Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΟ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 2011
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
  • [04] KREMLIN CYP - ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΗΜΙΤΕΛΙΚA

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Πέμπτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ανέφερε στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού πως είναι και χαρά και τιμή του να συναντάται μαζί του, είτε οι δυο τους, είτε και μαζί με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, σημειώνοντας πως μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ διαβίβασε στο ΓΓ συγκεκριμένες ημερομηνίες τις οποίες προτείνει για αυτή τη συνάντηση δηλαδή τις 15-17 Νοεμβρίου.

    ``Ξεκίνησαν στα κατεχόμενα και στην Τουρκία το τροπάρι ότι ο Χριστόφιας έχει απορρίψει πρόταση του ΓΓ (για συνάντηση) και εμείς ως συνήθως την αναμασούμε δυστυχώς``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του στο Προεδρικό στο περιθώριο εκδήλωσης στο πλαίσιο του 21ου Ραδιομαραθωνίου.

    Από εκεί και πέρα, ανέφερε ``δεν είμαι ούτε μαζοχιστής ούτε θα ήθελα να αυτόμαστιγωνόμαστε. Όμως δυστυχώς αυτό γίνεται. Χτες, ψες, σήμερα βλέπω πράγματα και ακούω πράγματα τα οποία ισοδυναμούν με αυτομαστίγωμα στο τέλος της ημέρας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τίποτε άλλο. Φιλικότατη συνομιλία με το ΓΓ χωρίς καμιά πίεση από πλευράς του ΓΓ, μια απλή βολιδοσκόπηση στην οποία έχω ανταποκριθεί``.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως ``τα περί μη συχνών συναντήσεων ένεκα του κ. Χριστόφια, τα οποία αναμασούν μέχρι και διπλωμάτες, δυστυχώς είναι αστήρικτα και είναι και λανθασμένα και με θλίβουν πάρα πολύ».

    Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: ``Λέγονται πολλά, εικασίες και εικοτολογίες βέβαια. Θέλω να κάμω ξεκάθαρο ότι ναι τηλεφώνησε ο ΓΓ για να βολιδοσκοπήσει, πρώτα από όλα να ζητήσει από εμένα τουλάχιστον να του σκιαγραφήσω την εικόνα της κατάστασης στις συνομιλίες, πράγμα το οποίο έκαμα βέβαια, υπογραμμίζοντας ότι στο περιουσιακό η τ/κ πλευρά είναι εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ασφαλώς της βάσης πάνω στην οποία θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό``.

    ``Είχαμε πάνω από 10 λεπτά συνομιλία με τον ΓΓ και με βολιδοσκόπησε εάν θα ήταν δυνατόν μετά το επόμενο δεκαπενθήμερο να συναντηθούμε στη Νέα Υόρκη οι τρεις μας, Ερογλου, Χριστόφιας, ΓΓ. Είπα στο ΓΓ ότι είναι και χαρά και τιμή μου να συναντώμαι με τον ΓΓ είτε ξεχωριστά οι δυο μας, είτε και μαζί με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, όμως να μου επιτρέψει να δω και το πρόγραμμά μου διότι έχω κάποιες υποχρεώσεις και να του απαντήσω``, είπε.

    Ο ΓΓ, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ``ανέμενε απάντηση από εμένα κατά πόσον επιτρέπει το πρόγραμμα και πότε και πώς επιτρέπει το πρόγραμμα για να συναντηθούμε. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Χτες μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα ΗΕ διαβίβασα στο ΓΓ συγκεκριμένες ημερομηνίες τις οποίες προτείνω για αυτή τη συνάντηση. Αυτή είναι η όλη ιστορία``, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει προς τι όλος αυτός ο θόρυβος.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Μπαν σε έκθεσή του στην οποία αναφέρεται στις δαπάνες για το 2011, προς την 5η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, προβλέπει για το 2011 αύξηση της συχνότητας των συναντήσεων των ηγετών, των αντιπροσώπων και των τεχνικών επιτροπών και αναφέρεται σε νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για εφαρμογή νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων για παράδειγμα και είμαστε πανέτοιμοι. Κατά συνέπεια χαίρομαι που κάνει τέτοια τοποθέτηση ο ΟΗΕ μέσω του προϋπολογισμού του».

    Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις επεσήμανε πως «δεν έχουμε συχνές συναντήσεις όχι από υπαιτιότητα του Χριστόφια για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη».

    Ανέφερε πως ο κ. Ερογλου την ίδια ώρα που συνομιλούν κάνει ταξίδια στο εξωτερικό για να προβάλει τη θέση της τουρκικής πλευράς για το απευθείας εμπόριο και να προβάλει το δεύτερο λεγόμενο κράτος στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Επεσήμανε πως την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ερογλου θα απουσιάζει στην Γερμανία. «Δεν είναι δική μου υπαιτιότητα γιατί την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα έχουμε συνάντηση. Συνεπώς τα περί μη συχνών συναντήσεων ένεκα του κ. Χριστόφια, τα οποία αναμασούν μέχρι και διπλωμάτες, δυστυχώς είναι αστήρικτα και είναι και λανθασμένα και με θλίβουν πάρα πολύ», επεσήμανε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ``Χαβαντίς`` ότι αν μέχρι τέλους του έτους επιτευχθεί σύγκλιση στο περιουσιακό, θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων και στη συνέχεια θα διενεργηθεί δημοψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει θέσεις και απόψεις τους κ. Ντάουνερ.

