Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
  • [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - 50ΧΡΟΝΑ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
  • [03] ΕΕ- ΡΟΜΠΕΙ - ΜΠΑΡΟΖΟ - 50ΧΡΟΝΑ
  • [04] ΟΜΠΑΜΑ - 50ΧΡΟΝΑ - ΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

    Την υπόσχεσή του για συνέχιση του αγώνα για λύση του Κυπριακού και απαλλαγή από την κατοχή, ανανέωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως στην 50χρονη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας ``στοίχισε πολύ στο λαό μας η έλλειψη ενότητας στη βάση εφικτών στόχων``.

    Από το βήμα της εμβληματικής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κύπρου το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε εκ νέου ότι η ε/κ πλευρά θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που προσφέρει η εν εξελίξει διαδικασία για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ωστόσο πως αν η στάση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει να εξευρεθεί λύση στα πλαίσια των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη.

    Κοιτώντας πίσω στα 50 χρόνια της κυπριακής ανεξαρτησίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως πετύχαμε την ανεξαρτησία μας και την απαλλαγή από τον αποικιακό ζυγό με αγώνες και θυσίες του κυπριακού λαού που κράτησαν δεκαετίες και συμπλήρωσε: ``Οι ήρωες του αγώνα αυτού προσέφεραν τη ζωή τους θυσία για να στεριώσει η ελευθερία και η δημοκρατία στην αγαπημένη μας πατρίδα. Στους ήρωες της Κυπριακής Ελευθερίας, στους ήρωες που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, κλίνουμε απόψε ευλαβικά το γόνυ και υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της θυσίας τους``.

    ``Από τούτο το βήμα δίνουμε την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε με σταθερότητα και συνέπεια τον αγώνα τον καλό για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για την κατίσχυση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών``, τόνισε.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ``αξιοποιώντας αυτά τα ιδιαίτερα χαρίσματα αποκτήσαμε την ελευθερία μας, την έστω με δεσμεύσεις ανεξαρτησία μας, που αποτελεί κατάκτηση ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Αξιοποιώντας αυτά τα χαρίσματα σταθήκαμε όρθιοι, ανοικοδομώντας την οικονομία και την κοινωνία μας μετά τη βιβλική καταστροφή που έφερε στον τόπο η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στο νησί μας το 1974``.

    ``Αξιοποιώντας αυτά τα χαρίσματα``, συνέχισε`` περιφρουρήσαμε το κράτος μας, την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνθήκες κατοχής και διχοτόμησης. Συμβάλαμε μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με πρωταγωνιστή και οδηγό τον Εθνάρχη Μακάριο, στον αγώνα για παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία για ένα καλύτερο κόσμο. Ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διαδραματίζουμε ισότιμο και δημιουργικό ρόλο. Δίνουμε εδώ και 36 χρόνια τη μάχη για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας διατηρώντας την ελπίδα ζωντανή. Εμβαθύναμε τη δημοκρατία και την ισοπολιτεία``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως ``αντικρίζουμε, όμως, την επέτειο των 50χρονων της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την επιβαλλόμενη περίσκεψη``.

    ``Η πορεία μας αυτά τα 50 χρόνια δεν ήταν, δυστυχώς, ομαλή. Από την ίδρυσή της η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπισε κινδύνους και επιβουλές. Βρέθηκε στο στόχαστρο των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας. Βρέθηκε στο στόχαστρο ξένων επεμβάσεων για έλεγχο του νησιού και εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών συμφερόντων ξένων δυνάμεων, σε βάρος των συμφερόντων του κυπριακού λαού``, είπε.

    Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ``πρέπει, όμως, αυτοκριτικά να παραδεχθούμε ότι οι κίνδυνοι και οι επιβουλές από έξω βρήκαν στην πατρίδα μας στήριξη από ακραίες ενέργειες εθνικιστικών κύκλων και στις δύο κοινότητες, από εξτρεμιστικά στοιχεία στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα``.

