Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ - ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [03] EUROCYPRIA - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
  • [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - EUROCYPRIA

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ευχαριστίες προς την κυπριακή Κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της επιστροφής των υψωμάτων Γκολάν στη Συρία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασαντ, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός πως η Κύπρος τηρεί μια διαφορετική στάση από αυτήν της ΕΕ στο θέμα, αυτό αν και αποτελεί μέλος της Κοινότητας.

    Παράλληλα σε δηλώσεις του ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Ασαντ υπογράμμισε τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου και το γεγονός πως αυτή είναι ικανή να μεταφέρει στην ΕΕ τα θέματα της περιοχής «για να δώσει την ευκαιρία στα άλλα μέρη της ΕΕ να κατανοήσουν εις βάθος τη σημασία των προβλημάτων της περιοχής και έτσι δίδεται η ευκαιρία στην ΕΕ να έχει το ρόλο που επιζητούμε συνέχεια ώστε οι ευρωπαϊκές προτάσεις να έχουν επιτυχία στην πράξη».

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Ασαντ είπε πως ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την πρωτοβουλία του που, όπως επεσήμανε, στηρίζεται στο διάλογο και στην ειρηνική επίλυση του θέματος. «Και εμείς όπως γνωρίζετε στα εθνικά μας θέματα ακολουθούμε την ίδια μέθοδο, χωρίς να κοιτάξουμε τις λεπτομέρειες και νομίζω η ύπαρξη εμπιστοσύνης είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών», ανέφερε ο κ. Ασαντ.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Σύριου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία και είπε πως ο Σύρος Πρόεδρος επέδειξε θερμότατο ενδιαφέρον τόσο για την πρωτοβουλία του όσο και για τις λεπτομέρειες ιστορικά του κυπριακού προβλήματος και τον ευχαρίστησε θερμά.

    Υπογράμμισε επίσης πως η Κύπρος υποστηρίζει θερμά τη συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και θεωρεί την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνευση στην περιοχή. «Για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλες τις πλευρές και σίγουρα δεν νοείται επίλυση του Μεσανατολικού χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων Συριακών Γκολάν, στη χώρα που ανήκουν», τόνισε.

    Ο κ. Ασαντ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στις μακρόχρονες ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών και επεσήμανε πως «η Κύπρος και η Συρία είναι γειτονικές χώρες, έχουν την ίδια θάλασσα και μοιράζονται και την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής. Και οπωσδήποτε οι σχέσεις είναι καλές μεταξύ οποιωνδήποτε δυο χωρών γειτονικών που η ιστορία τους, τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν καλές σχέσεις».

    Είναι μια σχέση που βασίζεται στα κοινά συμφέροντα, που στηρίζεται στη φιλία και στην αλληλοϋποστήριξη στα εθνικά θέματα, ανέφερε.

    Είπε πως κατά τις σημερινές τους συνομιλίες αναφέρθηκαν στη γεωγραφικά διακεκριμένη θέση που έχουν η Συρία και η Κύπρος.

    Επεσήμανε πως η Κύπρος είναι στη Μεσόγειο θάλασσα αλλά είναι και μέλος της ΕΕ «πράγμα το οποίο προσδίδει περισσότερη βαρύτητα και σημασία στην Κύπρο».

    «Αλλωστε αυτό δείχνει ότι έχει καλές σχέσεις και με τους κόσμους και με Δύση και με την Ανατολή στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και της οικονομίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι και εμείς οι Σύριοι είμαστε γείτονες με την Ευρώπη τη στιγμή που είμαστε γείτονες και με την Κύπρο που είναι μέλος της ΕΕ».

    «Αυτό βέβαια δίνει μια βαρύνουσα θέση στην Κύπρο μέσα στην ΕΕ, διότι η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει σχέση με τα πολλά και περίπλοκα προβλήματα της περιοχής μας, γιατί και η Κύπρος υφίσταται την επίδραση από την παρουσία τέτοιων υποθέσεων. Γι αυτό το λόγο η Κύπρος είναι ικανή αφού ζει αυτές τις υποθέσεις να μεταφέρει με τη σειρά της αυτά τα θέματα στην ΕΕ για να δώσει την ευκαιρία στα άλλα μέρη της ΕΕ να κατανοήσουν εις βάθος τη σημασία των προβλημάτων της περιοχής και έτσι δίδεται η ευκαιρία στην ΕΕ να έχει το ρόλο που επιζητούμε συνέχεια ώστε οι ευρωπαϊκές προτάσεις να έχουν επιτυχία στην πράξη,» επεσήμανε ο Σύρος Πρόεδρος .

    Υπογράμμισε εξάλλου πως «ο βασικός σκοπός μας είναι η εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ μας» .

