Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
  • [03] ΥΠΕΞ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
  • [04] ΓΕΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα συγκαλέσει σύντομα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει και δημόσια ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, που είναι στις 18 Σεπτεμβρίου, άρα σύντομα θα γίνει συνεδρία``.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη σε χώρο εκτός των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι, ``αν είναι κάτι που αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει, είναι να αρχίσει να απαντά σε σενάρια, σε ψιθύρους και δεν ξέρω εγώ σε τι άλλο``.

    ``Νομίζω ότι οι θέσεις μας είναι αρκούντως ξεκάθαρες, όπως και οι ενέργειές μας. Εμείς δεν σεναριολογούμε``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΟΓΝΑ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ

    Εξιτήριο πιθανότατα να πάρουν μέχρι το τέλος της βδομάδας, και αφού ολοκληρωθεί η θεραπευτική αγωγή, τα τέσσερα βρέφη που μολύνθηκαν, όπως δείχνουν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις, από ένα είδος κολοβακτηριδίου, ενώ τα μωρά είναι ήδη «ελεύθερα συμπτωμάτων».

    Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης δήλωσε ότι «αρχικά να πούμε ότι το αποτέλεσμα των εξετάσεων, αλλά πρωτίστως η πορεία των παιδιών είναι πάρα πολύ καλή».

    «Επισκέφτηκα τα νεογνά αυτά μέσα σε ένα ειδικό θάλαμο απομόνωσης γιατί για προληπτικούς λόγους έπρεπε να είμαστε σίγουροι αν ήταν κάτι το μεταδοτικό ή οτιδήποτε το πιο επικίνδυνο να ήταν απομονωμένα. Είναι όλα πολύ καλά», σημείωσε ο Υπουργός. Είπε ακόμα ότι «αναμένεται ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας τα παιδάκια αυτά θα μπορέσουν να πάνε στο σπίτι τους».

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι στόχο είχε να «δούμε αν χρειάζεται οτιδήποτε περεταίρω να ελέγξουμε την κατάσταση της υγείας».

    [03] ΥΠΕΞ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

    Υπογράφηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών η ανανέωση ενός πολυετούς προγράμματος για κατάρτιση των κρατικών λειτουργών στη Γαλλική γλώσσα, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη από το 2007 και κατά το περασμένο έτος εκπαιδεύτηκαν περίπου εκατό λειτουργοί της Δημόσιας Διοίκησης.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, το μνημόνιο κατάρτισης θεωρείται σημαντικό για την επιμόρφωση περισσότερων λειτουργών ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς θα δημιουργηθούν τμήματα για όσους θα εμπλακούν ενεργά κατά την ανάληψη της Προεδρίας.

    Tο μνημόνιο για την επέκταση του προγράμματος «Η γαλλική γλώσσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, μαζί με τον Πρέσβη της Γαλλίας Jean-Marc Rives, τον Πρέσβη του Βελγίου Guy Sevrin εκ μέρους της Γαλλόφωνης Κοινότητας του Βελγίου, ενώ συμβαλλόμενο μέρος είναι και το Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Το Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας εκπροσώπησε στην τελετή ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού και επικεφαλής του Προγράμματος «Τα γαλλικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση» Stephane Lopez.

    [04] ΓΕΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

    Το ποσοστό υλοποίησης αναπτυξιακών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για τους πρώτους επτά μήνες του 2010 έχει ανέλθει στο 32%, αναφέρεται σε σημείωμα του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας.

    Δύο ενημερωτικά σημειώματα με στοιχεία, το ένα για την Ετήσια Δημοσιονομική Εκθεση του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας για το 2009 και το άλλο για την κατάσταση του κρατικού προϋπολογισμού για τους πρώτους επτά μήνες του 2010 κατέθεσε τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, κατά την επίσκεψη της στα γραφεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο Γενικός Λογιστής Λάζαρος Λαζάρου.

    Οι εισπράξεις το 2009 περιορίστηκαν στα 5.709,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση από το 2008 της τάξης του 8%. Σύμφωνα με το σημείωμα, το 47% αυτού του ποσού οφειλόταν σε έμμεσους φόρους, ενώ το 33% σε άμεσους, ενώ οι κύριοι λόγοι της μείωσης των εσόδων για το 2009 ήταν η μείωση και των δύο.

    Οσον αφορά τις πληρωμές που έγιναν, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστή δείχνουν αύξηση της τάξης του 5%, δηλαδή 7.747 εκ. ευρώ, και κύριοι λόγοι της αύξησης ήταν η αύξηση των δαπανών προσωπικού και των κεφαλαιουχικών δαπανών. Ταυτόχρονα, το συσσωρευμένο έλλειμμα στο λογαριασμό του Πάγιου Ταμείου της Δημοκρατίας ανήλθε το 2009 σε 10.558,8 εκ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 24% έναντι 8.521,4 εκ ευρώ το 2008.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 6 September 2010 - 19:29:20 UTC