Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΓ ΟΗΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  • [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΠΤΗΣΕΙΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΓ ΟΗΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ότι η συζήτηση και η λύση του περιουσιακού δεν μπορεί να αγνοεί ούτε τις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε και τις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά να στηρίζεται πάνω σε αυτά τα δεδομένα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Στεφάνου αφού επεσήμανε πως «τα Ηνωμένα Εθνη διαχρονικά όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία δεν έρχονται να επιρρίψουν ευθύνες στον ένα ή στον άλλο γιατί θέλουν να διαφυλάξουν τη διαδικασία», ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επισημάνει στο ΓΓ, «γιατί και εμείς θέλουμε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και εμείς θέλουμε να έχουμε συγκλίσεις και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ανεξαρτήτως θέματος».

    «Τώρα είμαστε στο περιουσιακό θέλουμε να υπάρξει πρόοδος και στη συζήτηση του περιουσιακού. Αλλά όπως ο Πρόεδρος έχει επισημάνει στον ΓΓ του ΟΗΕ η λύση του περιουσιακού και η συζήτηση του περιουσιακού δεν μπορεί να αγνοεί ούτε τις αποφάσεις του ΟΗΕ ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε και τις συμβάσεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει η συζήτηση και οι αποφάσεις, η λύση του προβλήματος να στηρίζεται πάνω σε αυτά τα δεδομένα», επεσήμανε.

    Και έτσι εμείς, ανέφερε, «θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε στο περιουσιακό γιατί είναι γνωστό ότι η πρόταση η συνολική που έχει καταθέσει η ε/κ πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το περιουσιακό θέτει στο επίκεντρό της την κατοχύρωση του δικαιώματος του ιδιοκτήτη να επιλέξει κατά πόσον θα αποκατασταθεί η περιουσία του, κατά πόσον θα την ανταλλάξει ή κατά πόσον θα θέλει αποζημίωση. Αλλά, αυτό πρέπει να είναι επιλογή του ιδιοκτήτη. Αρα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα βήματα από την άλλη πλευρά για να μπορέσουμε να έχουμε πρόοδο», ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν ο ΓΓ ζήτησε κάτι από τον Πρόεδρο Χριστόφια που αναφορά στα βήματα που θέλουν τα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος επεσήμανε πώς μπορούν να γίνουν αυτά τα βήματα για να έχουμε συγκλίσεις.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε κατά την επικοινωνία του με τον κ. Μπαν στην πρόταση που περιλαμβάνεται στο τρίπτυχο των προτάσεών του, για συνδυασμό της συζήτησης του περιουσιακού με το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εποίκων, σημειώνοντας πως αυτή η πρόταση δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο θέμα.

    «Είναι γνωστό ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα η τουρκική πλευρά δεν έχει αποδεχθεί αυτή την εποικοδομητική θέση/πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας που δίνει τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε», είπε ο κ. Στεφάνου.

    [02] ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πρόθεσή τους να «συμβάλουν» στο Κυπριακό προκειμένου να «φύγουμε από τη στασιμότητα», εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Ελληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, στην Αθήνα.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις πρόσφατες προτάσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει αυτή την προοπτική. Παράλληλα ο Ελληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα υπάρξουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προώθηση του ζητήματος.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι το Κυπριακό και το μέλλον του συγκεκριμένου θέματος συζητήθηκαν σε ιδιαίτερη βάση, ενώ αναφερόμενος και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μετά τις σημερινές συνομιλίες θα φύγουμε από την Ελλάδα ικανοποιημένοι».

    [03] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ - ΠΤΗΣΕΙΣ

    Κανονικά εκτελείται το πτητικό πρόγραμμα στα κυπριακά αεροδρόμια, όπου οι λειτουργικές εργασίες έχουν αποκατασταθεί, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία ``Hermes Airports``. Με ανακοίνωσή τους, επίσης, οι δύο εταιρείες παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών στα διεθνή αεροδρόμια της Κύπρου Swissport και LGS Handling, ενημερώνουν ``ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αποφάσισαν να συνεχίσουν το διάλογο, με γνώμονα την επίλυση του ζητήματος που αφορά τους τέως κυβερνητικούς ωρομίσθιους εργάτες``.

    ``Μέσα σε αυτό το πλαίσιο``, δηλώνουν οι δύο εταιρείες, ``έχουν αρθεί όλα τα μέτρα που λήφθηκαν από όλες τις πλευρές``.

    Εν τω μεταξύ, δώδεκα συνολικά πτήσεις, επτά αναχωρήσεις και πέντε αφίξεις επηρεάστηκαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Πάφου από την απροειδοποίητη στάση εργασίας, στην οποία κατήλθαν οι εργαζόμενοι στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης LGS και Swissport. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής ανέφερε ότι «η Hermes Airports επιθυμεί να εκφράσει τη λύπη της προς το ταξιδιωτικό κοινό για τις δυσκολίες και την ταλαιπωρία που προκάλεσε η απροειδοποίητη στάση εργασίας από υπαλλήλους των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης στο διεθνές αεροδρόμιο Πάφου.»

    [04] ΚΥΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στο 6,0% του ΑΕΠ κυμάνθηκε το δημόσιο έλλειμμα στην Κύπρο το 2009 και στο 58,0% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση (η πρώτη στις 22 Απριλίου) της Eurostat για τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών μελών.

    Το 2008 η Κύπρος είχε εμφανίσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,9% και συνολικό δημόσιο χρέος ίσο με το 48,3% του ΑΕΠ. Επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών σημειώθηκε σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στη συνέχεια της οικονομικής υφεσης.

    Αναφορικά με τα αλλα μεγέθη της Κύπρου, τα δημόσια έσοδα κυμάνθηκαν στο 39,8% του ΑΕΠ (43,4% το 2008), ενώ οι δημόσιες δαπάνες έφτασαν στο 45,8% του ΑΕΠ (42,5% το 2008).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 October 2010 - 15:29:55 UTC