    ``Εγκληματικές συμπεριφορές και συνωμοσίες στο εσωτερικό λειτούργησαν ως ο καλύτερος συνεργός στους σχεδιασμούς των ξένων για έλεγχο της Κύπρου. Αποκορύφωμα των ξένων επεμβάσεων και μεθοδεύσεων κατά της Κύπρου ήταν το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού, φασιστικού πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β και η παράνομη, βάρβαρη τουρκική εισβολή και η συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή, ο εποικισμός και η παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων``, είπε.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε την ανάγκη της ενότητας, λέγοντας πως στην 50χρονη διαδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στοίχισε πολύ στο λαό μας η έλλειψη ενότητας.

    ``Η έλλειψη ενότητας στη βάση εφικτών στόχων. Η έλλειψη της ελάχιστης αναγκαίας ενότητας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Η έλλειψη της αναγκαίας ενότητας δεν μας επέτρεψε να εκτιμήσουμε με νηφαλιότητα και στοχοπροσήλωση τη σημασία της ανεξαρτησίας μας, την ανάγκη για κοινό αγώνα ολόκληρου του λαού κατά των ξένων επιβουλών. Όποτε υπήρξε η αναγκαία ενότητα, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία και ξένες επεμβάσεις και επιβουλές. Αυτή την αναγκαία ενότητα χρειαζόμαστε και σήμερα, εάν θέλουμε ως κυπριακός λαός να απαλλαγούμε από την κατοχή και την καταστροφική διχοτόμηση``, υπογράμμισε.

    Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, λέγοντας ότι ``η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία είναι κοινή μας κατάκτηση, είναι το κοινό μας σπίτι``.

    ``Από το πόσο συνειδητοποιούμε αυτή την πραγματικότητα θα εξαρτηθεί η επιβίωση των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην κοινή μας πατρίδα. Θα εξαρτηθεί η αποτίναξη της κατοχής, ο τερματισμός του συνεχιζόμενου εποικισμού και της διχοτόμησης. Θα εξαρτηθεί η διατήρηση της ξεχωριστής μας ταυτότητας ως Ελληνοκυπρίων και ως Τουρκοκυπρίων, αλλά και η διατήρηση της κοινής μας ταυτότητας ως κυπριακός λαός. Πρέπει, επιτέλους, ως ένας λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να διαφυλάξουμε το κοινό μας μέλλον``, συμπλήρωσε.

    Διακήρυξε επίσης ότι ``είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό.

    ``Είμαστε έτοιμοι για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού. Είμαστε πανέτοιμοι για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``, τόνισε.

    Διευκρίνισε όμως ότι ο συμβιβασμός αυτός ``θα στηρίζεται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών``.

    ``Ένα συμβιβασμό που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα του λαού, την ενότητα των θεσμών και της οικονομίας. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση που υποθηκεύει το μέλλον του``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει συνομιλίες, τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά είναι δημιουργική και ευέλικτη και καταθέτει προτάσεις στα πλαίσια των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι ``υπερασπιζόμαστε αρχές χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    ``Η διεθνής κοινότητα, η οποία έχει καθιερώσει αυτές τις αρχές, οφείλει να τις διαφυλάξει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει στα εδάφη της να διαφυλάξει τις αρχές και τις αξίες που η ίδια πρεσβεύει``, είπε.

    Αναφέρθηκε επίσης στο τρίπτυχο των προτάσεων που κατέθεσε πρόσφατα στις συνομιλίες σημειώνοντας ότι με αυτό ``στοχεύουμε να δώσουμε νέα ώθηση στη διαδικασία``.

    ``Αν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές, όχι μόνο θα δώσουν νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά θα δημιουργήσουν και νέα δυναμική για την επίλυση του Κυπριακού. Οι προτάσεις μας στοχεύουν στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της``, είπε.

    Για την πορεία τον συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια του διακοινοτικού διαλόγου, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση της τουρκικής πλευράς``, καθώς, όπως είπε, ``οι θέσεις που καταθέτει αφίστανται πολλές φορές βασικών αρχών``.

