Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΦ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΛΔΥΚ
  • [04] 50ΧΡΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΤΠ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΙΛΙΑ

    Ετοιμότητα να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και δυνατότητα που προσφέρει ο διακοινοτικός διάλογος για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε σε ομιλία του στο Παλαιχώρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Δίνουμε σήμερα, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στα εγκαίνια της αίθουσας θεάτρου ``Κώστα Ιωακείμ`` του Σωματείου ``Ηρακλής`` Παλαιχωρίου, μια σκληρή μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να αποτινάξουμε την κατοχή και τη διχοτόμηση και σημείωσε ότι «η απόρριψη της διχοτόμησης είναι σταθερή παράμετρος της πολιτικής μας, γιατί διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η συνέχιση της κατοχής και της ντε φάκτο διαίρεσης εξυπηρετεί όλες εκείνες τις δυνάμεις που έχουν ως στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου, γι αυτό και επενδύουν στην άγονη παρέλευση του χρόνου, στη στασιμότητα και τα αδιέξοδα για να ενισχύουν και να παγιώνουν τα τετελεσμένα» και τόνισε ότι «η διχοτόμηση θα είναι απαρχή νέων δεινών για την πατρίδα και το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».

    Διαβεβαίωσε στη συνέχεια, «όλους, εντός και εκτός Κύπρου, ότι οι δικές μας προσπάθειες θα είναι εντατικές και σκληρές για να επιτύχουμε την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού, λύση που να στηρίζεται σε αρχές» και πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο και δυνατότητα που προσφέρει ο διακοινοτικός διάλογος, η διαδικασία την οποία η δική μας πλευρά ακολουθεί εδώ και 36 χρόνια».

    Αναφερόμενος στον ``Ηρακλή`` Παλαιχωρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες, συνθήκες αμορφωσιάς, καταπίεσης και εξαθλίωσης του λαού οι Μορφωτικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι αποτέλεσαν φάρο και στήριγμα για τον απλό άνθρωπο. Μετά την καταστροφή του 74 αποτέλεσαν πηγές στήριξης και ανάκαμψης του δοκιμαζόμενου λαού. Σήμερα οι Σύλλογοι του Λαϊκού Κινήματος μέσα σε διαφορετικές, σύγχρονες συνθήκες διαδραματίζουν προς την ίδια κατεύθυνση ανάλογο ρόλο. Σήμερα απαντούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για εγκλωβισμό και αλλοίωση των συνειδήσεων και των αξιών των ανθρώπων μέσα από την ισοπέδωση, την υποκουλτούρα, την αποπολιτικοποίηση και την αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο και το κοινό καλό.

    Ο ``Ηρακλής`` Παλαιχωρίου, είπε, είναι ένα ιστορικό σωματείο το οποίο θα συμπληρώσει σύντομα 40 χρόνια ζωής και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του σωματείου για απόκτηση οικήματος, αλλά και στη δράση του στον αθλητισμό και πολιτισμό.

    Ο ``Ηρακλής`` δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα η οποία ανελλιπώς αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΛ και διατηρεί επίσης παιδική εφηβική ποδοσφαιρική ομάδα και ομάδα τοξοβολίας. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του έχει δημιουργήσει θεατρική ομάδα πάνω σε καθαρά ερασιτεχνική βάση ανεβάζοντας δεκάδες έργα και δίνοντας παραστάσεις σε όλη την επαρχία Λευκωσίας και όχι μόνο. Η θεατρική προσφορά του ``Ηρακλή`` τόσο στην κοινότητα του Παλαιχωρίου όσο και ευρύτερα είναι τεράστια. Ο «Ηρακλής» είχε και έχει επίσης πλούσια κοινωνική δραστηριότητα.

    Τα έργα για το οίκημα ξεκίνησαν, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το 1995 και το 2001 τελείωσε η πρώτη φάση που περιλάμβανε το μισό Πολιτιστικό Κέντρο. Εμενε η ολοκλήρωση του θεάτρου και των εξωτερικών χώρων. «Με ιδιαίτερη συγκίνηση θυμάμαι ότι είχα την τιμή να καταθέσω το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του κτηρίου του Συλλόγου και να τελέσω τα εγκαίνια του κτηρίου εννιά χρόνια πριν», πρόσθεσε.

    Αξιοποιώντας στις αρχές του 2009 ευρωπαϊκό πρόγραμμα για επιχορήγηση έργων από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την ανάπτυξη του πολιτισμού, «ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη αίθουσα ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός κεφαλοχωριού της υπαίθρου όπως είναι το Παλαιχώρι. Μια αίθουσα η οποία προσφέρεται για αξιοποίηση από τον ίδιο τον ``Ηρακλή``, από ολόκληρη την κοινότητα και από όλη την περιφέρεια στη συγκεκριμένη περιοχή».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θάνατο του Προέδρου του σωματείου Κωστάκη Ιωακείμ, πέρσι τον Αύγουστο, με τον οποίο τον συνέδεε φιλία από τα χρόνια της ΕΔΟΝ και συνεχάρη το σωματείο για την απόφασή του να πάρει η αίθουσα το όνομα του Κωστάκη Ιωακείμ.

    Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «η επαφή με τον απλό άνθρωπο είναι για εμένα προσωπικά και την κυβέρνησή μας απαραίτητη διαδικασία από την οποία αντλούμε δύναμη και αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τα όνειρα των πολιτών τους οποίους έχουμε τάξει να υπηρετούμε. Αυτό ο κόσμος το γνωρίζει καλά γιατί μας γνωρίζει καλά. Ο κόσμος γνωρίζει ότι ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα του και μαζί του».

