Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΗΔΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα αναμένει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να δείξει κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το περιουσιακό και εάν υπάρχουν προοπτικές γενικά για να προχωρήσουμε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σε δηλώσεις στα Περβόλια και κληθείς να σχολιάσει φερόμενη δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι την Παρασκευή θα γνωρίζει κατά πόσον θα λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «πρέπει να αναμένουμε. Το Κυπριακό δεν είναι εύκολο προς επίλυση και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια» είπε και πρόσθεσε πως «κάνουμε αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά και αυτό που ανήκει στο δικό μας το μερτικό με στόχο να βοηθήσουμε στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

    Σημείωσε ότι «όπως ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολύ αποφασιστικά για να λύσει το Κυπριακό, έτσι θα συνεχίσει. Δεν εξαρτάται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε πως «εξαρτάται πρώτα απ όλα από την Τουρκία στα χέρια της οποίας βρίσκεται το κλειδί της λύσης».

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνει κάτι συγκεκριμένο την Παρασκευή και έτσι έθεσε τέτοιο χρονοδιάγραμμα ο κ. Ντάουνερ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα ο κ. Ντάουνερ. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ντάουνερ αλλά αντιλαμβάνομαι ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι την Παρασκευή θα είναι η δεύτερη ολοήμερη συνάντηση (Χριστόφια - Ερογλου) για το περιουσιακό» είπε.

    Πρόσθεσε πως «εμείς θα αναμένουμε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να δείξει κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές για να προχωρήσουμε στο περιουσιακό και κατά πόσον υπάρχουν προοπτικές γενικά να προχωρήσουμε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος».

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι η δήλωση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ασκεί πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει πάρα πολλές φορές ότι δεν είναι επιδεκτικός των όποιων πιέσεων. Νομίζω ότι επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μένει μόνο στο να λέει σε τι δεν είμαστε επιδεκτικοί, το τι απορρίπτουμε και το τι δεν αποδεχόμαστε, ταυτόχρονα καταθέτουμε προτάσεις οι οποίες είναι ισορροπημένες και δίνουν διέξοδο τόσο για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος όσο και για την επιτάχυνση και την επίσπευση του διαλόγου» είπε.

    Εμείς συνέχισε «εργαζόμαστε πάνω σ αυτές τις προτάσεις έτσι ώστε να υλοποιηθούν και να βοηθηθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΗΔΕΙΑ ΠΕΣΟΝΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει από την τουρκοκυπριακή πλευρά να καταθέσει στις διαπραγματεύσεις θέσεις που θα βοηθούν στην προσπάθεια για λύση, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους στον επικήδειο λόγο της που εκφώνησε στην κηδεία των λειψάνων του αγνοούμενου του 1974, έφεδρου στρατιώτη Λευτέρη Αβραάμ του 226 Τ.Π., στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στα Λιβάδια Λάρνακας.

    Η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και πολιτεία λένε το ύστατο χαίρε, μετά από 36 χρόνια, στο 21χρονο παλικάρι, τον Λευτέρη Αβραάμ, του οποίου η τύχη αγνοείτο για 36 χρόνια. Έντονη, συνέχισε, «είναι η απουσία αυτήν τη δύσκολη ώρα της μάνας του, της κ. Αυγούστας, η οποία καθημερινά είχε τον Λευτέρη στο μυαλό της σε κάθε της ενέργεια και κουβέντα αναμένοντας την ώρα της επιστροφής του».

    Η κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις μαύρες μέρες μετά την καταστροφή όταν άρχισαν να απελευθερώνονται οι αιχμάλωτοι, «με πόση προσμονή ανέμενε η κ. Αυγούστα να είναι και ο Λευτέρης ανάμεσα σε αυτούς που επέστρεψαν και πόσο μαράζωνε κάθε φορά που ο Λευτέρης δεν ήταν ανάμεσά τους».

    «Κηδεύουμε σήμερα τον Λευτέρη έτσι όπως αρμόζει στους ήρωες και στους μάρτυρες του λαού μας, έτσι όπως αρμόζει σε αυτούς που θυσίασαν με απαράμιλλο θάρρος και τη τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την προάσπιση της γενέθλιας γης και των πατρογονικών εστιών με σκοπό να ζούμε εμείς ελεύθεροι», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

    Πρόσθεσε ότι η εκταφή των λειψάνων του πεσόντος πραγματοποιήθηκε από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε το 2007 σε περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Αγιά στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 5 September 2010 - 13:29:14 UTC