    ``Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που προσφέρει ο διακοινοτικός διάλογος. Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχουμε αποφασίσει - μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας χωρίς επιδιαιτησία και τεχνητά χρονοδιαγράμματα - για να εξευρεθεί λύση``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε: ``Αν η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας θα είναι τέτοια που δεν θα επιτρέψει να εξευρεθεί λύση στα πλαίσια των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη``.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``η λύση για εμάς είναι στόχος ζωής``.

    ``Η λύση του Κυπριακού δεν είναι μόνο δύσκολοι νομικοί όροι. Η λύση του Κυπριακού είναι το διαβατήριό μας σε μια νέα εποχή. Καρτερούμε μέρα-νύχτα και αγωνιζόμαστε για τη στιγμή που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα ζούμε και θα δημιουργούμε ελεύθερα, από τις βουνοσκιασμένες ακτές της αγαπημένης μου πόλης Κερύνειας μέχρι τις χρυσές ακτές της ανοικοδομημένης Αμμοχώστου, τις περβολομύριστες ακτές της Μόρφου, τη χερσόνησο της Καρπασίας και τον Απόστολο Αντρέα``, είπε.

    ``Καρτερούμε μέρα-νύχτα και αγωνιζόμαστε για τη στιγμή που θα ζούμε και θα δημιουργούμε ελεύθερα, στην επανενωμένη Λευκωσία, η οποία θα είναι παγκόσμιο σύμβολο της συνύπαρξης κουλτούρων και πολιτισμών και όχι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης- στη Λεμεσό, την Πάφο και τη Λάρνακα``, συνέχισε.

    Κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η λύση του Κυπριακού θα σημάνει τη σωτηρία της Κύπρου από την οριστική διχοτόμηση, από την απώλεια της μισής μας πατρίδας. Η λύση του Κυπριακού θα σημάνει τη δικαίωση της θυσίας όσων έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε αυτόν τον τόπο, τη δικαίωση των μαυροφορεμένων μανάδων. Η λύση του Κυπριακού σημαίνει για το λαό μας συνθήκες ασφάλειας χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Σημαίνει διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη γη των προγόνων μας. Σημαίνει ανάπτυξη και ευημερία. Ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

    ``Ας εργαστούμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για μια Κύπρο λεύτερη, επανενωμένη, νησί της ειρήνης, της χαράς και της ευημερίας για το λαό της, για να γίνει η Κύπρος γέφυρα ειρήνης, συναπαντήματος και συνεργασίας για την Ευρώπη, τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία``, κατέληξε.

    [02] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - 50ΧΡΟΝΑ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

    Εκκληση στην Τουρκία όπως επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού, απηύθυνε από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την ΕΕ. Σε χαιρετισμό του στην εμβληματική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας, αφού μετέφερε την ενεργή στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, τόνισε πως η ιδιότητα του κράτους - μέλους της ΕΕ προσδιορίζει και τις βασικές πτυχές λύσεις του Κυπριακού. Στην ομιλία του, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα ``είναι μέρα να θυμηθούμε τα σημαντικά επιτεύγματα του κυπριακού λαού αλλά και να αναστοχαστούμε την πορεία μας``. ``Επίσης είναι ημέρα μνήμης και οφειλόμενης τιμής στον Εθνάρχη Μακάριο, ο οποίος αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία και σημείο αναφοράς για όλους μας``, είπε, υπογραμμίζοντας ότι ``το Κυπριακό είναι ακόμη ανοικτή πληγή. Η επανένωση παραμένει ζητούμενο``.

    Υπενθυμίζοντας πως η Λευκωσία είναι τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε πως αυτό ``μας υπενθυμίζει καθημερινά την ανοχή της διεθνούς κοινότητας στην παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων``. Οπως είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει πλέον την τουρκική κατοχή με το καίριο πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχοντας υιοθετήσει το ευρώ, έχει ενταχθεί στο σκληρό πυρήνα της. ``Η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζει πλέον και τις βασικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού. Η λύση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στο κοινοτικό κεκτημένο``, υπογράμμισε.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπούλιας επανέλαβε πως ``η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες που καταβάλετε καθώς και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε για την εξεύρεση μιας δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης``. ``Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Στο χέρι της είναι η άρση του αδιεξόδου. Μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι``, κατέληξε.