    ``Νομίζω είναι αρκετά που λέγονται και συζητούνται σε σχέση με τον κ. Ντάουνερ και εγώ θα ήθελα να τηρήσω μια στάση σοβαρότητας και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής``, πρόσθεσε.

    [02] ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΠΡΟ-ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ 2011

    Την αύξηση της συχνότητας των συναντήσεων των ηγετών, των αντιπροσώπων και των τεχνικών επιτροπών, αλλά και των επαφών του ειδικού αντιπροσώπου Αλεξάντερ Ντάουνερ, με περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες που επηρεάζουν το κυπριακό, προβλέπει για το 2011 ο γενικός γραμματέας Μπαν Γκι- μουν, σε έκθεσή του προς την 5η επιτροπή της γενικής συνέλευσης, με θέμα τις ειδικές πολιτικές επιχειρήσεις και αποστολές καλών υπηρεσιών.

    Η έκθεση, σε σχέση με το κυπριακό, εισηγείται δαπάνη ύψους $3.536.600, για θέματα που άπτονται στη διευκόλυνση του έργου του ειδικού του συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο γενικός γραμματέας προβλέπει πως μέσα στο 2011 θα λάβουν χώρα 55 συναντήσεις των δύο ηγετών, 70 συναντήσεις των αντιπροσώπων τους και 150 συναντήσεις των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας.

    Η έκθεση κάνει μία σύντομη ανασκόπηση των εξελίξεων στο κυπριακό από το διορισμό του Ντάουνερ το 2008, μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων συμφωνιών και κοινών ανακοινωθέντων μεταξύ των ηγετών, ψηφισμάτων τους Σ.Α. κ.α. Για τη νέα φάση των συνομιλιών, μετά την εκλογή Ερογλου, ο γενικός γραμματέας εκτιμά ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (οι ηγέτες) θα διατηρήσουν το μομέντουμ στις διαπραγματεύσεις.

    Με βάση αυτό, εκτιμάται ότι οι ηγέτες κι οι αντιπρόσωποί τους θα αυξήσουν την συχνότητα των συναντήσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα, ο γενικός γραμματέας θα εμπλέξει περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες σε ουσιαστικά θέματα προς υποστήριξη της διαδικασίας».

    Στην έκθεση ο γενικός γραμματέας δείχνει να λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για θέματα προϋπολογισμού, με στόχο την αποφυγή διπλών δαπανών από την ταυτόχρονη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και του γραφείου των καλών υπηρεσιών.

    Η αιτιολόγηση των δαπανών προσδιορίζει επίσης, πέραν των προαναφερθέντων, τουλάχιστον τέσσερις εκθέσεις/ενημερώσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενημερώσεις του κυπριακού και του διεθνούς Τύπου και 25 νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Σε σχέση με τις προσδοκίες του γενικού γραμματέα, αναφέρει ότι «ο αντικειμενικός στόχος αναμένεται ότι θα επιτευχθεί, δεδομένου ότι η τρέχουσα πολιτική βούληση των ηγετών και των αντιστοίχων κοινοτήτων τους θα διατηρηθεί και ότι θα υπάρξει συνεχής υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα».

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Συμβουλίων Γενικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 25 Οκτωβρίου.

    Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ασχοληθεί με την προετοιμασία των Συνόδων ΕΕ- ΗΠΑ, ΕΕ- Ουκρανίας και της Ένωσης για τη Μεσόγειο, με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας καθώς και με το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Θα συζητηθούν, επίσης, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στο Σαχέλ, στη Σομαλία, στην Κούβα, στη Γεωργία, στο Ιράν και στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα γίνει προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Οκτωβρίου.

    [04] KREMLIN CYP - ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΗΜΙΤΕΛΙΚA

    Πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση, ο Μάρκος Παγδατής επικράτησε με 2-0 σετ του Ουκρανού και πήρε σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά του Kremlin Cup. Ο Κύπριος θα αντιμετωπίσει τον Ντένις Ιστόμιν στη μάχη για πρόκριση στον τελικό!

    Ο 25χρονος Κύπριος πρωταθλητής, Νο4 του ταμπλό και Νο19 στον κόσμο, πήρε εκδίκηση απ`τον Αλεξάντρ Ντολγκοπόλοφ για την ήττα στο China Open του Πεκίνου αρχές του μήνα και με 6-2, 7-6(7) επί του 21χρονου Ουκρανού, έκλεισε θέση στα ημιτελικά της indoor διοργάνωσης του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Ο Μάρκος έπαιξε σπουδαίο τένις στο εναρκτήριο σετ το οποίο ``καθάρισε`` σε 25 μόλις λεπτά πετυχαίνοντας δύο breaks στο σερβίς του Ντολγκοπόλοφ ενώ δεν κινδύνεψε καθόλου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα αβίαστα λάθη του έχοντας επίσης εξαιρετικά ποσοστά από το σερβίς.

    Στο 2ο σετ ο Ουκρανός ανέβασε την απόδοσή του και πίεσε περισσότερο τον Παγδατή, χωρίς ωστόσο να του δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Ο Ουκρανός έσωσε και τα τρία break points του Μάρκου και κατάφερε να στείλει το σετ στο tie break.

    Εκεί ο Παγδατής έσωσε τρία set points του αντιπάλου του και στην πρώτη του ευκαιρία, ``σφράγισε`` τη νίκη μετά από 1 ώρα και 22 λεπτά, παίρνοντας το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 23 October 2010 - 13:29:13 UTC