Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΒΟΥΛΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2011
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
  • [03] ΚΕΒΕ ΚΥΠΡΟΡΩΣΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΥΠΕ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΒΟΥΛΗ - ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2011

    Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2011, ο οποίος κατατέθηκε τη Δευτέρα στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο πιο σφικτός προϋπολογισμός εδώ και 30 χρόνια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σημειώνοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η δημοσιονομική εξυγίανση.

    «Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ως πρωταρχικό στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση ή τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών», δήλωσε ο κ. Σταυράκης μετά την παράδοση του επίσημου προϋπολογισμού στον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σταυράκης, οι συνολικές δαπάνες προϋπολογίζεται να αυξηθούν μόνο κατά 1,1% «που είναι το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες τους κράτους θα μειωθούν κατά 3%».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι για πρώτη φορά κατατίθεται νομοσχέδιο για κατάργηση 405 μονίμων θέσεων του δημοσίου με τάση συνεχιζόμενης μείωσης του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Χαρακτηριστικά, είπε ότι φέτος, μέχρι τον Αύγουστο, το προσωπικό στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί κατά 800 άτομα και εξέφρασε αισιοδοξία ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα υπερκαλυφθεί ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 1000 άτομα.

    Πρόσθεσε ότι για το 2011 προϋπολογίζεται μια περαιτέρω μείωση ακόμη 1000 ατόμων, «άρα μιλούμε για μια πάρα πολύ σημαντική διαρθρωτική τομή που λιγοστεύει το σπάταλο κράτος».

    Η Κυβέρνηση, είπε ο Υπουργός, «έκανε ό,τι ήταν δυνατό, ό,τι ήταν στα χέρια της για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά».

    Σημείωσε ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ακολουθηθεί οι προτροπές της Κομισιόν και εξήγησε ότι οι διάφορες χώρες στην προσπάθεια να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά λαμβάνουν την καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα δύο τρίτα περίπου της βελτίωσης των οικονομικών θα πρέπει να προέλθουν από την μείωση των δαπανών και το ένα τρίτο από την αύξηση των εσόδων του κράτους.

    «Αρα, ως Κυβέρνηση έχουμε κάνει ό,τι ήταν στα χέρια μας, έχουμε μειώσει τις δαπάνες του κράτους κατά 400 περίπου εκατ. ευρώ και το υπολειπόμενο ποσό που χρειάζεται είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ ή ένα ποσοστό κάτω από το 1% του ΑΕγχΠ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τις επόμενες λίγες μέρες συναινετικά με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους θα καταλήξουμε σε ένα αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο πακέτο μέτρων», συνέχισε.

    Επισήμανε ότι πέρσι τέτοια εποχή ο προϋπολογισμός του 2010 είχε χαρακτηριστεί ως εκείνος ο προϋπολογισμός ο οποίος θα βοηθούσε να βγει η κυπριακή οικονομία από την ύφεση που είχε προέλθει από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

    «Και νομίζω παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις που ακόμη έχουμε μπροστά μας ο περσινός προϋπολογισμός ήταν επιτυχημένος, όντως η κυπριακή οικονομία έχει εξέλθει από την ύφεση, καταγράφονται για το 2010 θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και αναμένουμε όλοι ότι το 2011 αυτή η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας θα επιταχυνθεί», είπε.

    Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει για του χρόνου θετικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5% ενώ το ΔΝΤ αναμένει ακόμη ψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 1,8%.

    «Ο φετινός προϋπολογισμός μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο πιο σφικτός προϋπολογισμός εδώ και 30 χρόνια», υπογράμμισε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στον προϋπολογισμό του 2011 η αύξηση του κρατικού μισθολογίου είναι της τάξης του 5% και σημείωσε ότι η αύξηση θα ήταν 6,5% αλλά μειώνεται στο 5% με την περαιτέρω μείωση 1000 ατόμων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    «Μια από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους είναι για μια συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και σε αντίθεση με τις πλείστες άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν μιλούμε για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων απλώς μιλούμε του χρόνου αντί να έχουμε αύξηση 6%, που προέρχεται 3% από την ΑΤΑ και 3% από τις προσαυξήσεις, η αύξηση αυτή να περιοριστεί στο 3%», εξήγησε.

    Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια από τις προτάσεις η οποία εάν υιοθετηθεί θα βελτιώσει περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για τον προϋπολογισμό, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η κυριότερη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών γίνεται μέσω της μείωσης του σπάταλου κράτους δηλαδή τα δύο τρίτα της βελτίωσης γίνονται μέσα από την μείωση των δαπανών και μόνο το ένα τρίτο αφορά την αύξηση των εσόδων του κράτους.

    Οσον αφορά τα έσοδα του κράτους, είπε ότι αυτά μπορούν να αυξηθούν με διάφορους τρόπους και όχι μόνο με αύξηση φόρων.

    Κληθείς να αναφέρει εάν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση των δαπανών, ο κ. Σταυράκης είπε ότι «ουδέποτε κάποιος μπορεί να πει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια μείωσης των δαπανών του κράτους».

    Βεβαίως, συνέχισε, το ζητούμενο είναι να μειώνεις τις δαπάνες χωρίς να επηρεαστεί είτε το κοινωνικό, είτε το αναπτυξιακό πρόσωπο μιας Κυβέρνησης.