    [03] ΕΕ- ΡΟΜΠΕΙ - ΜΠΑΡΟΖΟ - 50ΧΡΟΝΑ

    Η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι σημαντική και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς έχει να κάνει με τον τερματισμό των διαιρέσεων στην Ευρώπη και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε οπτικογραφημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση για την 50ή επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία. Ο κ. Βαν Ρομπέι ανέφερε στο μήνυμά του πως ``η άρση της οδυνηρής διαίρεσης του νησιού εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση``. Αναφερόμενος στην επέτειο των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι μέσα σε λίγα μόνο χρόνια, η νεοσύστατη Δημοκρατία έφτασε σε υψηλά επίπεδα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. ``Η άρση της οδυνηρής διαίρεσης του νησιού εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση``, είπε και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά, ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος είναι σημαντική και για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η λύση έχει να κάνει με τον τερματισμό των διαιρέσεων στην Ευρώπη και την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή. «Η εξεύρεση λύσης απαιτεί θάρρος, αίσθηση δικαίου και οράματος και αμείωτη δέσμευση από όλους τους εμπλεκόμενους. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι οι διαπραγματευτές έχουν όλες αυτές τις ιδιότητες» ανέφερε. Από την πλευρά του, την ταχεία κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και την επανένωση της Κύπρου ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε οπτικογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην εμβληματική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε επίσης την υποστήριξη του για την αποφασιστικότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις που θα επανενώσουν το νησί. Στο μήνυμά του αναφέρει πως σήμερα, η Κύπρος αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων 50 χρόνων και διαβεβαίωσε πως η ευρωπαϊκή οικογένεια και η διεθνής κοινότητα παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο φίλος και συνάδελφός μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Πρόεδρος Χριστόφιας, τον οποίο θα ήθελα να χαιρετίσω σήμερα με ιδιαίτερο σεβασμό, και ο Dervis Eroglu, είναι πλήρως δεσμευμένοι στην εξεύρεση λύσης στη διαίρεση της Κύπρου μια για πάντα» είπε. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες χρειάζονται και έχουν την υποστήριξη του. ``Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να υπογραμμίσω το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους, και να τους συγχαρώ γι΄ αυτό, για την εξεύρεση των σωστών λύσεων, ώστε να μην υπάρξουν νικητές και χαμένοι, αλλά να νικήσουν και οι δύο πλευρές`` συνέχισε.

    [04] ΟΜΠΑΜΑ - 50ΧΡΟΝΑ - ΔΗΛΩΣΗ

    Ο λαός των ΗΠΑ ενώνεται με τον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας στον εορτασμό των 50 χρόνων της ανεξαρτησίας της σήμερα, αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Σε δήλωσή του με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επανένωσης της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. ``Οι ΗΠΑ``, αναφέρει, ``είναι πεπεισμένες ότι μία λύση ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων είναι δυνατόν να επιτευχθεί``.

    Ο κ. Ομπάμα σημειώνει ότι η χρονιά αυτή ``σηματοδοτεί την 50ή επέτειο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, οι οποίες είναι ενωμένες με δεσμούς συγγένειας και κοινών ιδανικών``. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι «ο συνεταιρισμός μας ενδυναμώνεται από τη μακρά ιστορία φιλίας μεταξύ των λαών μας και των πολλών συνεισφορών των Αμερικανών κυπριακής καταγωγής προς το έθνος μας. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της σχέσης μας και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ομπάμα τονίζει ότι αναγνωρίζει όχι απλά την ιστορία, αλλά και τις ελπίδες για μελλοντική ασφάλεια και ευημερία.

    «Επικροτούμε τις αποφασιστικές προσπάθειες για την επίτευξη μίας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και υποστηρίζουμε την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι μία λύση ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες και των δύο κοινοτήτων είναι δυνατόν να επιτευχθεί». Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Ομπάμα συγχαίρει το λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας γι αυτή την ιστορική επέτειο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 1 October 2010 - 21:29:17 UTC