Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΚΑ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ - ΔΟΣΗ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Σημαντική χαρακτήρισε την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι - μουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημειώνοντας πως ο ΓΓ θέλει να συναντηθεί με τους ηγέτες, με την ελπίδα να ξαναδώσει δυναμική στη διαδικασία των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Ντάουνερ είπε πως οι ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών και συζήτησαν για αυτό το θέμα. Οπως ανέφερε, αυτή η κοινή επιτροπή θα συσταθεί αρκετά σύντομα.

    Είπε, εξάλλου, πως οι ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την επικείμενη επίσκεψή τους στην Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ.

    Πρόσθεσε ότι είχαν επίσης την ευκαιρία να περάσουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους, συζητώντας περαιτέρω για το περιουσιακό.

    Οπως είπε ο κ. Ντάουνερ, οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 3 το απόγευμα. Επίσης, οι σύμβουλοί τους θα συναντηθούν την Τετάρτη και πιθανόν και την Παρασκευή.

    Ερωτηθείς για την ημερήσια διάταξη της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, είπε πως συζητούνται ακόμη οι λεπτομέρειες σε σχέση με τη συνάντηση αυτή.

    Πρόσθεσε πως οι ηγέτες θα έχουν τουλάχιστον ακόμη μια συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων πριν τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ενώ και οι σύμβουλοί τους θα έχουν συναντήσεις.

    Οπως είπε, αυτές οι συναντήσεις αναμφίβολα θα επικεντρωθούν πρώτιστα εάν όχι αποκλειστικά, στο περιουσιακό. «Αναμφίβολα, ο ΓΓ θα θέλει να μιλήσει στους ηγέτες μεταξύ άλλων για το περιουσιακό, αλλά είμαι βέβαιος θα θέλει να μιλήσουν ευρύτερα για όλη τη διαδικασία», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν καθώς πλησιάζει η πραγματοποίηση της συνάντησης.

    Και εμείς ασφαλώς στα ΗΕ εδώ στη Λευκωσία συζητούμε με τους δυο ηγέτες για τη συνάντηση, ανέφερε και πρόσθεσε πως συνάντησε τον κ. Ερογλου την Παρασκευή και τον Πρόεδρο Χριστόφια το Σάββατο το πρωί και συζήτησαν για αυτό το θέμα ήδη.

    Οπως ανέφερε, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για αυτό σήμερα σε συνάντηση που είχαν στην παρουσία του ιδίου και της Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ. «Θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις μαζί τους και ασφαλώς θα μιλήσουμε και με τη Νέα Υόρκη επίσης για το πώς θα κανονιστούν όλα», ανέφερε.

    Ερωτηθείς πόσο σημαντική είναι η συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι σημαντική. «Θέλουμε να υπάρξει ένα πραγματικό μομέντουμ σε αυτή τη διαδικασία. Προφανώς υπήρξε κάποια επιβράδυνση του μομέντουμ πρόσφατα και ο ΓΓ έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να καλέσει τους ηγέτες, και σκέφτηκε πως το καλύτερο θα ήταν να τους καλέσει στη Νέα Υόρκη για να τον συναντήσουν``, είπε.

    Και νομίζω αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της όλης επαφής των ΗΕ με τους ηγέτες, επεσήμανε, προσθέτοντας πως ``πάντοτε τονίζουμε πως αυτή είναι μια διαδικασία που κατευθύνεται από τους Κύπριους και την οποία διαχειρίζονται οι Κύπριοι``.

    ``Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Προφανώς, εκτός από τη φιλοξενία των συναντήσεων βοηθούμε και με διαφορετικούς τρόπους και ο ΓΓ θα ήθελε πολύ να συνεχίσει να βοηθά, όχι να αλλάξει τον τρόπο που ενεργούν τα Ηνωμένα Εθνη. Δεν είναι αυτός ο στόχος εδώ. Θέλει να συναντηθεί με τους ηγέτες με την ελπίδα να ξαναδώσει δυναμική στη διαδικασία``, ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν οποιοσδήποτε από τους ηγέτες κατέθεσε οποιεσδήποτε νέες προτάσεις στο τραπέζι για το περιουσιακό σήμερα, ο κ. Ντάουνερ παρέπεμψε στις δυο πλευρές, σημειώνοντας πως δεν συνηθίζει να κάνει δημόσιες ανακοινώσεις όταν υπάρχουν ή όχι νέες προτάσεις.

    Πρόσθεσε πως δεν θέλει να δώσει την εντύπωση πως τα ΗΕ είναι μυστικοπαθή για αυτό το θέμα γιατί δεν θέλουν να είναι έτσι. «Αλλά ο ρόλος μας εδώ είναι να βοηθήσουμε τους ηγέτες όσο καλύτερα μπορούμε για να πετύχουν μια λύση στο Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων, και μια συνεχής ροή ανακοινώσεων από εμάς για όλες τις λεπτομέρειες αυτών των συναντήσεων πιθανόν δεν πρόκειται να είναι υποβοηθητική», ανέφερε.

    Ερωτηθείς τι μπορεί να πει στους ηγέτες ο ΓΓ των ΗΕ που δεν έχει λεχθεί εδώ, ο κ. Ντάουνερ είπε πως ο ΓΓ από καιρού εις καιρόν μεταφέρει μηνύματα μέσω του ιδίου.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης πως ο ίδιος έχει μια συνεχή ροή επαφών με τον ίδιο τον ΓΓ και τους αξιωματούχους του στη Νέα Υόρκη.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως ο ΓΓ μπορεί να μιλήσει στους ηγέτες τηλεφωνικώς, όπως και έπραξε πρόσφατα και υπενθύμισε πως ο ΓΓ συνάντησε χωριστά τους δυο ηγέτες στα τέλη Σεπτεμβρίου - αρχές Οκτωβρίου.

