Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [03] ΕΦΕΤΕΙΟ - ΠΤΗΣΕΙΣ
  • [04] ΦΟΥΛΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, νοουμένου ότι αυτή θα εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια, τάσσεται η Σλοβενία, δήλωσε ο Πρόεδρός της Ντανίλο Τουρκ, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει αυτόματη ένταξη στην ΕΕ. Ο κ. Τουρκ εξέφρασε παράλληλα την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού.

    Οι Πρόεδροι Χριστόφιας και Τουρκ είχαν συνομιλίες στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Σλοβένου Προέδρου στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των οποίων συζήτησαν το Κυπριακό, την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, θέματα της ΕΕ καθώς και διεθνή ζητήματα.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Τουρκ εξέφρασε την υποστήριξή της χώρας του στις υπό την αιγίδα των ΗΕ συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως τα ΗΕ έχουν να εκπληρώσουν μια ιστορική αποστολή για την εξεύρεση μιας τελικής λύσης, σημειώνοντας πως η ΕΕ υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει αυτή την προσέγγιση και πως πολλοί στην ΕΕ θα ήθελαν να δουν περαιτέρω πρόοδο και επικροτούν όλες τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο Σλοβένος Πρόεδρος είπε πως είναι αισιόδοξος και πως χαίρεται που και ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι αισιόδοξος.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, υπογράφηκε συμφωνία για αποφυγή της διπλής φορολογίας και την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους πάνω στο εισόδημα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και τον Υπουργό Οικονομικών της Σλοβενίας Φρανκ Κρίτσανιτς.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Πρόεδρος Τουρκ τη χαρακτήρισε σημαντική, σημειώνοντας πως προσφέρει μια ισχυρή στερεή βάση για την μελλοντική συνεργασία των δυο χωρών στον οικονομικό τομέα.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε στις δηλώσεις του πως η Τουρκία πρέπει να συμβάλει με πράξεις και όχι λόγια στην επίλυση του Κυπριακού και να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημείωσε, εξάλλου, πως η υποστήριξη της Κύπρου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν είναι άνευ όρων, ενώ διαβεβαίωσε «ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια αμοιβαία αποδεχτή, μόνιμη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Ο κ. Τουρκ είπε πως η χώρα του πάντα θαύμαζε το λαό της Κύπρου και πάντα ευχόταν όλα τα προβλήματα αντιμετώπιζε στην ανάπτυξή του να επιλυθούν.

    Επεσήμανε πως από το 2004 η Σλοβενία και η Κύπρος είναι μέλη της ΕΕ «που προσέφερε ένα κοινό πολιτικό και νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξή μας. Εχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή πολιτική κατανόηση και πολύ καλή συνεργασία σε όλους τους τομείς από το 2004», ανέφερε, προσθέτοντας πως «έχουμε επίσης σε αυτό το πλαίσιο επιδείξει τη συνεχή μας δέσμευση σε βασικές αρχές όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και αυτές οι αρχές καθοδηγούν την εργασία μας και θα την καθοδηγούν και στο μέλλον».

    «Εχουμε επίσης δει αύξηση της συνεργασίας μας και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας. Σήμερα μια σημαντική συμφωνία έχει υπογραφτεί από τους Υπουργούς μας των Οικονομικών. Μια συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και για την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής. Αυτή είναι μια συνολική σύγχρονη συμφωνία που παρέχει μια ισχυρή στερεή βάση για τη μελλοντική μας συνεργασία στον οικονομικό τομέα», επεσήμανε.

    Ανέφερε πως συνοδεύεται από 35 επιχειρηματίες από τη Σλοβενία και επεσήμανε πως προσβλέπουν στις αποφάσεις και συμφωνίες στις οποίες θα καταλήξουν με τους συνάδελφους τους εδώ στην Κύπρο.

    «Θα ήθελα αυτή η επίσκεψη να αποτελέσει το ερέθισμα για περαιτέρω οικονομική συνεργασία στο μέλλον», ανέφερε.

