Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΣ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
  • [02] ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΥΠΕΣ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2010-2012 για την Ενταξη των Μεταναστών που Διαμένουν Νόμιμα στην Κύπρο», το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 13 Οκτωβρίου 2010, «έχει εκπονηθεί, είναι τριετούς διάρκειας και στηρίζεται στις σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τις 11 Κοινές Βασικές Αρχές για την ένταξη των μεταναστών, το Κοινό Πρόγραμμα για την Ενταξη, το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και αξιοποιεί την ευρωπαϊκή εμπειρία», σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη.

    Παρουσιάζοντας, στην παρουσία και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, σε διάσκεψη Τύπου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι επιπρόσθετα το εν λόγω σχέδιο «υποστηρίζει και πληροφορεί τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, σε όλους τους τομείς κοινωνικής ένταξης. Αποκαθιστά την κοινωνική ένταξη από αφηρημένη σε συγκεκριμένη έννοια και κριτήριο, το οποίο συνδέεται με συγκεκριμένα δικαιώματα, θεσμικές παρεμβάσεις, υποδομές και υπηρεσίες. Ενεργοποιεί κλιμακωτά όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, εμπλέκοντας ενεργά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ενθαρρύνει τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, ενώ απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες νόμιμων μεταναστών, και ανάλογα με την κατηγορία, περιλαμβάνει διαφορετικής έντασης και περιεχομένου μέτρα ένταξης».

    Το Σχέδιο Δράσης 2010-2012, είπε, περιλαμβάνει οκτώ συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς Αξονες Προτεραιότητας, με συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες δράσεις για κάθε άξονα προτεραιότητας. Οι οκτώ Αξονες Προτεραιότητας είναι: 1ος Αξονας Προτεραιότητας: «Πληροφόρηση, Εξυπηρέτηση, Διαφάνεια», 2ος Αξονας Προτεραιότητας: «Απασχόληση, Κατάρτιση, Συνδικαλισμός», 3ος Αξονας Προτεραιότητας: «Εκπαίδευση και Εκμάθηση της Γλώσσας», 4ος Αξονας Προτεραιότητας: «Υγεία», 5ος Αξονας Προτεραιότητας: «Στέγαση, Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής, Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεπίδρασης», 6ος Αξονας Προτεραιότητας: «Πολιτισμός, Αγωγή του Πολίτη - Βασικά Στοιχεία Πολιτικής και Κοινωνικής Πραγματικότητας», 7ος Αξονας Προτεραιότητας: «Συμμετοχικότητα» και ο 8ος Αξονας Προτεραιότητας: «Αξιολόγηση Ετήσια και Συνολική».

    Στο πλαίσιο οικονομικής στήριξης των κρατών μελών για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, η ΕΕ δημιούργησε για την περίοδο 2008-2013, το Ταμείο Ενταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών, είπε ο Υπουργός και επεσήμανε ότι από το Ταμείο αυτό η Κύπρος αναμένεται να αντλήσει 7.3 εκατομμύρια Ευρώ.

    Επίσης, πρόσθεσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων καλύπτει παρόμοιες δράσεις που αφορούν όμως τους αιτητές ασύλου και τα πρόσωπα που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας και για την περίοδο 2008-2013, η Κύπρος θα αντλήσει από αυτό το Ταμείο 10.7 εκατομμύρια Ευρώ.

    Ο Υπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι το Σχέδιο Δράσης 2010-2012 είναι το προϊόν μιας συλλογικής προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετέχουν στην Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Ενταξη των Μεταναστών, η οποία συστάθηκε με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Μάρτη του 2007.

    Στην Επιτροπή, σημείωσε ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και συντονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    «Η σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα της ένταξης των μεταναστών και για λόγους διατήρησης της κοινωνικής συνοχής στα διάφορα κράτη μέλη, αλλά και σωστής αξιοποίησης τους προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης στα κράτη υποδοχής, αντανακλάται και στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες που αποτελούν ξεκάθαρη νομική βάση και κίνητρο για προώθηση περισσοτέρων υποστηρικτικών μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κ. Συλικιώτης.

    Σημείωσε παράλληλα ότι το τελικό κείμενο του Σχεδίου Δράσης είναι το αποτέλεσμα ενός πολύ γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου που ανέπτυξε το Υπουργείο Εσωτερικών με μια πλειάδα αρμόδιων κοινωνικών και πολιτικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων μέσα στο πλαίσιο πάντα ενός ευρύτερου σχεδιασμού για εμπλουτισμό και οριστικοποίηση του Σχεδίου.

    Ιδιαίτερα βοηθητική, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ήταν και η διοργάνωση στις 29 Ιουνίου 2010 Παγκύπριου Εργαστηρίου με θέμα «Σχέδιο Δράσης για την Ενταξη των Μεταναστών που Διαμένουν Νόμιμα στην Κύπρο (2010-2012): Πώς η Πολιτεία και η Κοινωνία των Πολιτών Μπορούν να Συνεργαστούν Επιτυχώς για την Ενταξη των Μεταναστών στην Κυπριακή Κοινωνία».

    Με το Σχέδιο Δράσης, επεσήμανε ο Υπουργός «θέτουμε για πρώτη φορά το πλαίσιο ενός οργανωμένου, στοχευμένου, συγκροτημένου και ολοκληρωμένου σχεδιασμού της ένταξης των μεταναστών».

    «Ωστόσο, η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου εξαρτάται από το πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης που θα επιδείξουν όλοι: Τα πολιτικά κόμματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εργοδότες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι θρησκευτικές οργανώσεις, οι γυναικείες οργανώσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι οργανώσεις των μεταναστών, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που στηρίζουν τους μετανάστες», είπε.