    Πρόσθεσε πως το να συναντηθεί ο ΓΓ και με τους δυο ηγέτες και να συζητήσουν τα διάφορα θέματα είναι κάτι διαφορετικό. «Ετσι θα δούμε πώς θα πάει αυτό», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, έτοιμος για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης με το ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η γραμμή της ελληνοκυπριακής πλευράς θα συγκεκριμενοποιηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει οτιδήποτε να προσθέσει στη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    «Δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε αυτά που δήλωσε ο κ. Ντάουνερ, τόσο απλά», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς εάν είναι έτοιμος για τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ``βεβαίως ίμαι έτοιμος και βεβαίως θα μιλήσουμε με τους εθνοσύμβουλους, τους ηγέτες των κομμάτων, για να καθορίσουμε πιο συγκεκριμένα τη γραμμή μας όταν θα συναντηθούμε με το ΓΓ``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Πλήρη δέσμευση προς την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης συνολικής λύσης του Κυπριακού με στόχο μια ειρηνική και ενωμένη Κύπρο που θα εγγυάται τα νόμιμα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων σύμφωνα και με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά από τη συνάντηση που είχε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, ότι η ΚΣΣΕ υποστηρίζει τη συνεχιζόμενη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως αυτό είναι και το μήνυμα που θα μεταφέρει και στο βόρειο (κατεχόμενο) τμήμα του νησιού το οποίο, όπως είπε, θα επισκεφτεί σήμερα το απόγευμα.

    Ουσιαστικά οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου της ΚΣΣΕ κινήθηκαν στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1628 (2008) της ΚΣΣΕ για την κατάσταση στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, σημείωσε πως η ΚΣΣΕ καλωσορίζει την ανανεωμένη πολιτική διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο, η οποία ξεκίνησε το Μάρτιο του 2008 και που έχει ήδη αποφέρει, όπως είπε, ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς όφελος όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένων του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, αλλά και συμφωνιών για πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε σειρά θεμάτων.

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΚΑ - ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ - ΔΟΣΗ

    Τη δεύτερη δόση των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) για δημιουργία ενός πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου, κατέθεσε η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη, ο οποίος εξήγγειλε παράλληλα πως στόχος της Κυβέρνησης είναι όπως η τρίτη δόση των 200 εκ. ευρώ κατατεθεί κατά το α εξάμηνο του 2011.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, η οποία στόχο είχε να αποφασιστεί συναινετικά ο καλύτερος τρόπος επένδυσης των 200 εκ. ευρώ, ο κ. Σταυράκης είπε ότι τα 137,5 εκ. ευρώ του ποσού της δεύτερης δόσης έχει ήδη επενδυθεί στα 5ετή διεθνή χρεόγραφα, τα οποία εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα 62,5 εκ. ευρώ αποφασίστηκε από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους, όπως είπε, να κατατεθούν σε τράπεζες εγγεγραμμένες στην Κύπρο με μέσο επιτόκιο της τάξης του 4,3%.

    Ο κ. Σταυράκης είπε πως παρά το ότι η εξαγγελία της Κυβέρνησης για κατάθεση ενός δισ. ευρώ στο ΤΚΑ ``είχε γίνει σε πολύ καλύτερες ημέρες για τα δημόσια οικονομικά, η Κυβέρνηση έχει τιμήσει ευλαβικά αυτή τη δέσμευση και σήμερα έχει μπει η δεύτερη δόση των 200 εκ. ευρώ και στο πρόγραμμα μας είναι και η τρίτη δόση για να φθάσουμε τα 600 εκ. ευρώ``.

    [04] ΥΠΕΞ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΑΦΩΤΙΣΗ

    Η Κυβέρνηση, όπως δήλωσαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, θεωρεί τη διαφώτιση ως σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια για προβολή των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κυπριακό και, λόγω της μεγάλης σημασίας που προσδίδει στο θέμα, μελέτησε ενδελεχώς την παρούσα κατάσταση και προχώρησε στην ετοιμασία στρατηγικής, την οποία ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η στρατηγική αυτή, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει συγκεκριμένη δομή για αναβάθμιση και καλύτερη λειτουργία του συστήματος της διαφώτισης, καθώς και σχέδιο δράσης με συγκεκριμένους στόχους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν αρμοδίως στην Επιτροπή Οικονομικών, για το 2011 το προϋπολογιζόμενο κονδύλι της διαφώτισης εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένο και από 1.430.000 ευρώ γίνεται 1.300.000 ευρώ, επειδή δεν προβλέπεται ότι θα είναι εντός του 2011 έτοιμο για εκτύπωση το βιβλίο που ανέλαβε να συγγράψει για το Κυπριακό ο Βέλγος Ζαν Ντρεβέ. Μειωμένο θα είναι, επίσης, το κονδύλι του 2011, διότι ένα βιβλίο του καθηγητή Κουφουδάκη για το Κυπριακό μεταφράστηκε και εκτυπώθηκε στα Ισπανικά από εφέτος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 1 November 2010 - 20:29:14 UTC