    Είπε πως επίσης ασχολήθηκαν με θέματα της ΕΕ, καθώς και με διεθνή θέματα γενικά. Στην ΕΕ ανήκουμε σε εκείνα τα νέα μέλη που θεωρούμε την ΕΕ ως ένα περιεκτικό πλαίσιο, ως ένα πολιτικό και νομικό πλαίσιο που παρέχει την ευκαιρία σε κάθε κράτος μέλος να έχει φωνή. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι με πολλούς τρόπους υπό αναδιοργάνωση. Η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας απαιτεί περισσότερη δουλειά και είμαστε δεσμευμένοι στην αρχή ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μεγαλύτερα και μικρότερα, παλαιότερα και νέα, πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια», είπε. Πρόσθεσε πως «οικοδομώντας μια κοινή πολιτική της ΕΕ είναι καθήκον όλων μας. Και η Κύπρος και η Σλοβενία έχουν τη δική τους συνεισφορά».

    Ανέφερε, εξάλλου, πως αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν αμεσότερα τις δυο χώρες. Οπως είπε ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις απόψεις της Σλοβενίας για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. «Παραδοσιακά εργαστήκαμε πολύ στενά πάνω σε διάφορα θέματα για την περιοχή αυτή. Επίσης παραδοσιακά συμμεριζόμαστε απόψεις και τις ίδιες προσεγγίσεις στα θέματα της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα το παλαιστινιακό ζήτημα και υπάρχουν και άλλα πολλά διεθνή θέματα για τα οποία οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες ή τουλάχιστον παρόμοιες», είπε ο κ. Τουρκ.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Τουρκ είπε ότι ενημερώθηκε επίσης για τις παρούσες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. «Εκτιμώ πάρα πολύ αυτές τις προσπάθειες και παραδοσιακά εμείς στη Σλοβενία υποστηρίζαμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», ανέφερε.

    Ο κ. Τουρκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα Ηνωμένα Εθνη έχουν μια ιστορική αποστολή να εκπληρώσουν, μια αποστολή να εξεύρουν μια τελική λύση που θα διευθετεί όλα τα θέματα που εκκρεμούν», προσθέτοντας ότι «επικροτούμε όλους όσοι κάνουν την προσπάθεια» για να επιτευχθεί λύση.

    Οπως είπε, «σίγουρα υπάρχει πολλή δουλειά που ακόμη πρέπει να γίνει, αλλά το σημαντικό για να κατανοήσουμε είναι ότι υπάρχει μια ιστορική δέσμευση του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού. Η ΕΕ υπήρξε υποστηρικτική και συνεχίζει να είναι υποστηρικτική σε αυτή την προσέγγιση. Υπάρχουν πολλοί στην ΕΕ που θα ήθελαν να δουν περισσότερη πρόοδο και που επικροτούν όλες τις προσπάθειες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.

    «Θα έχουμε την ευκαιρία στο υπόλοιπο της επίσκεψής μας να εξετάσουμε ποικίλα θέματα και τις πιθανότητες για περαιτέρω συνεργασία μας. Προσβλέπω σε αυτή την ευκαιρία και όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Σλοβενία και η Κύπρος είναι ένθερμοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου και αυτό προσφέρει μια πολύ σταθερή βάση για τη συνεργασία μας στο μέλλον. Είμαι αισιόδοξος, είμαι ευτυχής που βλέπω ότι και ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι αισιόδοξος και εύχομαι ότι αυτή η αισιοδοξία θα μας καθοδηγήσει περαιτέρω», επεσήμανε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και αυτό λόγω του κατοχικού στρατού χώρας που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, ο κ. Τουρκ είπε ότι «σίγουρα θα θέλαμε η κατοχή να τερματιστεί και θα θέλαμε τις πολιτικές συνθήκες για αυτό τον τερματισμό της κατοχής να εδραιωθούν το συντομότερο. Είναι για αυτό το λόγο που εξέφρασα την υποστήριξή μου στις προσπάθειες που κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο πλαίσιο αυτό. Θα ήθελα να πω ότι όπως η Κύπρος και η Σλοβενία υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ΕΕ και εμείς, όπως και η Κύπρος και άλλα μέλη που είναι επίσης υποστηρικτικά, πάντοτε προσθέτουμε ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να πληρούν κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτόματη ένταξη στην ΕΕ. Τα κριτήρια για την ένταξη θα πρέπει να εκπληρωθούν. Η Σλοβενία έπρεπε να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης και κάθε άλλη υποψήφια χώρα πρέπει να το πράξει αυτό. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε τη γειτονική μας Κροατία να κάνει πολύ καλή πρόοδο και ελπίζουμε ότι αυτή η πρόοδος θα συνεχιστεί και ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα ενταχθούν στην ΕΕ», ανέφερε.

