Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΟΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου αποφάσισαν, στη διάρκεια συνάντησής τους στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, να εξουσιοδοτήσουν τους Συμβούλους τους και τις δύο ομάδες τους να συνεχίσουν τη συζήτηση σε διάφορες πτυχές του περιουσιακού, με στόχο να καταλήξουν σε κάποιες συγκλίσεις, τις οποίες να παρουσιάσουν στους ηγέτες όταν θα επανέλθουν εντός του προσεχούς Οκτωβρίου.

    ``Συνεχίσαμε τη συζήτηση με τον κ. Ερογλου, γενικά πάνω στο περιουσιακό``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στους δημοσιογράφους, αμέσως μόλις επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ``Ηταν``, συνέχισε, ``μια ανταλλαγή απόψεων, η οποία μας οδήγησε το μεσημέρι να αποφασίσουμε να εξουσιοδοτήσουμε τις δύο ομάδες, τους Συμβούλους και τις ομάδες, να συνεχίσουν πιο συγκεκριμένα τη συζήτηση πάνω σε διάφορες πτυχές, με στόχο να καταλήξουν σε κάποιες συγκλίσεις, τις οποίες να μας παρουσιάσουν όταν θα επανέλθουμε αρχές του Οκτώβρη, τον Οκτώβρη, με τον κ. Ερογλου``.

    ``Νομίζω``, δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ``ήταν μια σωστή απόφαση, με στόχο να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, για να μη συζητούμε απλώς μεταξύ μας έτσι γενικά και σε γενικές γραμμές``.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον αυτό σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες έχουν προλειάνει το έδαφος και ότι έχουν ανοίξει το δρόμο, έτσι ώστε να υπάρξουν βήματα προς τα εμπρός και να συνεχίσουν πιο συγκεκριμένα οι Σύμβουλοι των δύο ηγετών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι, ``με συγκράτηση και χωρίς πολλές υποθέσεις, θα δούμε στην πορεία εάν θα υπάρξει αποτέλεσμα και τί είδους αποτέλεσμα θα είναι αυτό`` και ``αυτή είναι η προσπάθεια`` για ``να υπάρξει αποτέλεσμα``.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των δύο συναντήσεων που είχαν αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν όπως οι σύμβουλοί τους και οι ομάδες που ασχολούνται με το περιουσιακό συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα και ενημερώσουν τους ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου. Είπε ότι ``οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα από το πρωί και κατά τη διάρκεια γεύματος, και ήταν καλή ευκαιρία για αυτούς να συνεχίσουν τη συζήτηση για το θέμα των περιουσιών``.

    ``Εχουν συμφωνήσει όπως οι αντιπρόσωποί τους και οι ομάδες που ασχολούνται με το θέμα να συναντηθούν ξανά, αρχίζοντας από τις 16 Σεπτεμβρίου, που είναι την ερχόμενη Πέμπτη. Θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή για να συγκεκριμενοποιήσουν τις κύριες πτυχές του περιουσιακού, με στόχο να αναγνωρίσουν συγκλίσεις και να δώσουν αναφορά στους ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``οι ηγέτες θα μεταβούν στο εξωτερικό και δεν θα επιστρέψουν μέχρι εκείνη την περίοδο, και οι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας και οι αντιπρόσωποι θα τους δώσουν αναφορά, αφού θα έχουν πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις μέχρι τότε``.

    [03] ΥΠΕΞ - ΨΗΦΙΣΜΑ - ΚΟΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η υιοθέτηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ψηφίσματος, για το οποίο συγκηδεμόνευσαν από κοινού η Σερβία και τα 27 Κράτη μέλη της ΕΕ, σχετικά με τη Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Μονομερή Ανακήρυξη Ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, θα συμβάλει στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας προς την κατεύθυνση των προσπαθειών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού χαιρέτισε την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ του κοινού ψηφίσματος που έχει συγκηδεμονευτεί από όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ. Το γεγονός, ανέφερε, «ότι και η Κύπρος συγκηδεμόνευσε το ψήφισμα δεν σημαίνει επ ουδενί ότι διαφοροποιούμε τη στάση μας σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ή ότι δεχόμαστε πως έχει διευθετηθεί το τελικό καθεστώς που για εμάς παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Κύπρου, «ότι υποστηρίζουμε τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας». Σε κάθε περίπτωση, είπε, «ευελπιστούμε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος θα συμβάλει στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας προς την κατεύθυνση των προσπαθειών για επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, απηύθυνε σε όλους τους συντελεστές της εκπαίδευσης τις θερμές του ευχές για μια γόνιμη, παραγωγική και δημιουργική χρονιά. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, είπε πως «είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε υπεύθυνα στην κοινωνία, στα 721 σχολεία της χώρας στους 115.000 μαθητές και στους γονείς τους, καθώς και στους 12.500 εκπαιδευτικούς μας όλων των βαθμίδων, ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε ομαλά και με καλές προϋποθέσεις αναφορικά με τους τρεις βασικούς τομείς που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, δηλαδή τα βιβλία, τη στελέχωση και την κτιριακή υποδομή».

    Στα θέματα κτιριολογικής υποδομής, ανέφερε πως δόθηκε και φέτος έμφαση στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας, εκεί και όπου υπάρχουν εργοτάξια, τα οποία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης των σχολικών μας μονάδων.

    Στον τομέα της στελέχωσης, υπογράμμισε ότι οι σχολικές μονάδες είναι πλήρως στελεχωμένες με εκπαιδευτικό προσωπικό, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι κάποιες πλασματικές ή εικονικές ανάγκες. Στον τομέα της έγκαιρης παραλαβής των βιβλίων, επισήμανε ότι «καταφέραμε να έχουμε και φέτος έγκαιρη παραλαβή όλων των βιβλίων που εκδίδονται και επανεκδίδονται στην Κύπρο, όσο επίσης και των βιβλίων που έρχονται από την Ελλάδα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 10 September 2010 - 15:29:15 UTC