    Οπως ανέφερε Κύπρος και Συρία συμφωνούν πλήρως για την ανάγκη επιβολής της ειρήνης και ο μοναδικός δρόμος είναι να υπογράψουμε συμφωνία ειρήνης ώστε να επιστρέψει η περιοχή στη φυσιολογική της κατάσταση.

    «Και δεν θέλω να επαναλάβω τη στάση της Κύπρου για την επιστροφή των υψωμάτων Γκολάν και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ γιατί είναι συγχρόνως και η στάση τη δική μας. Συμφωνούμε πλήρως. Θέλω να απευθύνω ένα ευχαριστώ ειδικά στην κυπριακή Κυβέρνηση για τη στάση της έναντι του θέματος των υψωμάτων Γκολάν, διότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ δεν ψηφίζει υπέρ της επιστροφής των υψωμάτων. Και αυτό σημαίνει ότι να είναι μέλος μιας μεγάλης συμμαχίας μια χώρα, αυτό δεν καταργεί την ελεύθερη στάση της που πηγάζει από τη γεωγραφική της θέση και ιστορία», είπε ο κ. Ασαντ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστόφια «που στηρίζεται στο διάλογο και στην ειρηνική επίλυση του θέματος».

    Και εμείς, ανέφερε, στα εθνικά θέματα ακολουθούμε την ίδια μέθοδο, «και νομίζω η ύπαρξη εμπιστοσύνης είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτών των πρωτοβουλιών».

    Είπε επίσης πως η επίσκεψη του κ. Χριστόφια στη Συρία ενίσχυσε περισσότερο τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Συρίας και Κύπρου και αναφέρθηκε στην αυριανή συνάντηση με τους επιχειρηματίες, σημειώνοντας πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία.

    Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της συνεργασίας στον εμπορικό τομέα, σε θέματα υπηρεσιών, τραπεζών, τουρισμού, μικρών και μεσαίων επενδύσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    O Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία και η Συριακή Αραβική Δημοκρατία καθοδηγούνται από βασικές αρχές και αξίες όπως είναι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ο σεβασμός των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των κρατών.

    «Εχουμε κοινό στόχο την προώθηση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών», επεσήμανε.

    Ανέφερε πως στην κατ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ασαντ αλλά και κατά τη διάρκεια των διευρυμένων συνομιλιών, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ανέφερε πως στην κατ ιδίαν συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Ασαντ επέδειξε θερμότατο ενδιαφέρον τόσο για την πρωτοβουλία που αναλάβαμε όσο και για τις λεπτομέρειες ιστορικά του κυπριακού προβλήματος και τον ευχαρίστησε θερμά.

    Πρόσθεσε πως «επανέλαβα τη δέσμευσή μας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, το οποίο θα διασφαλίζει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών του», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ασαντ ότι παρά το γεγονός ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο διακοινοτικό διάλογο δεν είναι η αναμενόμενη, «θα συνεχίσουμε να προσερχόμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών με καλή θέληση και προτάσεις που θα δώσουν ώθηση στη διαδικασία».

    Είπε επίσης πως ανέλυσε το πρόσφατο πακέτο προτάσεων το οποίο υπέβαλε στα πλαίσια της διαδικασίας των συνομιλιών και εξήγησε πως η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, απέρριψε χωρίς συζήτηση το εν λόγω πακέτο.

    «Ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση φιλικών χωρών, η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, είπε πως συζήτησαν με τον Πρόεδρο Assad τρόπους περαιτέρω σύσφιγξης και εμβάθυνσής τους. Συζήτησαν επίσης τρόπους αξιοποίησης της πλεονεκτικής γεωγραφικής θέσης των δυο χωρών και του ρόλου που διαδραματίζει η Συρία και η Κυπριακή Δημοκρατία στον αραβικό και ευρωπαϊκό χώρο αντίστοιχα. «Συμφωνήσαμε όπως εργαστούμε για την προώθηση στενότερης επιχειρηματικής συνεργασίας και κοινών επενδύσεων στις χώρες μας στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών, της ενέργειας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών και σε άλλους τομείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Οπως είπε «η υπογραφή σήμερα πέντε συμφωνιών και η δέσμευση των δυο πλευρών να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών που εκκρεμούν, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης πως συζήτησαν για το Παλαιστινιακό και το Μεσανατολικό και είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη διαχρονική θέση αρχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Μεσανατολικού στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

    «Τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου, βιώσιμου και εδαφικά

    συνεχούς παλαιστινιακού κράτους. Τασσόμαστε ενάντια στον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών στη Δυτική Οχθη, στην ανέγερση διαχωριστικού

    τείχους και στις οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και εμποδίζουν την ολοκλήρωση του

    αγώνα του για την επίτευξη ανεξαρτησίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε πως «υποστηρίζουμε τη συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή και θεωρούμε την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία ως ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνευση στην περιοχή. Για να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλες τις πλευρές και σίγουρα δεν νοείται επίλυση του Μεσανατολικού χωρίς την επιστροφή των κατεχόμενων συριακών Γκολάν, στη χώρα που ανήκουν».