    Ως Υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε, «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, τόσο για την προστασία και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ζωής και υπόστασης των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας, όσο και για τη σωστή ένταξη τους στην κοινωνία μας».

    Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους στις δηλώσεις της, είπε ότι το Υπουργείο Εργασίας έχει εκδώσει σε έξι γλώσσες ενημερωτικά έντυπα για το ποιο είναι το πλαίσιο εργασιακών σχέσεων της Κύπρου και ποιες είναι οι νομοθεσίες που διέπουν το εργασιακό πλαίσιο στην Κύπρο.

    Σημείωσε ακόμα ότι το Υπουργείο Εργασίας συνεργάζεται με Πρεσβείες χωρών που έχουν μεγάλο αριθμό υπηκόων στην Κύπρο «έτσι αν είναι δυνατόν να ξεκινάει πληροφόρηση από την χώρα τους πριν έρθουν στην Κύπρο».

    Αναφερόμενη σε άλλη δράση του Υπουργείου Εργασίας, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι «είναι ήδη ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα το νομοσχέδιο για να βελτιώσουν το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας», αφού μεγάλος αριθμός εργαζομένων που έρχεται στην Κύπρο είναι μέσω των ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας.

    Σημείωσε ακόμα ότι άλλη βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος όταν έρχονται πλέον στην Κύπρο να εργαστούν ότι εργάζονται κάτω από τους σωστούς όρους και τις σωστές συνθήκες απασχόλησης με βάση αυτά που προνοούνται στις συλλογικές συμβάσεις.

    Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα σχεδιασμό αναφορικά με τον έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης και των όρων απασχόλησης στη γεωργοκτηνοτροφία, όπου είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων, που αδειοδοτά το Υπουργείο Εργασίας, από τρίτες χώρες.

    Η Υπουργός ανάφερε, επίσης, ότι στη Λάρνακα θα λειτουργήσει εξειδικευμένο γραφείο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Προσφύγων, «από το οποίο θα εξυπηρετούνται οι αιτητές πολιτικού ασύλου και οι κάτοχοι συμπληρωματικής προστασίας, με στόχο και την καλύτερη δική τους εξυπηρέτηση, αλλά και για την αποφόρτιση των Υπηρεσιών μας από ένα μεγάλο όγκο εργασίας, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται ικανοποιητικά οι ομάδες που πρέπει να εξυπηρετηθούν».

    «Ετσι θα μπορούμε να κάνουμε πιο στοχευμένα τις παρεμβάσεις μας μέσα από τη δημιουργία εξειδικευμένου Γραφείου», είπε τέλος η Υπουργός.

    Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης προέβη σε αναλυτική παρουσίαση των οκτώ Αξόνων Προτεραιότητας, τονίζοντας ότι στοχεύει σε συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες δράσεις.

    «Μέσα από τους άξονες αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες δράσεις, υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα, υπάρχουν εκείνοι οι φορείς που θα έχουν την αρμοδιότητα για να υλοποιήσουν αυτά τα προγράμματα», σημείωσε ο κ. Σαββίδης.

    Τόνισε, τέλος, ότι η επιτυχία του σχεδίου βασίζεται ακόμα και στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης «που είναι οι μονάδες εκείνες που βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον πολίτη».

    [02] ΕΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ

    Την προσοχή των ομολόγων της στην ΕΕ, στο παράνομο εμπάργκο που επιβάλλουν οι τουρκικές αρχές στους κυπριακούς αερομεταφορείς, απαγορεύοντάς τους τις υπερπτήσεις στο εναέριο χώρο που καλύπτει η περιοχή πληροφοριών πτήσεων Αγκυρας και Κωνσταντινούπολης (τουρκικό FIR), επέσυρε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Αυτό έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, όπου η κ. Μαρκουλλή επισήμανε στους συναδέλφους της ότι η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα τα κυπριακά αεροσκάφη να αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τον ελληνικό εναέριο χώρο ως το μοναδικό διαθέσιμο δρομολόγιο από το FIR Λευκωσίας προς τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

    Η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε, επίσης, ότι η παράνομη αυτή πολιτική της Τουρκίας συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Διεθνούς Συμφωνίας Αεροπορικής Διέλευσης και της Σύμβασης του Σικάγου του 1944, των οποίων η Κύπρος και η Τουρκία είναι συμβαλλόμενα μέρη. Αποτελεί, και κατάφωρη παραβίαση των βασικών αρχών της ευρωπαϊκής πολιτικής μεταφορών και έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις τόσο για την Κύπρο όσο και για ολόκληρη την ΕΕ. Οι επιπρόσθετες ώρες πτήσης που προκύπτουν από την τουρκική στάση έχουν αρνητικό αντίκτυπό στην ασφάλεια των πτήσεων, καθώς οι κυπριακοί αερομεταφορείς υποχρεούνται να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη πορεία, ακόμη και σε περίπτωση συμφόρησης του εν λόγω εναέριου χώρου, ή προς αποφυγή δυσμενών καιρικών συνθηκών, υπογράμμισε η Κύπρια Υπουργός.

    Η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα πολιτικά, νομικά και άλλα μέσα που διαθέτει για να υποχρεώσει την Τουρκία να άρει το παράνομο εμπάργκο, το οποίο δημιουργεί διακρίσεις μεταξύ ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θέτει ένα κράτος μέλος σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα. Στα επίσημα έγγραφα του Συμβουλίου περιλήφθηκε εκτενές ενημερωτικό έγγραφο της Κύπρου σχετικά με το θέμα.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΙΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί στις 17-19 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Κίνας Li Keqiang και θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Yang Jiechi.

    Κατά τις επαφές του κ. Κυπριανού θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας και οι σχέσεις Κίνας Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει ακόμη τους


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 16 October 2010 - 11:29:40 UTC