Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ - ΗΠΑ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΓΓ ΗΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΥΒΕΙΤ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ - ΗΠΑ

    Την ηγεσία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής ενημέρωσε στη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των απευθείας συνομιλιών.

    Ταυτόχρονα συζήτησε με τους παράγοντες της παροικίας ζητήματα που αφορούν στον καλύτερο συντονισμό και στενότερη συνεργασία με την Κυβέρνηση, ώστε η παρέμβαση των ομογενών υπέρ της υπόθεσης της Κύπρου να είναι αποτελεσματικότερη.

    Σε δήλωση μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με χαρά συναντάται κάθε φορά που επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες με το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας στην οποία η Κύπρος επενδύει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τη δράση της εντός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την προσπάθεια της να επιδράσει στις εκάστοτε διοικήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών «για πιο σωστές θέσεις του Κυπριακού και ει δυνατό για στήριξη της υπόθεσης μας».

    Πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να είναι πολύ αναλυτικός στην ενημέρωση του και να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας αναφορικά με τη δουλειά της Ομοσπονδίας προς την κατεύθυνση της αμερικανικής Διοίκησης.

    Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη αναφορά του ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μετατρέψει τα λόγια σε πράξη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε θετικά και είπε ότι και η Ομοσπονδία το αναμένει αυτό. Σημείωσε ότι προεκλογικά η νέα Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πάρει μια πολύ καθαρή θέση σε ό,τι αφορά στην ουσία του κυπριακού προβλήματος και στην ανάγκη να τερματιστεί η κατοχή.

    «Περιμένουμε όντως, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γυρίσουν την πλάτη στην Τουρκία, σ ένα στρατηγικό τους σύμμαχο, να δουν όμως τα πράγματα με ένα φακό πιο αντικειμενικό και πιο δίκαιο σε ό,τι αφορά και στη δική μας υπόθεση», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    «Οπως είπα και προχθές, ο κυπριακός λαός έχει και αυτός την περηφάνια και την αξιοπρέπεια του και έχει κάθε δικαίωμα όπως όλοι οι άλλοι λαοί να ζήσει ειρηνικά, ελεύθερος στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με διασφαλισμένα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες διακηρύττουν ότι υπερασπίζονται», κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για την παρούσα φάση του Κυπριακού και πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή όσο αφορά τις συνομιλίες.

    Είχαμε, ανέφερε, μια ανταλλαγή απόψεων για το πώς μπορεί η κυπριακή παροικία στην Αμερική να είναι πιο αποτελεσματική και ευχαριστήσαμε τον Πρόεδρο για τη συνεργασία και για το χρόνο που πάντα διαθέτει. Προσβλέπουμε, είπε, σε μια πιο στενή και ειλικρινή συνεργασία στο μέλλον.

    Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης, ο Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Παύλος Αναστασιάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, η Διευθύντρια της Πολιτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Ρέα Γιορδαμλή και η Γενική Πρόξενος Κούλα Σοφιανού.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΣΟΥΗΔΟΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών, Καρλ Μπιλντ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

    Καλά ενημερωμένη πηγή είπε ότι ο Σουηδός διπλωμάτης εξέφρασε υποστήριξη στις προσπάθειες του Μπαν Γκι-μουν, τόνισε πως η λύση μπορεί και πρέπει να βρεθεί μέχρι το τέλος του 2010 κι ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίζονται επ` αόριστο.

    Τουρκικές πηγές ανέμεναν ότι ο κ. Μπιλντ θα είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    [03] ΓΓ ΗΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ

    Συγχαρητήρια στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για την εποικοδομητική τους προσέγγιση στο κεφάλαιο του περιουσιακού, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, με δήλωση εκπροσώπου του μετά από την εικοσάλεπτη συνάντηση που είχε ο Μπαν Γκι-μουν, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην έδρα του ΟΗΕ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο ΓΓ ενεθάρρυνε τους δύο ηγέτες να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους αναζητώντας συγκλίσεις, στο σύνθετο αυτό θέμα κλειδί.

    Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΓΓ αναφέρεται ότι οι κ.κ. Μπαν και Ερογλου συζήτησαν την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος. «Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση των δύο ηγετών να εργαστούν στην κατεύθυνση μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης. Τους συνεχάρη για την εποικοδομητική τους προσέγγιση στο κεφάλαιο του περιουσιακού και τους ενθάρρυνε να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους αναζητώντας συγκλίσεις στο σύνθετο αυτό θέμα κλειδί», αναφέρει η ανακοίνωση. Τέλος, επαναβεβαίωσε «την ισχυρή δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν την υποστήριξή τους προς την κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγματευτική διαδικασία».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΥΒΕΙΤ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Χωριστές επαφές είχε με τους ομολόγους του του Κουβέιτ Sheikh Dr Mohammad Al-Sabah Al-Salem Al-Sabah και της Σιέρρα Λεόνε Zainab Hawa Bangura ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, και στις δύο συναντήσεις συζητήθηκαν το Κυπριακό και οι διμερείς σχέσεις.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο κ. Κυπριανού υπέγραψε διμερή συμφωνία κατάργησης θεωρήσεων εισόδου για κάτοχους διπλωματικών ή υπηρεσιακών διαβατηρίων. Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιέρρα Λεόνε συζητήθηκαν, επίσης, θέματα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 26 September 2010 - 11:29:35 UTC