    [02] ΕΘΝΙΚΟ - ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Συνήλθε την Πέμπτη η Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου με αντικείμενο το Περιουσιακό, στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Προεδρικού Επίτροπου Γιώργου Ιακώβου. Στη συνεδρία συμμετείχαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «έγινε μια διεξοδική συζήτηση και τοποθετήθηκαν εκείνα τα κόμματα που δεν είχαν τοποθετηθεί λεπτομερώς».

    Επίσης, ο κ. Ιακώβου δήλωσε πως η Υποεπιτροπή αποφάσισε να ξανασυνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, την Παρασκευή, ώστε να συνεχιστεί η εξέταση των προτάσεων.

    Ερωτηθείς ο κ. Ιακώβου αν απασχόλησε την Υποεπιτροπή η πρόσφατη σύσκεψη στην Αγκυρα με θέμα το περιουσιακό και τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου και του Τ/κ ηγέτη, ο Προεδρικός Επίτροπος απάντησε αρνητικά, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν στοιχεία.

    [03] EUROCYPRIA - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

    Μαζική πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη Eurocypria, ζητώντας όπως εφαρμοστούν προηγούμενες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς το προσωπικό της εταιρείας και ειδικότερα η μεταφορά όλων των εργαζομένων της εταιρείας στις Κυπριακές Αερογραμμές μετά τον τερματισμό των εργασιών της Eurocypria.

    Εργαζόμενοι της Eurocypria συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ απ όπου και πορεύτηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο, κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Ο ιδιοκτήτης ξέγραψε τους υπαλλήλους της Γιουροσύπρια», «Κυβέρνηση Χριστόφια Προχειρότητα, επιπολαιότητα, ανευθυνότητα» και «Κυβέρνηση Χριστόφια φερέγγυα με τις τράπεζες - Προσωπικό στην ανεργία».

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων με επικεφαλής τους Αντρέα Καλό, Πρόεδρο της Συντεχνίας των Πιλότων της Eurocypria, Ελισσαίο Μιχαήλ, Γενικό Γραμματέα ΟΙΥΚ ΣΕΚ και Αντώνη Νεοφύτου, Γενικό Γραμματέα ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, εισήλθε στο Προεδρικό και συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά των Προέδρω Τίτο Χριστοφίδη, στον οποίο επέδωσε μνημόνιο με τα αιτήματα των εργαζομένων.

    Στο μνημόνιο τους οι εργαζόμενοι ζητούν από την Κυβέρνηση όπως, «εφαρμοστούν οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη στις συναντήσεις που είχε με τους εργαζόμενους στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 και στις 15 Οκτωβρίου 2010», σημειώνοντας πως «είναι δέσμευση του ίδιου (του Υπουργού) και της Κυβέρνησης, η μεταφορά όλων των εργαζομένων της Eurocypria στις Κυπριακές Αερογραμμές».

    [04] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - EUROCYPRIA

    Η Κυβέρνηση επιθυμεί τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των εργαζόμενων της Γιουροσύπρια, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση για τερματισμό του πτητικού προγράμματος της Γιουροσύπρια.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός ασφαλώς και υπάρχει», προσθέτοντας ότι «είναι ένας σχεδιασμός ο οποίος προβλέπει την ύπαρξη μιας εταιρίας γιατί όλοι συμφωνούν ότι η Κύπρος δεν αντέχει δυο εθνικούς αερομεταφορείς στις συνθήκες του έντονου ανταγωνισμού στις οποίες ζούμε σήμερα στις αερομεταφορές».

    Προβλέπει επίσης «το πώς αυτή η εταιρία θα μπορεί να είναι βιώσιμη μέσα σε αυτές τις συνθήκες», είπε, ενώ σημείωσε ότι «μέσα στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού περιλαμβάνεται και η πρόνοια για κλείσιμο της Γιουροσύπρια».

    «Ο τρόπος κλεισίματος της εταιρείας είναι κάτι που θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ γιατί όπως από την αρχή είχαμε πει, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν αναφορικά με την Γιουροσύπρια, αυτές οι αποφάσεις πρέπει να τύχουν της έγκρισης της ίδιας της ΕΕ», είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 4 November 2010 - 16:29:14 UTC