    «Σίγουρα όπως προχωρούμε, χρόνο με χρόνο, θα βλέπετε ότι και επιπρόσθετες δαπάνες θα μειώνονται», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση από που θα αντληθούν τα 150 εκατ. ευρώ, είπε ότι «με τους δικούς μας συντηρητικούς υπολογισμούς το έλλειμμα με αυτόν τον σφικτό προϋπολογισμό μειώνεται στο 5,4%, να τονίσω ότι και το ΔΝΤ κάνει μια παρόμοια πρόβλεψη για έλλειμμα της τάξης του 5,6% χωρίς μέτρα, άρα υπάρχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό συμφωνία με το ΔΝΤ για το μέγεθος των μέτρων που χρειάζονται και τα 150 εκατ. ευρώ που χρειάζονται, μπορούν να εξευρεθούν με μια σειρά μέτρων τα οποία έχουμε αποστείλει στα διάφορα πολιτικά κόμματα για μελέτη και απόφαση».

    Ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται σκέψεις να αυξηθεί το ΦΠΑ στο 16%, είπε ότι θα ήταν άσκοπο να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για τα πιθανά μέτρα τα οποία θα συζητηθούν, «σίγουρα όμως δεν πρόκειται να εφεύρουμε ξανά τον τροχό».

    «Τα μέτρα που προτείνονται είναι μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη με αρκετή επιτυχία», κατέληξε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Filip Vujanovic και την Πρόεδρο του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Γουινέας Rabiatou Serah Diallo είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στο περιθώριο της ``Διεθνούς Συνάντησης για την Ειρήνη`` που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

    Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου. Χθες ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε στην εναρκτήρια τελετή ενώπιον πυκνού ακροατηρίου.

    Στη ``Διεθνή Συνάντηση για την Ειρήνη`` συμμετείχαν αξιωματούχοι και εκπρόσωποι όλων των θρησκειών καθώς και οι Αρχές της Καταλονίας. Η Διεθνής Συνάντηση του 2008 είχε πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

    [03] ΚΕΒΕ ΚΥΠΡΟΡΩΣΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ

    Με φόντο την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας Κύπρου-Ρωσίας κατά την εδώ επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, το Κυπριακό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το αντίστοιχο Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Κυπρο-Ρωσικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και ο Κυπρο-Ρωσικός Σύνδεσμος Φιλίας, οργανώνουν στις 7 Οκτωβρίου Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ρωσίας.

    Στο συνέδριο θα παραστούν και θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομάτης τόνισε τη σημασία του συγκεκριμένου Φόρουμ, το οποίο θα καλύψει όλες τις θεματικές ενότητες που αφορούν την οικονομική σχέση Κύπρου-Ρωσίας, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, επενδύσεις, ανάπτυξης γης, ναυτιλίας, εμπορίου και βιομηχανίας.

    Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος για την Κύπρο, επεσήμανε ο κ. Μαυρομάτης, σημειώνοντας ότι το ΚΕΒΕ δίνει ιδιαίτερη στην προώθηση αυτής της οικονομικής συνεργασίας.

    Ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υπογραφή αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών είναι το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς που θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων για τα επόμενα χρόνια λόγω των πολύ καλών προοπτικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως το επιχειρηματικό φόρουμ θα αποτελέσει επίσης ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στους Κύπριους και Ρώσους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

    Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Φειδίας Πηλείδης, μιλώντας στη διάσκεψη, σχολίασε την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου από οικονομικής πλευράς, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο σημαντική επίσκεψη αρχηγού κράτους που έγινε ποτέ, όσον αφορά την οικονομία της Κύπρου.

    «Εχει ιδιαίτερη σημασία, και θα είναι μεγάλο επίτευγμα εάν όπως αναμένεται υπογραφεί και το Πρωτόκολλο αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία υπογραφή θα δώσει μια καινούργια ώθηση στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΥΠΕ

    Τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της μεταξύ τους συνεργασίας, κατά τρόπο που θα βοηθούσε την Κύπρο γενικότερα, εξέτασαν τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης. Ο κ. Πασχαλίδης επισκέφθηκε τα γραφεία του ΚΥΠΕ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πρακτορείου Κωστάκη Κωνσταντίνου και το μέλος του ΔΣ Σούλλα Χατζήκυριακου.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Πασχαλίδη, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως ``μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου και του ΚΥΠΕ υπάρχουν άριστες σχέσεις, οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και ιδιαίτερα πιο επωφελείς για την Κύπρο και το λαό μας``.

    Είπε πως ``έχουμε κάνει μια επεξεργασία των σχέσεων και τί μπορούμε να βελτιώσουμε σε αυτό τον τομέα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του Υπουργείου σας που αφορούν περισσότερο το εξωτερικό``.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την εκτίμηση του για την προσφορά του ΚΥΠΕ σε ό,τι αφορά την προβολή των ειδήσεων της Κύπρου.

    ``Σίγουρα``, είπε, ``για μας είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικός ο ρόλος του ΚΥΠΕ και για το Υπουργείο μας, αλλά και για τον τομέα που αναπτύσσουμε ως Υπουργείο που είναι ο τομέας της ανάπτυξης, το εμπόριο, η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η ενέργεια και εκτιμούμε πάρα πολύ και τον τρόπο που το ΚΥΠΕ παρουσιάζει τις ειδήσεις, αλλά και την ενημέρωση την οποία και εμείς πολλές φορές έχουμε από το Πρακτορείο``.

    Ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε ότι και ``εμείς νοιώθουμε ότι είναι καλή αυτή η ευκαιρία να δούμε μαζί τρόπους περαιτέρω βελτίωσης, ή ακόμη, αν θέλετε, να εγκαινιάσουμε και νέους τομείς συνεργασίας που θα μπορούσαμε να αλληλοβοηθηθούμε για το καλό του τόπου μας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 October 2010 - 13:29:21 UTC