Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Συνομιλούμε ώστε να πετύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, ώστε να δώσουμε στην ειρήνη μια πραγματική ευκαιρία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας στη «Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη» που διοργανώνεται από την κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, στη Βαρκελώνη.

    Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, είπε, αλλά οφείλουμε να κτίσουμε ένα μέλλον ειρηνικό και να παραδώσουμε μια επανενωμένη πατρίδα στις γενιές που ακολουθούν. Φιλόξενη γη, ανέφερε, για όλα τα παιδιά της: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. ``Σε μια Ευρώπη που ενώνει είναι αδιανόητο η Κύπρος και ο λαός της να παραμένουν διαιρεμένοι``.

    Ο πόλεμος, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφήνει σχεδόν πάντα μια μολυσμένη κληρονομιά με μίση και πικρίες που δεν επιλύουν τα προβλήματα. Χρειάζεται, συνέχισε, υπομονή για να αναδομηθεί μέσα από τον διάλογο η ανθρώπινη συμβίωση και επικαλέστηκε τον ιδρυτή της Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, Καθηγητή Andrea Riccardi, ο οποίος είχε πει: «Ενας νέος κόσμος είναι δυνατός όχι διά μαγείας, μα ως αποτέλεσμα της επίμονης διαδικασίας ανοικοδόμησης ενός πολιτισμού συμβίωσης, του μικρού καθημερινού διαλόγου, της συνεύρεσης, του σεβασμού της ελευθερίας και της προσωπικότητας των άλλων, της αλληλεγγύης προς όφελος των πιο φτωχών και μικρών». Το πιστεύω και εγώ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Βαδίζουμε σε ένα δύσκολο μονοπάτι της ιστορίας, συνέχισε, όπου πολλές ασφαλιστικές δικλείδες του παρελθόντος έχουν κλονιστεί και σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη βιώνουμε το αίσθημα της ανησυχίας για τον κλονισμό που διέρχεται ο ανθρώπινος πολιτισμός. ``Αξίες, ηθική, το δίκαιο: έχουν όλα κλονισθεί. Ο άνθρωπος χάνει τη θέση του στο κέντρο της σκέψης και των πράξεών μας. Γινόμαστε μάρτυρες συμβάντων απάνθρωπης σκληρότητας. Οι θλιβερές συνέπειες ενός άνισου οικονομικού συστήματος είναι ενώπιον όλων μας: Ολόκληροι λαοί καταδικασμένοι να ζουν σε συνθήκες φτώχιας και απόλυτης μιζέριας. Η έλλειψη προοπτικής και διαλόγου, ωθεί πολλούς σε πράξεις απόγνωσης``.

    Στην Ευρώπη, ανέφερε, βλέπουμε να αναβιώνουν φωνές μη ανεκτικότητας, περιθωριοποίησης και ρατσιστικές προσεγγίσεις. Παντού η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνει τις ανησυχίες, πρόσθεσε λέγοντας ότι έτσι οι φτωχοί γίνονται ένας εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος για τους φόβους και τις ανασφάλειές μας.

    Χρειαζόμαστε, είπε, μια ριζική αλλαγή της πολιτικής ηθικής. ``Τί οφείλει να πράξει η πολιτική και οι ηγέτες έναντι της κατάστασης αυτής; Το διατυπώνω απλά: Πρέπει να «υπερβεί τα όρια», δηλαδή να εισαγάγει ανθρωπιά και ηθική στην πολιτική``. Με αυτήν τη φράση, είπε, θα ήθελε να συνοψίσει την ιδανική μορφή του πολιτικού άνδρα που δεν ακολουθεί την παρόρμηση της στιγμής και δεν πέφτει στις παγίδες της συγκίνησης.

    Η υπέρβαση των ορίων δείχνει το κουράγιο που απαιτείται για να ακολουθήσει κανείς την κατεύθυνση που ξεπερνά τον εγωισμό των λίγων και τους φόβους των πολλών, είπε για να συνεχίσει λέγοντας ότι η πρόκληση είναι πολυσύνθετη, αλλά πρέπει να αντιμετωπισθεί με θάρρος και ταπεινότητα, έχοντας ως στόχο την ανάπλαση του μέλλοντος και όχι την τυφλή αποδοχή του.