    «Ελπίζουμε επίσης και η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ. Προφανώς όπως και κάθε άλλη χώρα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης και αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επίσης ορισμένα συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία σχετίζονται με τις συγκεκριμένες συνθήκες στις οποίες αναφερθήκαμε. Πιστεύω ότι η πρόοδος είναι δυνατή σε σχέση με αυτό και θα πρέπει να δουλέψουμε για αυτό το σκοπό. Δεν συμφωνώ με εκείνους που θα αποδέχονταν την εξέλιξη ή τη μετατόπιση που θα απομάκρυνε την Τουρκία από το στόχο για πλήρη ένταξη της στην ΕΕ. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και η εκπλήρωση των κριτηρίων ως μέρος αυτής της διαδικασίας».

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει υπογραφή και άλλων συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας για ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής τους συνεργασίας, ο κ. Τουρκ είπε ότι «έχουμε υπογράψει μια σημαντική συμφωνία σήμερα και είμαι σίγουρος ότι εν ευθέτω χρόνω θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες. Όμως, αυτό είναι ένα βήμα και θα υπάρξουν και άλλα βήματα, όχι κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αλλά θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για αυτό».

    Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Τουρκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια έγινε σε ένα ιστορικό κτίριο όπου εργαζόταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και έλαβε ορισμένες από τις πιο δύσκολες αποφάσεις του.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως είχαν την ευκαιρία τόσο κατά την κατ ιδίαν συνάντησή τους όσο και κατά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών όλες τις πτυχές της συνεργασίας τους «και να συζητήσουμε τρόπους για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς. Σημειώσαμε τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και θέσαμε επί τάπητος τη μελλοντική μας συνεργασία. Η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων αποτελεί κοινή προτεραιότητα», ανέφερε.

    Εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή της Συμφωνίας για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που θα δώσει μια νέα δυναμική στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου- Σλοβενίας και θα θέσει τις βάσεις για ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», ανέφερε και επεσήμανε το γεγονός πως παράλληλα με την επίσκεψη του Προέδρου Τουρκ, διεξάγεται το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου - Σλοβενίας «μια συνάντηση που έχει τη δική της σημασία στην κοινή προσπάθειά μας για ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας», όπως είπε.

    «Οι συνομιλίες μας κάλυψαν επίσης ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις προοπτικές επίτευξης προόδου στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε επίσης τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, όπως οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομική κρίση», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Σημείωσε πως «η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προκλήσεων απαιτεί δημιουργικό διάλογο, αποφασιστικότητα και συλλογική δράση. Πάνω απ όλα απαιτεί προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οικουμενικές αρχές και αξίες. Εκφράζω την ικανοποίηση μου για το γεγονός ότι με τον Πρόεδρο Τουρκ, ο οποίος έχει με αφοσίωση εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για την παγκόσμια εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπιστώσαμε σύγκλιση των απόψεων μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δυο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης «καθώς και θεμάτων που μας απασχολούν ως Κράτη Μέλη της Ενωσης. Εκφράσαμε την κοινή μας δέσμευση και την υποστήριξή μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Μια εξέλιξη που θα βοηθήσει την περιοχή αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενισχύοντας τη σταθερότητα και την ανάπτυξη», ανέφερε.

    Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε πως «από την πλευρά μας εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εξηγήσαμε όμως με σαφήνεια ότι αυτή η συνεπής στάση μας δεν σημαίνει διαγραφή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων. Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει με πράξεις και όχι λόγια στην επίλυση του Κυπριακού. Πρέπει επίσης να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», υπογράμμισε.

    Ανέφερε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο Τουρκ για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού. «Τον διαβεβαίωσα ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια αμοιβαία αποδεχτή, μόνιμη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε.

    Υπογράμμισε πως «η λύση πρέπει να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει πραγματικά την πατρίδα μας, ως ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Η λύση πρέπει επίσης να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου», σημείωσε.

    Εξέφρασε εκ μέρους του κυπριακού λαού την εκτίμησή του για τη στήριξη του Προέδρου Τουρκ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε και για τη σταθερή και συνεπή στάση αρχών που ακολουθεί η Δημοκρατία της Σλοβενίας.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚ - ΔΕΙΠΝΟ

    Είναι ώρα η Τουρκία να βοηθήσει τον εαυτό της και να συμβάλει ουσιαστικά, και όχι στα λόγια, στις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Danilo Turk, στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτή η ειλικρινής και συνεπής στάση μας δεν είναι άνευ όρων. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η ιδιότητα του μέλους προϋποθέτει και απαιτεί πρώτα απ` όλα, τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της``, επεσήμανε.

    Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για μια αμοιβαία αποδεκτή, μόνιμη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας, θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

    Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια λύση όπου το κράτος θα είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ανέφερε.

    [03] ΕΦΕΤΕΙΟ - ΠΤΗΣΕΙΣ

    Το Εφετείο της Αγγλίας απέρριψε το σύνολο των ισχυρισμών των εταιρειών Kibris Turk Hava Yollari και CTA Holidays Limited, οι οποίες είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης ημερομηνίας 28/7/2009, με την οποία είχε απορριφθεί η προσφυγή των ίδιων εταιρειών κατά της απόρριψης από το Βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών αίτησης για χορήγηση άδειας διεξαγωγής απευθείας πτήσεων μεταξύ αεροδρομίων της Βρετανίας και του παράνομου αερολιμένα της Τύμπου.

    Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας αναφέρεται πως στην υπόθεση αυτή η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρενέβη ως ενδιαφερόμενο μέρος, υπέστη κατά μέτωπο επίθεση κατά της κυριαρχίας της και υπογραμμίζεται πως η σημερινή απόφαση συνιστά ένα σημαντικό νομικό ορόσημο, που κατοχυρώνει με τον πιο εμφαντικό και κατηγορηματικό τρόπο την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου χώρου της.

    Ενώπιον του Εφετείου οι εφεσείοντες, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές της χώρας, επιστράτευσαν κάθε νομικό επιχείρημα για να υποστηρίξουν ότι: (α) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων δικαιωμάτων που πηγάζουν από διεθνείς συνθήκες, έχουν ανασταλεί σε σχέση με τα κατεχόμενα, (β) τα δικαιώματα αυτά έχουν μεταφερθεί και μπορούν να ασκηθούν από τις παράνομες αρχές της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») και (γ) η ισχυριζόμενη αναστολή αποτελεί την έκφραση της γενικότερης «αρχής της αποτελεσματικότητας» που καθιερώνεται από το διεθνές εθιμικό δίκαιο, με την έννοια ότι δικαιώματα αποκτώνται μόνο εφόσον μπορούν να ασκηθούν αποτελεσματικά.

    Το Εφετείο απέρριψε το σύνολο των ισχυρισμών.

    [04] ΦΟΥΛΕ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φούλε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στα πλαίσια της επίσκεψης του στο νησί ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και θα παρευρεθεί στο άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.

    Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως το άνοιγμα αυτού του σημείου διέλευσης και νοιώθει περηφάνια για το ότι συνέβαλε με οικονομικά μέσα σε ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο», δήλωσε πριν από την επίσκεψη του στο νησί ο Στέφαν Φούλε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 12 October 2010 - 19:29:38 UTC