Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΑΡΚΩΝ - ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Καταφθάνει την Κυριακή για επίσημη τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Μπούζεκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν. Θα συναντηθεί επίσης με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου.

    Σε δήλωσή του πριν από την επίσκεψη ο κ. Μπούζεκ είπε ότι η Κύπρος γιορτάζει φέτος την 50η επέτειο από την εγκαθίδρυσή της και πως πέρασαν έξι χρόνια από τότε που η χώρα προσχώρησε στην ΕΕ και δύο από τότε που υιοθέτησε με επιτυχία ως νόμισμά της το ευρώ.

    ``Ερχομαι με ένα μήνυμα ενθάρρυνσης, στήριξης και εμπιστοσύνης και προς τους δύο ηγέτες για την εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης. Ατενίζουμε το μέλλον της Κύπρου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει μια Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με ενιαία διεθνή προσωπικότητα προς το συμφέρον όλων των πολιτών της Νήσου``. Η ΕΕ, σημείωσε, είναι πολλά περισσότερα από μια ενιαία αγορά. Είναι πρώτα απ` όλα, πρόσθεσε, μια κοινότητα και, ως κοινότητα, είναι συνυφασμένη με την αλληλεγγύη.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί το απόγευμα της Κυριακής, μετά την άφιξή του με τον Πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μάνθο Μαυρομμάτη και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Αποστολής της UNFICYP Λίζα Μπάτενχαιμ.

    Το πρωί της Δευτέρας, στις 9 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και στις 10 θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Στις 10.30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Μάριο Καρογιάν. Μια ώρα μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ και στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί στη Βουλή με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στις 17.45 το απόγευμα θα απευθυνθεί στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ειδική συνεδρία του κόμματος.

    Την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί θα κυρήξει την έναρξη και ομιλία στη Διάσκεψη ``Πηγές Ανανεώσιμης Ενέργειας``. Στις 10.00 θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως στις 11.25 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Φερντί Σογιέρ.

    [02] ΥΠΑΜ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΝΑΡΚΩΝ - ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ

    Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πεδίο βολής Καλού Χωριού, στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα και του Διευθυντή της Μονάδας Υποστήριξης Εφαρμογής της Σύμβασης της Οττάβας Κέρρι Μπρίνκετ, η καταστροφή 494 ναρκών κατά προσωπικού.

    Η καταστροφή έγινε από εμπειρογνώμονες της Διοίκησης Μηχανικού του ΓΕΕΦ. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα είναι σημαδιακή με την έννοια ότι οι υποχρεώσεις μας απέναντι στην Σύμβαση της Οττάβας εκπληρώνεται. Εχουμε ακόμα δρόμο για την άρση των πέντε ναρκοπεδίων που απομένουν, έχουμε περιθώριο μέχρι το 2013 και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

    Ανέφερε ακόμα ότι η καταστροφή των 494 ναρκών κατά προσωπικού έγινε μετά από μια δεύτερη συμφωνία που επιτεύχθηκε «ώστε να μειωθούν και τα αποθέματα των ναρκών κατά προσωπικού, τα οποία διατηρούνται με βάση το άρθρο 3 της Συνθήκης. Είναι μεγάλες οι ποσότητες ναρκών που θα καταστραφούν από όσες χώρες έχουν υπογράψει αυτή τη Συνθήκη».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Επιστολή διαμαρτυρίας στην οποία καταγγέλλει νέες παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία απέστειλε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση την Παρασκευή, ο Πρέσβης «απέστειλε στις 30 Σεπτεμβρίου επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην οποία καταγγέλλει νέες παραβάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από την Τουρκία», οι οποίες όπως αναφέρεται «σημειώθηκαν από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου».

    Η επιστολή κυκλοφόρησε την Πέμπτη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. Ο κ. Χατζημιχαήλ εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και ζητά τον άμεσο τερματισμό τους», ενώ υπογραμμίζει ότι «είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και με τους κανονισμούς της διεθνούς αεροπλοΐας» και «συνεχίζουν να απειλούν την πτητική ασφάλεια στην περιοχή».

    [04] ΥΠΕΣ - ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΠΕ

    Σε πολλές περιπτώσεις οι φυσικές καταστροφές είναι τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας που κανένα κράτος δεν έχει τα μέσα και τις δυνατότητες να τις αντιμετωπίσει από μόνο του, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ για τις φυσικές καταστροφές στην Κύπρο.

    Σε μία φυσική καταστροφή οποιασδήποτε μορφής, είπε ο κ. Συλικιώτης, το πιο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και κατά δεύτερο λόγο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Η Κύπρος, συνέχισε, συμφωνεί με τη θέση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης έναντι των καταστροφών και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν περιφερειακά κέντρα για θέματα πολιτικής προστασίας, ένα στη νότια Ευρώπη, στην περιοχή της Μεσογείου, και ένα στη βορειοκεντρική Ευρώπη.

    ``Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κάποια μεγάλα κράτη της ΕΕ, αλλά και άλλοι εταίροι μας, θεωρούν ότι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών πρέπει εν πολλοίς να είναι εθνική υπόθεση``, συμπλήρωσε. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, οι φυσικές καταστροφές δεν επηρεάζουν μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή όπου συμβαίνουν, αλλά πολλές φορές οι καταστροφές αυτές παίρνουν ευρύτερες διαστάσεις, επηρεάζοντας και τις γύρω χώρες, ή και ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε, παράλληλα, ότι οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν δραματικά και αυτό επηρεάζει αναπόφευκτα όλον τον πλανήτη, κατά συνέπεια και την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 8 October 2010 - 13:29:29 UTC