    ``Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να επιτύχουμε και εμείς στο νησί μας, την Κύπρο. Είναι αυτό που πρέπει να γίνει πράξη στην Ευρώπη. Δεν κρύβω τις δυσκολίες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο η υπέρβαση των ορίων να προηγείται αυτής του γενικού συμφέροντος της ομάδας ή, ακόμη χειρότερα, μερικών ελίτ. Μόνο με αυτό τον τρόπο τα όνειρά μας για συνύπαρξη και δικαιοσύνη μπορούν να υλοποιηθούν``.

    Αλλά, η πολιτική δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, μέρος της ευθύνης ανήκει σε εσάς, τους διακεκριμένους εκπροσώπους των μεγάλων θρησκειών του κόσμου, είπε απευθυνόμενος στο κοινό. Οι πεφωτισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες και οι θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν τα διασυνοριακά εμπόδια σε όλους τους τομείς της ζωής, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ως κοινό έδαφος δράσης χαρακτήρισε τη δικαιοσύνη, κυρίως όσον αφορά τους πιο φτωχούς. Γι` αυτόν τον λόγο, είπε, η κυπριακή Πρεσβεία στην Αγία Εδρα παρακολουθεί με μεγάλο ζήλο όχι μόνο τον διαθρησκευτικό διάλογο, αλλά και τη συνεργασία για ένα κόσμο πιο δίκαιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι η συνεργασία της κυβέρνησης με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου στην Αφρική, υποστηρίζοντας τη θεραπευτική αγωγή κατά του ΑIDS στο Μαλάουι και στη Γουινέα-Κονάκρι, είναι μια πράξη αλληλεγγύης που υπενθυμίζει ότι δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στις επώδυνες συνέπειες της σοβαρής αυτής πανδημίας στην αφρικανική ήπειρο. ``Και αυτός, επίσης, είναι ένας άλλος τρόπος για να υπερβούμε τα όρια``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση του 2008, που φιλοξενήθηκε στην Κύπρο, λέγοντας ότι ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση στην καρδιά της Μεσογείου, ``σε μια χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται διαιρεμένη μετά την εισβολή και την επακόλουθη κατοχή του βόρειου τμήματός της από τα τουρκικά στρατεύματα. Οι θρησκείες δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν ιδανικότερο μέρος για να παρακολουθήσουν από κοντά τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος, αλλά και να δώσουν ένα μήνυμα ελπίδας``. Υπενθύμισε δε και την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο, τον περασμένο Ιούνιο, εκφράζοντας την επιθυμία του ``να καταστεί η Κύπρος μοντέλο για τη συνύπαρξη των πολιτισμών, ένα μοντέλο του πολιτισμού του μέλλοντος``.

    Το μήνυμα ειρήνης που εξαγγέλθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του 2008 φθάνει σήμερα εδώ σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναφέροντας το μήνυμα εκείνο: ``Κανένας άνθρωπος, κανένα έθνος, καμία κοινότητα δεν είναι νησί. Υπάρχει πάντα η ανάγκη για τον πλησίον, τη φιλία, τη συγχώρεση και την αλληλεγγύη. Εχουμε ένα κοινό παγκόσμιο πεπρωμένο: Είτε να ζούμε μαζί σε συνθήκες ειρήνης ή να χαθούμε μαζί [...] Κανένα μίσος, κανένας πόλεμος, κανένα τείχος μπορεί να αντισταθεί στην προσευχή, στην ήρεμη αγάπη που αγαπά το διάλογο, τη συγχώρεση. Ο διάλογος δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει. Είναι η πραγματική εναλλακτική λύση στη βία. Τίποτα δεν χάνεται με τον διάλογο.

    Η συνύπαρξη, είπε, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Ο πολιτισμός της «συμβίωσης» είναι απαραίτητος στον πολυτάραχο κόσμο μας, ούτως ώστε να γίνει πιο δίκαιος και ειρηνικός, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 October 2010 - 9:29:25 UTC