Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΠΑΦΕΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
  • [04] ΗΠΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΚΙΟΥΛ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Μέσα σε θερμό και φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

    Στις δηλώσεις του ο Ελληνας Πρωθυπουργός πρόσφερε την πλήρη στήριξη προς τις προσπάθειες του Προέδρου, τονίζοντας τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό που υπάρχει, ενώ ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτηρίζοντας «συγκινητική την ολόπλευρη και καθημερινή στήριξη του Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης», επισήμανε ότι του δίνει δύναμη «γιατί δέχεται πολλά κτυπήματα και από το εσωτερικό μέτωπο».

    «Η Κύπρος με τον Πρόεδρο τον Δημήτρη Χριστόφια έχει και φωνή και κύρος και αξιοπιστία στις προσπάθειες που από κοινού κάνουμε για την επίλυση του κυπριακού, την επανένωση της νήσου μέσα στα πλαίσια πάντα των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Επισήμανε ότι μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αξιοποιούν την παρουσία τους στη Νέα Υόρκη κάνοντας τις απαραίτητες και συνεχείς επαφές και προσπάθειες, προωθώντας και την πρωτοβουλία του προέδρου Χριστόφια.

    «Μια πρωτοβουλία που θεωρούμε ότι αν υιοθετηθεί θα συμβάλει τα μέγιστα στην νέα δυναμική για το κυπριακό. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινείται και η Ελλάδα, κινούμαστε και εμείς ώστε να δώσουμε το καλύτερο μας εαυτό στην ευόδωση των προσπαθειών μας. Έχετε την υποστήριξη μου αγαπητέ Δημήτρη στις προσπάθειες αυτές και είμαστε βεβαίως σε συνεχή επαφή και συντονισμό».

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι καθόλου σχήμα λόγου αν πει ότι «είναι πραγματικά συγκινητική η ολόπλευρη και καθημερινή στήριξη του Πρωθυπουργού και όχι μόνο, των μελών της Κυβέρνησης , στις προσπάθειες μας για επίλυση του προβλήματος. Αυτή η στήριξη μου δίνει δύναμη. Μου δίνει δύναμη γιατί δέχομαι πολλά κτυπήματα και από το εσωτερικό μέτωπο και χρειάζεται πράγματι τουλάχιστον στο διεθνή χώρο να είμαστε ομόγνωμοι ως Κύπριοι πρώτα. Δυστυχώς δεν είμαστε».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός της σε όλες τις επαφές του με αρχηγούς κρατών ή υπουργούς Εξωτερικών έχει στις προτεραιότητές του το κυπριακό, προωθώντας το με θέρμη «γιατί το νιώθει και γιατί αγαπά την Κύπρο».

    «Θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα τον Γιώργο Παπανδρέου για ότι κάνει και το κάνει με ψυχή πρέπει να σας πω, είναι σαν να είμαι εγώ εκεί που συνομιλεί ο ίδιος και με εκφράζει απόλυτα πρέπει να πω με θέρμη και προωθεί την υπόθεση μας γιατί το νοιώθει, γιατί αγαπά την Κύπρο, γιατί βεβαίως υποστηρίζει θέσεις με τις οποίες συμφωνεί, δεν το κάνει από καθήκον και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό .

    Τον ευχαριστώ θερμότατα γι αυτή την καθημερινή στήριξη . Έχει στις προτεραιότητες του σε όλες του τις επαφές το Κυπριακό πρόβλημα. Έχει και η Ελλάδα προβλήματα και όμως πρέπει να πω με συγκίνηση ότι έχει πάντοτε στην προτεραιότητα του με όποιο και αν συναντηθεί είτε με Αρχηγό Κράτους, είτε με Υπουργό Εξωτερικών , είτε με παράγοντα, την προώθηση της υπόθεση μας και των προτάσεων τις οποίες έχουμε κάνει».

    Στην συνάντηση παρέστησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Δημήτρης Δρούτσας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λ. Παντελίδης, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι πρέσβεις Μηνάς Χατζημιχαήλ και Αναστάσης Μητσιάλης και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες στη Νέα Υόρκη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έπειτα από αίτημα του τελευταίου.

    Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη 45λεπτη συνομιλία τους έγινε ανασκόπηση των τελευταίων διαπραγματεύσεων στην Κύπρο ενώ από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας επαναλήφθηκαν οι θέσεις της πλευράς μας, όπως διατυπώθηκαν και στο Γενικό Γραμματέα. Μεταξύ αυτών και το κατά πόσο η Τουρκία είναι έτοιμη για λύση.

    Ο κ. Ντάουνερ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εσωτερικές διαβουλεύσεις της ομάδας κυπριακού της Γραμματείας, με στόχο τη χάραξη της τακτικής του οργανισμού στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέχρι το Νοέμβριο που ο Γενικός Γραμματέας θα υποβάλει τη νέα του έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών.

    Με την ευκαιρία έχει ζητήσει συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

    [03] ΥΠΕΞ ΕΠΑΦΕΣ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Συνεχίζοντας τις επαφές του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Τonio Borg, την Υφυπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Lourdes Aranda, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Amr Moussa, τον Υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Sergei Martynov, τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Gricol Vashadze και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας Edward Nalbandian.

    Με όλους τους ομολόγους του ο κ. Κυπριανού συζήτησε τις διμερείς σχέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Τους ενημέρωσε επίσης για το κυπριακό. Επιπλέον με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας συζήτησαν θέματα της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης για την Δημιουργία Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Αρμενίας στην Κύπρο.

    Το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε υπουργικό γεύμα εργασίας των 27 της ΕΕ με την Ρωσία το οποίο έγινε στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου της Ρωσίας με την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Μούσα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι επαφές του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης είναι μία «καλή ευκαιρία για να γίνονται διμερείς συναντήσεις με συναδέλφους ιδιαίτερα από χώρες που λόγω γεωγραφικής απόστασης υπάρχει μια ιδιαίτερη δυσκολία και επικεντρωνόμαστε βεβαίως στις συναντήσεις με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας , με μελλοντικά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης».

    Κύριο θέμα συζήτησης, ανέφερε, είναι το Κυπριακό, ιδιαίτερα η φάση των συνομιλιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται με έμφαση ιδιαίτερη στο να μην αλλάξει η διαδικασία, στο να μην τεθούν χρονοδιαγράμματα, στην ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [04] ΗΠΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΚΙΟΥΛ

    Το κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν χθες στη διάρκεια ημίωρης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ. Στη συνάντηση παρόντες ήταν κι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός προέτρεψε την τουρκική πλευρά επιδείξει πραγματική βούληση και να κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να υπάρξει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες και να φτάσουμε στη λύση του κυπριακού.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες τουρκικές θέσεις, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, έχει ήδη επιδείξει τη βούλησή της υποστηρίζοντας το σχέδιο Ανάν και τώρα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ανεξάρτητα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, για να συμμετάσχει στην εκδήλωση που διοργανώνεται στην ελληνική πρωτεύουσα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 23 September 2010 - 9:29:20 UTC