    [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΦ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Ανανεώθηκε για άλλες οκτώ ημέρες το διάταγμα κράτησης τριών εκ των τεσσάρων υπόπτων που τελούν υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση κλοπής εκρηκτικής ύλης PG2 από το στρατόπεδο στην Παλώδια, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτό εντός των ημερών θα διεξαχθούν έρευνες σε συγκεκριμένο σημείο για εντοπισμό των 82 ράβδων εκρηκτικών που υπολείπονται.

    Σε δηλώσεις του στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, ο Μιχάλης Κατσουνωτός ανέφερε πως ``οι τρεις ύποπτοι που τελούσαν υπό κράτηση σε σχέση με την υπόθεση που αφορά τη διάρρηξη της αποθήκης και την κλοπή της εκρηκτικής ύλης, οδηγήθηκαν εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο ανανέωσε για τέταρτη φορά το διάταγμα κράτησης του ενός εκ των τριών υπόπτων και για δεύτερη φορά για τους άλλους δυο``.

    ``Στα χέρια των ανακριτών έχει προστεθεί ακόμα μια μαρτυρία, σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των τριών υπόπτων, εκμυστηρεύτηκε σε άλλο πρόσωπο ότι ο ίδιος με τα άλλα δυο πρόσωπα που τελούν υπό κράτηση, είναι τα πρόσωπα τα οποία προέβησαν στην διάρρηξη της αποθήκης και στην κλοπή της εκρηκτικής ύλης``, είπε ο κ.Κατσουνωτός χωρίς να ξεκαθαρίζει αν η μαρτυρία βασίζεται σε σημείωμα που εντοπίστηκε.

    Δεν απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο, ``στην πορεία και με βάση τα αποτελέσματα και άλλα πρόσωπα να συνδεθούν είτε με τη σκηνή, είτε με τα ανευρεθέντα εκρηκτικά`` και τόνισε πως ``απώτερος στόχος της Αστυνομίας είναι στις αμέσως επόμενες μέρες να διεξαχθούν εντατικές έρευνες σε συγκεκριμένο σημείο, το οποίο σύμφωνα με τις ενδείξεις μας, κρύβονται οι εκρηκτικές ύλες που υπολείπονται, δηλαδή 82 ράβδοι``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΛΔΥΚ

    Η ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου πορεύονται παράλληλα για χιλιάδες χρόνια, και σημαντικό μέρος της ιστορίας αποτελεί και η ΕΛΔΥΚ, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, προσθέτοντας ότι ``η πολιτεία μας περιβάλλει με στοργή, με θαυμασμό και με εκτίμηση την ΕΛΔΥΚ``.

    Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα για τη δράση και τους αγώνες της ΕΛΔΥΚ κατά το 1974, ο κ. Παπακώστας σημείωσε ότι ``ο σεβασμός για την ΕΛΔΥΚ είναι δεδομένος, επειδή τον έχει κερδίσει επάξια από τον κυπριακό λαό, μέσα από την 50χρονη δράση και ιστορία της, τόσο εν καιρώ πολέμου όσο και εν καιρώ ειρήνης``.

    ``Εάν η ΕΛΔΥΚ δεν τηρούσε τη στάση που τήρησε κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή το 1974, η πρωτεύουσα της Κύπρου, η Λευκωσία, σήμερα θα ήταν κατεχόμενη. Για αυτό και πρόσφατα το Υπουργείο Αμυνας, για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίμησε το φρόνημα και την προσφορά των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της ΕΛΔΥΚ, απονέμοντάς τους Διαμνημόνευση Υπηρεσίας στην Κύπρο μετά σχετικού διπλώματος, κάτι το οποίο θα συνεχίσει να πράττει το Υπουργείο Αμυνας``, είπε.

    Ο κ. Παπακώστας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ΕΛΔΥΚ, και σημείωσε ότι η παρουσία της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο προσδιορίζεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση της Συνθήκης Συμμαχίας.

    [04] 50ΧΡΟΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΤΠ

    Μέσω της χρήσης σύγχρονου έντυπου και οποτικοακουστικού υλικού, φωτογραφιών, παλιών εκδόσεων και φωτογραφικών μηχανών καθώς και άλλου υλικού, διαγράφεται η παράλληλη πορεία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε έκθεση που εγκαινίασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης, υπό τον τίτλο «50 χρόνια Γ.Τ.Π. Διαχρονική Ενημέρωση και Δημιουργία», στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία.

    Αναφερόμενος στην αυτονόμηση του ΓΤΠ, ο κ. Σαββίδης μίλησε για «καινούριες προκλήσεις και οράματα που έχει σήμερα το ΓΤΠ» και επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «στο οποίο σήμερα διοικητικά υπάγεται το ΓΤΠ θέλει να βοηθήσει και να καταστεί συνεργάτης σε όλα εκείνα τα θέματα που προωθούνται από τη Διεύθυνση και το προσωπικό του».

    Το ΥΠΕΣ, είπε, «ουδέποτε στάθηκε ή θα σταθεί εμπόδιο στις σκέψεις και τα οράματα» του προσωπικού και της Διεύθυνσης του ΓΤΠ, ενώ υπογράμμισε παράλληλα ότι «θα βοηθήσουμε μέχρι την τελική ολοκλήρωση ελπίζω σύντομα».

    Αναφέρθηκε επίσης στο άνοιγμα των αρχείων του ΓΤΠ προς το κοινό υπό τη μορφή δημιουργίας ερευνητικού κέντρου στη Λεμεσό και εξέφρασε την ελπίδα «μέσω του Προϋπολογισμού ότι θα προχωρήσουμε σύντομα και στη Λευκωσία» καθώς και όπως είπε «γιατί όχι και σ όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και ελπίζω και σύντομα σ ολόκληρη την Κύπρο».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 September 2010 - 13:29:16 UTC