Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΟΥΒΕΙΤ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ - ΑΛΚΟΟΛ
  • [03] ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ
  • [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΣ

  • [01] ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΚΟΥΒΕΙΤ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Το Κουβέιτ επαναβεβαίωσε τη βάση της εξωτερικής πολιτικής του στο Κυπριακό, δηλαδή την πλήρη στήριξη και τήρηση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το κυπριακό πρόβλημα.

    Τη θέση αυτή εξέφρασε ο νέος πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Raed Abdulla Al-Rifai επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την υφιστάμενη αντιπαραγωγική πολιτική ως προς την Κύπρο στα πλαίσια του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Raed Abdulla Al-Rifai εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του λαού και της Κυβέρνησης του Κουβέιτ για τη θέση αρχών που τήρησε η κυπριακή Κυβέρνηση κατά τη σκοτεινή περίοδο της εισβολής του Ιράκ στο Κουβέιτ το 1990, καταδικάζοντας την εχθρική αυτή ενέργεια και στηρίζοντας όλες τις διεθνείς προσπάθειες που οδήγησαν στην τελική απελευθέρωση της χώρας.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος που συμμετέχει στις νέες εξελίξεις στις σχέσεις τους οι οποίες, με την πρόσφατη υπογραφή διμερών συμφωνιών και το επικείμενο άνοιγμα Πρεσβείας του Κουβέιτ με έδρα τη Λευκωσία και το παράλληλο άνοιγμα Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κουβέιτ, θα ενισχύσουν περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα ισχυρή σχέση.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε το νέο Πρέσβη του Κουβέιτ για την πρόθεση της Κυβέρνησης να τον στηρίξει με κάθε τρόπο στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς το λαό και την Κυβέρνηση του Κουβέιτ για την ειλικρινή και ισχυρή στήριξη που προσέφεραν στην Κύπρο στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση αρχών του Κουβέιτ στο Κυπριακό, και πρόσθεσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση στηρίζεται στην πολύτιμη στήριξη της Κυβέρνησης του Κουβέιτ, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την απογοήτευσή του για την ``υφιστάμενη αντιπαραγωγική πολιτική ως προς την Κύπρο στα πλαίσια του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης», αναφέροντας ότι αναμένει από το Κουβέιτ, σε συνεργασία και με άλλες φίλες χώρες στον Οργανισμό, να αποθαρρύνουν πολιτικές που αντιμάχονται και παρακωλύουν τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συνεχίζονται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στο κεφάλαιο που αφορά το Περιουσιακό. Παρά τις δυσκολίες στις πρώτες συναντήσεις, σημείωσε, «προτίθεμαι να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή τη πίστει, για να επιτευχθεί μια λύση στη συμφωνημένη βάση, το συντομότερο δυνατό».

    Πρόσθεσε επίσης ότι η «πρόσφατη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη αποτελεί ουσιώδες μέτρο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό αποτέλεσμα της διάνοιξης για να επιτευχθεί πρόοδος και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ως αδιάσειστη απόδειξη της ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου, η Κύπρος θα προχωρήσει στο άνοιγμα Πρεσβείας στο Κουβέιτ το επόμενο έτος. Εξέφρασε την ευχή για το άνοιγμα Πρεσβείας του Κουβέιτ στο εγγύς μέλλον στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα χαιρετίσουμε έναν πιο ενισχυμένο πολιτικό διάλογο όσον αφορά τη σταθερότητα της περιοχής μας, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στα πλαίσια των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, και αισθανόμαστε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για δημιουργία νέας δυναμικής για συνεργασία στην οικονομία, τον τουρισμό και την εκπαίδευση».

    [02] ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ - ΑΛΚΟΟΛ

    Τα στοιχεία για τη χρήση και υπερκατανάλωση αλκοόλ που κατατέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα, ώθησαν τους βουλευτές να εξετάσουν, με σκοπό να ισχυροποιήσουν, τις νομοθεσίες που αφορούν την κατάχρηση αλκοόλ.

    Από τα στοιχεία της τροχαίας για τα θανατηφόρα δυστυχήματα διαφάνηκε ότι η κύρια αιτία για τα σοβαρά και θανατηφόρα δυστυχήματα είναι η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

    Ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι αν και τα τροχαία δυστυχήματα παρουσιάζουν μείωση, εντούτοις το ποσοστό συμμετοχής του αλκοόλ στην πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων αυξάνεται σημαντικά.

    Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι από τους 52 νεκρούς τροχαίων δυστυχημάτων εντός του 2010, οι 25 περιπτώσεις ή ποσοστό 48% οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Το ποσοστό αυτό φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

    [03] ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΛΕΜΕΣΟΥ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ

    Εμπορικά πλοία τελευταίας γενιάς, τύπου ULCS (Ultra Large Container Ships) θα μπορεί να εξυπηρετήσει σε τρία χρόνια το νέο λιμάνι Λεμεσού, με την επέκταση του κρηπιδώματος κατά 500 μέτρα, στο πλαίσιο της Β` φάσης αναβάθμισης του λιμανιού.

    Η Αρχή Λιμένων παρουσίασε τεχνικές μελέτες γύρω από το όλο έργο επέκτασης του κρηπιδώματος, το οποίο θα αρχίσει το φθινόπωρο του 2011 και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2013.

    Η Α` φάση του έργου, που περιελάμβανε εκβάθυνση της δυτικής λεκάνης στα 16 μέτρα, του κύκλου στροφής και διαύλου εισόδου στα 17 μέτρα και διαπλάτυνση του διαύλου εισόδου κατά 40 μέτρα, ολοκληρώθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Τόσο η Α` όσο και η Β` φάση του έργου συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ.

    [04] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΣ

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει τον Ιταλό Ποτίτο Σταράτσε για το β γύρο του ``Kremlin Cup``, που διεξάγεται στη Μόσχα.

    Ο νικητής του αγώνα Παγδατή - Σταράτσε θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης ανάμεσα στους Ουκρανούς Sergiy Stakhovsky και Alexandr Dolgopolov.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 20 October 2010 - 11:30:12 UTC