αργότερα (20:00) η Ομόνοια θα φιλοξενήσει τη Μέταλιστ και αργά το βράδυ (22:00), το ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει στη Μαδρίτη τη Χετάφε.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΣΙΝΣΙΝΑΤΙ

    Με τον Τσέχο, υπ` αριθμό 7 στον πίνακα της διοργάνωσης, Τομάς Μπέρντιχ αγωνίζεται σήμερα, στο γήπεδο ``Γκράνσταντ`` του Σινσινάτι, στο Οχάιο της Αμερικής, ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου του τουρνουά Αντισφαίρισης της σειράς Μάστερς Ανδρών.

    Το παιχνίδι δεν προβλέπεται να αρχίσει πριν τις 12:00 το μεσημέρι (7:00 το βράδυ ώρα Κύπρου).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 August 2010 - 9:29:17 UTC